Заповед № РД-09-338 от 2002 г. за вноса на месо, месни и рибни продукти през определени митнически пунктове

МЗГ

Държавен вестник брой: 67

Година: 2002

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 28.01.2004

На основание чл.3, 33, чл.42, ал.1 и чл.49 от Закона за ветеринарномедицинската дейност във връзка със споразумение за взаимодействие между министъра на земеделието и горите, министъра на финансите и министъра на вътрешните работи от 10 май 2002 г. нареждам:
1. (изм.,ДВ,бр.66, 67 от 2002 г.) Въвеждането на митническата територия на страната на месо, месни и рибни продукти на митнически тарифни позиции 0201, 0202, 0203, 0204, 0205, 0206, 0207, 0208, 0209, 0210, 0302, 0303, 0304, 0305, 0306, 0307, 0504, 0506, 0511, 1601, 1602, 1603, 1604 и 1605 съгласно комбинираната номенклатура на Република България се осъществява само през следните ГКПП : Бургас - рибно пристанище; Варна - пристанище; Варна - запад; Капитан Андреево; Ново село; Кулата - сухопътен; Русе - Дунав мост; Русе - ферибот; Русе - гара разпределителна; Видин - ферибот пътнически; Видин - ферибот - катамаран; Брегово; Оряхово - ферибот; Летище София; Калотина - сухопътен; Драгоман - жп гара, Златарево - сухопътен; Гюешево сухопътен.
2. Стоките по т.1 се въвеждат на митническата територия на страната съгласно изискванията, посочени във ветеринарномедицинското разрешително за внос.
3. Собственикът, вносителят или техен представител е длъжен да изпрати попълнена първата част на декларация за гранични ветеринарни проверки на продукти (съгласно приложението) на съответния граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП), посочен във ветеринарномедицинското разрешително за внос, не по-късно от 24 часа преди въвеждането на стоката на митническата територия на страната.
4. Граничният ветеринарен инспектор проверява стоките по т.1 преди въвеждането им на митническата територия на страната и попълва втората част от декларацията по т.3, след което изпраща същата по факс до митническото бюро и регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС), на чиято територия се намира складът, обявен във ветеринарномедицинското разрешително за внос. Копие от декларацията се съхранява в граничния ветеринарен пункт на ГКПП.
5. Ветеринарният инспектор от държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) и митническият инспектор съвместно и съобразно своите правомощия по Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за митниците, извършват физическа проверка на стоката при пристигането и разтоварването й в склада.
6. При разтоварването й инспекторът от ДВСК поставя стоката под възбрана на основание чл.75, ал.1 от Правилника за прилагане на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ППЗВД) и взема представителна средна проба от партидата/ите, посочена/и във ветеринарномедицинския сертификат, придружаващ стоката.
7. Пробата от всяка партида по т.6 се разделя на три части, като всяка от тях се опакова, пломбира и подпечатва от инспектора от ДВСК и митническия инспектор. Първата част на пробата се изпраща в лаборатория на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), определена със заповед на генералния директор, за изследване за годност. При съмнение на някой от двамата инспектори по отношение на тарифната позиция пробата се изследва и за целите на тарифното класиране съгласно изискванията на митническото законодателство. Втората част от пробата се предава на собственика на стоката, вносителя или негов представител. Третата част се съхранява от органите на ДВСК и при оспорване се проверява в акредитирана лаборатория на НВМС.
8. След приключване на процедурите съгласно разпоредбите на митническото законодателство митническият инспектор разрешава "вдигане на стоката", като същата остава под възбрана от органите на ДВСК в склада до окончателното решение за нейното освобождаване и реализация съгласно изискванията по чл.75, ал.2 ППЗВД. Стойността на лабораторните анализи по т.7 се заплаща от собственика на стоката.
9. Настоящата заповед влиза в сила 30 дни от обнародването й в "Държавен вестник".
Министър: М. Дикме

Приложение към т.3
(изм.,ДВ,бр.66 от 2002 г.)

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ГРАНИЧНИ ВЕТЕРИНАРНИ ПРОВЕРКИ НА ПРОДУКТИ

1. Подробности за представената стока (1)
Граничен инспекционен ветеринарен пункт (ГИВП), на който ще се извършват ветеринарните проверки (2)
.....................................................................
Страна на произход ................................................
Страна, откъдето е изпратена стоката ..............................
Изпращач на стоката ...............................................
Вносител или негов представител ...................................... (име на фирмата, адрес и телефонни номера за връзка)
Крайно местоназначение ............................................. (адрес на склада съгласно ветеринарномедицинското разрешително за внос)
Транспортно средство
Въздух: Полет No (3) ..............................................
Земя: Автомобил No (3) ................., ремарке No ..............
Море: Име на кораба и No на контейнера (3) ........................
Жп транспорт: Вагон No (3) ........................................
Пломба No .........................................................

Естество на
стоката

Тип на съхранение

Брой на
пакетите

Митническа
тарифна
позиция

Тегло нето

Общо

Вероятна дата
на пристигане:

Сертификат, придружаващ пратката,
No ....................
Дата на издаване: .............
Място на издаване: ............
Издал: ........................

Трите имена и
подпис на
деклариращия:
Подпис: ...............

Дата:

Дата. ....................
печат ..................
Подпис ............. (на вносителя или негов представител)

2. Решение за пратката (4)

Внос разрешен
_____________________________________________________________________
Номер: ......................................... (попълва се поредният номер от дневника за внос)
Номер на пломбата (5): .........................
Пратката се насочва за митническо обмитяване и извършване на физическа проверка в склад със следния адрес: ................. (местоназначение на склада съгласно ветеринарномедицинското разрешително за внос)

Внос отказан
_____________________________________________________________________
Причина: ............................................................
Предприети действия: .....................................................................
Дата:
Граничен ветеринарен инспектор: (подпис и личен печат)
печат

Забележки:
Оригиналът на тази декларация придружава пратката до склада за извършване на митническа и физическа проверка на пратката. Копие от нея се изпраща по факс до митническото бюро и РВМС, на чиято територия се намира складът, обявен във ветеринарномедицинското разрешително за внос. Копие от декларацията се съхранява в ГВП на ГКПП.

_____________
(1) Попълва се от вносителя или негов представител, който е длъжен да изпрати на съответния ГКПП (с писмо или на ръка), посочен във ветеринарномедицинско разрешително за внос, не по-късно от 24 часа преди въвеждането на стоката на митническата територия на страната.
(2) ГИВП са посочени в Заповед No РД-09-338 от 14.V.2002 г. на министъра на земеделието и горите.
(3) Ненужното се задрасква.
(4) Попълва се от граничен ветеринарен инспектор, като ненужното се зачертава.
(5) Пломбата се поставя от митническия инспектор на ГКПП и се вписва в т.2 нейният номер.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив