Заповед № РД-07-210 от 12 ноември 2003 г.

НСИ

Държавен вестник брой: 5

Година: 2004

Орган на издаване: НСИ

Дата на обнародване: 20.02.2007

На основание чл.9, т. 5 във връзка с чл.7, ал. 1, т. 6 и чл.10 от Закона за статистиката:

I. Утвърждавам Статистическа система "Професионални болести" (ССПБ), по която се регистрират и отчитат признатите професионални болести и тяхното развитие във времето. Системата включва обща методология и следните нови класификации: 1. Класификационен списък "Медицинска диагноза"
2. Сигнализиране за професионална болест
3. Вид на работното място
4. Местоположение на работното място
5. Лични предпазни средства
6. Колективни предпазни средства
7. Вид експертиза на работоспособността
8. Място на експертизата на работоспособността
9. Обжалване на експертното решение
10. Резултат от обжалване на експертно решение
11. Вид професионална болест (по КСО)
12. Тежест на болестта
13. Експертни лекарски комисии
14. Патогенетични агенти/фактори, причинители на професионални болести - кратък и дълъг списък 15. Продуктови категории.

II. Към системата по т. I са включени и следните действащи класификации и номенклатури:
1. Национална класификация на икономическите дейности (НКИД - 2003), утвърдена със заповед № РД-07-242 от 13.XII.2002 г. на председателя на НСИ;
2. Единен класификатор на административно-териториалните и териториалните единици в Република България (ЕКАТТЕ), утвърден с Решение на МС № 565 от 10.VIII.1999 г.;
3. Големина на предприятието осигурител; гражданство; осигурени лица за трудова злополука и професионална болест (по КСО); общ трудов стаж и стаж по професията; категория труд; продължителност на работа в предприятието; възраст и пол, утвърдени със Заповед № РД-07-272 от 29.II.2001 г. на председателя на НСИ;
4. Национална класификация на професиите (НКП), утвърдена със заповед № 54 от 26.III.1996 г. на министъра на труда и социалните грижи.

III. Класификациите, включени в Статистическата система "Професионални болести", задължително се използват при статистическото изучаване и отчитане на признатите професионални болести и тяхното развитие във времето и при предоставяне на статистическа информация в страната и на европейските и международни институции.

IV. Националната практика по събирането, обработването и съхраняването на информацията за експозицията (вредното въздействие) се организира задължително по класификацията "Патогенетични агенти/фактори, причинители на професионални болести" - дълъг списък. Предоставяне на статистическа информация за професионалните болести на европейски и международни институции може да се осъществява и по класификацията "Патогенетични агенти/фактори, причинители на професионални болести" - кратък списък.

V. Класификациите, включени в Статистическата система "Професионални болести", са национални. Тези класификации са задължителни за използване от всички институции и лечебни заведения в Република България.

VI. Класификациите, включени в Статистическата система "Професионални болести", задължително се прилагат на най-ниското йерархично равнище на класифициране. Високите йерархични равнища на класификацията се използват само за анализи и публикуване на данни.

VII. Националният център по хигиена, медицинска екология и хранене съвместно с Националния статистически институт поддържа Статистическата система "Професионални болести" и класификациите, включени в нея, в актуално състояние в съответствие с изискванията на европейското и националното законодателство, документите на Международната организация на труда и Евростат.

VIII. Заповедта влиза в сила от 1 януари 2004 г.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив