Заповед № 163 от 2002 г. за определяне на условия и ред за сконтиране на задължения към държавата по Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г. за направените през 2002 г. погашения

МФ

Държавен вестник брой: 27

Година: 2002

Орган на издаване: МФ

Дата на обнародване: 28.01.2004

На основание § 41, ал.2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2002 г. определям условия и ред за сконтиране на задължения към държавата по Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г. (ЗУНК), както следва:

1. Сконтиране на задължения по ЗУНК се прилага за всички направени през 2002 г. погашения на главници, които съгласно сключените тристранни договори е определено да бъдат изплатени след 1 януари 2003 г.

2. Направените от търговските дружества вноски или част от тях се отчитат като погашения на дължими главници по погасителния план след 1 януари 2003 г., когато:
а) към датата на внасяне на сумата дружеството няма дължими наказателни и редовни лихви и са погасени всички дължими вноски по главницата съгласно погасителния план до края на 2002 г.;
б) са изплатени и разсрочените с допълнителен анекс към първоначалния договор наказателни и редовни лихви.
3. При предсрочно внасяне на суми, дължими след 1 януари 2003 г., същите се отнасят за покриване на бъдещи задължения, чиято настояща стойност се определя по следната формула:

НС = Сума(i=1 до n){[ГЛi x (1 + ЛП)exp(I)] : (1 + 0,12)exp(i)},

където:

НС

е

настоящата стойност на сконтираните бъдещи задължения, равна на направената вноска;

ГЛi

-

размерът на главницата по погасителния план за i-тата година или на част от нея, подлежаща на сконтиране;

i

-

поредността на годината след 2002 г., в която задълженията подлежат на сконтиране;

n

-

поредността на последната година от погасителния план след 2002 г., в която задълженията подлежат на сконтиране по условията на т. 4;

ЛП

-

годишният размер на договорения лихвен процент към датата на плащане - за валутните задължения, респ. ОЛП към тази дата - за левовите кредити;

0,12

-

годишният сконтов процент съгласно § 41, ал.1 ЗДБ за 2002 г.

4. Намалението (сконтото) на задълженията по главницата се установява като разлика между главницата или част от нея по погасителния план, подлежаща на сконтиране, и настоящата стойност, определена по реда на т.3.

5. Сконтирането на задълженията се извършва служебно от Агенцията за държавни вземания при Министерството на финансите по силата на закона, без да е необходимо изготвяне на допълнително споразумение към тристранния договор или друга форма на писмено договаряне между страните.

6. Сконтираните задължения се изплащат чрез парични средства и/или държавни дългосрочни облигации, емитирани по реда на ЗУНК.

7. Агенцията за държавни вземания писмено уведомява съответното търговско дружество за всяко прието плащане, с което се сконтират задължения по ЗУНК по условията на § 41 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2002 г. и за размера на сконтото.

8. С размера на сконтото, потвърдено от Агенцията за държавни вземания, търговските дружества намаляват дългосрочните си задължения и увеличават допълнителния си капитал.
С тази заповед се отменя Заповед No 121 от 23.III.2001 г. за определяне на условията и реда за сконтиране на задължения по § 40, ал.1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2001г. (ДВ,бр.37 от 2001 г.).
Министър: М. Велчев

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив