Заповед № РД-231 от 14.04.2006 г. за обявяване защитена местност "Голямо и малко було"

МОСВ

Държавен вестник брой: 40

Година: 2006

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 19.05.2006

На основание чл.39, ал. 1 във връзка с чл.33, ал. 1 от Закона за защитените територии с цел опазване на характерен ландшафт - варовикови скални венци и останки от древен скален манастир, на застрашени и редки растителни и животински видове, сред които египетски лешояд (Neophron percnopterus), скален орел (Aquila chrysaetos), бухал (Bubo bubo), белоопашат мишелов (Buteo rufinus), орел змияр (Circaetus gallicus), козодой (Caprimulgus europaeus), борзеанов игловръх (Alyssum borzaeanum), български сърпец (Serratula bulgarica), картъловиден карамфил (Dianthus nardiformis), тънкожилест пелин (Аrtemisia lerchiana), както и на техните местообитания:
1. Обявявам защитена местност "Голямо и малко було" в землището на с. Невша, община Ветрино, област Варна.
2. Защитената местност включва имоти с № 000174, 000181, 000197 и 400010 по картата на възстановената собственост за землището на с. Невша, ЕКАТТЕ 51233, община Ветрино, област Варна, с обща площ 1974,803 дка.
3. В границите на защитената местност забранявам:
3.1. строителство;
3.2. лов;
3.3. преследване, улавяне и/или убиване на диви животни, както и повреждане на гнездата и/или леговищата им;
3.4. увреждане и/или изземване на скални образувания, разкриване на кариери, провеждане на минногеоложки и други дейности, водещи до промяна на скалните образувания и естествения ландшафт;
3.5. замърсяване с отпадъци;
3.6. извеждане на сечи, с изключение на отгледни и санитарни;
3.7. залесяване с неместни дървесни видове;
3.8. промени в начина на трайно ползване на земята;
3.9. палене на огън извън определените от РИОСВ - Варна, за целта места;
3.10. скално катерене, алпинизъм, парапланеризъм, делтапланеризъм и други дейности, водещи до безпокойство на гнездящите птици, през периода от 1 март до 31 август.
4. След влизане в сила на заповедта РИОСВ - Варна:
4.1. да предприеме необходимите действия по отразяване на защитената територия в картата на възстановената собственост за землището на с. Невша;
4.2. в срок до една година да предприеме необходимите действия съгласно нормативно установената процедура за означаване границите на защитената местност с трайни и ясно видими знаци на терен.
5. Защитената местност да се впише в Държавния регистър на защитените територии. Пълният опис на координатите на точките на границата на защитената местност и картният материал се съхраняват и са на разположение в Министерството на околната среда и водите и в РИОСВ - Варна.
6. Нарушителите на заповедта носят административнонаказателна отговорност съгласно действащото законодателство на Република България.

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив