Закон за националната стандартизация (Отм. ДВ бр. 88/2005)

НС

Държавен вестник брой: 88

Година: 2005

Орган на издаване: НС

Дата на обнародване: 05.05.2006

(Отм., ДВ, бр. 88 от 04.11.2005 г. - в сила от 05.05.2006 г.)

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1.
(1) Този закон урежда обществените отношения, свързани с дейността по разработването, одобряването, разпространяването и прилагането на български стандарти, наричана по-нататък "националната стандартизация".
(2) Този закон не се прилага за стандарти, одобрявани във ведомства, в отрасли и в предприятия.

Чл.2. Националната стандартизация се основава на принципите на доброволност, публичност, равнопоставеност и общо съгласие на всички заинтересовани при разработването на българските стандарти.

Чл.3.
(1) Български стандарти са стандартите, които са одобрени и разпространявани по реда на този закон.
(2) Българските стандарти се означават с буквите БДС.
(3) Българските стандарти са съставени чрез общо съгласие и определят за общо и повтарящо се прилагане правила, основни насоки или характеристики за дейности или техните резултати, за да се постигне оптимален ред в дадена съвкупност от обстоятелства.
(4) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Българските стандарти влизат в сила след публикуване на наименованието, номера и регистрационния им номер в официалния бюлетин на Българския институт по стандартизация.

Чл.4.
(1) Европейските и международните стандарти се въвеждат в Република България само като български стандарти.
(2) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Европейските и международните стандарти се въвеждат идентично като български стандарти чрез публикуване на текста на стандарта в превод на български език или чрез потвърждаване за прилагане като български стандарти.
(3) (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
(4) (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)

Чл.5. Българските стандарти се прилагат доброволно.

Глава втора
УПРАВЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СТАНДАРТИЗАЦИЯ

Чл.6. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
(1) Дейността по националната стандартизация се организира, координира и ръководи от Българския институт по стандартизация, който е националният орган по стандартизация в Република България.
(2) Българският институт по стандартизация е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София.
(3) Българският институт по стандартизация се ръководи от председател и заместник-председател и включва Съвет по стандартизация и администрация.
(4) Председателят и заместник-председателят на Българския институт по стандартизация се определят с решение на Министерския съвет и се назначават от министър-председателя.

Чл.6а. (нов,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
(1) Българският институт по стандартизация:
1. организира разработването и подготвя за одобряване българските стандарти;
2. съставя програма по стандартизация в съответствие с приоритетите за развитие на националната икономика и координира изпълнението й;
3. представлява Република България пред международни и европейски организации по стандартизация (ISO, IEC, CEN, CENELEC и други) и участва в работата им;
4. съхранява досиета с оригиналите на български стандарти;
5. създава и поддържа фонд от български, международни, европейски и чуждестранни национални стандарти и специализирана библиотека и осъществява обмен на стандарти;
6. създава и поддържа база от данни и прави справки и анализи за стандарти и за правила, процедури, регламенти и други актове, свързани с дейността по националната стандартизация;
7. издава и разпространява български стандарти и проекти на български стандарти;
8. разпространява проекти на европейски стандарти, международни стандарти, чуждестранни национални стандарти и проекти на чуждестранни национални стандарти;
9. подготвя и издава годишен каталог на българските стандарти;
10. разработва български стандарти за структурата и оформянето на съдържанието на българските стандарти, за работата на техническите комитети по стандартизация и за принципите и правилата за работа по националната стандартизация;
11. осигурява единството и липсата на противоречие между българските стандарти и проверява спазването на стандартите по т.10;
12. води регистри на българските стандарти и на техническите комитети по стандартизация;
13. издава официален бюлетин и публикува в него програмата по стандартизация, информация за разработваните, одобрените и отменените български стандарти, информация за вписаните и заличените технически комитети по стандартизация, съобщения за обсъждане на проекти на български стандарти, правилата за работа на Съвета по стандартизация, годишния доклад за изпълнението на програмата по стандартизация и за дейността на Българския институт по стандартизация;
14. предприема действията за регистриране на сертификатна марка за съответствие на продукти с българските стандарти за целите на сертификацията на продукти по Закона за марките и географските означения;
15. организира курсове, семинари, конференции и други форми за разширяване на кръга от участници в дейността по националната стандартизация;
16. уведомява европейски и международни организации по стандартизация за одобрените български стандарти и проекти на български стандарти и за работата по националната стандартизация.
(2) Дейността, структурата и организацията на работата на Българския институт по стандартизация се определят с устройствен правилник, приет от Министерския съвет, по предложение на председателя на Българския институт по стандартизация.

Чл.6б. (нов,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Председателят на Българския институт по стандартизация:
1. организира и ръководи дейността на Българския институт по стандартизация;
2. представлява Българския институт по стандартизация;
3. одобрява българските стандарти;
4. одобрява правила и процедури за дейността на Българския институт по стандартизация;
5. организира и координира съставянето на програмата по стандартизация и я предлага за одобряване от Съвета по стандартизация;
6. подготвя годишен доклад за изпълнението на програмата по стандартизация и за дейността за Българския институт по стандартизация;
7. назначава служителите в Българския институт по стандартизация;
8. сключва договори с други чуждестранни национални органи по стандартизация за продажбата на чуждестранни национални стандарти в Република България.

Чл.6в. (нов,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
(1) Съветът по стандартизация е колегиален орган към председателя на Българския институт по стандартизация, който го подпомага при определянето на политиката по националната стандартизация и при изпълнението на програмата по стандартизация.
(2) Съветът по стандартизация се състои от 11 членове - председателя на Българския институт по стандартизация, заместник-министър на финансите, заместник-министър на икономиката, заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата, заместник-председател на Българската стопанска камара, заместник-председател на Българската академия на науките, един представител на застрахователите, определен от Асоциацията на българските застрахователи, един представител на Съюза на работодателите, един представител на Съюза за стопанска инициатива на гражданите, един представител на висшите технически училища, определен от Съвета на ректорите, и един представител на потребителите, определен от Националния съвет за защита на потребителите.
(3) Съветът по стандартизация:
1. определя приоритетите за работата по националната стандартизация в съответствие с развитието на икономиката в Република България;
2. одобрява програмата по стандартизация;
3. прави предложение до председателя на Българския институт по стандартизация по съставянето и изпълнението на бюджета на Българския институт по стандартизация;
4. обсъжда и приема годишен доклад за изпълнението на програмата по стандартизация и за дейността на Българския институт по стандартизация.
(4) Председателят на Българския институт по стандартизация е председател на Съвета по стандартизация.
(5) Съветът по стандартизация се свиква на заседание най-малко два пъти годишно от председателя на Българския институт по стандартизация.
(6) Съветът по стандартизация приема правила за работата си.
(7) Членовете на Съвета по стандартизация не получават възнаграждение за участието си в работата му.

Чл.7. (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
Чл.8. (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
Чл.9. (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
Чл.10. (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
Чл.11. (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)

Глава трета
ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДЕЙНОСТТА ПО НАЦИОНАЛНАТА СТАНДАРТИЗАЦИЯ

Раздел I
Създаване на технически комитети

Чл.12.
(1) Лицата, заинтересовани от създаването на български стандарти в отделни области на стандартизацията, могат да се организират в технически комитети.
(2) Качеството "технически комитет" се придобива с вписване в регистъра на техническите комитети по стандартизация.

Чл.13. На свое събрание лицата по чл. 12, ал.1 определят наименованието на техническия комитет, областта на стандартизация, в която ще работи техническият комитет, подкомитети и/или работни групи, изготвят работна програма и избират председател на техническия комитет.

Чл.14.
(1) В техническите комитети могат да се създават подкомитети за отделни аспекти от областта на стандартизация, за която техническите комитети са създадени.
(2) При създаването на подкомитетите се спазва принципът на балансирано участие на заинтересованите лица.

Чл.15.
(1) За разработването на проекти на стандарти в техническите комитети и подкомитети се определят работни групи от експерти.
(2) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Експертите от работните групи получават необходимата информация за работата си от Българския институт по стандартизация.

Чл.16.
(1) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Заявление за вписване на технически комитети се подава в Българскияя институт по стандартизация.
(2) В заявлението по ал.1 се посочват наименованието на техническия комитет и областта на стандартизация, в която ще работи. Към заявлението се прилагат следните документи:
1. обосновка за необходимостта от създаване на български стандарти в тази област;
2. списък на лицата по чл. 13 с адрес и телефон за кореспонденция;
3. протокол от събрание, подписан от участниците в него;
4. работна програма с етапи, срокове и финансово осигуряване за разработване на проектите на стандарти.

Чл.17. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Когато представените документи са непълни, Българския институт по стандартизация дава писмени указания на заявителя за отстраняване на нередовностите в едномесечен срок.

Чл.18. (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)

Чл.19.
(1) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) В 10-дневен срок от подаване на заявлението председателят на Българския институт по стандартизация издава заповед за вписване на техническите комитети в регистъра на техническите комитети по стандартизация, когато:
1. има балансирано участие на заинтересованите лица, но не по-малко от по двама представители на производители, на потребители, на администрацията на органите на изпълнителната власт, на научни институти и висши училища;
2. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) лицата декларират съгласие да прилагат стандартите по чл. 6а, ал.1, т.10;
3. лицата са определили наименование на техническия комитет и областта на стандартизация, в която ще работи техническият комитет, имат работна програма, избрали са председател на техническия комитет и са определили експерти, които ще участват в работни групи;
4. няма регистриран друг технически комитет за областта на стандартизация, в която ще работи.
(2) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Председателят на Българския институт по стандартизация отказва вписването на технически комитет с мотивирано решение, когато не са спазени условията по ал.1 или не са отстранени нередовностите в срока по чл. 17.
(3) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Заявителят се уведомява писмено за решението в 7-дневен срок.

Чл.20.
(1) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Въз основа на заповедта по чл. 19, ал.1 Българският институт по стандартизация вписва техническите комитети в регистъра на техническите комитети по стандартизация.
(2) В регистъра по ал.1 се вписват:
1. пореден номер и дата на вписване;
2. наименование и област на стандартизация, в която техническият комитет ще работи;
3. ръководство и структура на техническия комитет;
4. промени по вписаните обстоятелства;
5. дата на заличаване на вписването и основанието за това.
(3) Всеки може да поиска сведения по вписванията в регистъра.

Чл.21. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Председателят на Българския институт по стандартизация взема решение за заличаване от регистъра на технически комитети:
1. при нарушаване на условията по чл. 19, ал.1;
2. по искане на поне две трети от членовете на техническия комитет.

Чл.22. Работата на техническия комитет се ръководи от председател.

Чл.23.
(1) Организационно-техническото обслужване на техническия комитет се извършва от секретар.
(2) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Секретарят на техническия комитет е служител на Българския институт по стандартизация, определен със заповед на председателя.
(3) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Секретарят на техническия комитет организира изпълнението на работната програма на техническия комитет и следи по време на разработването на български стандарти за спазването по чл. 6а, ал.1, т.10, за структурата и оформянето на съдържанието на стандартите и за работата на техническите комитети по стандартизация.

Раздел II
Разработване на български стандарти

Чл.24. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Физическите и юридическите лица могат да правят пред Българския институт по стандартизация обосновани предложения за разработване на български стандарти, за въвеждане на международни стандарти, за изменение или за отменяне на действащи български стандарти.

Чл.25. Предложенията се обосновават с мотиви относно:
1. целите, които се постигат с предложения стандарт;
2. икономически фактори;
3. финансово и експертно осигуряване;
4. възможност за прилагане на стандарта за целите на сертификацията;
5. връзка с други стандарти.

Чл.26.
(1) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Българският институт по стандартизация предоставя на техническите комитети от съответната област на стандартизация предложенията за обсъждане.
(2) Техническите комитети включват в работните си програми приетите предложения.

Чл.27. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
(1) Българският институт по стандартизация съставя програма по стандартизация, която включва работните програми на техническите комитети с етапи, срокове и изпълнители.
(2) Председателят на Българския институт по стандартизация представя на Съвета по стандартизация програмата по стандартизация за одобряване.
(3) Съветът по стандартизация разглежда програмата и може да включи в нея предложения за разработване на стандарти в области по стандартизация, в които няма регистрирани технически комитети. В този случай Съветът по стандартизация възлага на председателя на Българския институт по стандартизация да организира разработването на тези стандарти.
(4) Съветът по стандартизация одобрява програмата с общо съгласие.
(5) Председателят на Българския институт по стандартизация издава заповед за публикуване на програмата в официалния бюлетин.

Чл.28. Проектите на български стандарти се разработват от работните групи по чл. 15, ал.1 съобразно етапите и сроковете в програмата за стандартизация при спазване на стандартите за структурата и оформянето на съдържанието на стандартите и за работата на техническите комитети по стандартизация.

Чл.29. Работните групи представят за обсъждане в техническите комитети разработените проекти на български стандарти заедно с предложение за изменение и отменяне на противоречащи действащи стандарти.

Чл.30.
(1) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Техническите комитети приемат проектите на български стандарти след постигане на общо съгласие и ги представят в Българския институт по стандартизация.
(2) Общо съгласие се постига при липсата на настоятелно поддържани възражения по съществени въпроси от заинтересованите и чрез процедура, стремяща се да отчете становищата на всички страни и да сближи несъвпадащите гледни точки.

Чл.30а. (нов,ДВ,бр.13 от 2002 г.) В случаите по чл. 27, ал.3 председателят на Българския институт по стандартизация определя работни групи от експерти, които разработват и приемат с общо съгласие проекти на български стандарти, като спазват изискванията на стандарта за структурата и оформянето на съдържанието на българските стандарти.

Чл.31. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Българският институт по стандартизация публикува в официалния бюлетин информация за приетите проекти на стандарти и сроковете, в които заинтересованите от проектите могат да представят становищата си.

Чл.32.
(1) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Всички заинтересовани от проектите на български стандарти могат да представят в Българския институт по стандартизация писмените си становища.
(2) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Българският институт по стандартизация предоставя становищата по ал.1 на техническите комитети или работните групи по чл. 30а.

Чл.33.
(1) (доп.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Техническите комитети или работните групи по чл. 30а разглеждат становищата и отразяват в проектите на българските стандарти приетите предложения, когато е постигнато общо съгласие по тях.
(2) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Техническите комитети или работните групи по чл. 30а правят предложение пред Българския институт по стандартизация за организиране на публично обсъждане на проектите на български стандарти, когато не е постигнато общо съгласие по предложенията от становищата. В обсъждането могат да участват всички заинтересовани от стандарта.

Чл.34.
(1) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Техническите комитети или работните групи по чл. 30а представят проектите в Българския институт по стандартизация за проверка.
(2) Проектите се представят с досие, което съдържа документи, отразяващи хода на разработването им.

Чл.35.
(1) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Българският институт по стандартизация извършва проверка на проектите за спазване на изискванията на стандарта за структурата и оформянето на съдържанието на българските стандарти за осигуряване на единство и липса на противоречие с действащите стандарти и за необходимост от изменение или отменяне на действащите стандарти.
(2) (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)

Чл.36.
(1) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Председателят на Българския институт по стандартизация издава заповед за одобряване и вписване на стандартите в регистъра на българските стандарти, когато при проверката се установи, че те отговарят на изискванията по чл. 35 и удостоверява с подписа си върху стандарта одобряването му.
(2) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Председателят на Българския институт по стандартизация не одобрява проекти на български стандарти, когато при проверката се установи, че те не отговарят на изискванията по чл. 35.

Чл.37. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Българският институт по стандартизация публикува в официалния бюлетин на наименованието, номера, регистрационния номер и датата на одобряване на стандарта.

Раздел III
Въвеждане на европейски и международни стандарти
(загл. доп.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)

Чл.38.
(1) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Физически и юридически лица могат да правят пред Българския институт по стандартизация обосновани предложения за въвеждане на европейски и международни стандарти като български стандарти.
(2) С предложенията по ал.1 се посочва и начинът на въвеждането им съгласно чл. 4, ал.2.

Чл.39. (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
Чл.40. (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
Чл.41. (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)

Чл.42. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
(1) При въвеждане на европейски и международни стандарти чрез публикуване на текста на стандарта в превод на български език работните групи извършват техническа редакция на превода и го оформят като български стандарти, като прилагат изискванията на стандарта за структурата и оформянето на съдържанието на българските стандарти.
(2) Техническите комитети или работните групи по чл. 30а представят в Българския институт по стандартизация стандартите по ал.1.

Чл.43. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Българският институт по стандартизация извършва проверка на стандарта съгласно чл. 35.

Чл.44. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Председателят на Българският институт по стандартизация издава заповед за одобряване и вписване на стандартите в регистъра на българските стандарти и удостоверява с подписа си върху стандарта одобряването му.

Чл.45. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) При въвеждане на европейски стандарти чрез потвърждаване за прилагане като български стандарти Българският институт по стандартизация изготвя декларация за потвърждаване.

Чл.46. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Председателят на Българския институт по стандартизация подписва декларацията по чл. 45 и издава заповед за вписване в регистъра и за публикуване в официалния бюлетин на регистрационния номер, номера и наименованието на европейския или международния стандарт.

Раздел IV
Регистриране и разпространение на стандарти

(загл. изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)

Чл.47. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Българският институт по стандартизация вписва в регистъра на българските стандарти одобрените български стандарти.

Чл.48. Регистърът на българските стандарти съдържа следните данни:
1. пореден номер;
2. регистрационен номер на стандарта;
3. (доп.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) номер и наименование на стандарта;
4. дата на одобряване на стандарта;
5. (отм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.)

Чл.49. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Българският институт по стандартизация има изключително право да издава, възпроизвежда, разпространява и продава българските стандарти на хартиен и/или електронен носител.

Чл.50. (нов,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
(1) Българският институт по стандартизация поставя върху всеки екземпляр на български стандарт на хартиен и/или електронен носител знак и надпис, с които удостоверява, че екземплярът се издава и разпространява от Българския институт по стандартизация.
(2) Българските стандарти без знак и надпис по ал.1 се приема, че са непълни и неточни и могат да доведат до заблуждение относно съдържанието си.
(3) Формата на знака и съдържанието на надписа се одобряват от Съвета по стандартизация по предложение на председателя на Българския институт по стандартизация.

Чл.51. (нов,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
(1) Българският институт по стандартизация възпроизвежда, разпространява и продава:
1. проектите на европейски стандарти при спазване изискванията на европейските организации по стандартизация;
2. международните стандарти и проектите на международни стандарти при спазване изискванията на международните организации по стандартизация;
3. чуждестранните национални стандарти и проектите на чуждестранни национални стандарти при спазване на изискванията по договорите с националните органи по стандартизация.
(2) Върху екземплярите на проектите на европейските стандарти, международните стандарти и проектите на международни стандарти, чуждестранните национални стандарти и проектите на чуждестранни национални стандарти Българският институт по стандартизация поставя знака и надписа по чл. 50, ал.1.

Чл.52. (нов,ДВ,бр.13 от 2002 г.)
(1) Българският институт по стандартизация администрира по бюджета си приходи от:
1. продажба на български, международни и чуждестранни национални стандарти и на проекти на български, европейски, международни и чуждестранни национални стандарти;
2. продажба и абонамент на каталога на българските стандарти, на официалния бюлетин, на сборници с ръководства, правила, процедури, кодекси за добра практика и доклади, свързани с дейността по стандартизацията;
3. предоставяне за ползване на сертификатната марка по чл. 6а, ал.1, т.14;
4. организирани от Българския институт по стандартизация курсове, семинари и конференции;
5. справки и анализи за стандарти и за правила, процедури, регламенти и други актове, свързани с дейността по националната стандартизация.
(2) За продажба на български стандарти и на проекти на български стандарти, за продажба и абонамент на каталога на българските стандарти и на официалния бюлетин, за предоставяне на сертификатната марка по чл. 6а, ал.1, т.14 и за справки и анализи за стандарти и за правила, процедури, регламенти и други актове, свързани с дейността по национална стандартизация, се събират такси по тарифа, одобрена от Министерския съвет.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на този закон:
1. "Международен стандарт" е стандарт, който е приет от международна организация по стандартизация (ISO, IEC, ITU) и е общодостъпен.
2. "Европейски стандарт" е стандарт, който е приет от европейска организация по стандартизация (CEN, CENELEC, ETSI) и е общодостъпен.
3. "Национален стандарт" е стандарт, който е приет от национална организация по стандартизация и е общодостъпен.
4. "Област на стандартизация" е съвкупност от взаимно свързани продукти, процеси и услуги, които могат да бъдат стандартизирани.
5. (нова,ДВ,бр.13 от 2002 г.) "Електронен носител" е техническо средство, което съхранява или предава информация в цифров вид.
6. (нова,ДВ,бр.13 от 2002 г.) "Общо съгласие" е съгласие, постигнато чрез отчитане на всички становища и сближаване на несъвпадащите гледни точки.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2.
(1) Българските държавни стандарти, утвърдени до влизането в сила на този закон, които съдържат технически изисквания към продуктите, имащи отношение към безопасността, опазването на живота и здравето на хората, защитата на потребителите и опазването на околната среда, остават задължителни за прилагане в срок до една година от влизането в сила на закона.
(2) (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) Министерствата и ведомствата в срок три месеца от обнародването на закона, съгласувано с Българския институт по стандартизация, определят стандартите по ал.1 в списък, утвърден с решение на Министерския съвет.
(3) Решението на Министерския съвет по ал.2 се обнародва в "Държавен вестник".
(4) Техническите изисквания се въвеждат чрез нормативни актове, приемани от Народното събрание или Министерския съвет.

§ 3. В срок шест месеца от влизането в сила на закона създадените технически комитети се пререгистрират по реда, определен в закона.

§ 4. (изм.,ДВ,бр.13 от 2002 г.) В срок три месеца от обнародването на закона в "Държавен вестник" председателят на Българският институт по стандартизация организира създаването на Националния консултативен съвет по стандартизация и одобрява стандартите по чл.7, ал.2, т.6.

§ 5. В Закона за измерванията (ДВ, бр. 45 от 1998 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. Член 9 се изменя така:
"Чл.9. Председателят на Държавната агенция по стандартизация и метрология осъществява държавното управление при осигуряване единството на измерванията в Република България, като:
1. утвърждава националните еталони на производните единици на величините от международната система единици SI;
2. дава методически указания във връзка с осигуряване на единството, проследимостта и точността на измерванията, извършвани от юридически лица;
3. лицензира лица за извършване на проверка на определени типове средства за измерване и за извършване на ремонт на средства за измерване;
4. координира дейността на Главна дирекция "Национален център по метрология" и на Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди";
5. определя районите на териториалните поделения на Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди";
6. изпълнява и организира изпълнението на задълженията на Република България, произтичащи от членството є в международните органи и организации по метрология."
2. Член 10 се отменя.
3. Член 11 се изменя така:
"Чл.11. При осъществяване на своите правомощия по чл.9 председателят на Държавната агенция по стандартизация и метрология се подпомага от администрация на държавната агенция, организирана в Главна дирекция "Национален център по метрология" и Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди"."
4. В чл.12 се правят следните изменения и допълнения:
а) думите "Националният център по метрология" се заменят с "Главна дирекция "Национален център по метрология" организира и изпълнява следните дейности:";
б) създава се т.4:
"4. публикува в официалния бюлетин на Държавната агенция по стандартизация и метрология информация за националните еталони и за одобрените типове средства за измерване."
5. В чл.13 се правят следните изменения:
а) думите "Дирекция "Мерки и измервателни уреди":" се заменят с "Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди" организира и изпълнява следните дейности:";
б) точка 3 се изменя така:
"3. публикува в официалния бюлетин на Държавната агенция по стандартизация и метрология информация за лицата, получили лицензия за ремонт на средства за измервания, и за лицата, лицензирани по чл.43."
6. В чл.34 думите "официалното издание" се заменят с "официалния бюлетин".
7. Създава се чл.54а:
"Чл.54а. Директорът на Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди" след проверка на обстоятелствата по чл.54, т.1 и 3 предлага на председателя на Държавната агенция по стандартизация и метрология да издаде лицензия за извършване на ремонт на средства за измерване."
8. В чл.55 ал.1 се изменя така:
"(1) Председателят на Държавната агенция по стандартизация и метрология се произнася по искането в срок до три месеца от получаване на заявлението. Заявителят се уведомява писмено за взетото решение в 7-дневен срок."
9. В чл.56, т.1 думите "чл.55, ал.1" се заменят с "чл.54".
10. Член 59 се изменя така:
"Чл.59. Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди" организира воденето на:
1. регистър за дадените и отнетите лицензии за извършване на проверка на средства за измерване;
2. регистър за дадените и отнетите лицензии за извършване на ремонт на средства за измерване;
3. регистър за лицата, които опаковат продукти."
11. В чл.61 след думата "типа" се поставя запетая и се добавя "за експертиза".
12. Членове 62, 63 и 64 се отменят.
13. В преходните и заключителните разпоредби се създава § 8:
"§ 8. Навсякъде в закона думите "Комитетът по стандартизация и метрология", "Националният център по метрология" и "Дирекция "Мерки и измервателни уреди" се заменят съответно с "Държавната агенция по стандартизация и метрология", "Главна дирекция "Национален център по метрология" и "Главна дирекция "Мерки и измервателни уреди"."

§ 6. Този закон отменя Закона за стандартизацията (обн., ДВ, бр. 48 от 1964 г.; изм. и доп., бр. 81 от 1964 г., бр. 48 от 1967 г., бр. 92 от 1969 г., бр. 47 от 1970 г., бр. 74 от 1975 г., бр. 102 от 1977 г., бр. 102 от 1981 г., бр. 85 от 1985 г., бр. 33 от 1988 г., бр. 13 от 1997 г., бр. 11 и 45 от 1998 г.).

§ 7. Законът влиза в сила три месеца след обнародването му в "Държавен вестник".

Законът е приет от XXXVIII Народно събрание на 4 юни 1999 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив