Заповед № РД-09-1253 от 2000 г. за режима за промишлен риболов през 2001 г.

МЗГ

Държавен вестник брой: 2

Година: 2001

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 12.07.2005

На основание чл.6, ал.1, чл.9, чл.29, ал.1 и чл.31, ал.1 от Закона за рибното стопанство във връзка с чл.4, ал.1 и чл.6, т.20 от Устройствения правилник на Министерството на земеделието и горите, приет с ПМС No 203 от 1999 г. (обн.,ДВ,бр.105 105 от 1999 г.; изм. и доп.,бр.107 от 2000 г.), чл.7, ал.1, т.9, чл.13, т.1, 2 и 3 от Устройствения правилник на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, приет с ПМС No 85 от 2000 г. (обн.,ДВ,бр. 43 от 2000 г.; изм.,бр.107 от 2000 г.), и Заповед No РД-09-568 от 1999 г. на министъра на земеделието, горите и аграрната реформа и министъра на околната среда и водите за режима за риболова (ДВ,бр.36 от 1999 г.) във връзка с актуализиране и усъвършенстване на режима за промишлен риболов и рибовъдство в рибностопанските води по чл.3, т.1 и 3 от Закона за рибното стопанство и на реда за издаване на разрешителни за промишлен улов на риба и други водни животни през 2001 г. нареждам:
1. Утвърждавам режима за издаване на разрешителни за промишлен риболов, рибовъдство и аквакултури в рибностопанските води за 2001 г. съгласно приложение No 1 за р. Дунав, приложение No 2 за язовирите и приложение No 3 за Черно море.
2. Разрешителните за промишлен риболов по т.1 се издават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) към Министерството на земеделието и горите (МЗГ), както следва:
2.1. Разрешителните се издават от ИАРА и от нейните териториални звена - отдели "Риболовен надзор", по образец.
2.2. Кандидатите за получаване на разрешително представят:
2.2.1. молба-декларация по образец и други изискуеми документи и данни, включително за правоспособност, когато такива се изискват по реда на закон или друг нормативен акт;
2.2.2. лицата, ползвали разрешително през 2000 г., представят с документите по т.2.2.1 и данните по т.5;
2.2.3. документ за внесена по банков път сума за получаване на разрешителното по реда на т.3 за съответните риболовни обекти и дейности;
2.2.4. на лицата, получили отказ за издаване на разрешително по реда на т.2.5, внесените суми се възстановяват в 10-дневен срок след получаването на отказа, а в случаите на обжалване на същия - в 3-дневен срок след получаването на отказа от съответния висшестоящ орган.
2.3. Сроковете за подаване на документите по т.2.2 са, както следва:
2.3.1. за разрешителни за пролетни даляни и за целогодишен улов на риба с риболовни кораби в Черно море - до 15.II.2001 г.;
2.3.2. за всички останали разрешителни за целогодишен улов на риба, вкл. за вътрешните водоеми (язовирите), за лодкарския риболов в р. Дунав и в Черно море - до 31.III.2001 г.;
2.3.3. за разрешителни за улов на морски охлюви/рапани - до 30.VI.2001 г.;
2.3.4. за разрешителните само за есенен сезонен улов на риба в Черно море (есенни даляни, есенен корабен или лодкарски риболов, включително с чепарета, за сафрид, паламуд и други есенни мигриращи риби) - до 31.VIII.2001 г.;
2.3.5. сроковете по предходните точки не се отнасят за кандидати, които не са ползвали досега разрешителни и кандидатстват за пръв път;
2.3.6. при обоснована необходимост, вкл. предложение от специализиран научен институт, сроковете по предходните точки могат да бъдат удължени от изпълнителния директор на ИАРА, но не повече от един месец.
2.4. Кандидатите за издаване на разрешителни, подали молби след определените по този ред срокове, заплащат сума, увеличена с 50%.
2.5. Изпълнителният директор на ИАРА и ръководителите на териториалните звена на ИАРА се произнасят по молбите по възможност в деня на тяхното подаване, но не по-късно от 5 работни дни от датата на тяхното завеждане. Отказите за издаване на разрешително следва да бъдат обосновани и писмено мотивирани.
2.6. Разрешителните се издават по възможност в деня на подаването на молбата, но не по-късно от 10 работни дни от датата на произнасянето по нея.
2.7. Жалби по откази се подават в двуседмичен срок от получаването на отказа до изпълнителния директор на ИАРА - София, чрез началник отдел "Риболовен надзор" на съответното териториално звено, а жалби по отказ на последния - в същия срок до министъра на земеделието и горите.
2.8. Изпълнителният директор на ИАРА определя другите условия за издаване на разрешителните със заповед, с която утвърждава образеца на лиценза по т.2.1 и определя сумата, която се заплаща за издаването, преиздаването и презаверката на разрешителни и на служебни карти на доброволни сътрудници по охраната на рибните ресурси, включваща и стойността за издаването на бланката/картата.
3. Определените суми за заплащане на разрешителните за промишлен риболов се внасят от кандидатите по безкасов път чрез клоновете на ДСК или търговските банки по сметка, посочена от ИАРА.
3.1. Набраните от издадените разрешителни средства се изразходват по утвърдения бюджет за 2001 г. на ИАРА и съгласно Закона за държавния бюджет за 2001 г. и указанията на Министерството на финансите, ако със закон или с решение на Министерския съвет не бъде постановено друго.
3.2. Постъпленията от издадените разрешителни да се използват и за: покриване на материалните разходи на ИАРА; за финансиране на изследователски задачи по състоянието на ресурсите от риба и други водни животни и на мероприятия за тяхното възпроизводство; за издръжка на генофонд от риби и други водни животни, съгласно утвърдена от МЗГ наредба и програма за развитие на рибовъдството; за отглеждане на специфични и с особена важност за ихтиофауната видове риби; за мероприятия по охраната, включително за горивно-смазочни материали и други разходи за ползване на плавателни средства на НС "Гранична полиция" към МВР, РИОСВ, ИАМА, Военноморския флот, Института по рибни ресурси във Варна и други организации с подходящи плавателни средства, за извършване на съвместни мероприятия за охрана и контрол в съответните води; за увеличаване на средната работна заплата на ИАРА по реда на Закона за държавния бюджет за 2001 г. и по ред, определен от Министерския съвет или от министъра на финансите.
4. Изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури утвърждава реда, правилата и изискванията за издаването на разрешителните и другите условия по режима за риболова при спазване на изискванията на Закона за рибното стопанство (ЗРС) и тази заповед и в съответствие със Заповед No РД-09-568 от 1999 г. (ДВ,бр.36 от 1999 г.) по отношение на режима за промишления риболов и рибовъдството в съответните води и лимити (предварителна план-сметка) за разходите за мероприятията по т.3.2.
5. Разрешителното по т.2 се издава, след като кандидатите представят данни за уловите си през 2000 г. и прошнурован и прономерован дневник (тетрадка) за отразяване улова през 2001 г.
5.1. Дневникът е неразделна част от разрешителното. Лицата, получили разрешително, задължително водят и при поискване от контролните органи представят за проверка дневника, в който нанасят улова по видов и количествен състав. Нарушителите на това изискване се санкционират по чл.34 ЗРС, а при повторно нарушение - и по чл.37 и 39 от същия закон, вкл. и чрез отнемане на разрешителното.
5.2. Данните за улова се събират паралелно и по метода на анонимното анкетиране.
5.3. Риболовните инспектори по места паралелно водят свой дневник за улова на риба в поверения им район по видов, количествен и качествен състав и представят в ИАРА тримесечни отчети за събраните данни.
6. В едномесечен срок след приключване издаването на разрешителните изпълнителният директор на ИАРА да представи отчет-анализ за извършеното и да предложи съответни промени в действащата или нова нормативна уредба в тази област.
Изпълнението на заповедта възлагам на изпълнителния директор на Агенцията по рибарство и аквакултури към МЗГ Николай Бояджиев, а контрола - на ресорния зам.-министър, отговарящ за рибното стопанство, Георги Кирилов.
Министър: В. Върбанов

Приложение No 1 към т.1

Режим за издаване на разрешителни за промишлен риболов в рибностопанските води по чл.3, т.1 и 3 от Закона за рибното стопанство за 2001 г. по отношение на водите на р. Дунав

1. Разрешително за промишлен улов на риба в р.Дунав се издава от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) към МЗГ и поделенията й по места по утвърдения със заповедта ред.
2. Сумите се заплащат в левове в зависимост от вида на съответната риболовна дейност , както следва:

No

Видове риболовни дейности, за които се издава разрешителното (лиценз) за промишлен риболов във водите на р. Дунав

Стойност
(лв.)

Забележки и други изисквания и условия

1

За единично поименно разрешително (за едно лице с една лодка):

За издаване на двойно разрешително (за две лица с една лодка) - сумите се удвояват. РИР лимитират и контролират количеството на използваните от едно лице мрежи и лави и броя на разрешителните за всеки участък от реката

1.1

- само с мрежени уреди

100

1.2

- с мрежени и с други разрешени уреди, в т.ч. кърмаци (до 10 лави с до 80 куки всяка)

250

1.3

- за всяка следваща лава по т. 1.2

25

3. Разрешителното се издава на кандидатите след представяне на:
3.1. данни за улова по количества и видов състав за 2000 г. (за лицата с разрешителни за този период); данните се събират паралелно и чрез анонимна анкета;
3.2. прошнурован и прономерован дневник (тетрадка) за нанасяне на улова за 2001 г., който се заверява с печата на съответното регионално звено по риболовен надзор и е неразделна част от разрешителното за промишления риболов през годината;
3.3. вносна бележка за преведена по безкасов път сума за разрешителното съгласно т. 2 по сметката на ИАРА.
4. Набраните по този режим средства се използват за покриване на разходите за охрана, контрол и възпроизводство на рибните ресурси в р. Дунав по ред, определен от министъра на земеделието и горите, освен ако със закон или с акт на Министерския съвет не бъде постановено друго.
5. Изпълнителният директор на ИАРА дава указания по прилагането на този режим и определя параметрите и условията за ползване на издадените разрешителни.

Приложение No 2 към т.1

Режим за издаване на разрешителни за промишлен риболов в рибностопанските води по чл.3, т.1 и 3 от Закона за рибното стопанство за 2001 г. по отношение на язовирите

1. Разрешителните за промишлен риболов, рибовъдство и аквакултури по отношение на язовирите се издават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) към МЗГи поделенията й по места по утвърдения с тази заповед на министъра на земеделието и горите ред.
2. Сумите се заплащат в левове в зависимост от водната площ на язовира при максимален обем, когато се ползва за рибовъдство, и площта от язовира, когато се извършва промишлен риболов, както следва:

No

Видове риболовни дейности, за които се издава разрешително (лиценз) за промишлен риболов във язовирите за промишлен риболов и рибовъдство (според тяхната водна площ при максимален обем)

Стойност
(лв.)

Забележки и други изисквания и условия

Разрешителни за промишлен риболов и рибовъдство:

ИАРА определя задължително минимално зарибяване в язовирите, в които се извършва промишлен риболов

1

- за язовири до 100 дка

75

2

- за язовири от 100 до 250 дка

150

3

- за язовири от 250 до 500 дка

200

4

- за язовири от 500 до 1000 дка

300

5

- за язовири от 1000 до 2000 дка

400

6

- за язовири от 2000 до 5000 дка

500

7

- за язовири над 5000 дка

600

3. Разрешителното се издава на кандидатите след представяне на:
3.1. данни за улова по количества и видов състав за 2000 г. (за лицата с разрешителни за този период); данните могат да се съберат паралелно и анонимно;
3.2. прошнурован , прономерован и заверен дневник (тетрадка) за нанасяне на улова за 2001 г., който е неразделна част от разрешителното за промишления риболов през годината;
3.2. вносна бележка за преведена по безкасов път сума за разрешителното съгласно т. 2 по сметката на ИАРА.
4. Когато организацията, която стопанисва съответния водоем по неговия основен предмет на дейност и той се намира в нейния уставен капитал, не осъществява рибностопанската дейност в него сама, от свое име и за своя сметка, а отдава тази дейност на други лица, последните получават разрешителното за промишлен риболов на тяхно име след представяне на договор. Договорите за отдаване на рибностопанската дейност на язовирите не могат да бъдат подписвани за срок, по-малък от 5 години. В отделни случаи на особена технологична необходимост със специално разрешение на министъра на земеделието и горите и по мотивирано предложение на заинтересуваните лица, подкрепено със становище на ИАРА, тези договори могат да се сключват и за период над 12 години, освен ако със закон или с акт на Министерския съвет не е постановено друго.
4.1. Когато рибностопанската дейност във водоема се извършва изцяло от организацията, която го стопанисва по основния му предмет на дейност и тя не я преотдава на други лица под каквато и да е форма, разрешителното се издава на името на тази организация при спазване на тези условия. Когато тази организация е със 100% държавна собственост, тя заплаща 60% от сумата за разрешителното по т.2.
4.2. В издаваните разрешителни за промишлен риболов ИАРА поставя допълнителни условия за извършване на рибностопанската дейност по отношение на охраната, контрола и възпроизводството на рибните ресурси, вкл. за задължително минимално зарибяване за съответната година.
5. Част от постъпленията по този режим се използват за мероприятия по опазването, възстановяването и поддържането на генофонда от риби и други водни животни по програмата за развитие на рибовъдството до 2001 г. Редът за използването им се определя с акт на министъра на земеделието и горите.
6. Изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури дава указания по прилагането на този режим и определя параметрите и условията за ползване на издадените разрешителни.

Приложение No 3 към т.1

Режим за издаване на разрешителни за промишлен риболов в рибностопанските води по чл.3, т.1 и 3 от Закона за рибното стопанство за 2001 г. по отношение на водите на Черно море

1. Разрешителни за промишлен улов на риба и други водни животни в Черно море се издават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) към МЗГ и поделенията й по места по утвърдения със заповедта ред.
2. Сумите се заплащат в левове в зависимост от сезонността и мястото на риболовната дейност, от вида на риболовния обект и неговата категория, когато има такава, от плавателните съдове и средствата за извършване на промишлен улов на риба и други водни животни, както следва:

No

Видове риболовни дейности, за които се издава разрешително (лиценз) за промишлен риболов във водите на Черно море

Стойност
(лв.)

Забележки и други изисквания и условия

1

За разрешително за промишлен улов на риба от риболовен кораб с разрешени мрежени и немрежени риболовни уреди (без дънни тралиращи и драгиращи уреди и приспособления):

ИАРА/РИР определят допълнителните условия за дейността по отношение на използваните риболовни уреди и средства. Сумите се изплащат еднократно до определения краен срок.

1.1.

- за един голям риболовен кораб - над 40 бр.т

1000

1.2.

- за един малък риболовен кораб - до 40 бр.т

600

1.3.

- за риболовен кораб само с парагади

500

1.4.

- за всеки риболовец без собственика или упълномощеното от него лице

20

2.

За разрешително за промишлен риболов с гриб:

ИАРА/РИР определя зоните на действие на грибовете (волите/тоните) и минималните им отстояния.

2.1.

- I степен - при дължина на гриба над 450 м

300

2.2.

- II степен - при дължина на гриба до 450 м

200

2.3.

- III степен - при дължина на гриба до 100 м

100

2.4.

- за всеки риболовец без собственика на гриба

20

3.

За разрешително за промишлен риболов с даляни:

Други мрежени риболовни уреди, вкл. стоящи, закотвени и/или плаващи мрежи и тралове, не могат да се ползват в зоната на даляна на разстояние по-малко от 500 м от неговото устие (уста) с изключение на мидена ферма.

3.1.

- за един далян от Първа категория

175

3.2.

- за един далян от Втора категория

150

3.3.

- за един далян от Трета категория

125

3.4.

- за всеки риболовец освен собственика на даляна

20

4.

За разрешително за промишлен риболов, извършван от индивидуален риболовец с мрежени и други риболовни уреди:

Сумата по т.4.1 и 4.2 е за единично разрешително и е валидна за една регистрирана в ДИК лодка - издава се на собственика на лодката или на упълномощен от него ползвател, който задължително участва в дейността. За всяко следващо лице, работещо със същата лодка, се издава индивидуално поименно разрешително.

4.1.

- само с мрежени риболовни уреди - за 1 лодка

70

4.1.1.

- за всяко следващо лице в лодката

20

4.2.

- с мрежени и др., в т.ч. парагади за акула и есетрови

150

4.2.1.

- за всяко следващо лице в лодката

30

4.3.

- промишлен улов само с въдични уреди (чепарета) - за едно лице

20

5.

За разрешително за улов на безгръбначни (рапани, миди, скариди):

Със или без допълнителни помощни средства, в това число с водолазни апарати (при спазване изискванията за водолазна дейност).

5.1.

- за един рапаноловец

150

5.2.

- за лице, регистрирано с права за улов и изкупуване на рапани

1500

5.3.

- за разрешително за улов на скариди за едно лице

100

6.

За риболов в крайморски езера и блата:

ИАРА и РИР определят зони на действие на уредите по тази точка и минималните отстояния един от друг.

6.1.

- за разрешително за промишлен риболов с езерни стационарни риболовни уреди (даляни) и с езерни грибове:

6.1.1.

- за един риболовец с един уред

60

6.1.2.

- за всяко следващо съоръжение (уред)

20

6.2.

за разрешително за индивидуални риболовци с други разрешени уреди:

6.2.1.

- за единично разрешително

50

6.2.2.

- за разрешително за риболов в езеро "Мандра" с мрежени уреди за един риболовец

60

3. Разрешителното се издава на кандидатите след представяне от тях на следното:
3.1. данни за улова по количества и видов състав за 2000 г. (за лицата с разрешителни за този период); данните се събират паралелно и чрез анонимно анкетиране;
3.2. прошнурован, прономерован и заверен дневник (тетрадка) за нанасяне на улова за 2001 г., който е неразделна част от разрешителното за промишления риболов през годината;
3.3. вносна бележка за преведена по безкасов път сума за разрешителното съгласно т.2 по сметката на ИАРА - София.
4. Лицата по т.5.2 от таблицата водят дневник за изкупуването на рапани, в който се отразяват количествата и размерният състав на изкупената суровина и лицата, които са ги предали. Този дневник се води независимо от дневника, който отделните рапаноловци водят по т.3. Изкупвателите не могат да приемат рапани от лица без редовни разрешителни за техния улов.
5. Даляните се предоставят за срок до 5 години, като сумите за разрешителното се заплащат ежегодно за съответната година. Даляните се предоставят с предимство на местни лица, които ангажират в екипажите си местни риболовци. При други равни условия предимство ползват лицата, които са ги стопанисвали реално и ефективно най-малко една година (предходната), вложили са инвестиции, положили са грижите на добър стопанин и не са санкционирани за нарушения на режима. При спорни случаи и други равни условия се иска писмено становище на съответната община. В тези случаи ИАРА чрез съответното регионално звено може да организира търг, като сумата по т.2 за съответната категория далян се приема за начална цена на търга:
5.1. при предоставяне на концесия за ползване на определен далян по реда на Закона за концесиите действието на разрешителното за същия се прекратява с придобиването на концесионните права;
5.2. ползвателите на разрешително за далян, които не го монтират и използват реално за декларирания сезон, губят правата за неговото ползване; в тези случаи за обекта се явяват други кандидати, чиито документи се разглеждат по определения ред;
5.3. при спорни случаи зоната на действие на даляните се определя от съответната РИР и се утвърждава от изпълнителния директор на Агенцията по рибарство и аквакултури.
6. Набраните по този режим средства се използват за покриване на разходите на ИАРА по издаването на разрешителните и за мероприятията по охрана, контрол и възпроизводство на ресурсите от риба и други водни животни, вкл. за разходите за съгласувани съвместни мероприятия по охраната на ресурсите, осъществявани от ИАРА, НС "Гранична полиция" към МВР, органите на Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и съобщенията, Института по рибни ресурси във Варна, Военноморския флот, Изпълнителна агенция морска администрация и други органи и организации.
7. Определям квота за улов на калкан за 2001 г. в размер 40 т, от които за износ - до 30 т. Разрешителните за износ на калкан да се издават от органите на ДВСК по определения ред:
7.1. всяка партида за износ се контролира от ИАРА/РИР, като се вземат данни за общото количество на партидата в килограми и бройки, средното тегло на единичните екземпляри; от всяка партида определено количество, но не по-малко от 5 %, се проверява за съответствие по отношение на минимално допустимите размери; при необходимост изпълнителният директор на ИАРА съгласува този ред с ДВСК, за което може да се издаде и съвместна заповед, както и с други компетентни органи и научни институти;
7.2. изпълнителният директор на ИАРА определя формата за проучване на състоянието на запаса от калкан, което да се проведе от Института по рибни ресурси във Варна; проучването се финансира от ИАРА в рамките на средствата, които министърът на земеделието и горите утвърждава за 2001 г.;
7.3. териториалните звена на ИАРА контролират стриктно улова и реализацията на калкан по отношение на лова, превозването, продаването и купуването на маломерна риба (с размер под допустимия, който за калкана е 45 см).
8. Изпълнителният директор на ИАРА определя параметрите и условията за ползване и контрол на издадените разрешителни.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив