Заповед № 504 от 2002 г. за утвърждаване на Сметкоплан на бюджетните предприятия

МФ

Държавен вестник брой: 81

Година: 2002

Орган на издаване: МФ

Дата на обнародване: 28.01.2004

На основание чл.5, ал.2 от Закона за счетоводството утвърждавам:
1. Сметкоплан на бюджетните предприятия (СБП) съгласно приложението.
2. Сметкопланът на бюджетните предприятия е задължителен за прилагане от всички бюджетни предприятия по смисъла на § 1, т.1 от Закона за счетоводството, като за централния бюджет се прилага т.10 от тази заповед.
3. Структурата на СБП е изградена на четири нива - раздели (едноцифрен код), групи (двуцифрен код), подгрупи (трицифрен код) и синтетични счетоводни сметки (четирицифрен код).
4. Бюджетните предприятия могат да прилагат само посочените в СБП синтетични сметки и не могат да ползват свободните номера в СБП за създаване на нови синтетични сметки, освен в случаите по т.5.
5. Откриването и ползването текущо през годината на нови синтетични сметки, подгрупи, групи и раздели, извън посочените в приложението, както и закриването на сметки, се извършва само от Министерството на финансите. Тези промени, както и редът и начинът на прилагане на сметките от СБП се регламентират с отделни указания на Министерството на финансите до бюджетните предприятия, които се подготвят и актуализират от дирекция "Бюджет и държавно съкровище".
6. Сметкопланът на бюджетните предприятия се поддържа и актуализира от Министерството на финансите - дирекция "Бюджет и държавно съкровище", и се публикува в Интернет страницата на министерството. Актуализираният списък на сметките от СБП се обнародва ежегодно в "Държавен вестник" до 31 януари на съответната година.
7. Бюджетните предприятия могат към всяка синтетична сметка (сметката с четирицифрения код) да откриват подсметки с оглед техните специфични потребности и изисквания, освен в случаите по т. 8 и когато за определени сметки Министерството на финансите е определило задължителни за прилагане подсметки.
8. Откриването и оторизацията за ползване на сметки и подсметки от бюджетните предприятия, включени в Информационната система за финансово управление в бюджетния сектор (ИСФУ) ще се извършва по определена процедура в съответствие с техническите изисквания и правила за работа на системата.
9. За целите на техническите и контролните изисквания, функции и процедури в ИСФУ, както и за консолидирането на отчетните данни по реда на чл.33, ал.3 от Закона за счетоводството, Министерството на финансите може да открива допълнителни кодове на сметки извън посочените в сметкоплана номера, като регламентира тяхното предназначение, оторизация, правила и режим за ползване.
10. Във връзка с прилагането на § 47, ал.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2002 г. операциите на централния бюджет продължават да се отчитат на касова основа.
11. За осигуряването на условия за преминаване към отчитане и консолидиране на модифицирана касова основа на данните за приходите от данъци, мита, такси и осигурителни вноски и произтичащите от тях разчети и корективи дирекция "Бюджет и държавно съкровище" обсъжда и съгласува с дирекция "Данъчна политика", Главна данъчна дирекция, Агенция "Митници", Националния статистически институт и Националния осигурителен институт възможностите за периодично обобщаване на такава информация на база на декларирани данни, ревизионни актове и друга отчетна и статистическа документация.
12. За създаването на необходимите предпоставки за отчитане на начислена основа на активите, пасивите и операциите на централния бюджет, без тези по т.11, и включването на тези данни в ИСФУ и обхвата на консолидация по реда на чл.33, ал.3 от Закона за счетоводството дирекция "Бюджет и държавно съкровище" обсъжда и съгласува с Националния статистически институт и със съответните министерства, ведомства и дирекции в Министерството на финансите възможностите за събирането на информация и остойностяването на активите, пасивите и операциите на централния бюджет.
13. Отчетният период, от който започва включването на данните по т.11 и 12 в обхвата на информацията, консолидирана по реда на чл.33, ал.3 от Закона за счетоводството, се определя допълнително след уточняването и регламентирането на реда и начина на идентифициране, остойностяване, обобщаване и предоставяне на тези данни от съответните министерства и ведомства и структурните единици на Министерството на финансите.
14. До определянето на отчетния период по т.13 данните за централния бюджет се консолидират на базата на изготвяните периодични и годишни отчети за касовото изпълнение на централния бюджет.
Министър: М. Велчев

Забележка:Сметкопланът на бюджетните предприятия се поддържа като самостоятелен документ.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив