Заповед № РД-240 от 16 март 2004 г.

МОСВ

Държавен вестник брой: 29

Година: 2004

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 25.08.2005

На основание чл. 139, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда определям следните специфични изисквания за получаване на екомаркировка за продуктова група "твърди подови покрития":
1. Твърди подови покрития, които получават екомаркировка при условията и по реда на Наредба № 3 от 2003 г. за Националната схема за екомаркировка, трябва да отговарят на специфичните екологични изисквания по приложение № 1.
2. Продуктовата група "твърди подови покрития" включва продуктите, предназначени за ползване като вътрешни или външни подови настилки, които нямат други специфични конструктивни функции: естествени камъни, агломератни плочки, бетонен паваж, мозаечни плочки, керамични и глинени плочки.
3. Кодът на продуктовата група "твърди подови покрития", използван за административни цели, е 021. Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник". Изискванията на тази заповед са валидни до 31 март 2006 г. Ако до тази дата не бъдат приети ревизирани изисквания, заповедта се прилага до 31 март 2007 г.

Приложение
към
т. 1

I. Общи положения
1. Цели на изискванията Тези изисквания имат за цел да насърчат преди всичко:
  • намаляване въздействието върху природните местообитания и свързаните с тях ресурси;
    • намаляване потреблението на енергия;
    • намаляване отделянето на токсични или други замърсяващи вещества в околната среда;
    • намаляване използването на опасни вещества;
    • информацията, която да дава възможност на потребителя да използва продукта по най-ефикасен начин, свеждайки до минимум цялостното му въздействие върху околната среда. Нивата на изискванията са определени така, че да стимулират присъждането на екомаркировка на твърдите подови покрития, които имат по-малко въздействие върху околната среда по време на производството си.

      2. Изисквания към оценяването и проверката Към всяко екологично изискване са посочени конкретните изисквания за неговото оценяване и проверката. Продуктовата група е разделена на 2 основни подгрупи: "естествени продукти" и "модифицирани продукти". В скоби са посочени техническите комитети (ТС) на Европейската организация по стандартизация (CEN), които са дали съответните определения:
      "Естествени продукти" (CEN/TC 246) са естествени скални материали и включват мрамор, гранит и други естествени камъни. Под "други" естествени камъни се разбират необработени камъни, чиито технически характеристики като цяло са различни от характеристиките на мрамора и гранита, определени в EN 12670 "Естествени камъни - терминология". Такива камъни по принцип не се поддават лесно на огледална полировка и не винаги се добиват на блокове: пясъчник, кварцит, лиска (аспиден шист), туфа, шисти (кристални).
      Групата "модифицирани продукти" се разделя на втвърдени и изпечени продукти.
      Втвърдени продукти са агломератните плочки, бетонните павета и мозаечните плочки.
      Изпечени продукти са керамичните и глинените плочки.
      Агломератните плочки са промишлени продукти, произведени главно от естествени скални частици и свързващо вещество, според определенията на CEN/TC 246 и CEN/TC 229. Обикновено частиците са мраморни и гранитни фракции, а свързващото вещество е от изкуствени компоненти като ненаситени полиестерни смоли или портландцимент. Тази категория включва също така изкуствените камъни и пресования мрамор. Бетонните павета са предназначени за външни подови настилки. Те се получават чрез смесване и уплътняване посредством вибрации на пясък, чакъл, цимент, неорганични пигменти и добавки според определенията на CEN/TC 178. В тази категория се включват и бетонните плочници и плочки.
      Мозаечните плочки са подходящо уплътнени изделия с еднаква форма и дебелина, които отговарят на съответните изисквания за размерите, определени от CEN/TC 229. Плочките са еднослойни или двуслойни. Еднослойните плочки са изготвени изцяло от фракции или от ломен камък, свързани с бял или портландцимент и вода. Двуслойните плочки са мозаечни плочки, които имат повърхностен слой, наречен износоустойчив слой (имащ същия състав като еднослойните плочки), и втори слой, наречен подложка или основа от бетон. При обичайното използване вторият слой не е изложен на външно въздействие и може да бъде частично отстраняван.
      Керамичните плочки са тънки плочки от глина и/или други минерални суровини, като фелдшпат или кварц, съгласно определението от CEN/TC 67. Те обикновено се формуват чрез екструдиране или пресоване при нормална температура, изсушават се и след това се изпичат при температури, достатъчни за получаване на необходимите свойства. Плочките могат да бъдат глазирани или неглазирани. Те са негорими и обикновено са устойчиви на светлина. Глинените плочки отговарят на определени изисквания за форма и размери и са предназначени за тротоарни настилки. Произвеждат се предимно от глина или други материали, със или без добавки, съгласно определението на CEN. Специфичната маса на тези плочки не превишава 40 kg/m2. В случаите, когато е посочено, конкретните изисквания се отнасят само за съответната определена подгрупа. Ако не е посочено изрично, изискването важи за всички продукти. Подробностите относно методите за изчисляване са посочени в техническите приложения. Ако е необходимо, могат да се използват методи за изпитване, различни от посочените за всяко изискване, при положение че тяхната еквивалентност е призната от компетентния орган, оценяващ молбата за присъждане на екомаркировката. Ако е възможно, изпитванията се извършват от надлежно акредитирани лаборатории или такива, които отговарят на общите изисквания, посочени в БДС EN ISO 17025. При необходимост компетентните органи могат да изискват допълнителна документация и да извършват независими проверки. На компетентните органи се препоръчва при оценката на молбите и при проверката за спазване на изискванията да отчитат прилагането на признати схеми за управление на околната среда, например Националната схема за управление по околната среда и одитиране (НСУОСО), Схемата на Европейския съюз за управление и одитиране по околната среда (EMAS) и БДС EN ISO 14001. (Забележка: прилагането на такива схеми за управление не е задължително условие.)

      II. Изисквания
      1. Добив на суровини
      1.1. Управление на добива (само за естествените продукти) Цялостният резултат за управлението на добива на естествените скални материали се определя като обща оценка по 9 основни показателя (П) съгласно табл. 1. Крайният резултат се получава като сума от точките за всеки отделен показател, ако са налични за него, след умножение, ако е необходимо (вж. техническо приложение A1 за методите за изчисляване), по съответния тегловен коефициент (К). Кариерите трябва да получат най-малко 25 точки. Оценката за всеки показател трябва да е в рамките на праговите стойности, определени като "изключващи" (в случаите, когато такива прагове са посочени). Допълнително кариерата трябва да изпълнява и следните условия:
      а) не трябва да засяга артезианска вододайна зона (вж. техническо приложение A1);
      б) не трябва да засяга зони около повърхностни водни обекти, които са водоизточници, около съоръжения за питейно-битово водоснабдяване от повърхностни води или извори, водни обекти със специален режим на управление съгласно български нормативни актове или международни споразумения или ако те са със среден воден отток на водното течение >5 m3/s (вж. техническо приложение A1);
      в) трябва да има система за повторно използване на отпадъчните води с цел предотвратяване разпръскването в околната среда на отпадъците от рязане на скалните материали, която система да осигурява затворен цикъл; водата следва да се събира в непосредствена близост до мястото, където е използвана при дейностите в кариерата, и след това по затворени канали да се отвежда до съответното съоръжение за пречистване; след пречистването водата трябва да се връща отново в затворения цикъл. Оценка и проверка: заявителят предоставя изчисленията за общата средна претеглена оценка за управлението на добива и свързаните с това данни за всеки един от деветте показателя (показващи освен това, че всеки резултат е в рамките на съответните прагове на изключване, ако има такава), като използва табл. № 1 и съответните инструкции в техническото приложение А1. Заявителят предоставя и съответната документация и/или декларации, които да доказват спазването на всички изисквания в т. 1.1.
      Таблица 1

    • Показател Бележки Резултат
      5
      (отличен)
      3
      (добър)
      1
      (задовол.)
      праг на отхвърляне тегловни коефициенти
      1.1. Коефициент на рециклиране на отпадъчните води (Рециклирани отпадъчни води x 100)/общо отделяни от процеса води
      Виж техническо приложение А3
      > 95 95 - 85 84 - 80 < 80 К4
      1.2. Степен на синхронизация на рекултивацията m2 нарушена територия (зона на добив и насипището)/ m2 отреден терен (в %) < 15 15 - 30 31 - 50 > 50 Кl, К2, К3
      1.3. Блоков добив m3 блокове за продажба/ m3 добит материал (в %)
      Мрамори
      Гранити
      Други

      >40
      > 50
      > 20

      40 - 30
      50 - 40
      20 - 15

      29 - 20
      39 - 30
      14 - 10

      < 20
      < 30
      < 10


      -
      1.4. Оценяване на природните ресурси m3 полезен материал/m3 добит материал (в %)
      Мрамори
      Гранити
      Други

      > 60
      > 60
      >50

      60 - 45
      60 - 45
      50 - 35

      44 - 35
      44 - 35
      34 - 25

      < 35
      < 35
      < 25


      -
      1.5. Работен режим на производствената техника Общ брой отработени часове/годишно производство (h/m3) Товарачна техника
      Багер
      < 3,5

      < 2,5
      3,5 - 5,5

      2,5 - 3,0
      > 5,5

      > 3,0
      -

      -
      -
      1.6. Качество на въздуха Максимална средногодишна стойност за суспендирани ФПЧ 10, измерена по границата на кариерата (µg/Nm3).
      Метод на изпитване БДС EN 12341
      < 20 20 - 100 101 - 150 > 150 К1, К3
      1.7. Качество на водите Суспендирани твърди частици (mg/l). Метод на изпитване ISO 5667-17 < 15 15 - 30 31 - 40 > 40 К1, К2, К3, К4
      1.8. Шум Измерено ниво на шум по границата на кариерата (dB(A)).
      Метод за изпитване ISO 1996/1
      < 30 30 - 55 56 - 60 > 60 К1, К3
      1.9. Визуално въздействие Виж техническо приложение Al 0 - 10 > 10 - 20 > 20 - 30 > 30 К1, К3

      Списък на тегловните коефициенти
      (използват се само където е посочено):

      К1. Опазване на природата К1 е приложим към следните показатели: степен на синхронизация на рекултивацията (П2), качество на въздуха (П6), качество на водите (П7), шум (П8) и визуално въздействие (П9), ако кариерата е разположена на територия с особена важност, определени като такива съгласно чл. 3 от Закона за биологичното разнообразие (ДВ, бр. 77 от 2002 г.), или в зони по НАТУРА 2000. Същите правила важат и ако кариерата е извън такива територии, но би могла да оказва значително влияние върху тях както самостоятелно, така и заедно с други планове и проекти. Стойността на К1 е 0,3. Оценка и проверка: заявителят предоставя декларация, придружена от съответната документация, в която се посочва дали добивният район се намира в близост или на териториите на местообитания от особено значение съгласно Закона за биологичното разнообразие или по НАТУРА 2000.

      К2. Опазване на почвата В зависимост от възможностите за използване на почвите за показателите П2 (степен на синхронизация на рекултивацията) и П7 (качество на водите) са възможни три различни стойности на тегловния коефициент (за справка - виж техническо приложение А 1):

      Опазване на почвата Категория I Категория II Категория III
      Тегловен
      коефициент К2
      0,3 0,5 0,8

      Оценка и проверка: заявителят предоставя съответната документация, включително и карта, които позволяват да се категоризира площадката на кариерата в зависимост от възможностите за използване на почвата.

      К3. Гъстота на населението в селищата в радиус (разстояние) 5 km от кариерната площадка Тегловният коефициент К3 за показателите степен на синхронизация на рекултивацията (П2), качество на въздуха (П6), качество на водите (П7), шум (П8) и визуално въздействие (П9) се определя в зависимост от гъстотата на населението, както следва:

      Гъстота на
      населението
      >100 жители/км2 от 20 до100 житетели/км2 < 20 жители/км2
      Тегловен
      коефициент К3
      0,5 (0,6) 0,7 (0,84) 0,9

      Оценка и проверка: заявителят предоставя карта и съответната документация, за да потвърди гъстотата на населението в селищата, намиращи се в радиус (разстояние) 5 км от границите на кариерата (отредения терен на кариерата). В случай на съществуващи кариери и разрастващи се селища в засегнатия район се използва тегловният коефициент, посочен в скоби. Това не се отнася за съществени разширения (>75 %) на вече отредени терени на съществуващи кариери.

      К4. Въздействие върху водни обекти Ако кариерата има въздействие върху повърхностен воден обект (със среден дебит < 5 m3/s), тегловният коефициент К4 е 0,5 за показателите за степен на повторно използване на водите (П1) и за качеството на водите (П7). Оценка и проверка: за да потвърди дали има въздействие върху повърхностни водни обекти, заявителят предоставя съответната документация.
      1.2. Управление на добива (само за модифицраните продукти) Суровините, използвани в производството на модифицирани подови покрития, трябва да отговарят на следните изисквания за добивните дейности:

      Параметър Прагови условия
      Проект за дейности по добива и проект за рекултивация на терена и възстановяване на околната среда Изисква се технически доклад, потвърждаващ съответствието на дейността с изискванията на нормативната уредба, както и познаването на стратегията и националните планове за действие, които съществуват за района в областта на опазване на биологичното разнообразие
      Визуално въздействие
      Виж техническо приложение А1
      Х % 30

      Оценка и проверка: заявителят предоставя съответни данни и документи, включително карта на района.

      2. Избор на суровини (за всички подови покрития)
      а) Не се разрешава използването като добавки към суровините на вещества и препарати, които са обозначени или могат да бъдат обозначени по време на прилагане с една или повече от следните рискови фрази или комбинация от тях:
      R45 (може да причини рак);
      R46 (може да причини наследствено генетично увреждане);
      R50 (силно токсичен за водни организми);
      R51 (токсичен за водни организми); R52 (вреден за водни организми);
      R53 (може да причини дълготрайни неблагоприятни ефекти във водната среда);
      R60 (може да увреди възпроизводителната функция);
      R61 (може да увреди плода по време на бременност), както са определени в приложение № 8 на Наредбата за реда и начина на класифицирането, опаковането и етикетирането на съществуващи и нови химични вещества, препарати и продукти (ДВ, бр. 5 от 2003 г.). Поради екологичните предимства на рециклирането на материалите тези изисквания не се прилагат за частта от оборотни материали, използвани в процеса, определени като такива, съгласно техническо приложение А2.
      б) Ако в добавките се използват олово, кадмий и антимон (или техни съединения), съдържанието им не трябва да превишава следните пределни стойности:

      Параметър Пределни стойности
      (% от тегло на глазурата)
      Олово 0,5
      Кадмий 0,1
      Антимон 0,25
      в) Не трябва да се съдържа азбест в суровините, предназначени за производството на естествени и модифицирани продукти.
      г) Използването на полиестерни смоли в продукцията трябва да е до 10 % от общата маса на суровините. Оценка и проверка: заявителят предоставя информация за състава на суровините като резултат от химичните и минералогичните анализи, както и декларация за съответствие.

      3. Окончателна обработка (само за естествени продукти) Окончателната обработка на естествените продукти следва да се извършва съгласно следните изисквания:

      Параметър Прагови стойности Метод на изпитване
      Емисия във въздуха на фини прахови частици ФПЧ10 < 150 µg/Nm3 БДС EN 12341
      Емисия във въздуха на стирен < 210mg/Nm3 -
      Процент на повторно използване на отпадъчните води > 90 % Техническо приложение А3
      Емисия на твърди суспендирани частици във водите < 40 mg/l БДС ISO 5667-17
      Емисия на Cd във водите <0,015mg/l ISO 8288
      Емисия на Cr(VI) във водите < 0,15 mg/1 ISO 11083
      Емисия на Fe във водите < 1,5 mg/1 ISO 6332
      Емисия на Pb във водите < 0,15 mg/1 ISO 8288

      Оценка и проверка: заявителят предоставя съответните анализи и протоколи от изпитвания за емисионните стойности на всички параметри, определени за всички точки на заустване. В случай на необходимост, ако не е определен метод за изпитване или е определен такъв метод едва в процеса на проверка или последващ мониторинг, компетентният орган следва да се позове на предоставените от заявителя декларации и документи и/или на независими проверки.

      4. Производствен процес (само за модифицирани продукти)
      4.1. Потребление на енергия Потреблението на енергия се изчислява за агломератните плочки и мозаичните плочки като потребление на енергия за процеса (ПЕП), а за керамичните и глинените плочки като потребление на енергия за изпичане (ПЕИ). Всички прагови стойности са изразени в MJ за квадратен метър от готовия за продажба краен продукт. Това изискване не се прилага за бетонните павета или за етапа на изпичане на плочките, предназначени за декоративни цели.
      а) Прагови стойности на потреблението на енергия за процеса (ПЕП) Потреблението на енергия за процеса (ПЕП) в процеса на производство на агломератните и мозаичните плочки не трябва да превишава следните прагови стойности:

      Прагови стойности
      (MJ/m2)
      Метод на изпитване
      Агломератни плочки 100 Техническо приложение A4
      Мозаични плочки 60 Техническо приложение A4

      Оценка и проверка: заявителят изчислява ПЕП съгласно инструкциите в техническо приложение А4 и предоставя резултатите и необходимата документация.
      б) Прагови стойности на потребление на енергия за изпичане (ПЕИ) Потреблението на енергия за етапите на изпичане (ПЕИ) при производството на керамични и глинени плочки не трябва да превишава следните прагови стойности:

      Прагови стойности
      (MJ/m2)
      Метод на изпитване
      Мозаични плочки (специфично тегло 19 kg/m2) 50 Техническо приложение А 4
      Керамични плочки (специфично тегло > 19 kg/m2) 70 Техническо приложение А 4
      Глинени плочки (специфично тегло 40 kg/m2) 60 Техническо приложение А 4

      Оценка и проверка: заявителят изчислява ПЕИ съгласно инструкциите в техническо приложение А4 и предоставя резултатите и необходимата документация.
      4.2. Ползване на водите Процентът на рециклиране от отпадъчните води, образувани в процесите, включени в производствената верига, трябва да бъде най-малко 90 %. Този процент се изчислява като отношение между обема на повторно използваните отпадъчни води, пречистени на територията на предприятието или извън него, и общия обем на използваните води, които се изпускат от процеса, съгласно определението в техническо приложение А3. Оценка и проверка: заявителят предоставя изчисленията за определяне на процента на рециклиране, включително първичните данни за общото количество образувани отпадъчни води, за количеството пречистени води, както и за количеството и източниците на използваната в процеса чиста вода.
      4.3. Емисии в атмосферния въздух Агломератни плочки Не трябва да се превишават определените прагови стойности за общото количество емисии в атмосферния въздух от целия производствен процес за следните параметри:

      Параметър Прагови стойности (mg/m2) Метод за изпитване
      Общ прах 300 ISO 9096
      NOX 1200 ISO 11564
      S02 850 ISO 7935
      Стирен 2000 -

      Оценка и проверка: заявителят предоставя съответната документация и протоколи от изпитванията за емисиите на всеки от посочените параметри в съответствие с изискванията на техническо приложение А5. Когато не е определен метод за изпитване или такъв метод е определен едва в процеса на проверка или последващ мониторинг, компетентният орган следва да се позове, според конкретния случай, на предоставените от заявителя декларации и документи и/или на независими проверки.

      Керамични плочки Общите емисии на суспендирани частици в атмосферния въздух от пресуването, глазирането и от сушенето чрез пулверизиране ("студени емисии") не трябва да са повече от 5 g/m2. Оценка и проверка: заявителят предоставя съответна документация и протоколи от изпитвания съгласно указанията на техническо приложение А5. Само за етапа на изпичане емисиите във въздуха не трябва да превишават съответните прагови стойности:

      Параметър Прагови стойности
      (mg/m2)
      Метод за изпитване
      Общ прах 200 ISO 9096
      F 200 ISO 15713
      NOX 2500 ISO 11564
      S02 1500 ISO 7935

      Оценка и проверка: заявителят предоставя съответна документация и протоколи от изпитванията за емисиите на всеки от указаните параметри съгласно указанията на техническо приложение А5.

      Глинени плочки Емисиите във въздуха при етапа на изпичане на глинените плочки не трябва да превишават праговите стойности за следните параметри:

      Параметър Прагови стойности
      (mg/m2)
      Метод за изпитване
      Общ прах 200 ISO 9096
      F 200 ISO 15713
      NOX 3000 ISO 11564
      S02 2000 ISO 7935

      Оценка и проверка: заявителят предоставя съответните документи и протоколи от изпитванията за емисиите на всеки от указаните параметри съгласно указанията в техническо приложение А5.

      Мозаични плочки и бетонни павета Емисиите във въздуха за целия процес на производство не трябва да превишават праговите стойности за следните параметри:

      Параметър Прагови стойности
      (mg/m2)
      Метод за изпитване
      Общ прах 300 ISO 9096
      NOX 2000 ISO 11564
      S02 1500 ISO 7935

      Оценка и проверка: заявителят предоставя съответните документи и протоколи от изпитванията за всеки параметър на емисиите съгласно указанията в техническото приложение А5.
      4.4. Емисии на вредни и опасни вещества във водите След пречистването на отпадъчните води, независимо дали на територията на обекта или извън него, не трябва да се превишават праговите стойности за следните параметри:

      Параметър Прагови стойности Метод за изпитване
      Суспендирани твърди частици 40 mg/l БДС ISO 5667-17
      Емисии на Cd във водите 0,015 mg/l ISO 8288
      Емисии на Cr(VI) във водите 0,15 mg/l ISO 11083
      Емисии на Fe във водите 1,5 mg/l ISO 6332
      Емисии на Pb във водите 0,15 mg/l ISO 8288

      Оценка и проверка: заявителят предоставя съответната документация и протоколите от изпитване, които доказват съответствието с това изискване.
      4.5. Цимент Добивът на суровини за производството на цимент трябва да е в съответствие с изискването за управлението на добива при модифицираните продукти (изискване по т. 1.2). За продуктите, за чието производство се използва цимент, се предоставя следната информация:
      а) циментът, използван във всеки продукт, трябва да е произведен с не повече от 3800МJ/t потребление на енергия от процеса (ПЕП), определено според указанията в техническо приложение А 4;
      б) емисиите във въздуха при производството на цимент, използван във който и да е продукт, не трябва да превишават следните прагови стойности:

    • Параметър Прагови стойности
      (g/t)
      Метод за изпитване
      Общ прах 65 ISO 9096
      S02 350 ISO 11632
      NOX 350 ISO 11564

      Оценка и проверка: заявителят предоставя съответните протоколи от изпитване и документация относно ПЕП и емисиите във въздуха при производството на използвания цимент.

      5. Управление на отпадъците Всички предприятия, участващи в производството на продукта, трябва да имат системи за управление на отпадъците и остатъчните продукти, образувани в процеса на производство. Тази система трябва бъде обяснена и документирана и заявлението трябва да включва информация за следните три елемента най-малко:
      а) процедури за отделяне и използване на годните за оползотворяване материали от общото количество образувани отпадъци;
      б) процедури за възстановяване на материали, годни за други цели;
      в) процедури за събиране, съхраняване и обезвреждане на опасните отпадъци. Оценка и проверка: заявителят предоставя съответната документация. Оползотворяване на отпадъците (само за модифицирани продукти) Най-малко 70% (масови) от общото количество отпадъци, образувани от процеса или процесите, трябва да бъдат оползотворени по смисъла на определенията в § 1, т. 17 от Закона за управление на отпадъците. Оценка и проверка: заявителят предоставя съответната документация, основаваща се например на общи масови балансови отчети и/или системи за докладване по околната среда, показваща постигнатия процент на оползотворяване, на територията на предприятието или извън нея, например чрез рециклиране, повторно използване или възстановяване/регенериране.

      6. Етап на употреба
      6.1.Отделяне на опасни вещества (само за глазираните плочки) С цел да се ограничи максимално възможното отделяне на опасни вещества по време на употреба и в края на жизнения цикъл на глазираните плочки тези продукти се проверяват с метод за изпитване, определен в БДС EN ISO 10545-15. Не трябва да се превишават следните прагови стойности:

      Параметър Прагови стойности
      (mg/m2)
      Метод за изпитване
      Pb 80 БДС EN ISO 10545-15
      Cd 7 БДС EN ISO 10545-15

      Оценка и проверка: заявителят предоставя и протоколи от анализи и изпитвания за емисиите на всеки от указаните параметри. Това включва декларация за съответствие на продукта с изискванията на Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на строителните продукти, приета с ПМС № 230 (ДВ, бр. 93 от 2000 г.) и със съответните хармонизирани стандарти.

      7. Годност за употреба Продуктът трябва да е годен за употреба. Доказателствата за това могат да включват данни от подходящи методи за изпитване, разработени от ISO, CEN или еквивалентни методи за изпитване, като например национални или вътрешни процедури за изпитване. Оценка и проверка: заявителят предоставя подробна документация за процедурите и резултатите от изпитванията едновременно с декларация за годността за употреба, основана на информацията за най-добра употреба от страна на крайния потребител. По силата на Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на строителните продукти (ДВ, бр. 93 от 2000 г.) се предполага, че продуктът е годен за употреба, ако съответства на хармонизиран стандарт, европейско техническо одобрение или нехармонизирана техническа спецификация, призната в България. Маркировката за съответствие "Со" за строителни продукти, давана от производителите за удостоверяване на съответствието, лесно се разпознава и е достатъчна за целта.

      8. Информация за потребителите Продуктът трябва да се продава с подробно упътване за потребителя, което съдържа информация за свойствата на продукта, за най-добрите общи и технически практики, както и за неговата поддръжка. Следната информация трябва да присъства върху опаковката и/или върху документацията, придружаваща продукта:
      а) Знак, че продуктът е получил екомаркировка по Националната схема за екомаркировка, и кратко пояснение какво означава това като допълнение към общата информация, които присъстват до знака за екомаркировка.
      б) Препоръки за използване и поддръжка на продукта. Тази информация следва да акцентира на всички инструкции, отнасящи се до поддръжката и използването на продуктите, предназначени за външни настилки. Ако е подходящо, следва да се посочат особеностите във връзка с употребата на продукта при трудни климатични или други условия, например устойчивост на студ/ водопоглъщане, устойчивост на зацапване, устойчивост на химически вещества, необходимата подготовка на основната повърхност преди нанасяне на покритието, инструкции за почистване, препоръчителни препарати за почистване и периоди за неговото извършване. Информацията трябва да включва също и всички възможни указания за очаквания срок на експлоатационна годност на продукта от техническа гледна точка или като средна стойност, или като възможен интервал.
      в) Посочване на начина за рециклиране или обезвреждане (обяснение, което цели да предостави информация на клиента за възможните високи експлоатационни качества на продукта).
      г) Информация за Националната схема за екомаркировка, за категориите продукти, за които се отнася, включително и следният текст (или еквивалентен на него): "За повече информация се обърнете към Интернет страницата на Министерство на околната среда и водите: https://www.moew.government.bg ". Оценка и проверка: заявителят предоставя образец на опаковката и/или приложените текстове.

      9. Информация, която присъства до знака за екомаркировка До знака за екомаркировка присъства следният текст: Естествени продукти:
      а) намалено въздействие от добива на суровини върху природните местообитания и природните ресурси;
      б) ограничени емисии от окончателната обработка;
      в) подобрена информация за потребителите и управление на отпадъците.
      Модифицирани продукти:
      а) намалено потребление на енергия за производствените процеси;
      б) намалени емисии във въздуха и водите;
      в) подобрена информация за потребителите и управление на отпадъците. Оценка и проверка: заявителят предоставя образец на опаковката и/или приложените текстове.

      Технически приложения

      Заявителят предоставя цялата необходима информация от изчисленията, измерванията или изпитванията за период, предхождащ непосредствено подаването на заявлението. Измерванията трябва да са представителни за съответната серия от изпитвания, като това се отнася за всички части на молбата, за които е приложимо това изискване. A1. Добив на суровини - определения на показателите и на тегловните коефициенти Вододайна зона "Вододайна зона" означава артезианска вододайна зона. Среден отток на повърхностен воден обект Средният отток през речното русло, което засяга кариерата, се определя, като се отчита отреденият терен на разглежданата кариера. Определянето се състои в умножение на сечението на водния обект по скоростта на водата. Стойностите трябва да са представителни за период, обхващащ най-малко 12 месеца.

      Описание на показателите
      П1 - Коефициент на използване на оборотните отпадъчни води. (Вж. техническо приложение А3.)
      П2 - Степен на синхронизация на процеса на рекултивация. Определянето му включва измерването на площта на нарушената зона (включват се зоната за активен добив и насипището) и на отредения терен на кариерата. Площта на тези зони се измерва през време на експлоатацията.
      П3 - Оползотворяване на блоковете. Определянето му включва оценката на блоковете, предназначени за продажба, и общия годишен обем на добитата скална маса. Блокове, предназначени за продажба (съгласно определението за необработени блокове в EN 12670 "Естествени камъни - терминология"), означават изходната суровина за използваемите блокове скални материали от кариерата, които са годни за последваща обработка, с цел да се получат плочи или в други архитектурни елементи.
      П4 - Оценяване на природните ресурси. Определянето му се състои от оценка на използваемия материал и на общия годишен обем добит материал. Използваем материал означава целия обем материали, които не са предназначени за насипището: например блоковете, предназначени за продажба, агрегатите и всичко друго, което е годно за по-нататъшна обработка и употреба.
      П5 - Работен режим на производствената техника. Определянето му се състои в оценка на общия брой часове, отработени от дадена машина за продуктивни дейности, разделени на годишното производство (m3) на полезен материал. Полезният материал означава целия обем, който не е предназначен за насипището: например блокове за продажба, агрегати и всичко друго, което в бъдеще може да има стойност. Ако на кариерата има повече от един багер или друга техника за товарене, следва да се отчита максималният брой отработени часове.
      П6 - Качество на въздуха. Този показател е описан в Наредба № 9 от 1999 г. за норми за съдържание на серен диоксид, азотни оксиди, прахови частици и олово в атмосферния въздух (ДВ, бр. 46 от 1999 г ). Определянето на П6 се състои в измерване на суспендирани ФПЧ10 по границата на кариерата, в съответствие със специфичните изисквания на метода на изпитване и изискванията на наредбата (определението за ФПЧ10 е посочено в § 3, т. 3 от наредбата). Методът на изпитване е определен в БДС EN 12341.
      П7 - Качество на водите. Този показател отчита общите емисии на суспендирани твърди частици след пречистване на повърхностните води, изтичащи от зоната на кариерата. Определянето на П7 се състои в измерване на общото количество суспендирани твърди частици, като се използва методът за изпитване, определен в БДС ISO 5667-17.
      П8 - Шум. Този показател отчита нивото на шума, регистриран по границата на кариерата. Измерват се шумовете, които не са импулсни. Определянето на П8 се състои в измерване на шума, като се използва методът за изпитване, определен в ISO 1996-1.
      П9 - Визуално въздействие. Определянето му включва изчертаване на напречни сечения на кариерата, които преминават през зоната на добив на кариерата и през други външни точки за наблюдение, които са важни за определяне на визуалното въздействие (например от близко разположени градове или от често посещавани места, от пътни артерии и др.). При определянето на окончателния резултат, изразен в проценти, се отчита най-високата от всички първоначално изчислени стойности или се взема предвид "най-неблагоприятният вариант". На компетентния орган се предоставя кратко обяснение за окончателно избраната точка на наблюдение. От всяка точка на наблюдение (Р) се построява "долен лъч", допирателен към топографската повърхност и минаващ през най-ниската точка на "видимата част на кариерата". Във "видимата част на кариерата" се включват само насипищата и местата, където се извършват добивните дейности. Не се отчитат вече рекултивираните терени (независимо дали са в зоните за добив или на насипищата). От същата точка на наблюдения се построява и втори лъч (наричан "горен лъч"), минаващ през най-високата точка на челната зона на кариерата. Горният и долният лъч позволяват да се определи височината на видимата част на кариерата (разстоянието по вертикала от горния до долния лъч, минаващ през челната част на кариерата). Определянето може да бъде направено на база на проекта за добив на кариерата. Тези геометрични данни се използват за определяне на степента на визуалното въздействие на кариерата от съответната точка на наблюдение по формулата:

      където (виж фиг. l): h е височина на видимата част нa зоната на активен добив от точката на наблюдение Р (в метри); L - хоризонтално разстояние между точката с най-неблагоприятен резултат Р и видимата част (в метри); tg 30° - тангенсът на ъгъла на средния зрителен конус на човешкото око; Х % - процент на визуално въздействие. Във формулата членът h2 отразява повърхността на основата на конуса на видимост за кариерата, а членът (L.tg 30°)2 отразява повърхността на основата на средния зрителен конус на човешкото око.

      Фиг. 1. Графично определяне на показателя "визуално въздействие"

      При определянето на резултата следва да се отчита най-високата стойност от всички получени резултати. Описание на тегловни коефициенти К2. Опазване на почвите (класификация според годността на терена за ползване) За целите на тази заповед, в зависимост от възможностите за ползване, терените се разделят на следните 3 категории:
      а) категория I - земеделски земи и земи в регулация;
      б)категория II - земи от горския фонд;
      в) категория III - други, невключени в I и II.

      A2. Избор на суровини Един материал се определя като оборотен материал, когато след като е изваден от продуктовата система, е върнат в същата продуктова система, евентуално след подходящо третиране.

      A3. Коефициент на рециклиране на отпадъчните води Коефициентът на рециклиране на отпадъчните води се определя с помощта на следната формула:

      Рециклирани отпадъчни води R
      Коефициент на рециклиране = .100 = . 100,
      Общо отделяни от процеса води W

      като отделните членове са определени на фиг. 2:

      Фиг. 2. Схема на водните потоци, която следва да се използва при определяне коефициента на рециклиране на отпадъчните води

      където:
      F е чиста вода;
      Р - вода за технологични нужди;
      R - пречистена отпадъчна вода;
      W - отпадъчна вода, изпускана в околната среда;
      Е - изпарение;
      W1 - общо количество отделяна от процеса вода.

      A4. Изчисляване потреблението на енергия (ПЕП, ПЕИ) Когато се определя количеството потребявана енергия от процеса (ПЕП) или количеството потребявана енергия за изпичане (ПЕИ), следва да се отчитат потребяваните енергоносители за цялото предприятие или енергоносителите само за етапа на изпичане. Посочените в таблица А1 данни за топлотворността на отделните горива следва да се използват при определяне потреблението на енергията при преобразуване на различните единици в мегаджаули (MJ). В случай на използване на други горива следва да се посочи топлотворността им, използвана при определянето. Под електроенергия се разбира постъпилата крайна електроенергия: от електроразпределителната мрежа и от собствените източници на електроенергия, измерена като електрическа мощност. При определянето на ПЕП при производството на мозаечни плочки следва да се отчитат енергийните потоци, постъпващи в завода производител както във вид на горива, така и във вид на електроенергия. При определянето на ПЕИ при производството на керамични плочки се отчитат всички енергийни потоци във вид на горива за всички пещи по време на етапа на изпичане. При определянето на ПЕИ при производството на глинени плочки се отчитат всички енергийни потоци във вид на горива за всички пещи по време на етапа на изпичане. При определяне на ПЕП при производството на цимент се отчитат всички енергийни потоци, влизащи в производствената система, както като горива, така и като електричество.

      Таблица А1

      Таблица за изчисляване на ПЕП и ПЕИ
      (вж. текста за обяснения)

      Период на
      производство
      Ден От До
      Количество
      ( t или m2)
      Вид гориво Количество Единици Множител Енергия
      Природен газ kg 54,1
      Природен газ Nm3 38,8
      Пропан kg 50,0
      Бутан kg 49,3
      Керосин kg 46,5
      Бензини kg 52,7
      Дизелово гориво kg 44,6
      Газьол kg 45,2
      Котелно гориво kg 42,7
      Изсушени висококалорични въглища kg 30,6
      Антрацитни въглища kg 29,7
      Дървени въглища kg 33,7
      Кокс kg 27,9
      Електроенергия kWh 3,6
      Общо
      енергия
      Специфично потребление
      (MJ/количество)
      (Забележка. Да се раздели общото количество енергия на количеството)

      A5. Емисии във въздуха (само за модифицираните продукти) Вредните вещества, изпускани в атмосферата, се определят по следния начин:
      1. Определя се концентрацията на всеки посочен в таблиците параметър в отработения газ, който се отделя в околната среда.
      2. Измерванията, използвани за определяне на концентрациите, трябва да се извършват със съответните методи, посочени в таблиците.
      3. Взимането на проби трябва да е представително за разглежданото производство.

  • Предложи
    корпоративна публикация
    Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
    Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
    Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
    Резултати | Архив