Заповед № РД-09-138 от 19 март 2003 г. - МЗГ и № РД-266 от 19 март 2003 г. – МОСВ

МЗГ и МОСВ

Държавен вестник брой: 29

Година: 2003

Орган на издаване: МЗГ и МОСВ

Дата на обнародване: 22.12.2003

На основание чл.42, ал. 1 във връзка чл.41, ал. 2, т. 4 и 5 от Закона за биологичното разнообразие въвеждаме режими и условия за опазване и регулирано ползване на есетровите видове риби от приложение № 4 към Закона за биологичното разнообразие съгласно приложението.

Приложение

Режими и условия за опазване и регулирано ползване на есетровите видове риби от приложение № 4 към Закона за биологичното разнообразие

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. Това приложение урежда условията и реда за: 1. въвеждане на разрешителен режим и определяне на квоти за ползване на екземпляри; 2. условията за покупка, продажба, притежаване, предлагане за продажба или транспортиране с цел продажба или изнасяне зад граница на екземпляри или части от тях.

Чл. 2. Размерът на квотите за износ на хайвер се утвърждава от Секретариата на Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора - CITES.

Раздел II
Ред за съгласуване на квотите за улов на есетрови риби от дивата природа и квотите за износ на хайвер (включително оплоден) и месо от тях

Чл. 3. (1) Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ежегодно най-късно до 20 ноември изготвя предложение за размера на квотите за следващата година за улов на есетрови риби по видове и квотите за износ на хайвер, оплоден хайвер и месо от есетрови риби. (2) Министерството на околната среда и водите съгласува квотите по ал.1 с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) при Министерството на земеделието и горите (МЗГ), Института по зоология към БАН и компетентните ведомства на държавите от Черноморския басейн и ги представя в Секретариата на CITES до края на декември всяка година.

Раздел III
Условия за изкупуване и преработване на месо и хайвер от есетрови риби

Чл. 4. (1) Право да изкупуват есетрови риби с цел преработка и износ на месо и хайвер от тях имат търговци, които притежават цехове, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност и правилника за неговото прилагане, както и в Секретариата на CITES . (2) За регистрация от Секретариата на CITES кандидатите подават заявление в МОСВ, към което прилагат копие от документа за регистрация, издаден от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), и оригинални образци на етикети съгласно Резолюция 12.7 на CITES. (3) В десетдневен срок от получаването в МОСВ на потвърждението от Секретариата на CITES за регистриране на цеха и етикетите министерството писмено уведомява за това съответния заявител. (4) Право да изкупуват есетрови риби с цел производство и износ на оплоден хайвер имат търговци, регистрирани по реда на Закона за рибарството и аквакултурите за извършване на рибностопански дейности за развъждане на есетрови риби. (5) Лицата по ал. 1 и 4 изкупуват есетрови риби само от лица, които притежават разрешително за стопански риболов, издадено по реда на Закона за рибарството и аквакултурите.

Раздел IV
Условия и ред за разпределяне на квотите за износ на хайвер, оплоден хайвер и месо от есетрови риби

Чл. 5. (1) Разпределението на квотите, определени по реда на раздел II за износ на хайвер и оплоден хайвер, се извършва чрез конкурс, организиран и провеждан от МЗГ и МОСВ. (2) За участие в разпределението на квотите се допускат всички лица - търговци по смисъла на чл. 1 от Търговския закон, които отговарят на условията по чл. 4, ал. 1 и 4.

Чл. 6. (1) След публикуването на определените квоти за износ в интернет-страницата на CITES министърът на земеделието и горите и министърът на околната среда и водите със заповед назначават комисия за провеждане на конкурса в състав до десет членове. (2) В заповедта се определят: 1. поименният състав на комисията, който задължително включва: председател - заместник-министър на околната среда и водите, заместник-председател - заместник-министър на земеделието и горите, и членове - представители на МОСВ, МЗГ, ИАРА, НВМС, от които поне един правоспособен юрист; 2. датата, мястото и часът на провеждане на конкурса; 3. срокът и мястото за подаване на документите за участие в конкурса. (3) Заповедта по ал. 1 се публикува в два централни ежедневника най-малко 10 календарни дни преди датата на провеждането на конкурса.

Чл. 7. (1) За участие в конкурса се представят в запечатан плик, означен с индекс "А": 1. заявление, в което се посочват данни за заявителя, данъчна регистрация, регистрация по регистър "БУЛСТАТ", ЕГН на представляващия или упълномощени от него лица, адрес и телефони за връзка; 2. удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация на търговеца; 3. копие от годишния баланс и отчета за приходите и разходите на кандидата за предходната година, с изключение на новорегистрираните кандидати; 4. удостоверение, че кандидатът не е обявен в несъстоятелност и не е в производство за обявяване в несъстоятелност; 5. удостоверение, че кандидатът не се намира в ликвидация; 6. удостоверение за наличие или липса на данъчни задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, или задължения към осигурителни фондове; 7. декларация, че кандидатът не е осъждан за банкрут и не е лишаван по съответния ред от право да упражнява търговска дейност; 8. декларация, че при усвояване на квотата за износ на хайвер ще спазва митническото и данъчното законодателство; 9. документи, удостоверяващи обстоятелствата по чл. 4, ал. 1 и 4; 10. документ, удостоверяващ собствеността на цех по чл. 4, ал. 1. (2) Изискванията по ал. 1, т. 7 се отнасят за управителите или за членовете на управителните органи на кандидатите. (3) В отделен запечатан плик, означен с индекс "Б", кандидатите представят предложение за зарибяване на р. Дунав, което съдържа брой риби за зарибяване, срещу предоставяне на квота за износ на един килограм хайвер. Минималният брой есетрови риби за един килограм хайвер е 30, а максималният брой не може да надвишава 120. (4) Документите по ал.1 се представят в оригинал или нотариално заверени копия в деловодството на МОСВ. (5) Върху плик, съдържащ пликовете с документите по ал. 1 и 3, се отбелязва конкурсът, за който са подадени, данните за заявителя и адресът. Пликът се завежда в регистър под самостоятелен входящ номер. (6) Пликовете с предложенията се отварят от комисията в определения ден и час за провеждане на конкурса. При отварянето на плика с документите по ал. 1 може да присъства по един упълномощен представител на всеки кандидат.

Чл. 8. (1) Всяка предложена риба по чл. 7, ал. 3 носи една точка. (2) Делът на всеки кандидат от общата квота хайвер по видове в килограми се определя по следната формула: А = (Q:E)Y, където:
А е количеството хайвер, което кандидат "А" получава в килограми;
Q - общата квота на хайвер от даден вид в килограми;
Е - сумата от точките на всички кандидати;
Y са точките, които е набрал кандидат "А".

Чл. 9. (1) Комисията отстранява от участие в конкурса кандидат, който не е представил определените документи или е налице някое от обстоятелствата по чл. 7, ал. 1, както и когато предложението не отговаря на предварително обявените условия. Комисията може по всяко време да проверява заявените данни и факти, да изисква от кандидатите в определен от нея срок допълнителни данни за заявените и декларирани обстоятелствата, изложени в предложението. (2) След провеждане на конкурса комисията съставя протокол за резултатите, който предава на министъра на земеделието и горите и на министъра на околната среда и водите. (3) В седемдневен срок от приключване на работата на комисията министърът на земеделието и горите и министърът на околната среда и водите със заповед обявяват резултатите от конкурса. (4) В тридневен срок от издаване на заповедта по ал. 3 МОСВ уведомява писмено кандидатите за резултатите, като прилага и копие на заповедта.

Чл. 10. (1) До края на декември всяка година притежателите на квоти декларират наличните количества хайвер в рамките на определената квота, който не е изнесен. Декларациите се представят в МОСВ и ИАРА. (2) Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите съвместно с районната ветеринарномедицинска служба и териториалното звено на ИАРА осъществяват контрол за наличността на декларираните количества по ал. 1.

Чл. 11. (1) Квотите за износ на месо от есетрови риби не се разпределят чрез конкурс. (2) На кандидатите, които отговарят на условията по чл. 4, ал. 1, МОСВ издава разрешително за износ "CITES" за заявените количества месо, но не повече от 35 процента от цялата квота, по реда на подадените заявления, до изчерпване на квотите.

Раздел V
Условия и ред за зарибяване на р. Дунав с екземпляри от руска есетра и моруна

Чл. 12. (1) Лицата, получили квота за износ, извършват зарибяване на р. Дунав по свой избор с моруна и/или руска есетра. Една моруна се приравнява на четири броя руска есетра. (2) Кандидат, който е получил квота за износ на хайвер по реда на раздел IV, подава в ИАРА заявление за количеството и вида есетрови риби за зарибяване на р. Дунав. (3) Заявлението се подава най-малко 15 дни преди зарибяването и съдържа информация за: 1. датата и мястото за извършване на зарибяването; 2. рибовъдното стопанство, от което ще бъде взет зарибителният материал. (4) Информацията по ал. 2 се публикува от ИАРА най-малко пет дни преди датата на зарибяването в един централен и един местен ежедневник.

Чл. 13. (1) Изпълнителният директор на ИАРА назначава комисия, в състава на която се включват представители на МОСВ, ИАРА, Института по зоология към БАН, НВМС, представители на съответната общинска администрация. Изпълнителният директор на ИАРА своевременно уведомява кандидатите, спечелили квоти за извършване на съответното зарибяване. (2) Комисията осъществява контрол в рибовъдното стопанство по отношение количеството, качеството и произхода на зарибителния материал, здравословното състояние и видовата принадлежност на рибите и задължително присъства по време на транспортиране на екземплярите от рибовъдното стопанство до мястото на зарибяване, както и по време на самото зарибяване. По време на зарибяването могат да присъстват и представители на кандидатите, спечелили квоти. (3) За направените констатации в рибовъдното стопанство комисията изготвя протокол. (4) За извършване на зарибяването комисията изготвя отделен протокол по реда на Закона за рибарството и аквакултурите.

Чл. 14. (1) Рибовъдните стопанства, които отглеждат есетрови риби, регистрират придобития зарибителен материал по вид и брой в съответната РИОСВ по реда на глава четвърта, раздел IV от Закона за биологичното разнообразие. (2) Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите извършва проверка на заявените обстоятелства в петдневен срок след подаване на заявлението и представя в МОСВ констативния протокол и документа за регистрация. (3) Рибовъдни стопанства, които не са регистрирали зарибителен материал при условията на ал. 1 и 2, нямат право да предоставят такъв за зарибяване на р. Дунав през съответната календарна година.

Чл. 15. (1) Зарибяванията на р. Дунав се извършват през периода от 1 април до 30 октомври. (2) Зарибителният материал от моруна и руска есетра следва да бъде с минимално единично тегло 10 грама и максимално тегло 150 грама.

Раздел VI
Условия и ред за издаване на разрешителни CITES за износ на хайвер, оплоден хайвер и месо от есетрови риби

Чл. 16. Кандидатите за издаване на CITES разрешение за износ на хайвер, оплоден хайвер и месо от есетрови риби подават в Министерството на околната среда и водите заявление, към което освен документите по чл. 82 от Закона за биологичното разнообразие прилагат и: 1. адресите на получателя и изпращача, изписани на латиница; 2. протоколите на комисията по чл. 13, с изключение на случаите, при които се осъществява износ единствено на екземпляри, произведени в изкуствени условия.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив