Заповед № РД-16-01 от 2003 г. за администриране на квотата за внос на амониев нитрат в Република България

МИ

Държавен вестник брой: 21

Година: 2003

Орган на издаване: МИ

Дата на обнародване: 28.01.2004

На основание чл.1, ал.5 от ПМС No 315 от 2002 г. за въвеждане на защитна мярка по вноса на амониев нитрат в Република България и чл.10, ал.6 от ПМС No 300 от 1996 г. за защитни мерки по вноса на стоки в Република България относно условията и реда за администриране на квотата по вноса на амониев нитрат нареждам:
1. Организацията и контролът по администриране на квотата при внос на амониев нитрат в Република България от митнически тарифен номер 3102 30 90 0 се възлага на дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката при следните условия и ред:
1.1. Количествата от квотата се администрират в съответствие с принципа "пръв пристигнал, пръв обслужен".
1.2. Дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" е отговорна за приспадането на количествата от квотата, поддържане на съответните информационни бази и осигуряване на информация на всички заинтересувани лица за степента на изчерпването на количествата от квотата.
1.3. Органите на митническата администрация осъществяват документален, а когато е необходимо и физически контрол, при вноса на амониев нитрат, който представлява количество от квотата, съгласно разпоредбите на Закона за митниците и Правилника за прилагане на Закона за митниците.
2. Процедурата за администриране на квотата по приспадане на количества от нея включва:
2.1. Регистриране на дневник "Заявки за количествата от квотата при внос на амониев нитрат" на исканията за ползване на количествата от квотата в съответствие с подадените от вносителите регистрирани опростени митнически декларации, като:
2.1.1. към заявката за количество от квотата заявителите прилагат заверена опростена митническа декларация и документ за произход на стоката (EUR 1 сертификат за внос от страна, с която Република България има сключени преференциални споразумения, или документ за произход при внос на стоки с непреференциален произход, отговарящ на изискванията на глава пета "Непреференциален произход" на Правилника за прилагане на Закона за митниците);
2.1.2. (изм.,ДВ,бр.21 от 2003 г.) документите се приемат всеки работен ден от 10 до 12 ч. и 30 мин. и от 13 ч. и 30 минути до 16 ч. на адрес - Министерство на икономиката, София, ул. Славянска 8;
2.1.3. редът на записване на дневника съответства на реда на получаването на документите (дата) в деловодството на Министерството на икономиката;
2.1.4. като дата за регистрация в дневника на заявките се счита датата на представяне на заявките заедно с придружаващите ги документи в деловодството на Министерството на икономиката;
2.1.5. дневникът "Заявки за количествата от квотата при внос на амониев нитрат" се води и в електронен вид, като в края на всеки работен ден в Интернет-страницата на Министерството на икономиката се публикува остатъкът от количествата по квотата.
2.2. Преглед на представените документи:
2.2.1. за дублиране на заявки за количествата от квотата;
2.2.2. за искане за количество, превишаващо размера на квотата.
2.3. Вземане на решение за удовлетворяване на искането и за приспадане на количество от квотата до пълното й изчерпване. Исканията се удовлетворяват ежедневно.
2.4. В случай на заявено за деня количество от квотата, превишаващо наличното към същия момент, приспадането се извършва пропорционално на получения при съпоставяне на съответните количества коефициент.
2.5. В случай на отказ за удовлетворяване на заявка за ползване на количество от квотата се изготвя писмен отговор до заявителя.
2.6. Взетото решение се отразява на гърба на формуляри 6 и 7 на опростената митническа декларация в деня на постъпване на заявлението. Решението се подписва от упълномощено от министъра на икономиката лице и се поставя печат на Министерството на икономиката. Това решение е основание за неначисляване на допълнителното специфично мито по чл.1, ал.3 от Постановление No 315 на Министерския съвет от 2002 г. за въвеждане на защитна мярка по вноса на амониев нитрат в Република България.
2.7. Опростената митническа декларация с отразено върху нея решение за ползване на количество по квотата се получава от заявителя на следващия работен ден.
3. Процедури, прилагани при извънредни ситуации:
3.1. За анулирани митнически декларации за внос, регистрирани с разрешено ползване на количество от квотата, митническите учреждения незабавно информират Министерството на икономиката.
3.2. Възстановените количества от неизползваната квота се добавят към количеството от квотата за съответната страна съгласно чл.1, ал.1 от Постановление No 315 на Министерския съвет от 2002 г. за въвеждане на защитна мярка по вноса на амониев нитрат в Република България и подлежат на ново разпределение.
3.3. Ако в резултат на анулиране на митнически декларации за внос се възстанови количество за вече изчерпаната квота, въпросното възстановено количество може да бъде отново разпределено след публичното му обявяване в Интернет-страницата на Министерството на икономиката.
4. За изчерпване на количествата от квотата дирекция "Регистриране, лицензиране и контрол" на Министерството на икономиката незабавно уведомява централното митническо управление на Агенция "Митници", което уведомява всички митнически учреждения.
Министър: Н. Василев
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив