Заповед № РД-09-229 от 2002 г. за забрана вноса на живи говеда, месо и продукти от тях

МЗГ

Държавен вестник брой: 31

Година: 2002

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 28.01.2004

На основание чл.49, ал.1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност във връзка с епизоотичната обстановка по отношение на заболяването спонгиформна енцефалопатия по говедата ("луда крава") и за предпазване на страната от заболяването нареждам:
1. Забранявам вноса от Обединено кралство Великобритания, Република Ирландия, Конфедерация Швейцария, Република Португалия, Кралство Белгия, Република Франция, Кралство Испания, Федерална република Германия и Република Италия на:
а) живи говеда;
б) месо, месни продукти, субпродукти, семенен материал, ембриони и яйцеклетки от говеда;
в) преработени животински протеини (с изключение на желатин и колаген, добити от кожи), фуражи, фуражни добавки, адитиви и биоконцентрати, съдържащи протеин от бозайници и птици;
г) храни за месоядни животни, съдържащи протеин от преживни животни с произход от горепосочените страни.
2. Забранявам вноса от Чешка република, Република Словакия, Република Словения, Япония и Република Гърция на обектите по т.1, с изключение на обезкостено трупно месо без обрезки от глави, добито от говеда на възраст до 24 месеца, при следните условия, вписани във ветеринарния сертификат, придружаващ пратката:
а) месото да е добито след 1.I.2002 г.;
б) да са отделени големите лимфни възли;
в) животните да произхождат от райони без констатирано заболяване;
г) въведена е забрана за изхранване на говедата с животински брашна, като забраната се контролира ефективно;
д) животните не са заклани след зашеметяване чрез инжектиран в черепната кухина газ или убити мигновено чрез същия метод или заклани чрез лацерация, извършена чрез зашеметяване на централната нервна система посредством вкарване в черепната кухина на остър удължен инструмент с форма на шиш.
3. Забранявам вноса от Кралство Холандия, Кралство Дания, Република Финландия и Република Австрия на обектите по т. 1, с изключение на обезкостено трупно говеждо месо без обрезки от глави, при следните условия, вписани във ветеринарния сертификат, придружаващ пратката:
а) месото да е добито след 1.I.2002 г.;
б) да са отделени големите лимфни възли;
в) животните да произхождат от райони без констатирано заболяване;
г) на животните на възраст над 30 месеца да е извършено изследване за спонгиформна енцефалопатия и резултатът да е отрицателен;
д) въведена е забрана за изхранване на говедата с животински брашна, като забраната се контролира ефективно;
е) животните не са заклани след зашеметяване чрез инжектиран в черепната кухина газ или убити мигновено чрез същия метод или заклани чрез лацерация, извършена чрез зашеметяване на централната нервна система посредством вкарване в черепната кухина на остър удължен инструмент с форма на шиш.
4. Забранявам вноса на биопродукти, ветеринарномедицински препарати, козметични препарати и други продукти, използвани във ветеринарната медицина, приготвени от органи на преживни, произхождащи от страните по т.1.
5. Внос на биопродукти, ветеринарномедицински препарати, козметични препарати и други продукти, използвани във ветеринарната медицина, приготвени от органи на преживни, произхождащи от страните по т.2 и 3, се осъществява при условие, че суровините са добити от животни на възраст до 24 месеца.
Тази заповед отменя заповеди No РД-09-841 от 22.VIII.2001 г., No РД-09-1015 от 30.X.2001 г., No РД-09-1077 от 20.XI.2001 г. и No РД-09-1149 от 13.XII.2001 г.
Контрола по изпълнението на заповедта възлагам на генералния директор на НВМС.
За министър: Б. Боев

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив