Заповед № 171 от 1995 г. за държавния контрол на стоките от внос и за износ за съответствието им със здравно-хигиенните, ветеринарномедицинските, фитосанитарните и стандартизационните изисквания

МФ, МЗ, МЗХП и МСМ

Държавен вестник брой: 74

Година: 1995

Орган на издаване: МФ, МЗ, МЗХП и МСМ

Дата на обнародване: 04.03.2004

На основание Закона за народното здраве, Правилника за прилагане на Закона за народното здраве (обн.,ДВ,бр.31 от 1974г.;изм. и доп.,бр.65 от 1994 г.), Наредба No 19 на МНЗ за получаване на санитарни разрешения и извършване на хигиенен контрол за внос на хранителни стоки (ДВ,бр.82 от 1984 г.), Закона за ветеринарното дело, Правилника за Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВ,бр.26 от 1971 г.), Наредба No 1 от 4.V.1990 г. за граничен ветеринарен контрол и карантина (обн.,ДВ,бр.41 от 1990 г.;изм.,бр.31 от 1993 г.), Наредба No 40 от 27.IХ.1993 г. за разрешаване на вноса, производството и употребата на лекарствени средства и биопрепарати за ветеринарномедицински и животновъдни цели (ДВ,бр.86 от 1993 г.), Закона за защита на растенията от болести и неприятели, Наредба No 1 от 1990 г. по карантина на растенията (ДВ,бр.21 от 1991 г.), Наредбата за контрол на суровини и продукти от растителен произход (ДВ,бр.60 от 1993 г.) и Правилника за устройството и дейността на Националната инспекция по зърното (ДВ,бр.10 от 1995 г.), Закона за стандартизацията и Правилника за прилагане на Закона за стандартизацията (обн.,ДВ,бр.47 от 1973 г.;изм.,бр.72 от 1993 г.) за осигуряване на държавен контрол върху безопасността на стоките от внос и за износ, за съответствието им със здравно-хигиенните и стандартизационни изисквания с оглед защита живота и здравето на хората и на растителния и животинския свят и предвид основните функции и задачи в тези насоки на специализираните органи за държавен санитарен контрол при Министерството на здравеопазването (МЗ), Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК), Граничната инспекция за ветеринарен контрол и карантина (ГИВКК), Фитосанитарен контрол и карантина (ФСКК), Националната инспекция по зърното при министерството на земеделието и хранителната промишленост (МЗХП) и на Комитета по стандартизация и метрология (КСМ), нареждаме:

1.1. Държавният контрол на стоките от внос и за износ по тази заповед за съответствието им със здравно-хигиенните, ветеринарномедицинските, фитосанитарните и стандартизационните изисквания да се извършва на граничните контролни-пропускателни пунктове (ГКПП) и на вътрешните митнически учреждения в страната.

1.2. Стоките, митническите режими, необходимите документи и органите, които осъществяват контрола, се определят с приложенията към тази заповед, както следва:
Приложение No 1 - от органите на Министерството на здравеопазването (МЗ).
Приложения No 2, 3, 5 и 6 - от органите на Министерството на земеделието и хранителната промишленост (МЗХП).
Приложение No 4 - от органите на Комитета по стандартизация и метрология (КСМ).

2.1. Митническите учреждения обмитяват стоките от внос съгласно приложенията при наличието на печат и подпис, поставен от съответния орган в клетка 44 на митническата декларация, с което този орган удостоверява, че стоките се намират под негов контрол. Такава заверка се изисква и върху митническата декларация за износ за стоките по приложения No 4 и 6.

2.2. Митническите учреждения не допускат разпломбиране на превозните и преносните средства преди представянето на подпечатана и подписана в клетка 44 митническа декларация (включително и опростена митническа декларация, оформена по реда на чл.62, ал.2 от Наредбата за митнически контрол върху стоките, пренасяни през държавната граница на Република България, приета с ПМС No 59 от 1991 г.(ДВ,бр.30 от 1991 г.).

2.3. Когато една стока е била оформена на временен внос или с опростена митническа декларация и е била проверена от съответния контролен орган, при смяна на митническия режим или при оформянето на режима повторен подпис и печат в клетка 44 не се изисква. Първичният контрол се доказва пред митническите учреждения с документ от съответния орган, удостоверяващ извършването му.

3. За стоки, предназначени за внос като хуманитарна помощ или дарение, не се изисква разрешение за внос от Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и хранителната промишленост. Стоките се използват след извършване на необходимия контрол от компетентните органи по т.1.

4.1. Органите на Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и хранителната промишленост и Комитета по стандартизация и метрология извършват (при необходимост) лабораторен контрол на внасяните и изнасяни партиди стоки, като вземат представителни проби за анализ.

4.2. Анализът се извършва в лабораториите на съответните контролни органи по тази заповед. Стоките по приложение No 4 се анализират в акредитирани от Комитета по стандартизация и метрология лаборатории, посочени в приложение No 7.

5. Етикетите на внесените стоки, поставени върху потребителската опаковка и указанията за употреба, начин за работа и съхранение, задължително трябва да бъдат и на български език, когато това изискване е поставено като условие в разрешенията за внос, издавани от Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и хранителната промишленост и Комитета по стандартизация и метрология.

6. Всички разходи по престоя на стоките, вземане и изследване на проби, транспортирането им и други, свързани с извършването на контрола, са за сметка на вносителя и износителя.

7. Нарушителите на тази заповед носят отговорност съгласно законите на Република България.

8. Органите на Министерството на вътрешните работи при необходимост оказват съдействие на служителите на Министерството на здравеопазването, Министерството на земеделието и хранителната промишленост и Комитета по стандартизация и метрология при изпълнение на задълженията им по тази заповед.
Контролът по изпълнението на заповедта се възлага на Главно управление "Митници", органите на Държавния санитарен контрол при Министерството на здравеопазването, Националната ветеринарно-медицинска служба, Националната служба по растителна защита, карантина и агрохимия, Националната инспекция по зърното и Дирекция "Държавен граничен контрол върху качеството на продукцията от внос и износ".
Тази заповед отменя Заповед No 162 от 23 септември 1993 г. на Министерството на финансите, Министерството на търговията и Комитета по стандартизация и метрология (ДВ,бр.85 от 1993 г.).
Заповедта е съгласувана с Министерството на вътрешните работи.
Министър на финансите: Д. Костов
Министър на здравеопазването: М. Виткова
Министър на земеделието и хранителната промишленост: В. Чичибаба
Председател на Комитета по стандартизация и метрология: В. Гавраилов

Приложение No 1

Списък на стоките от внос, подлежащи на задължителен здравен контрол от органите на Държавния санитарен контрол при Министерството на здравеопазването

I. Контролът върху вноса на стоките се извършва по следните митнически режими:

1. Внос за потребление в Република България - режим 6.

2. Временно внасяни стоки в страната:
2.1. на консигнация - специфичен митнически режим 13;
2.2. за обработка и дообработка - специфичен митнически режим 23.

II. Необходими документи

1. Санитарно разрешително за внос, издадено от управление "Държавен санитарен контрол и организация на хигиенно-епидемиологичната служба" и управление "Профилактика и контрол на заразните болести" при Министерството на здравеопазването - за всички стоки.

2. Сертификат за всяка внесена партида стоки от т.1 до т.17 вкл.,удостоверяващ, че стоката не съдържа вредни или опасни за здравето на човека химични, биологични, физични и механични фактори.

3. Удостоверение за внос от Министерството на търговията, заверено от Министерството на здравеопазването, за стоките по т.19.
III. Здравният контрол върху внесените стоки се извършва от:

1. Управление "Държавен санитарен контрол и организация на хигиенно-епидемиологичната служба" и управление "Профилактика и контрол на заразните болести" при Министерството на здравеопазването - за всеки вид стока по това приложение чрез регистриране и издаване на санитарно разрешително преди реализацията на вноса по реда на чл.22 и чл.25 от Правилника за прилагане на Закона за народното здраве.

2. Регионалните ХЕИ:
2.1. за всяка партида от стоките по приложението, с изключение на тези от т.18 до т.25 вкл., т.29, 30, 33, 34, 36, 37, 38, 39, 43, 46, 47, 48 и от т.53 до т.87 вкл. чрез: проверка на съответствието на стоката със санитарното разрешително на Министерството на здравеопазването и посочените в него документи; поставяне на стоката под здравен контрол чрез заверка (подпис и печат в клетка 44) на митническата декларация; оглед на партидата и при необходимост вземане на проби и извършване на лабораторни изследвания; издаване на санитарно заключение за годността за реализация на партидата.
2.2. за стоките от приложението: от т.18 до т.25 вкл., т.29, 30, 33, 34, 36, 37, 38, 39, 43, 46, 47, 48 и от т.53 до т.87 вкл. чрез: проверка на съответствието на стоката със санитарното разрешително на Министерството на здравеопазването и посочените в него документи; поставяне на стоката под здравен контрол чрез заверка (подпис и печат в клетка 44) на митническата декларация.
Забележки:

1. За стоките по т.91 вносителят задължително декларира в клетка 31 на митническата декларация предназначението на стоките като добавки за хранителни продукти.

2. Здравният контрол на стоки за износ, с изключение на хранителните продукти от животински произход, пресните плодове и зеленчуци, се извършва от Министерството на здравеопазването чрез издаването на здравен сертификат в случаите, когато страната-вносител изисква такъв.

IV. Видове стоки:

No по
ред

Видове стоки

Тарифни позиции

1

2

3

1.

Зеленчуци,растения корени и грудки,годни за консумация,с изключение на тези, предназначени за посев

от гл.7

2.

Плодове,годни за консумация; цитрусови или пъпешови кори

гл.8

3.

Кафе, чай, мате и подправки

гл.9

4.

Житни растения,с изключение на тези за посев

от гл.10

5.

Мелничарски продукти,малц, скорбяла и нишесте,инулин, пшеничен глутен

гл.11 с изкл. на: 11.04 11.00 и от 11.04 19.00 до 11.04 29.00 вкл.

6.

Маслодайни семена и плодове, с изключение на тези за посев,други растителни продукти

от гл.12, с изкл.на 12.09;12.11; 12.12 20 10; 12.13;12.14

7.

Клейове,смоли и други растителни сокове и екстракти

гл.13,с изкл. на: 13.01 10.00; 13.01 90.00 и 13.02 11.00

8.

Масла и мазнини от растителен произход,маргарин

от 15.07 до 15.15 вкл., 15.16 20.00 и 15.17

9.

Детски и диетични храни

от 04.02; от 16.02 10.00

10.

Захар и захарни изделия

гл.17

11.

Какао и продукти от какао

гл.18

12.

Хранителни продукти,приготвени на базата на житни растения, брашна, скорбяла, нишесте или мляко;тестени сладкарски изделия

гл.19

13.

Хранителни продукти от зеленчуци,плодове или други части от растения

гл.20

14.

Разни видове хранителни продукти

гл.21, с изкл. на 21.05 00.00

15.

Безалкохолни и алкохолни напитки и видове оцет

гл.22

16.

Пури (вкл. тези с отрязани краища),пурети и цигари от тютюн или от заместители на тютюна

24.02

17.

Морска и готварска сол

25.01 00.20; 25.01 00.30

18.

Всякакви видове естествен пясък (за металургичната промишленост)

от 25.05

19.

Азбест,азбестови суровини и азбестосъдържащи материали и изделия

25.24; от 68.11, 68.12 от 68.13

20.

Уранови или ториеви руди и техните концентрати

26.12

21.

Препарати за растителна защита

от гл.28; от гл.29 и от 38.08

22.

Радиоактивни химични елементи и радиоактивни изотопи (вкл. разпадните и производните химични елементи и изотопи) и техните съединения;смеси и отпадъци, съдържащи тези продукти

28.44

23.

Изотопи,различни от посочените в No 28.44; техните неорганични или органични съединения с определен или неопределен химичен състав

28.45

24.

Контрастни препарати за рентгенови прегледи

от 30.06 30.00

25.

Дъбилни или багрилни екстракти;танини и техните производни;пигменти и други багрилни вещества;бои и лакове; китове; мастила

гл.32, с изкл. на 32.01 и 32.03

26.

Етерични масла и резиноиди; готови парфюмерийни или тоалетни продукти и козметични препарати

гл.33

27.

Сапуни;тензиоактивни органични продукти и препарати, употребявани като сапуни, на пръчки,парчета или калъпи,дори съдържащи сапун; хартия,вата,филц и нетъкан текстил, напоени, промазани или покрити със сапун или детергенти

34.01

28.

Повърхностноактивни органични продукти (различни от сапуните); тензиоактивни препарати, перилни препарати (включително спомагателните) и миещи препарати,дори съдържащи сапун, различни от включените в No 34.01

34.02

29.

Препарати за обработка на текстилни материали, на кожи,на кожени изделия или на други материали

34.03 11.00; 34.03 91.00

30.

Вакси,кремове и подобни препарати за обувки или кожи

34.05 10.00

31.

Прахове за чистене и лъскане

34.05 40.10

32.

Пасти за моделиране на детски забавления

от 34.07 00.10

33.

Готови лепила,съдържащи органични разтворители; всякакви продукти,употребявани за лепене,съдържащи органични разтворители, пригодени за продажба на дребно като лепила с тегло, непревишаващо 1 кг

от 35.06

34.

Фотографски или кинематографски продукти за Х-лъчи

37.01 10.10; 37.01 10.20; 37.02 10.00

35.

Дезинфекционни средства и други подобни за хуманната медицина,представени във форми или опаковки за продажба на дребно или във вид на препарати или артикули, като ленти,фитили и свещи,съдържащи сяра

от 38.08

36.

Сложни органични разтворители и разредители

38.14 00.00

37.

Тръби и принадлежности към тях за питейно водоснабдяване от пластмаса

от 39.17

38.

Тръби и принадлежности към тях за питейно водоснабдяване от керамика

от 69.06 00.00

39.

Тръби и принадлежности към тях за питейно водоснабдяване от чугун,желязо или стомана

от гл.73

40.

Изкуствени черва от втвърдени протеини или целулозна пластмаса

39.17 10.10 от 39.17 10.90

41.

Пластмасови кутии,каси, щайги и подобни артикули,торби, торбички, пликчета и фунийки за директно опаковане на хранителни стоки

от 39.23; от 63.05 31.00 от 63.05 39.00

42.

Пластмасови съдове и прибори за сервиране или за кухня

39.24 10.00

43.

Предпазни ръкавици от пластмаса

от 39.26 20.00

44.

Презервативи

40.14 10.00

45.

Биберони

от 40.14 90.10

46.

Специални работни облекла и лични предпазни средства от каучук

от 40.15

47.

Специални работни облекла и лични предпазни средства от кожа

43.03 10.10; от 43.04 00.20

48.

Многослойни опаковки за храни и напитки на рула, разкроени или в готов вид

от 48.11 31.00; от 48.11 39.00; от 48.11 90.00; от 48.19 20.00 и от 48.23 90.00

49.

Тоалетна хартия

48.18 10.00

50.

Кърпички,салфетки за почистване на грим и за подсушаване на ръце

48.18 10.00

51.

Хигиенни салфетки (дамски превръзки) и тампони,бебешки пелени и подобни хигиенни артикули

48.18 40.00

52.

Дамски превръзки и тампони, пелени за бебета и подобни хигиенни артикули от вата

56.01 10.00

53.

Дрехи и допълнения за дрехи от трикотаж за бебета

61.11

54.

Дрехи и допълнения за дрехи за бебета,различни от трикотажните

62.09

55.

Специални работни облекла от текстил или от трикотаж

от гл.61 и от гл.62

56.

Артикули и дрехи употребявани

63.09 00.00

57.

Предпазни обувки

от гл.64

58.

Предпазни каски и шлемове

от 65.06

59.

Съдове и прибори за сервиране или за кухня от керамични материали, различни от порцелана

от 69.12 00.00

60.

Домакински артикули или домашни потреби и техните части от чугун, желязо или стомана

73.23 с изкл.на 73.23 10.00

61.

Домакински артикули или домашни потреби и техните части от мед

от 74.18 10.00

62.

Алуминиеви кутии за храни и напитки

от 76.12 90.20

63.

Домакински артикули или домашни потреби и техните части от алуминий

от 76.15 10.00

64.

Механични уреди с ръчно задвижване с тегло до 10 кг, използвани за приготвяне, кондициониране или сервиране на храни и напитки

82.10 00.00

65.

Запушалки (вкл. кронекоркови капачки на винт и запушалки за рарзливане)

от 83.09

66.

Пещи за хляб,сладкиши или бисквити, неелектрически индустриални

84.17 20.00

67.

Апарати за дестилация или ректификация на алкохол и алкохолни напитки

от 84.19 40.00

68.

Апарати и устройства за приготвяне на топли напитки или печене или загряване на хранителни продукти

84.19 81.00

69.

Апарати и устройства за стерилизация и за ферментация на хранителни продукти и напитки

от 84.19 89.10; от 84.19 89.20

70.

Млекарски центрофуги

84.21 11.00

71.

Апарати за филтриране или пречистване на питейни води, напитки от и течности,предназначени за пряка консумация от човека или за влагане в производството на хранителни продукти

от 84.21 21.00; 84.21 22.00 и 84.21 29.00

72.

Машини и устройства за почистване или изсушаване на бутилки или други съдове

84.22 20.00

73.

Машини и устройства за пълнене, затваряне, капсуловане или етикетиране на бутилки, кутии, торби или др. опаковки;устройства за газиране на напитки

84.22 30.00

74.

Машини за почистване или сортиране на яйца,плодове или др. земеделски продукти

84.33 60.00

75.

Млекопреработващи машини и апарати

84.34 20.00

76.

Преси, гроздомелачки и аналогични машини и устройства за производство на вино, на плодови сокове или подобни напитки

84.35

77.

Машини за почистване,сортиране или пресяване на зърна или сухи бобови растения; машини и устройства за мелничарството или за обработка на житни култури или сухи бобови растения, различни от машините и устройствата, използвани във фермите

84.37

78.

Машини и апарати за индустриално преработване или производство на храни или напитки

84.38

79.

Машини и апарати за екстракция или приготвяне на нелетливи растителни или животински масла или мазнини, предназначени за пряка консумация от човека или за влагане в производството на хранителни продукти

от 84.79 20.00

80.

Машини и апарати за спояване или заваряване чрез електронни лъчи

от 85.15

81.

Приемателни телевизионни апарати (вкл. видеомониторите)

от 85.28

82.

Ускорители на частици

85.43 10.00

83.

Електронни микроскопи

от 90.12 10.00

84.

Апарати с рентгенови лъчи и апарати,използващи алфа-,бета-,гама- или неутронни излъчвания,дори за медицинско, хирургическо, зъболекарско или ветеринарно приложение, вкл.апаратите за рентгенофлуорография или рентгенотерапия, рентгеновите тръби и други устройства, генериращи ренгенови лъчи,генераторите на напрежение,командните пултове, екраните, масите, креслата и други подобни за изследване или лечение

90.22

85.

Инструменти и апарати за измерване или откриване на йонизиращи лъчения

90.30 10.00

86.

Газови спрейове

от 93.04 00.90

87.

Патрони за газови пистолети

от 93.06

88.

Кукли с човешки образ

95.02

89.

Други играчки;умалени модели и подобни модели за забавления, с механизъм или не; картинни мозайки и подобни от всякакъв вид

95.03

90.

Четки за зъби(с изключение на зъболекарските четки), четки и четчици за брада, за коси,за мигли или за нокти и други четки за личен тоалет, четки за козметични цели

от96.03 21.00; 96.03 29.10 от 96.03 29.90; от 96.03 30.90

91.

Добавки за хранителни продукти: консерванти; антиоксиданти; емулгатори; овкусители; подобрители за хляб; газове за пакетиране; соли за хранителни продукти;ароматни вещества;ензимни подсладители; стабилизатори

Приложение No 2

Списък на стоките от внос, подлежащи на задължителен ветеринарномедицински контрол от органите на Националната ветеринарномедицинска служба към Министерството на земеделието и хранителната промишленост

I. Контролът върху вноса се извършва за всички основни митнически режими по вноса на стоки, съгласно списъка:

1. Необходими документи:
1.1. Ветеринарно разрешение от националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
1.2. Ветеринарномедицински сертификат, издаден от официално упълномощен държавен ветеринарен лекар на страната износител, заверен от граничния ветеринарен лекар от съответния КПП в Република България.
1.3. Импорт-лиценз от Министерството на търговията съгласувано с НВМС и Министерството на земеделието и хранителната промишленост (МЗХП) за лекарствени средства и биопрепарати за ветеринарни и животовъдни цели.
1.4. Поставяне на стоката под ветеринарно-санитарен контрол чрез заверка (подпис и печат в клетка 44) на митническата декларация.

II. Контролът върху износа на стоки се извършва за всички основни митнически режими:

1. Необходими документи:
1.1. Ветеринарно разрешение от НВМС.
1.2. Ветеринарномедицински сертификат, издаден от официално упълномощен държавен ветеринарен лекар, заверен от органите на Граничната инспекция за ветеринарен контрол и карантина към НВМС.
1.3. Експорт-лиценз от Министерството на търговията съгласувано с НВМС и Министерството на земеделието и хранителната промишленост (МЗХП) за лекарствени средства и биопрепарати за ветеринарни и животновъдни цели.
1.4. Анализационни протоколи, издадени или заверени от официално оторизирани лаборатории към Държавния ветеринарно-санитарен контрол при НВМС, за качество, годност и безвредност, съгласно международно приети ветеринарно-санитарни изисквания или такива на страната вносител.

No по
ред

Наименование на стоките

Тарифни позиции

1

2

3

1.

Живи животни

гл.1

2.

Меса и карантии,годни за консумация

гл.2

3.

Риба и ракообразни,мекотели и други водни безгръбначни

гл.3

4.

Мляко и млечни продукти;птичи яйца;естествет мед;продукти от животински произход,годни за консумация,неупоменати, нито включени другаде

гл.4

5.

Други продукти от животински произход,неупоменати,нито включени другаде

гл.5, с изкл. на 05.01 00.00

6.

Слама,шума и плява от необработени житни растения, дори нарязани, смлени, пресовани или агломерирани под формата на гранули

12.13

7.

Фуражни цвекла, гулии, фуражни корени, сено, люцерна, еспарзета, детелина, фуражно зеле, фий, вълчи боб и подобни фуражни култури, дори агломерирани под формата на гранули

12.14

8.

Мазнини и масла от животински произход; продукти от тяхното разпадане;обработени мазнини за хранителни цели,восъци от пчели или от други насекоми

от 15.01 до 15.06 вкл. 15.16 10.00 15.17 90.90 15.21 90.90

9.

Продукти от месо,риба или ракообразни, мекотели или други водни безгръбначни

гл.16 с изкл. на 16.02 10.00

10.

Тестени храни,дори варени или пълнени с месо

19.02 11.00 19.02 20.10 19.02 20.20 19.02 20.30 от 19.02 30.00

11.

Сладолед за консумация, дори съдържащ какао

21.05 00.00

12.

Сладолед на прах

от 21.06 90.00

13.

Остатъци и отпадъци от хранителната промишленост;приготвени храни за животни

гл.23 с изкл. на 23.07 00.00

14.

Каменна сол

25.01 00.10

15.

Фармацевтични продукти за ветеринарни цели

от 30.01 90.90 30.02 31.00 30.02 39.00 от 30.02 90.90 от 30.03 от 30.04 от 30.05

16.

Сурови кожи,различни от кожухарските

от 41.01 до 41.03 вкл.

Приложение No 3

Списък на стоките от внос, подлежащи на задължителен фитосанитарен контрол от органите на Националната служба за растителна защита, карантина и агрохимия (НСРЗКА) към Министерството на земеделието и хранителната промишленост

I. Контролът върху вноса на стоки се извършва за всички основни митнически режими.
Необходими документи:

1. Фитосанитарно разрешение от НСРЗКА.

2. Фитосанитарен сертификат, издаден от официално упълномощен държавен фитосанитарен инспектор на страната производител на стоката или фитосанитарен сертификат за реекспорт от страната, реекспортираща стоката, придружен от оригиналния сертификат на страната производител или заверено копие от него.

3. Заверена митническа декларация от контролните органи на НСРЗКА към МЗХП с подпис и печат в клетка No 44, удостоверяващ, че стоката е поставена под фитосанитарен контрол.

II. Контролът върху износа на стоки се извършва за всички основни митнически режими.
Необходими документи:
Фитосанитарен сертификат, издаден от официално упълномощен държавен фитосанитарен инспектор от поделенията на НСРЗКА в страната, заверен от граничен фитосанитарен инспектор на съответния ГКПП, или фитосанитарен сертификат за реекспорт, когато стоката се реекспортира, придружен от оригиналния фитосанитарен сертификат на страната производител или заверено копиеот него.

No по
ред

Вид на стоката

Тарифни позиции

1

2

3

1.

Зеленчуци в прясно състояние или охладени

от 07.01 до 07.09 вкл.

2.

Зеленчуци сушени, дори нарязани на парчета или резанки, смлени или пулверизирани, но необработени по друг начин

07.12

3.

Зеленчуци със сухи бобови чушки, без обвивките, дори с обелени люспи или начупени

07.13

4.

Корени от маниока,арарут или салеп, гулии, сладки патати и подобни корени и грудки с високо съдържание на нишесте или инулин, пресни или сушени, дори нарязани на парчета или агломерирани под формата на гранули; сърцевина на сагово дърво

07.14

5.

Плодове-пресни или сушени

от 08.01 до 08.10

6.

Плодове сушени,различни от тези от No08.01 до No08.06; смеси от сушени плодове или от черупкови плодове от настоящата глава

08.13

7.

Кори от цитрусови плодове или от пъпеши и дини, пресни или сушени

от 08.14 00.00

8.

Кафе,дори печено или декофеинизирано; черупки и люспи от кафе; заместители на кафе, съдържащи кафе, независимо от съотношението в сместа

09.01

9.

Чай,дори ароматизиран

09.02

10.

Пипер (от вида Piper); пиперки от вида Capsicum или от вида Pimenta, сушени, смлени или пулверизирани

09.04

11.

Канела и канелени цветове

09.06

12.

Карамфил (цвят, гвоздейчета и корени)

09.07 00.00

13.

Индийски орехчета, обвивки на индийски орехчета, райски семена и кардамом

09.08

14.

Семена от анасон, звезден анасон, копър, кориандър, кимион, ким, плодове от хвойна

09.09

15.

Исиот, шафран, куркума, мащерка, дафинови листа, къри и други подправки

09.10

16.

Житни растения

гл.10

17.

Мелничарски продукти; малц;скорбяла и нишесте; инулин; пшеничен глутен

гл.11

18.

Маслодайни семена и плодове; плодове;разни видове семена, семена за посев и плодове;индустриални или медицински растения;слама и фуражи

гл.12 с изкл.на 12.12 20.10 12.12 20.90

19.

Материали от растителен произход от видовете, използвани главно в кошничарството или за плетенето на рогозки (напр.бамбук, клони от ротанг, тръстика, ракита, рафия, слами от почистени житни растения, избелени или боядисани,кори от липа)

14.01

20.

Какао на зърна,цели или натрошени,сурови или печени

18.01

21.

Какао на прах,без прибавка на захар или други подсладители

18.05 00.00

22.

Трици и други видове отпадъци, дори агломерирани под формата на гранули, получени при пресяване, мелене или друг вид обработка на житни или бобови растения

23.02

23.

Кюспета и други твърди остатъци,дори смлени или агломерирани под формата на гранули,получени при извличането на соевото масло

23.04 00.00

24.

Кюспета и други твърди остатъци,дори смлени или агломерирани под формата на гранули, получени при извличането на фъстъченото масло

23.05 00.00

25.

Кюспета и други твърди остатъци,дори смлени или агломерирани под формата на гранули, получени при извличането на растителни мазнини и масла,различни от тези в No23.04 или No 23.05

23.06

26.

Дъбови желъди и индийски кестени

23.08 10.00

27.

Суров или необработен тютюн; отпадъци от тютюн

24.01

28.

Пури (включително тези с отрязани краища);пурети и цигари от тютюн или от заместители на тютюна

24.02

29.

Торф (включително торф за постелка на добитък), дори агломериран

27.03 00.00

30.

Торове от животински или растителен произход, дори смесени помежду си или обработени химически; торове,получени в резултат на смесване или химична обработка на продукти от животински или растителен произход

31.01

31.

Дървен материал и изделия от дървен материал

гл.44, с изкл. на 44.02

32.

Корк и коркови изделия

гл.45

33.

Тръстикови или кошничарски изделия

гл.46

34.

Отпадъци и остатъци от хартия или картон

47.07

35.

Памук некардиран, нито пениран

52.01 00.00

36.

Отпадъци от памук (вкл. отпадъците от прежди и конци и развлакнените отпадъци)

52.02

37.

Памук кардиран или пениран

52.03 00.00

38.

Растителни текстилни влакна

от 53.01 до 53.05 вкл.

Приложение No 4

Списък на стоките, които подлежат на държавен контрол за съответствие с БДС и договорите,осъществяван от Дирекция "Държавен граничен контрол на качеството на продукцията от внос и за износ" към Комитета по стандартизация и метрология

I. Контролът върху стоките от внос и за износ се извършва по следните митнически режими:

1. Внос за потребление в Република България (6) за всички стоки по посочените тарифни позиции в приложението.

2. Временно внасяните в страната с цел преработка и дообработка (специфичен митнически режим 23) стоки с тарифни позиции от глави 32, 33, 34, 41, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 и 60, които са включени в приложението.

3. Износ за потребление в чужбина (1) за всички изброени стоки.

II. Необходими документи:

За внос
1. Чуждестранен сертификат за качество.

2. Изпитвателен протокол или експертиза, издадени от акредитирана от КСМ лаборатория, за съответствие на стоката с изискванията на БДС или разрешение от КСМ.

3. Санитарно разрешение от Министерството на здравеопазването за стоките с тарифни позиции 22.08, 35.06, 38.14 00.00, 40.15 19.00, 61.11, 62.09, 69.11 10.00, 69.12 00.00 и всички позиции от глави 32 и 33.

4. Документи, удостоверяващи произхода на стоките.

5. Фактури.
Контролът на всички видове течни горива, бензини за технологични цели и минерален терпентин, включени в тарифна позиция 27.10, се извършва съгласно Заповед No 307 от 12.ХII.1994 г. на Министерството на финанасите, Министерството на търговията и Комитета по стандартизация и метрология.

За износ:
1. Изпитвателен протокол, издаден от акредитирана от КСМ лаборатория или удостоверение за качество от производителя (сертификат), съгласно изискванията на договора с чуждестранния купувач.

III. Видове стоки

No по
ред

Наименование на стоките

Тарифни позиции

1

2

3

1.

Кафе,чай и подправки

09.01 09.02 09.04 09.05 00.00 09.06

2.

Захар и захарни изделия

гл.17

3.

Какао и продукти от какао

гл.18

4.

Алкохолни напитки. Етилов алкохол, алкохолни препарати

от 22.03 00.00 до 22.08 вкл.

5.

Пури (вкл. тези с отрязани краища), пурети и цигари от тютюн или от заместители на тютюна

24.02

6.

Природен гипс,анхидрид

25.20 10.00

7.

Варовиков флюс,варовици за производство на вар или цимент

25.21

8.

Вар негасена,гасена и хидравлична,с изкл. на калциевия оксид и калциевия хидроксид от No28.25

25.22

9.

Видове хидравличен цимент (вкл.несмлян цимент,наречен клинкер)

25.23

10.

Минерални горива, минерални масла и продукти,получени от тяхната дестилация, продукти от битуминозни шисти, минерални восъци

27.01 27.02 27.07 27.10 27.12

11.

Карбоксилни киселини

.

.

винена киселина

29.18 12.00

.

лимонена киселина

29.18 14.00

.

салицилова киселина

29.18 21.10

12.

Дъбилни или багрилни екстракти; танини и техните производни; пигменти и други багрилни вещества; бои и лакове; китове; мастила

гл.32

13.

Етерични масла и резиноиди; смеси от ароматизиращи субстанции и смеси (вкл. алкохолни разтвори) на базата на една или повече от тези субстанции от видовете, използвани като суровини в промишлеността

33.01 33.02

14.

Продукти на химическата промишленост

34.01 34.02 34.03 34.05 40.10 35.05 20.10 35.06 36.05 00.00 36.06 10.00 38.14 00.00 39.17 10.10 39.17 10.90 39.18 39.23 30.00 39.23 50.00 39.23 90.10 39.26 10.00 40.15 19.00 40.16 99.10

15.

Фотографски продукти

37.01 37.02 37.03

16.

Спирачни течности и антифриз

38.19 00.00 38.20 00.00

17.

Гуми за автомобили, камиони,автобуси, мотоциклети и велосипеди

40.11 10.00 40.11 20.00 40.11 40.00 40.11 50.00 40.12 20.00 40.13 10.10 40.13 10.20 40.13 20.00 40.13 90.30 87.08 70.00

18.

Кожи (обработени)

41.04 41.05 41.06 41.07 41.08 41.09 00.00 41.11 00.00

19.

Кожени изделия, пътнически артикули, ръчни чанти и други подобни

от 42.02 до 42.05 00.00 вкл.

20.

Обработени кожухарски кожи и облекла от тях; изкуствени кожухарски кожи

43.02 43.03 10.90 43.03 90.00 43.04 00.10 43.04 00.90

21.

Изделия от дървен материал; мебели

44.10 44.11 44.12 44.15 94.01 61.00 94.01 69.00 94.03 30.00 94.03 40.00 94.03 50.00 94.03 60.00

22.

Хартии от видовете,използвани за тоалетна хартия,за салфетки за почистване на грим, за подсушаване на ръцете,за салфетки или за подобни хартии за домакинска, хигиенна или тоалетна употреба, целулозна вата и платна от целулозни влакна, дори крепирани, плисирани, гофрирани, щамповани, перфорирани, повърхностно оцветени, повърхностно декорирани или напечатани на рула с широчина, превишаваща 36 см или на листа с квадратна или правоъгълна форма, на които най-малко едната страна в несгънато положение е с размер над 36 см Тапети и подобни стенни облицовки; транспарантна хартия за прозорци

48.14

23.

Коприна

гл.50

24.

Вълна,фини и груби косми, косми и тъкани от гриви и опашки

гл.51

25.

Памук

гл.52

26.

Други растителни текстилни влакна

гл.53 с изкл. на 53.08 30.00 53.11 00.00

27.

Синтетични и изкуствени нишки

гл.54

28.

Щапелни синтетични или изкуствени влакна

гл.55

29.

Дамски превръзки и тампони,пелени за бебета и подобни хигиенни артикули от вата

56.01 10.00

30.

Изтъкани кадифета и плюшове и тъкани от шенилна прежда, различни от артикулите от No 58.06

58.01

31.

Хавлиени тъкани, различни от артикулите от 58.06, тъфтинг изделия, различни от продуктите от No 57.03

58.02

32.

Линолеуми, дори изрязани; подови настилки,съставени от един слой или от едно покритие, нанесено върху текстилна основа, дори изрязани

59.04

33.

Трикотажни платове

гл.60

34.

Дрехи и допълнения за дрехи от трикотаж

гл.61

35.

Дрехи и допълнения за дрехи, различни от трикотажните

гл.62

36.

Електрически одеяла

63.01 10.00

37.

Спално бельо,покривки и кърпи за маса,за тоалет или за кухня

63.02

38.

Обувки,гети и подобни артикули; части за тези предмети

гл.64

39.

Павета,бордюри за тротоари и плочи за паваж от естествени камъни (различни от шистите)

68.01 00.00

40.

Обработени дялани или строителни камъни (различни от шистите) и изделия от тези камъни с изключение на тези от No 68.01; кубчета, парчета и подобни артикули за мозайки от естествени камъни (вкл. шистите), дори върху подложка; гранули,отломки и прах от естествени камъни (вкл. шистите),оцветени изкуствено

68.02

41.

Порцелан,битова керамика и стъклария

69.07 69.08 69.10 69.11 10.00 69.12 00.00 70.04 10.20 70.04 10.90 70.04 90.20 70.04 90.90 70.05 10.20 70.05 10.90 70.05 21.20 70.05 21.90 70.05 29.20 70.05 29.90 70.05 30.10 70.05 30.90 70.10 70.12 00.00 70.13 70.15

42.

Изделия от чугун,желязо, стомана и алуминий

73.11 00.00 73.21 73.23 93.00 без тефлоново покритие 73.24 21.00 73.24 29.00 76.15

43.

Двигатели и помпи

84.07 31.00 84.07 32.00 84.07 33.00 84.07 34.00 84.07 90.00 84.08 20.00 84.08 90.00 84.13 11.00 84.13 19.00 84.13 30.00 85.01

44.

Селскостопански машини

от 84.32 до 84.37 вкл.

45.

Трактори

87.01

46.

Котли за централно отопление

84.03

47.

Различни видове машини и апарати

84.14 30.00 84.14 51.00 84.14 59.00 84.14 60.00 84.15 84.16 10.00 84.16 20.00 84.18 84.19 84.21 12.00 84.21 19.00 84.22 11.00 84.22 40.00 84.25 84.29 84.30 84.45 11.00 84.45 20.00 84.45 30.00 84.45 40.00 84.46 84.47 84.50 11.00 84.50 12.00 84.50 19.00 84.51 10.00 84.51 21.00 84.51 30.00 84.52 10.00 84.52 21.00 84.58 84.59 84.60 84.61 84.62 84.65 84.67 11.00 84.67 19.00 84.67 81.00 84.67 89.00 84.68 84.69 84.70 10.00 84.70 21.00 84.70 29.00 84.70 30.00 84.70 50.00 84.71 84.76 84.78 84.79 10.00 85.06 85.07 85.08 85.09 85.10 10.00 85.10 20.00 85.15 85.16 85.18 85.19 85.20 85.21 85.25 85.27 85.28 85.31 10.10 85.31 10.20 85.37

48.

Апарати за механотерапия; апарати за масаж;апарати за психотехника; апарати за озонотерапия, кислородотерапия, аерозолна терапия, дихателни апарати за реанимация и други апарати за дихателна терапия

90.19

49.

Осветителни тела

85.12 10.00 85.12 20.00 85.36 61.00 85.39 94.05

50.

Съобщителна техника

85.17 85.20 20.00

51.

Кари-високоповдигачи;други товарно-разтоварни колички, снабдени с повдигащо устройство

84.27

52.

Автомобилни превозни средства, мотоциклети,велосипеди и ремаркета

87.02 87.03 87.04 87.05 87.09 87.11 87.12 00.00 от 87.16 10.00 до 87.16 40.00 вкл.

53.

Измервателни уреди

84.23 90.12 90.15 90.16 90.17 30.00 90.18 11.00 от 90.24 до 90.31 вкл. 91.06 91.07 00.00

54.

Детски играчки и спортни артикули

95.04 10.00 95.04 30.00 95.05 10.00 95.06 11.00 95.06 12.00

Приложение No 5

Списък на стоките от растителен произход, подлежащи на задължителен контрол при износ за наличие на химични и биологични замърсители, препарати за растителна защита, торове и растежни регулатори при внос и за износ от органите на Националната служба за растителна защита, карантина и агрохимия (НСРЗКА) към Министерството на земеделието и хранителната промишленост (МЗХП)

I. За внос - при всички основни митнически режими:

1. На препарати за растителна защита:
1.1. Импорт-лиценз от Министерството на търговията (МТ), заверено от МЗХП - НСРЗКА.
1.2. Сертификат за качество.
1.3. Всяка опаковка да има етикет на български език с търговското наименование на препарата, активното вещество, начина на употреба и съхранение, датата на производство и срок на годност.
1.4. Поставяне стоката под контрол чрез заверка (подпис и печат в клетка 44) на митническата декларация.

2. На торове и растежни регулатори:
2.1. Сертификат за качество.
2.2. Да са одобрени за употреба в страната.
2.3. Поставяне стоката под контрол чрез заверка (подпис и печат в клетка 44) на митническата декларация.

II. За износ - по всички основни митнически режими:

1. На стоки от растителен произход:
1.1. Сертификат за наличие на химични и биологични замърсители, издаден от оторизирана лаборатория на МЗХП и акредитирана от КСМ, за страни, предявили такива изисквания, или
1.2. Декларация от износителя, заверена от регионалната служба за растителна защита, карантина и агрохимия, удостоверяваща, че страната вносител не изисква сертификат за наличие на химични и биологични замърсители в стоките.

2. На препарати за растителна защита, торове и растежни регулатори:
2.1. Сертификат за химични и физико-химични показатели, издаден от оторизирана от МЗХП и акредитирана от КСМ лаборатория, за страни, предявили такива изисквания, или
2.2. Декларация от износителя, заверена от регионалната служба за растителна защита, карантина и агрохимия, удостоверяваща, че страната-вносител не изисква сертификат за химични и физико-химични показатели.

III. Видове стоки:

No по
ред

Наименование на стоките

Тарифни позиции

1

2

3

1.

Зеленчуци, растения, корени и грудки,годни за консумация с изключение на предназначените за посев

от гл.7 и с изкл. на 07.11 и 07.14

2.

Плодове,годни за консумация

08.02, от 08.06 до 08.11 вкл. и 08.13

3.

Пшеница,ръж,ечемик и ориз, предназначени за консумация от човека, с изключение на посевния материал

от 10.01 от 10.02 00.00 от 10.03 от 10.06

4.

Мелничарски продукти;скорбяла, нишесте и инулин

11.01 11.02 11.03 11.08

5.

Маслодайни семена и плодове;разни видове семена и растения

12.01 00.90 12.02 10.90 12.02 20.00 12.06 00.91 12.06 00.92 12.06 00.99 12.10 12.12 91.00

6.

Хранителни продукти от зеленчуци, плодове или други части от растения

20.01 20.02 20.03 10.00 20.04 20.05 10.00 20.05 20.00 20.05 30.00 20.05 40.00 20.05 51.00 20.05 59.00 20.05 80.00 20.05 90.00 20.06 00.00 20.07 20.08 11.10 20.08 11.90 20.08 40.10 20.08 40.90 20.08 50.10 20.08 50.90 20.08 60.10 20.08 60.90 20.08 70.10 20.08 70.90 20.08 80.10 20.08 80.90 20.09 50.00 20.09 60.00 20.09 70.00 20.09 80.00 20.09 90.00

7.

Суров или необработен тютюн; отпадъци от тютюн

24.01

8.

Торове

гл.31

9.

Инсектициди, отрови за гризачи, фунгициди, хербициди, инхибитори на кълнене и регулатори на растежа на растенията

38.08 10.00 38.08 20.00 38.08 30.00 38.08 90.00

Забележка: Контролът върху стоката от тарифна позиция 24.01 се отнася за износ и от внос.

Приложение No 6

Списък на стоките, подлежащи на задължителен контрол от Националната инспекция по зърното към Министерството на земеделието и хранителната промишленост по технологични качествени показатели

Митническата обработка на документите, тяхното оформяне и освобождаване на стоките, включени в приложението, се допуска при представяне на следните документи при:

I. Внос - за митнически режим 6:

1. Качествен сертификат от страната износител или предоставената мостра.

2. Импорт-лиценз от Министерството на търговията.

3. Заверена митническа декларация от Националната инспекция по зърното с подпис и печат в клетка 44, удостоверяващи, че стоките са поставени под контрол до окончателното окачествяване на същите.

II. Износ - за митнически режим 1:

1. Качествен сертификат от националната инспекция по зърното за съответствие на качеството с договорните качествени показатели.

2. Експорт-лиценз от Министерството на търговията.

3. Митническа декларация.

соли" при ВХТИ - София

Минерални соли; киселини; основни оксиди; дисперсни системи; пигменти; разтвори

1-А-Д/03.08.1993 г.
До 02.08.1996 г.

2. Изпитвателен център на "ТЕХНОТЕСТ" ЕООД - София

Автотранспортни и прикачни транспортни средства и агрегати, възли, елементи, детайли и материали за тях; двуколесни моторни превозни средства и велосипеди и агрегати, възли, елементи, детайли и материали за тях; електрокари и мотокари и агрегати, възли, елементи, детайли и материали за тях; контейнери и елементи, детайли и материали за тях

4-А/20.10.1993 г.
До 31.10.1996 г.

3. Изпитвателна лаборатория "АНАЛИЗ А+" - Русе

Атмосферен въздух; отпадъчни и питейни води; почви; продукция на хранително-вкусовата промишленост; консерви плодови, зеленчукови, местни и месо-растителни - тежки метали; вина и спиртни напитки; продукция на химическата промишленост; перилни и миещи синтетични препарати, торове, минерали

5-А/15.10.1993 г.
До 30.10.1996 г.

4. Изпитвателен център към "ТЕСМА" ООД - Габрово

Подемни и теглещи механизми; повдигателни товарни платформи; еднорелсови и двурелсови ходови механизми; монорелсови системи; комплектуващи възли и електрически осигурителни и управляващи устройства на гореспоменатите механизми; кранови компоненти; средства за механизация и автоматизация на товароразтоварни и складови дейности

7-А/22.11.1993 г.
До 30.11.1997 г.

5. Изпитвателна лаборатория "Телефонна комутация" към Софийски телефонни и телеграфни съобщения - София

Телефонни апарати; автоматични телефонни апарати; директорско-секретарски уредби; учрежденски автоматични телефонни централи

8-А/22.11.1993 г.
До 30.11.1996 г.

6. Лаборатория "БРИЗ" към ЕФ "Хр. Григоров" - София

Аеродинамични изпитвания на вентилационни инсталации и техните елементи

9-А/20.10.1993 г.
До 31.10.1995 г.

7. Централна изпитвателна лаборатория при Института по компютърни системи - БАН - София

Управляващи средства за роботи, манипулатори; роботи, манипулатори и задвижвания с професионално и битово предназначение; професионални компютри и електронно офис-оборудване; захранващи източници с професионално и битово предназначение; преобразуватели и датчици; комплексни роботизирани системи (без флуидни); радиосмущения по захранващата мрежа

10-А/20.10.1993 г.
До 25.10.1996 г.

8. Национална сертификационна лаборатория при РЦМ - В. Търново

Цветни и черно-бели телевизионни приемници; стационарни, преносими и автомобилни приемници; магнетофони и касетофони; усилватели нискочестотни и стабилизатори; антенни усилватели и преобразувателни устройства; елементи и батерии първични; радиосмущения от електросъоръжения; безопасност на битова радиоелектроника

11-А/26.11.1993 г.
До 31.12.1996 г.

9. Централна изпитвателна лаборатория при "Черно море" АД - Варна

Навигационни радиолокационни станции от серията"Печора","Спери"; указател на скоростта на завоите; изделия "Интервак" и "Радиобуй"; термостат за охладителни системи на ДВГ; силови и импулсни трансформатори и дросели; механични и климатични изпитвания; прахозащитеност; понижено налягане до 106 кРа

12-А/26.11.1993 г.
До 31.12.1996 г.

10. Изпитвателна лаборатория за хранително-вкусови и селскостопански продукти - Пловдив

Продукция от:хранително-вкусовата промишленост; селското стопанство; козметичната промишленост - микробиологични показатели; питейни и отпадни води - тежки метали; вземане на проби от хранително-вкусови и селскостопански продукти

13-А/15.11.1993 г.
До 30.11.1996 г.

11. Изпитвателна сертификационна лаборатория за хранителна и селскостопанска продукция при РЦМ - Бургас

Хранителни продукти; селскостопански произведения; вземане на проби от хранителни продукти в потребителски опаковки

14-А/25.10.1993 г.
До 01.11.1998 г.

12. Изпитвателна лаборатория за анализ на свежи и отработени масла и битуми при фирма "НОМАТ" ЕАД -Бургас

Свежи масла,отработени масла, битуми; вземане на проби от нефт и нефтопродукти

22-А/20.12.1993 г.
До 31.12.1996 г.

13. Изпитвателен център по трактори, селскостопански машини,съоръжения - Пловдив

Трактори, подемни транспортни и други селскостопански машини, съоръжения и технологически комплекси за: торене, растителна защита, напояване, мелиорация, почвообработка, трайни насаждения, ливади и паркове, зеленчукопроизводство,оранжерийно производство, технически култури (тютюн, влакнодайни,етеричномаслени, лекарствени и др.); първична обработка на растителни суровини и продукти; машини и съоръжения за горското стопанство; енергетични средства със специално предназначение за агрегатиране на изброените машини и съоръжения; възли, агрегати и резервни части за горепосочената техника

27-А/30.11.1993 г.
До 30.11.1998 г.

14. Изпитвателен център по трактори и земеделски машини - МИС - Русе

Трактори и енергетични средства с универсално и специално предназначение; подемно-транспортни земеделски машини и съоръжения; технологични комплекси за зърнопроизводство, цвеклопроизводство, фуражопроизводство, мелнична промишленост, животновъдство, планинско земеделие, електронни автоматизирани системи за контрол и управление на процесите в земеделието; нови източници на енергия в земеделието; резервни части и възли за земеделските машини, агро-зоооценка

29-А/06.12.1993 г.
До 31.12.1998 г.

15. Изпитвателна лаборатория за мебелна и дървообработваща продукция при РЦМ - Пловдив

Корпусна мебел, легла, столове, маси, тапицирана мебел, мебел канцеларска за сядане, мебел канцеларска за съхранение, чекмеджета, покрития на мебели, плочи от дървесни частици (ПЧД) обикновени, ПЧД облагородени, плочи от дървесни влакна (ПДВ) обикновени, ПДВ облагородени, плочи мебелни, плочи слоести дървесни, слепени с формалдехидна смола; шперплат, фурнир мебелен, врати и прозорци (влажност, грапавост и якост на ъглови съединения); играчки от дървесина и вземане на проби

30-А/03.01.1994 г.
До 31.12.1996 г.

16. Изпитвателна лаборатория към фирма "ЛОГОС - ИНЖЕНЕРИНГ" - СД - Пловдив

Съпротивление на изолация, защитно зануляване, съпротивление на заземителни устройства, осветеност

36-А/21.12.1993 г.
До 31.12.1996 г.

17. Електрофизична измервателна лаборатория "ЛАЗУР" към ЕФ "Бонил" - Пловдив

Отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и промишлени технологични линии за определяне на следните показатели: шум и вибрации; скорост, дебит, плътност, температура и влажност на въздушния поток; осветеност; съпротивление на заземителите; контур "фаза-нула", изолация

37-А/21.12.1993 г.
До 31.12.1997 г.

18. "НТД" - ООД - София

Безразрушителен контрол на: заварени съединения на черни и цветни метали; валцувани листа и тръби от черни и цветни метали по отношение на установяване на наличие или отсъствие на вътрешни нецялостности

6-А/07.09.1993 г.
До 30.09.1996 г.

19. Изпитвателна лаборатория при РЦМ - Враца

Изпитвания на внасяните в страната употребявани технически стоки за потребление на битови електроуреди - БДС 63-84,т.2.2.1, БДС 63/1-90,т.7,8,9,10,13,15.3, 15.4,16,22,23,25 (без 25.10),26, 27, 29

20-А/14.03.1994 г.
До 14.03.1997 г.

20. Изпитвателна лаборатория при "Светлина" - ЕАД - Сливен

Изпитвания на източници на светлина: лампи нажежаеми; лампи луминесцентни; газоразрядни лампи с високо налягане; лампи с тлеещ разряд

21-А/24.03.1994 г.
До 30.06.1997 г.

21. Изпитвателна лаборатория по краностроене и строителна техника към ЕД "Краностроене инженеринг" ООД - София

Товароподемни кранове, мостови, стрелови, портални, кулови, пристанищни, с носещи въжета, контейнерни, щабелни, стелажообразуващи, конзолни, автокранове и специални кранове; електрически, телферни и ръчни макари; багери (екскаватори); товарозахранващи органи; платформи работни подвижни; сменяеми товарозахватни приспособления към кранове и строителни машини; палети; кошове; кабели и други; строителни машини - багери, подемници, лебедки, транспортьори

26-А/03.05.1994 г.
До 30.04.1997 г.

22. Изпитвателна лаборатория към КЗУ - ЕАД -София

Заварени съединения и материали за тях (за съответствие с БДС и други нормативни документи) чрез безразрушителен и разрушаващ контрол, съгласно заявката за акредитацията и технически преглед и изпитвания на гама-дефектоскопия

25-А/14.04.1994 г.
До 14.04.1996 г.

23. Изпитвателна лаборатория "Арт-прес" - 37 - Варна

Комплексен контрол без разрушаване на зав. съединения и детайли в промишлеността, енергетиката, строителството, корабостроенето, както и на газови съоръжения и инсталации. Спектрален анализ на метали - проверка (установяване) на съответствие между ротационните машини. Вибродиагностика и измерване на шумова характеристика

34-А/13.12.1994 г.
До 31.12.1996 г.

24. Лаборатория за механични и ел. измервания към фирма "Д & Д" - Пловдив

Плътност на вентилационни и зидани канали. Аеродинамични и топлотехнически ефективни измервания;изпитвания на отоплителни, вентилационни и климатични инсталации; пневмотранспортни инсталации; ефективност на аерация; машини с хидро- и пневмозадвижване; вибрации на машини и съоръжения; ниво и спектър на шума; параметри на околната среда; незадименост на стълбищни клетки на високи сгради и асансьори; вътрешни топлофик. мрежи; електрозадвижване с постоянно и променливотокови двигатели за ниско и високо напрежение; устройства за автоматика на ел.задвижванията и ел.уредбите; заземителни устройства, осигуряващи защита срещу корпусни съединения, системи за сигнализация на ел. уредби; системи за авт. регулиране в отоплителни, вентилационни и климатични инсталации; технологични сигнализации и защити

40-А/21.12.1993 г.
До 31.12.1997 г.

25. Изпитвателна лаборатория за изпитване на каучукови изделия към "Химатех" - София

Суровини и материали за каучуковата промишленост; вулканизатори; каучукови смеси

45-А/03.02.1994 г.
До 01.02.1997 г.

26. ЦНИО - ГСМП - София

Течни горива,смазочни масла, смазки (греси), антифризи, спирачни течности по показатели и методи за изпитване съгласно заявката за акредитация

52-А/12.04.1994 г.
До 08.04.1998 г.

27. Изпитвателна лаборатория към "Газстроймонтаж" ЕАД - София

Изпитвания чрез разрушаващ и безразрушаващ контрол на заварени съединения, метали и детайли

60-А/18.04.1994 г.
До 18.04.1996 г.

28. Изпитвателна лаборатория към "Балканкар инженеринг" ООД - София

Електрокари, електромобили, мотокари челни товарачи, робокари и системи за тях, комплексни кари със сменяеми съоръжения, автоматизирани кари и системи за тях, кари с комунално предназначение и агрегати, възли, елементи, детайли и материали за тях; хидравлични изделия, съгласно заявката; ремаркета и полуремаркета; трактори, самоходни колесни, шасита, колесни селскостопански машини и колесен инвентар, автобуси, пътностроителни, минни машини, леки и товарни автомобили и автомобилни надстройки, повдигателни съоръжения и агрегати, възли, елементи, детайли и материали за тях по отношение на показатели, съгласно заявката за акредитация; велосипеди, изделия на електротехническата, електронната, радиоелектронната, електромедицинската и съобщителната техника; пожарогасители; оптична и лазерна техника; изделия за корабостроенето; носещи части на релсови транспортни средства и елементи от ж.п. автоматика; строителни и машиностроителни конструкции; осветителни тела; тензорезистори; еластични елементи; органични и неорганични материали и изделия на химическата и металургичната промишленост; акумулаторни батерии и опаковки за леката и хранително-вкусовата промишленост и за медицинска апаратура по отношение на показателите, посочени в заявката за акредитация

57-А/21.02.1994 г.
До 21.02.1998 г.

29. Изпитвателна лаборатория "Екология на Черно море и река Дунав" при Института по воден транспорт - Варна

Нефтопродукти в морски води; отпадни, замърсени от кораби води; седименти; идентификация на нефтопродукти; горива за дизелови двигатели, газьол за промишлени и комунални цели; горива за корабни дизелови двигатели, масла моторни и вземане на средни проби от нефтопродукти

23-А/15.07.1994 г.
До 15.07.1997 г.

30. Изпитвателна лаборатория към ЕТ "Горанов-ЦП" - Стара Загора

Отоплително-вентилационни и климатични инсталации и параметри на работна среда за съответствие с изискванията на стандартизационните документи

28-А/01.07.1994 г.
До 31.07.1997 г.

31. Лаборатория за изпитване на полимери към ВХТИ "Асен Златаров" - Бургас

Полиетилен; полипропилен; полистиролови типове съполимери; поливенилхлорид; булекс

43-А/15.07.1994 г.
До 15.07.1997 г.

32. Лаборатория за изпитване на органични продукти към ВХТИ "Асен Златаров" - Бургас

Акрилонитрил, ацетон технически, бензол -нефтен; бутилов алкохол, норм. синт.; 2-етилхексан техн.; етиленгликол; метанол; стирол техн.; ортосилол; параскилол; фенол; толуол - нефтен; аризол разтворител; ацеталдехид; диетиленгликол

44-А/15.07.1994 г.
До 15.07.1997 г.

33. Изпитвателна лаборатория по ел. безопасност и радиосмущения към РЦМ - Стара Загора

Радиосмущения; безопасност на изделия с промишлено и битово предназначение

53-А/30.06.1994 г.
До 31.12.1997 г.

34. Химическа лаборатория при локомотивно депо "Н. Корчев" - Варна

Гориво за дизелови двигатели; масла - моторни, трансмисионни, хидравлични, трансформаторни и машинни

55-А/15.08.1994 г.
До 31.08.1997 г.

35. Изпитвателна лаборатория "Батерия" ЕООД - Никопол

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив