Заповед № РД-15 от 07.01.2005 г. за определяне специфичните изисквания за получаване на екомаркировка за продуктова група "хладилни уреди" (в сила до 31.05.2007 г.)

МОСВ

Държавен вестник брой: 4

Година: 2006

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 13.01.2006

На основание чл.139, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда определям следните специфични изисквания за получаване на екомаркировка за продуктова група "хладилни уреди".
1. Хладилни уреди, които получават екомаркировка при условията и по реда на Наредба № 3/15.05.2003 г. за Националната схема за екомаркировка, трябва да отговарят на специфичните екологични изисквания по приложението и да са в обхвата на продуктовата група по т. 2.
2. Продуктова група "хладилни уреди" включва всички захранвани от електрическата мрежа домашни хладилници, замразители, уреди за съхраняване на замразени хранителни продукти, както и комбинации между тях. Не се включват хладилни уреди, които могат да ползват други източници на енергия, например акумулатори.
3. Кодът на продуктовата група "хладилни уреди", използван за административни цели, е "012".
Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".
Изискванията по заповедта са валидни до 31.05.2007 г.

Приложение
към т. 1

I. Общи положения

1. За да му бъде присъдена екомарка, хладилният уред трябва да отговаря на изискванията, които имат за цел да съдействат за:
- намаляване вредата за околната среда или рисковете, свързани с използване на енергията (глобално затопляне, киселинни дъждове, изчерпване на невъзобновяеми енергийни източници), посредством намаляване консумацията на енергия;
- намаляване вредата за околната среда или рисковете, свързани с използването на потенциални разрушители на озоновия слой и други опасни вещества, посредством намаляване използването на тези вещества;
- намаляване вредата за околната среда или рисковете, свързани с използването на вещества, които имат потенциал за глобалното затопляне.
Изискванията насърчават прилагането на най-добрите практики (оптимално ползване на околната среда) и разширяват екологичната осведоменост на потребителите.
Маркирането на пластмасовите компоненти облекчава допълнително рециклирането на уредите.
2. На компетентния орган се препоръчва при оценката на молбите и при проверката за спазване на изискванията да отчита прилагането на признати схеми за управление на околната среда, например Националната схема за управление по околната среда и одитиране (НСУОСО), Схемата на Европейския съюз за управление и одитиране по околната среда (EMAS) и БДС EN ISO 14001. (Забележка: прилагането на такива схеми за управление не е задължително условие.)

II. Съществени изисквания

1. Икономия на енергия
Уредът трябва да има клас на енергийна ефективност А+ или А++, определен съгласно Наредбата за изискванията за етикетиране на битови уреди по отношение на консумацията на енергия и други ресурси (НИЕБУОКЕР) (обн., ДВ, бр. 92 от 2003 г.; изм., бр. 77 от 2004 г.).
Оценяване и проверка: заявителят предоставя копие от техническата документация, определена в чл.6, ал. 1 НИЕБУОКЕР. Документацията трябва да съдържа отчети от най-малко три измервания на консумацията на енергия, като се използва методът за изпитване, определен в БДС EN 153. Този метод трябва да бъде изпълняван в съответствие с указанията за изпитване, представени подробно в CECED’s Operational Code. Стойността на средното аритметично на тези три измервания трябва да бъде по-малка или равна от изискваната за посочените класове на енергийна ефективност. Обявената на етикета, изискан съгласно НИЕБУОКЕР, стойност на консумацията на енергия не трябва да бъде по-малка от така определената средна стойност. Класът на енергийна ефективност, посочен на етикета, трябва да съответства на тази средна стойност.

2. Намаляване на озоноразрушаващия потенциал (ОРП) на хладилни и разпенващи агенти
Хладилните агенти в хладилните кръгове и разпенващите агенти, употребени при производството на използваните в уреда изолационни материали, трябва да имат озоноразрушаващ потенциал, равен на нула, определен съгласно ПМС № 254 от 1999 г. за контрол и управление на вещества, които нарушават озоновия слой.
Съгласно чл.2, ал. 2 на ПМС № 254 от 1999 г. са забранени производството, вносът и износът и пускането на пазара на използващи, съдържащи или изработени с хлорфлуорвъглеводороди (CFC) и/или хидрохлорфлуорвъглеводороди (НCFC) хладилни уреди.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване заедно с подходяща съпровождаща информация.

3. Намаляване потенциала за глобалното затопляне на хладилните и разпенващите агенти
Хладилните агенти в хладилните кръгове и разпенващите агенти, употребени при производството на използваните в уреда изолационни материали, трябва да имат потенциал за глобалното затопляне, равен или по-малък от 15 (отнесен като CO2 еквивалент за период 100 години).
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване; заявителят и/или неговите доставчици съответно предоставят информация кои хладилни и разпенващи агенти са били използвани и подробна допълнителна информация за техния потенциал за глобалното затопляне.

III. Допълнителни изисквания

4. Продължително използване
Производителят предлага търговска гаранция, която осигурява нормална работна среда най-малко за три години. Гаранцията важи от датата на продажба на потребителя.
Гарантира се наличността на резервни части и на възможността за ремонт за период 12 години след прекратяване на съответното производство.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване.

5. Обратно събиране и рециклиране
Производителят предлага безплатно събиране на уредите и на подменените части с цел рециклиране, като се прави изключение за уредите, замърсени от потребителя (например уреди, използвани в медицински или занимаващи се с ядрени проблеми организации).
Допълнително трябва да бъдат изпълнени следните изисквания:
5.1. Уредът да е лесен за разглобяване, като:
- съединенията са лесни за откриване и достъпни;
- електронните части са лесни за откриване и за демонтаж;
- продуктът се разглобява лесно с помощта само на обикновени инструменти;
- несъвместимите и опасните материали са разделяеми.
За целта е осигурена инструкция за разглобяване.
5.2. Пластмасовите части с маса, по-голяма от 50 g, имат постоянна маркировка, идентифицираща материала съгласно БДС ISO 11469. Този критерий не се прилага за частите от екструдирана пластмаса.
5.3. Пластмасовите части не съдържат като добавки за огнеустойчивост полибромирани бифенили (ППБ) и полибромирани бифенил етери (ПБДЕ). Пластмасовите части не съдържат добавки за огнеустойчивост с хлоропарафини с верига 10 - 13 въглеродни атома и съдържание на хлор, по-голямо от 50 % масови (CAS № 85535-84-8).
Оценяване и проверка: заявителят декларира за съответствие с това изискване.
5.4. Пластмасовите части с маса, по-голяма от 25 g, не съдържат като добавки за огнеустойчивост вещества или препарати, които са определени към момента на подаване на молбата за присъждане на екомарка с някоя от следните рискови фрази:
(а) Опасни за здравето:
R45 (може да причини рак),
R46 (може да причини наследствено генетично увреждане),
R60 (може да увреди възпроизводителната функция)
R61 (може да увреди плода при бременност).
(б) Опасни за околната среда:
R50 (силно токсичен за водни организми),
R50/R53 (силно токсичен за водни организми - може да причини дълготрайни неблагоприятни ефекти във водна среда),
R51/R53 (токсичен за водни организми - може да причини дълготрайни неблагоприятни ефекти във водна среда), съгласно приложение № 8 на Наредбата за реда и начина на класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати (НКОЕХПП) (обн., ДВ, бр. 5 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 66 от 2004 г.).
Това изискване не се прилага към добавки за огнеустойчивост, които при използване променят своите химически свойства, така че да няма повече основание за класификация с някоя от R фразите, посочени в тази точка, в случай че по-малко от 0,1 % от добавките за огнеустойчивост в разглежданата част остава във вида си преди използването. В документацията, предоставена при кандидатстване за присъждане на екомарка, се описват всички използвани добавки за огнеустойчивост (с наименование и CAS № ...).
5.5. За да се подпомогне бъдещото оползотворяване, върху табелката с техническите данни или в близост до нея се означава видът на хладилните агенти и на разпенващите агенти, използвани при изработване на изолационните материали, използвани в уреда.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие на уреда с изискванията по т. 5.1, 5.2, 5.3 и 5.5. Заявителят предоставя и копие от инструкцията за разглобяване. Заявителят и/или съответно неговите доставчици предоставят информация кои хладилни или разпенващи агенти са използвани.
По отношение на изискването по т. 5.4 заявителят предоставя декларация за неупотреба на добавки за огнеопасност или подробна информация за всички използвани в пластмасови части с маса, по-голяма от 25 g, добавки за огнеопасност. Информацията включва най-малко названието и номера по CAS на веществото или препарата. Посочените добавки за огнеопасност не трябва да са определени с която и да е от рисковите фрази, посочени в т. 5.4.

6. Инструкции за експлоатация и информация за потребителя
Хладилният уред се продава с инструкция за експлоатация, която предоставя препоръки относно правилната от гледна точка на околната среда експлоатация, в т. ч.:
6.1. На титулната или на първата страница се изписва текстът: "Инструкция за намаляване на въздействието върху околната среда при експлоатация.
6.2. Препоръки за оптимално използване на енергията при използване на уреда:
6.2.1. относно разполагането или инсталирането на уреда, в т. ч. минималните размери на свободните пространства около уреда, необходими за осигуряване на достатъчна циркулация на въздуха, и информация, че ще се постигне значителна икономия на енергия посредством разполагането на уреда на място, което не се нагрява или се нагрява по-малко, в случаите, където потребителят има такава възможност;
6.2.2. потребителят да избягва разполагането на уреда до източници на топлина (например печки, радиатори и др.) или на пряка слънчева светлина; когато е подходящо, да предвиди и изолиране на хладилния уред от подовото или стенното отопление;
6.2.3. термостатът да се настройва в зависимост от околната температура и на по-късен етап и да се провери съответствието на температурата в хладилния уред със зададената температура, използвайки подходящ термометър (предоставя се информация как да се извърши това);
6.2.4. хранителните продукти да бъдат охладени, преди да бъдат поставени в хладилния уред, с оглед избягване на заскрежаването на изпарителя; периодът на охлаждане да бъде възможно най-кратък;
6.2.5. да се избягва натрупването на дебел слой лед върху изпарителя; честото обезскрежаване улеснява отстраняването на леда;
6.2.6. уплътнението на вратата се подменя, когато не изпълнява функциите си;
6.2.7. при преместване на уреда да се изчаква определено време, преди да бъде включен отново;
6.2.8. кондензаторът и пространството под хладилния уред да се поддържат чисти от прах и други замърсявания;
6.2.9. предупреждения, че пренебрегването на препоръките довежда до по-голямо потребление на енергия и като следствие до по-големи експлоатационни разходи.
6.3. Препоръка да се избягват всякакви увреждания на кондензатора (топлообменника, разположен на гърба на хладилния уред) и други обстоятелства, предизвикващи отделяне на хладилен агент в околната среда. В инструкцията специално се посочва, че за отстраняване на леда не бива да се използват остри предмети (като ножове, отвертки и др.), защото могат да увредят изпарителя.
6.4. Информация, че хладилният уред е изработен от части и материали, включително флуиди, които могат да бъдат повторно използвани и/или са рециклируеми.
6.5. Препоръка как потребителят може да използва предложението на производителите за обратното събиране.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие на хладилния уред с тези изисквания и копие на инструкцията за ползване.

7. Ниско ниво на шум
Нивото на звуковата мощност на шума, излъчван от хладилния уред във въздуха, не трябва да надхвърля 40 dB(A)(отнесено към звукова мощност l pW).
Информацията относно нивото на излъчвания от уреда шум се предоставя на потребителя по ясен и видим начин. Тази информация се включва в етикета на хладилните уреди, изискван съгласно чл.5 от Наредбата за изискванията за етикетиране на битови уреди по отношение на шума, излъчван от тях във въздуха (ДВ, бр. 87 от 2003 г.).
Нивото на шума се измерва и информацията, свързана с шума, се предоставя съгласно изискванията на стандарт БДС EN 28960. Този критерий не се прилага за замразителите тип "ракла", посочени в категория 9: "Замразител и уред за съхраняване на замразени хранителни продукти тип "ракла" на приложение 1 на НИЕБОУКЕР.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие на хладилния уред с тези изисквания.

8. Опаковане Опаковката отговаря на следните условия:
8.1. Всички елементи на опаковката ръчно се разделят лесно по видове материали, за да се подпомогне рециклирането.
8.2. Когато за опаковане се използват картони, съдържанието на рециклирани материали в тях е най-малко 80 %.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване и предоставя като част от заявлението образец(и) от опаковката.

9. Информация до екомарката
До екомарката се поставя следният текст:
- ниска консумация на енергия;
- минимален потенциал за глобалното затопляне;
- ниско ниво на шум.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване и предоставя копие от екомарката във вида, както тя ще изглежда на опаковката и/или на продукта и/или на съпровождащата го документация.

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив