Заповед № 1 за реда и условията за данъчна регистрация

ГДД

Държавен вестник брой: 37

Година: 2001

Орган на издаване: ГДД

Дата на обнародване: 28.01.2004

На основание чл.29, ал.3 и чл.237, ал.1, т.1 от Данъчния процесуален кодекс определям следния ред за задължително вписване на данни чрез подаване на декларация:

1. Вписването в данъчния регистър на данните по чл.28, ал.1, т.4, 5, 6, 7, 9, 10 и 11 и ал.2 от Данъчния процесуален кодекс се извършва чрез подаване на декларация за данъчна регистрация по образец - приложение No 1, както следва:
1.1. нотариусите - в 7-дневен срок от датата на вписването им в Нотариалната камара подават декларация в данъчното подразделение на териториалната данъчна дирекция по местоживеене;
1.2. лицата, упражняващи частна медицинска практика, които не възникват по Търговския закон или Закона за кооперациите - в 7-дневен срок, считано от датата на издаване на удостоверението от районния център по здравеопазване към МЗ, в данъчното подразделение на териториалната данъчна дирекция по местоживеене;
1.3. физическите лица, извършващи търговска дейност, без да имат задължение за регистрация по Търговския закон - в 7-дневен срок от фактическото започване на дейността, в данъчното подразделение на териториалната данъчна дирекция по местоживеене;
1.4. едноличните търговци, местните юридически лица, включително тези с нестопанска цел и клоновете на чуждестранни лица - в 7-дневен срок от датата на постановяване на съдебното решение за регистрация, а за юридическите лица, които възникват въз основа на нормативен акт - от влизане в сила на акта на създаването им, в данъчното подразделение на териториалната данъчна дирекция по седалище и съответния адрес на управление;
1.5. неперсонифицираните дружества - в 7-дневен срок от датата на сключване на договора за учредяване на дружеството, в данъчното подразделение на териториалната данъчна дирекция по седалище и съответния адрес на управление, вписан в договора; седалището и адресът на управление на дружеството се доказват пред данъчното подразделение на териториалната данъчна дирекция с нотариално заверен препис на учредителния акт;
1.6. чуждестранните юридически лица, които са регистрирали търговско представителство или клон в Република България - в 7-дневен срок от датата на влизане в сила на решението на БТПП за търговските представителства, съответно от постановяването на съдебното решение за вписването на клон на чуждестранно лице в търговския регистър, в данъчното подразделение на териториалната данъчна дирекция по седалище и съответния адрес на управление на представителството или клона;
1.7. чуждестранните лица, които осъществяват стопанска дейност в страната, включително чрез място на стопанска дейност, или определена база, или чието ефективно управление е от Република България - в 7-дневен срок от започване на дейността или от датата на решението за ефективно управление от България (датата е посочена в договора или друг документ, доказващ стопанската дейност или ефективно управление от Р България), в данъчното подразделение на териториалната данъчна дирекция по местоизвършване на дейността, съответно по местоизвършване на ефективното управление.

2. Задълженията за данъчния субект по т.1 и сроковете за изпълнението им възникват от датата, следваща достоверната дата от възникване на обстоятелствата - датата на получаване на съдебния акт, административния акт или друг акт, въз основа на който се извършва дейността.

3. Декларацията - приложение No 1, се подава лично или от упълномощено лице.

4. Към декларацията по т.3 се прилагат следните документи:
4.1. за субектите, които подлежат на вписване в съдебния регистър - копие от съдебното решение за вписване;
4.2. за нотариусите и лицата, упражняващи частна медицинска практика - копие от удостоверението за вписване в съответния регистър;
4.3. за физическите лица, извършващи търговска дейност, без да имат задължение за регистрация по Търговския закон, и които не извършват дейност, подлежаща на облагане с патентен данък - собственоръчно написана декларация, в която декларират датата на фактическото започване на дейността; за неверни данни в декларацията лицата носят наказателна отговорност;
4.4. за физическите лица, извършващи търговска дейност, без да имат задължение за регистрация по Търговския закон, и които извършват дейност, подлежаща на облагане с патентен данък - копие на издаденото удостоверение с входящ номер на подадената декларация съгласно чл.43 ЗОДФЛ;
4.5. за неперсонифицираните дружества - нотариално заверен препис от учредителния акт;
4.6. за чуждестранните юридически лица, които са регистрирали търговско представителство в Република България - копие от решението на БТПП за регистрация на представителството;
4.7. за чуждестранните лица, които осъществяват стопанска дейност в страната, включително чрез място на стопанска дейност, или определена база, или чието ефективно управление е от Република България - копие от договора, въз основа на който се осъществява дейността, или копие от документа, доказващ ефективното управление от България;
4.8. местните юридически лица, възникнали въз основа на нормативен акт или друг акт на държавен орган, прилагат копие от акта на създаването им;
4.9. лицата, които подлежат на регистрация по Закона за статистиката, прилагат към декларацията за данъчна регистрация и копие от регистрационното удостоверение на НСИ с ЕИК по БУЛСТАТ.

5. В случаите, когато декларацията по т.3 е непълна или при подаването й липсва документ, който се изисква съгласно тази заповед, данъчният орган, приемащ декларацията, процедира съобразно чл.57 ДПК.

6. На данъчнорегистрираните лица по т.1.4, 1.5, 1.6 и 1.7 в 7-дневен срок от вписването им в данъчния регистър се издава удостоверение по образец - приложение No 2, защитено в пластмасово фолио.

7. До издаване на удостоверението лицето получава заверен от подразделението към териториалната данъчна дирекция екземпляр на декларацията по т.3 с вписан номер от Националния данъчен регистър (НДР) и ЕИК от БУЛСТАТ.

8. Удостоверението по т.6 се получава лично от регистрираното лице или от упълномощено лице.

9. До постигането на пълно съответствие между регистъра БУЛСТАТ и данъчния регистър данъчните субекти посочват номера си от НДР и ЕИК по БУЛСТАТ във всички издавани от тях документи.

10. При промяна в декларираните съгласно т.3 данни в 14-дневен срок от възникването им данъчните субекти подават заявление за промяна на данните (приложение No 3), към което прилагат:
10.1. декларация съгласно приложение No 1;
10.2. копие на документа, удостоверяващ промяната.

11. Когато промяната касае адреса на управление или местоживеене, заявлението по т.10 се подава и в подразделението към териториалната данъчна дирекция по новия адрес на управление или местоживеене.

12. В случаите по т.11 подразделението по новия адрес на данъчния субект, в 7-дневен срок от подаването на заявлението по т.10, изисква от подразделението, от което лицето се премества, всички документи, свързани с данъчното му облагане.

13. Подаването на заявлението по т.10 се извършва по реда на т.1, 2, 3, 5, 6, 7 и 8.

14.1. Лицата по т.1.4 - 1.7 се регистрират чрез териториалните данъчни дирекции "Големи данъкоплатци", в чийто район се намират седалището и адресът на управлението им, ако към 31.XII.1999 г. отговарят едновременно на два от следните критерии:
1. годишни приходи - над 2,5 млн. лв.;
2. годишен размер на начислените или подлежащи на възстановяване данъци, такси и вноски в бюджета - над 100 хил. лв.;
3. стойност на ДМА - над 1 млн. лв.
14.2. (изм.,ДВ,бр.106 от 2000 г., бр.37 от 2001 г.) Задължението за пререгистрация или прекратяване на регистрацията в ТДД "Големи данъкоплатци" възниква след изтичане на всеки две години, считано от 1.Х.2001 г. при наличието или отсъствието на условието по т.14.1.
14.3. (изм.,ДВ,бр.106 от 2000 г., бр.37 от 2001 г.) Пререгистрацията чрез ТДД "Големи данъкоплатци" се извършва чрез подаване на декларация за данъчна регистрация в срок до 15 октомври на годината, следваща изтичането на периода по т.14.2.
14.4. Регистрираните в ДС "Големи данъкоплатци" лица по реда на чл.13 от Наредба No 1 от 1999 г. за данъчната регистрация се пререгистрират служебно в ТДД "Големи данъкоплатци".
14.5.При промяната адреса на управление регистрираните в ТДД "Големи данъкоплатци" се пререгистрират в ТДД "Големи данъкоплатци" по новия адрес на управление.

15. При неспазване на сроковете за подаване на декларация или заявление по тази заповед на данъчните субекти се налага административно наказание съгласно глава двадесет и четвърта от ДПК.

16. Регистрираните преди влизане в сила на тази заповед лица ползват издадените им удостоверения за данъчна регистрация.

17. Заповедта влиза в сила от 1.I.2000 г.

Главен данъчен директор: А. Тончев

Приложение No 1

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
ДАНЪЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДАНЪЧНА РЕГИСТРАЦИЯ

Териториална данъчна дирекция
.............................
Данъчно подразделение
.............................
Код .........................

No от НДР
Дата на първоначална регистрация
.............................
Дата на промяна на регистрацията
.............................
.............................
(подпис и печат на длъжностното лице)

Забележка:
Данните се попълват от данъчната администрация.

Данни за упълномощеното лице
Име - собствено, бащино и фамилно .............................
ЕГН .......... Пасп. данни сер. .. No ...... дата ....... изд. ......
пълномощно No ...... дата ....... изд. ......

УКАЗАНИЯ

Декларацията за данъчна регистрация се попълва с печатни букви и цифри
В кои случаи се подава? - Декларация за данъчна регистрация се подава при първоначална данъчна регистрация и при промяна в данните на декларацията.
От кого се подава? - Нотариуси; лицата, упражняващи частна медицинска практика; физическите лица, извършващи дейност, без да имат задължение за регистрация по Търговския закон, едноличните търговци, местните юридически лица, включително тези с нестопанска цел и клоновете на чуждестранни лица; неперсонифицираните дружества; чуждестранните юридически лица, които са регистрирали търговско представителство или клон в Р България; чуждестранните лица, които осъществяват стопанска дейност в страната, включително чрез място на стопанска дейност или определена база, или чието ефективно управление е от Р България.
Какви са сроковете за подаване на декларация за данъчна регистрация? - За нотариусите, в 7-дневен срок от вписването им в регистъра на Нотариалната камара; за лицата, упражняващи частна медицинска практика - в 7-дневен срок от получаване на удостоверението от районния център по здравеопазване към МЗ, за физическите лица, извършващи дейност, без да имат задължение за регистрация по Търговския закон - в 7-дневен срок от фактическото започване на дейността; за еднолични търговци, местни юридически лица, включително тези с нестопанска цел и клонове на чуждестранните лица - в 7-дневен срок от датата на постановяване на съдебното решение; за юридическите лица, възникващи въз основа на нормативен акт - в 7-дневен срок от влизане в сила на акта за създаването им; за неперсонифицираните дружества - в 7-дневен срок от датата на сключване на договора за учредяване на дружеството; за чуждестранни юридически лица, регистрирали търговско представителство - в 7-дневен срок от датата на влизане в сила на решението на БТПП; за чуждестранните лица, осъществяващи стопанска дейност в страната, включително чрез място на стопанска дейност или определена база, или чието ефективно управление е от Р България - в 7-дневен срок от започване на дейността или от датата на решението за ефективно управление.
Внимание!
Задълженията за данъчните субекти и сроковете за изпълнението им възникват от датата, следваща достоверната дата от възникване на обстоятелствата - датата на получаване на съдебния акт, административния акт или друг акт, въз основа на който се извършва дейността.
При всяка промяна на данните в декларацията за данъчна регистрация регистрираното лице е длъжно да уведоми съответното подразделение на териториалната данъчна дирекция по регистрация в 14-дневен срок от възникване на промяната чрез подаване на декларация за регистрация по образец и заявление за промяна в данните.
В случаите, когато промяната касае седалището и адреса на управление или местоживеенето за физическите лица, данъчна декларация със заявление се подава и в двете данъчни подразделения (данъчни служби) - по регистрация и на чиято територия е новото седалище на управление или новият постоянен адрес (местоживеене) за физическите лица.
Къде се подава декларацията? - Декларацията за данъчна регистрация се подава в съответното подразделение (данъчната служба) на териториалната данъчна дирекция по постоянен адрес (местоживеене) за нотариусите, лицата, упражняващи частна медицинска практика, и физическите лица, извършващи дейност, без да имат задължение за регистрация по Търговския закон, и в съответното подразделение (данъчната служба) на териториалната данъчна дирекция по седалище и адрес на управление за еднолични търговци, местни юридически лица, включително тези с нестопанска цел и клонове на чуждестранните лица, неперсонифицираните дружества, търговски представителства; съответно за чуждестранните лица, осъществяващи стопанска дейност в страната, включително чрез място на стопанска дейност или определена база, или чието ефективно управление е от Р България на територията, на която се извършва дейността или ефективното управление.
Как се подава? - Декларацията, окомплектована с всички приложения, се подава лично или от представител с нотариално заверено пълномощно.
От кого се приема декларацията в данъчното подразделение (данъчната служба)? - Декларация за данъчна регистрация се приема от длъжностно лице, отговарящо за регистрацията в съответното подразделение (данъчна служба), чрез което данъчният субект се регистрира.
Срокове за разглеждане и начини на произнасяне: След приемане на декларацията за данъчна регистрация и приложенията към нея на лицето се издава номер от Националния данъчен регистър (данъчен номер). Номерът от НДР на български граждани (физически лица) - нотариуси, лицата, извършващи частна медицинска практика, и лицата, извършващи дейност, без да имат задължение за регистрация по Търговския закон, съвпада с ЕГН. На останалите лица се издава номер от НДР. Декларацията за данъчна регистрация с вписан номер от НДР се подписва от служителя, извършил регистрацията, и екземпляр от нея се връчва на лицето. Ламинирано удостоверение за данъчна регистрация се издава само на лицата, получили номер от Националния данъчен регистър, различен от ЕГН, подписва се от длъжностното лице, извършило регистрацията, и се връчва на лицето в 7-дневен срок от подаването на декларацията за данъчна регистрация срещу квитанция за платена такса и подпис.
В случаите, когато декларацията не е пълна или при подаването й липсва приложение, данъчният орган издава и връчва на лицето съобщение за явяване в 7-дневен срок за допълване на липсващите данни.

ПЪЛНОМОЩНО

Подписаният ......................, гражданин на ..............., живущ в гр. ........., ул. ................ № ..., ж.к. ............, бл. ..., вх. ..., ет. ..., ап. ..., община ......................., област ............................., притежаващ л. паспорт серия ... No ......., издаден на ....... от ................, ЕГН ............. или осигурителен No ....................

УПЪЛНОМОЩАВАМ:

Име .........................., гражданин на .............., живущ в гр. ........., ул. ................. No ..., ж.к. ..............., бл. ..., вх. ..., ет. ..., ап. ..., община ......................., област ............................., притежаващ л. паспорт серия ... No ............, издаден на ............от ......................, ЕГН ..................или осигурителен No ....................
Да ме представлява пред данъчната администрация, като подаде декларация за данъчна регистрация.
Дата ......
Гр.(с) ..........
Упълномощител:.............

----------------------------------

1. БУЛСТАТ ..............
2. Наименование на данъчния субект ..................................
3. Основание за възникване ............................. (посочва се акта, въз основа на който възниква дан. субект)
3.1. No документ .................. 3.2. Дата на документа ..........
3.3. Издател на документа .............................
3.4. Валидност на документа .............................
Забележка: 3.4 се попълва от неперсонифицирани дружества и чуждестранни лица осъществяващи стопанска дейност на територията на страната, включително чрез място на стопанска дейност или определена база, или чието ефективно управление е от Р България.
4. Правно организационна форма .............................
5. Седалище Гр.(с) .............................
5.1. Адрес на управление Държава ................ Област ............
Община .......................... Град (село) ......................
Ул. No (жил.комплекс; бл., вх., ап.) .............................
Пощенски код хххх Телефон .......... Факс ......... e-mail ..........
Забележка:
Физическите лица с изключение на едноличните търговци в т.5.1 попълват адрес по местоживеене.
За лицата регистрирани по българското законодателство седалището и населеното място на адреса на управление са едно и също.
Чуждестранните лица попълват съответното си седалище и адрес на управление по регистрация, ефективно управление в Р България, ако има такова - попълват в т.14
6. Данъчен адрес
Община ....................... Град (село) ..........................
Ул. No (жил.комплекс; бл., вх., ап.) .............................
Пощенски код хххх Телефон .......... Факс ......... e-mail ..........
7. Представител на данъчния субект
Име - собствено, бащино и фамилно ..........................
ЕГН (No от НДР за чуждестр. Физическо лице) .......................
8. Лице за контакт с данъчната администрация
Име - собствено, бащино и фамилно ..........................
ЕГН (No от НДР за чуждестр. Физическо лице) .......................
8.1. Данъчен адлес на лицето за контакт
Община ....................... Град (село) ..........................
Ул. No (жил.комплекс; бл., вх., ап.) .............................
Пощенски код хххх Телефон .......... Факс ......... e-mail ..........
9. Основна дейност
Вид дейност
9.1. ............................................
9.2. ............................................
9.3. ............................................
Забележка: Основните дейности се попълват по допълнително приложена номенклатура.
10. Капитал ............................ (стойност)
Забележка: Местни лица попълват капитала в лева, чуждестранните лица - стойност и съответния вид валута.
11. Разпределение на капитала в акции (дялове)
Забележка:
Таблиците по т.11 се попълват за бр. акции и дялове над 33,3% за едно лице.

Вид
акции
Брой
акции
Ном. ст/ст
на 1 акция (лв.)
Име - собствено, бащино и
фамилно/наименование на
предприятието
ЕГН/No
от НДР
БУЛСТАТ
Дялово участие
(хил.лв.)
% от
капитала
Размер на
вноската
(хил.лв.)
Име - собствено, бащино
и фамилно/наименование
на предприятието
ЕГН/
No от
НДР
БУЛСТАТ

12. Съдружници
Забележка:
т.12 се попълва от неперсонифицирани дружества, дружества с ограничена отговорност, командитни и събирателни дружества

Име - собствено, бащино и фамилно ЕГН

13. Банкови сметки

No на банкова
сметка
Банков
код
Наименование
на банката
Държава Вид на
валутата
Вид на
сметката
Дата на
откриване
Дата на
закриване

14. Обекти и места за осъществяване на дейност, включително и ефективно управление от Р България
14.1. Вид ...................... Държава ...........................
Община .......................... Град (село) ......................
Ул. No (жил.комплекс; бл., вх., ап.) .............................
Пощенски код хххх Телефон .......... Факс ......... e-mail ..........
Забележка: в карето "вид" попълнете вида на обекта (т.н. търговски, производствен или друг вид), вида на определена база или ефективно управление от Р България.
14.2. Вид ...................... Държава ...........................
Община .......................... Град (село) ......................
Ул. No (жил.комплекс; бл., вх., ап.) .............................
Пощенски код хххх Телефон .......... Факс ......... e-mail ..........
Забележка: в карето "вид" попълнете вида на обекта (т.н. търговски, производствен или друг вид), вида на определена база или ефективно управление от Р България.
14.3. Вид ...................... Държава ...........................
Община .......................... Град (село) ......................
Ул. No (жил.комплекс; бл., вх., ап.) .............................
Пощенски код хххх Телефон .......... Факс ......... e-mail ..........
Забележка: в карето "вид" попълнете вида на обекта (т.н. търговски, производствен или друг вид), вида на определена база или ефективно управление от Р България.
14.4. Вид ...................... Държава ...........................
Община .......................... Град (село) ......................
Ул. No (жил.комплекс; бл., вх., ап.) .............................
Пощенски код хххх Телефон .......... Факс ......... e-mail ..........
Забележка: в карето "вид" попълнете вида на обекта (т.н. търговски, производствен или друг вид), вида на определена база или ефективно управление от Р България.
14.5. Вид ...................... Държава ...........................
Община .......................... Град (село) ......................
Ул. No (жил.комплекс; бл., вх., ап.) .............................
Пощенски код хххх Телефон .......... Факс ......... e-mail ..........
Забележка: в карето "вид" попълнете вида на обекта (т.н. търговски, производствен или друг вид), вида на определена база или ефективно управление от Р България.
15. Участия в дружества (в страната и в чужбина)
15.1. Участия в дружества в страната

Дялово участие
(хил.лв.)
% от
капитала
Размер на
вноската
(хил.лв.)
Наименование
на дружеството
No от НДР БУЛСТАТ

15.2. Участия в дружества в чужбина

Дялово участие
(в съот. вид валута)
% на
капитала
Размер на вноската
(в съот. вид валута)
Наименование на
дружеството
Държава

16. Инвестиции в страната и чужбина
16.1. Инвестиции в страната (попълва се от чуждестранни лица)

Вид на инвестицията Инвестиционен обект Размер на инвестицията

16.2. Инвестиции в чужбина (попълва се от местни лица)

Вид на инвестицията Инвестиционен обект Размер на инвестицията Държава

17. Разрешения/лицензи за осъществяване на стопанска дейност

Вид - разрешение
или лиценз
No на
документа
Дата на издаване
на документа
Дейност Срок на валидност

18. Предходна данъчна регистрация
Данъчно подразделение ....................... ТДД ..................
Дата на регистрация по ЗДДС ....... Дата на регистрация по ЗА .......
Долуподписаният ....................................... декларирам, че посочената в настоящата декларация информация е вярна и пълна.
Известно ми е, че за неверни данни нося наказателна отговорност по чл.313 от Наказателния кодекс.
Дата .........
....................... (подпис и печат)

Приложение No 2

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
ДАНЪЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ

УДОСТОВЕРЕНИЕ
за данъчна регистрация

Дата
Подпис и печат

(гръб)
--------------------------
Данъчната администрация удостоверява, че
.............................................. (наименование на данъчния субект)
е данъчно регистриран на: ............... с No от НДР ...............
БУЛСТАТ ..................
Дата на регистрация по ЗДДС .............
Дата на регистрация по ЗА ...............
---------------------------
Забележка:"Наименование на данъчния субект" е за пояснение. На самото удостоверение текстът не се отпечатва.

Приложение No 3

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ
ДАНЪЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Териториална данъчна дирекция
..............................
Данъчно подразделение
..............................
Код ...............
Вх. No ......../дата .........

ЗАЯВЛЕНИЕ
за промяна на данните в данъчната регистрация

Наименование на данъчния субект ..............................
БУЛСТАТ ...............
No от НДР .............
Долуподписаният ............................................. в качеството на .............................. (управител, пълномощник и др.) на .............................. (наименование на данъчния субект) и във връзка с промяна на данни в данъчната регистрация представям:
1. Декларация за данъчна регистрация, с променените данни -
ДА х НЕ х
2. Копие от документа, удостоверяващ извършените промени - брой документи х
Дата ..........
....................... (подпис и печат)

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив