Заповед № 390 от 23.03.2006 г. за определяне пожароопасен сезон в горите

НУГ към МЗГ

Държавен вестник брой: 28

Година: 2006

Орган на издаване: НУГ към МЗГ

Дата на обнародване: 06.04.2006

На основание чл.77, ал. 1 от Закона за горите във връзка с чл.121, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за горите и чл.144, т. 2 КТ и за осигуряване пожарната безопасност, предотвратяването и гасенето на пожари в горския фонд нареждам:
1. Определям за пожароопасен сезон в горите времето от 1.IV.2006 г. до 8.Х.2006 г.
2. През този период държавните лесничейства (ДЛ), държавните дивечовъдни станции (ДДив.С) съвместно с дирекциите на природните паркове (ДПП) да поддържат постоянна повишена бдителност и активност на целия персонал.
3. Директорите на ДЛ (ДДив.С) съвместно с директорите на природни паркове и началниците на районни служби (РС) "Пожарна и аварийна безопасност" да обозначат трайно на терена и да информират населението за определените от тях участъци в горите с повишена пожарна опасност (I клас).
4. Държавните лесничейства (ДДив.С) съвместно с ДПП да започнат изпълнението на годишните оперативни планове за опазване на горите от пожари и да актуализират плановете за действие при гасене на горски пожари.
5. Регионалните управления на горите да започнат изпълнението на регионалните си програми за опазване на горите от пожари и да осъществяват контрол по годишните оперативни планове, както и по представените планове за действие при възникване на горски пожари на ДЛ и ДДив.С.
6. Особено внимание да се обърне на:
6.1. направата на нови и поддържане на стари просеки и минерализовани ивици, всички големи комплекси от иглолистни култури и насаждения да се разделят с бариерни и лесокултурни прегради;
6.2. контрола по създаване и поддържане на минерализовани ивици около земеделски земи, вилни зони, туристически хижи, почивни домове, служебни и жилищни постройки, складове и др.;
6.3. почистването на сухите треви покрай жп линии и пътищата, линейните съоръжения, както и отстраняването на сухата и падналата дървесина в насажденията и културите от I клас на пожарна опасност;
6.4. осъществяването на най-строг контрол по спазването на противопожарните правила от посетителите и работещите в горите и в съседство с тях;
6.5. сформирането и оборудването на специализирани звена от служители и работници в ДЛ (ДДив.С) и ДПП.
7. Да се организират денонощни дежурства по определен график в ДЛ (ДДив.С) съвместно с ДПП, регионалните управления на горите (РУГ) и Националното управление по горите (НУГ) и да се изготви схема за оповестяване на всички нива.
8. При възникване на пожар в горския фонд ръководителите на структурите и специализираните териториални звена на НУГ незабавно да предават информацията до момента съгласно утвърдената схема за оповестяване.

Контрола по изпълнение на заповедта възлагам на и.д. главен секретар на НУГ и началника на отдел "Охрана" в НУГ.

Схема за оповестяване при възникване на горски пожари в системата на НУГ

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив