Заповед № РД-314 от 23 март 2005 г.

МОСВ

Държавен вестник брой: 50

Година: 2005

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 17.06.2005

На основание чл.139, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда определям следните специфични изисквания за получаване на екомаркировка за продуктова група "Хартия за печатане, писане и копиране".
1. Хартия за печатане, писане и копиране, която получава екомаркировка при условията и по реда на Наредба № 3 от 2003 г. за Националната схема за екомаркировка, трябва да отговаря на специфичните екологични изисквания по приложението и да попада в обхвата на продуктовата група по т. 2.
2. Продуктова група "Хартия за печатане, писане и копиране" представлява листа или ролки от хартия, върху които не е печатано, и се използват за печатане, копиране, писане или рисуване. Хартията за вестници, термочувствителната хартия и самокопиращата се хартия не се включват в тази продуктова група.
3. Кодът на продуктовата група "Хартия за печатане, писане и копиране", използван за административни цели, е "11".

Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Изискванията на настоящата заповед са валидни до 31.08.2007 г.

Приложение
към т. 1

I. Общи положения

1. Цели на критериите
Тези критерии имат в частност за цел да съдействат за:
- намаляването на отделянето на токсични и причиняващи еутрофикация вещества във водите,
- намаляването на вредата за околната среда или рискове, свързани с използването на енергия (глобално затопляне, киселинни дъждове, изчерпване на невъзобновяеми енергийни източници) чрез намаляване консумацията на енергия и свързаните с това емисии във въздуха,
- намаляването на вредата за околната среда или рисковете, свързани с използване на опасни химически вещества или препарати,
- прилагането на принципите на устойчиво управление на горите с оглед тяхното опазване.
Критериите са определени на нива, насърчаващи екомаркировка на хартия за печатане, писане и копиране, които имат по-малко въздействие върху околната среда.

2. Изисквания към оценяването и проверката
Към всеки критерий са посочени конкретните изисквания за оценяване и проверка.
Когато от заявителя се изисква да предостави декларации, документация, протоколи от изпитвания или друго доказателство на компетентния орган, оценяващ заявлението, за да покаже съответствие с критериите, трябва да се разбира, че те могат да произхождат от заявителя и/или от неговите доставчици, и/или техните доставчици и така нататък, както е подходящо.
Където е необходимо, могат да бъдат използвани методи за изпитване, различни от посочените за всеки критерий, ако тяхната еквивалентност е призната от оценяващия заявлението компетентен орган.
Където е възможно, изпитването трябва да бъде осъществено от акредитирани лаборатории или лаборатории, които отговарят на изискванията, отразени в стандарта БДС EN ISO 17025, и са компетентни да осъществяват съответните изпитвания.
Когато е необходимо, компетентният орган може да изисква допълнителна документация и може да осъществява независими проверки.
На компетентния орган се препоръчва при оценката на молбите и при проверката за спазване на изискванията да отчита прилагането на признати схеми за управление на околната среда, например Националната схема за управление по околната среда и одитиране (НСУОСО), Схемата на Европейския съюз за управление и одитиране по околната среда (EMAS) и БДС EN ISO 14001. (Забележка: прилагането на такива схеми за управление не е задължително условие.)

II. Критерии

1. Емисии във водите и въздуха
(а) Химична потребност от кислород (ХПК), сяра (S), NOx
Емисиите във въздуха и/или водите от производството на влакнестия полуфабрикат и на хартията се изразяват чрез определено количество точки за всеки от тези параметри, РХПК, РS, РNOx.
Величината на всеки отделен показател РХПК, РS и РNOx трябва да е по-малка или равна на 1,5, а общият брой точки Робщо = РХПК + РS + РNOx, да е по-малък или равен на 3.
Изчисляването на РХПК се извършва по следния начин (изчисляването на РS и РNOx се извършва по абсолютно същия начин):
Изчисляване за производството на влакнестия полуфабрикат(ВП): за всеки вид използван влакнест полуфабрикат i съответните стойности за ХПК (ХПКВП, i, изразени като kg/въздушно сух тон (ВСТ) трябва да се разделят на сравнителната стойност за този тип влакнест полуфабрикат (ХПКсравнителна, ВП), определена в табл. 1. Тези коефициенти се умножават по тегловен коефициент в зависимост от пропорцията на всеки вид използван влакнест полуфабрикат (рi по отношение на влажна хартия) и се сумират, за да се определят точките за производството на влакнест полуфабрикат РХПК, ВП.
РХПК, ВП = Σ (рi x РХПК, ВП i/ ХПКсравнителна, ВП).
Изчисляване за производство на хартия: броят на точките за производство на хартия (РХПК, хартия) се изчислява, като се разделят свързаните с производството й стойности на ХПК (ХПКхартия) със сравнителната стойност за хартия (ХПК сравнителна, хартия), определена в табл. 1.
РХПК, хартия = ХПК хартия/ ХПК сравнителна, хартия.
Общо изчисляване на точките РХПК: общата сравнителна стойност за влакнестия полуфабрикат е претеглената сума на съответните стойности за всички използвани влакнести полуфабрикати (ХПК претеглена сравнителна, ВП).
ХПК претеглена сравнителна, ВП = Σ (рi x ХПК сравнителна, ВП).
За да се определи окончателно общият брой точки РХПК, точките за производството на влакнест полуфабрикат и хартия се сумират, както следва:
РХПК = РХПК x ХПК претеглена сравнителна, ВП/(ХПК претеглена сравнителна, ВП + ХПК сравнителна, хартия)
+ РХПК, хартия x ХПК сравнителна, хартия/(ХПК претеглена сравнителна, ВП + ХПК сравнителна, хартия).

Таблица 1

Сравнителни стойности за емисиите от производството на различни видове влакнест полуфабрикат и хартия

Вид влакнест полуфабрикат/хартия Емисии (kg/ВСТ)
ХПКсрав-
нителна
Sсрав-
нителна
NOx срав-
нителна
Целулоза (всяка, освен сулфитна) 18,0 0,6 1,6
Целулоза (сулфитна) 25,0 0,6 1,6
Химико-термомеханична маса 15,0 0,2 0,3
Термомеханична маса/дефибрирана дървесинна маса 3,0 0,2 0,3
Рециклиран влакнест полуфабрикат 2,0 0,2 0,3
Хартия (за фабрики, където всички използвани влакнести полуфабрикати се закупуват като стокови влакнести полуфабрикати) 1,0 0,3 0,8
Хартия (други фабрики) 1,0 0,3 0,7

Оценяване и проверка: Заявителят предоставя подробни изчисления, показващи съответствието с този критерий, заедно със съответната документация, включваща протоколи от изпитвания, като се използват следните методи за изпитване: ХПК: БДС ISO 6060; NOx: ISO 11564; S(oxid):EPA № 8; EPA № 16A; ISO 8754 - съдържание на сяра в нефтопродукти; ISO 351 - съдържание на сяра във въглища.
Документацията трябва да включва данни за честотата на измерванията и за изчисляването на съответните точки за ХПК, S и NOx. Трябва да се включат всички емисии на S и NOx, които се реализират по време на производството на влакнестия полуфабрикат и хартия, включително за генериране на пара извън производствената площадка. Емисиите, свързани с производството на електрическа енергия, не се включват. Измерванията трябва да включват регенерационните котли, варовите пещи, котлите за пара и пещите за изгаряне на газовете с интензивна миризма, ако има такива. Неорганизираните емисии също трябва да се отчитат. Докладваните стойности за емисиите на S във въздуха трябва да включват и емисиите на окислена и на редуцирана сяра (диметил сулфид, метил меркаптан, сероводород и подобни). Приема се, че емисиите на сяра, свързани с генерирането на топлоенергия от нефтопродукти, въглища и други горива с известно съдържание на сяра, вместо да бъдат измервани при отчитането, могат да бъдат изчислявани.
Измерванията на емисиите във водите се извършват върху нефилтрирани и неутаени проби след пречистването на отпадъчните води в производственото предприятие или след пречистването им в съответната пречиствателна станция за отпадъчни води на населеното място. Периодът на измервания трябва да включва производството за 12 месеца. В случай на ново или реконструирано производствено предприятие измерванията трябва да се основават най-малко на 45 последователни дни работа на предприятието при постоянен режим. Измерванията трябва да са представителни за съответния производствен цикъл.
(б) Абсорбируеми органохалогенни съединения (АОХ) : Емисиите на АОХ от производството на влакнест полуфабрикат не трябва да надвишават 0,25 kg/ВСТ.
Оценяване и проверка: Заявителят представя протоколи от изпитване, използвайки следния метод за изпитване: AOX ISO 9562 (1989). Съпровождащата документация следва да съдържа данни за честотата на измерване. АОХ трябва да се измерва само при процеси, където се използват хлорни съединения за избелване на влакнестия полуфабрикат. АОХ не следва да се измерва в отпадъчните води от неинтегрирано производство на хартия, както и в отпадъчните води от производството на влакнест полуфабрикат без избелване или където избелването се извършва с несъдържащи хлор вещества.
Измерванията на емисиите във водите се извършват върху нефилтрирани и неутаени проби след пречистването на отпадъчните води в производственото предприятие или след пречистването им в съответната пречиствателна станция за отпадъчни води на населеното място. Периодът на измервания трябва да включва производството за 12 месеца. В случай на ново или реконструирано производствено предприятие измерванията трябва да се основават най-малко на 45 последователни дни работа на предприятието при постоянен режим. Измерванията трябва да са представителни за съответния производствен цикъл.
(в) Въглероден диоксид (СО2): Емисиите на въглероден диоксид от невъзобновяеми (НВ) горива не трябва да са по-големи от 1000 kg на тон произведена хартия, включително емисии от производството на електричество (било на самата производствена площадка или извън нея). За неинтегрирани предприятия (където всички използвани за производството на хартията влакнести полуфабрикати се закупуват) емисиите не трябва да надхвърлят 1100 kg на тон. Емисиите се изчисляват като сума от емисиите от производството на влакнестия полуфабрикат и на хартията.
Оценяване и проверка: Заявителят представя подробни изчисления, показващи съответствието с този критерий, заедно със съответната документация.
Заявителят представя данни за емисиите на въглероден диоксид във въздуха. Те трябва да включват всички емисии на CO2 от използването на невъзобновяеми горива по време на производството на влакнестия полуфабрикат и хартията, включително емисиите от производството на електрическа енергия (независимо дали е на самата производствена площадка или извън нея). За изчисляването на емисиите на CO2 от различните видове изкопаеми горива се използват емисионните коефициенти от табл. 2.

Таблица 2

Вид гориво Емисии на CO2 от невъзобновяеми горива Единици
Въглища 95 g CO2 НВ гориво / MJ
Суров нефт 73 g CO2 НВ гориво / MJ
Мазут 1 74 g CO2 НВ гориво / MJ
Мазут 2-5 77 g CO2 НВ гориво / MJ
Пропан-бутан 69 g CO2 НВ гориво / MJ
Природен газ 56 g CO2 НВ гориво / MJ
Електрическа енергия от преносната мрежа за Р България 850 g CO2 НВ гориво / kWh
Електрическа енергия от преносната мрежа за страни от ЕС 400 g CO2 НВ гориво / kWh

Забележка:
Коефициентът за електрическата енергия, определен за ЕС, се прилага за всички производствени предприятия, разположени в ЕС, освен ако заявителят не предостави документация, определяща средните стойности за електрическа енергия, използвана от неговия(те) доставчик(ци), и да използва тези стойности вместо посочените в таблицата.
Периодът на измервания или базата за изготвяне на масовите баланси трябва да включва производството за 12 месеца. В случай на ново или реконструирано производствено предприятие измерванията трябва да се основават най-малко на 45 последователни дни работа на предприятието при постоянен режим. Измерванията трябва да са представителни за съответния производствен цикъл.

2. Консумация на енергия
(а) Електрическа енергия. Консумацията на електрическа енергия, свързана с производството на влакнест полуфабрикат и хартия, изразено като точки РЕ, трябва бъде по-малка или равна на 1,5.
РЕ се изчислява, както следва:
Изчисляване за производството на влакнест полуфабрикат - за всеки вид използван влакнест полуфабрикат i съответната консумация на електричество ( ЕВПi, изразено в kWh/ВСT ) се определя по следния начин:
ЕВПi = самостоятелно произведено електричество + закупено електричество - продадено електричество.
Тази стойност се разделя със сравнителната стойност за този тип влакнест полуфабрикат (Есравнителна, ВП), определена в табл. 1. Получените стойности се умножават с тегловен коефициент според дела на всеки вид използван влакнест полуфабрикат (рi по отношение на влажна хартия). Получените резултати се сумират и се определят точките за консумация на електрическа енергия за производството на влакнест полуфабрикат
РЕ ВП или: РЕ ВП = Σ (рi x ЕВП i/Есравнителна, ВП).
Изчисляване за производството на хартия. Аналогично консумацията на електрическа енергия, свързана с производството на хартия (Ехартия), се изчислява и се разделя на сравнителната стойност за съответната хартия (Есравнителна, хартия), дадена в табл. 1, както следва:
Ехартия = самостоятелно произведено електричество + закупено електричество - продадено електричество.
РЕ хартия = Ехартия/Есравнителна, хартия.
Изчисляване на общите точки РЕ. Общата претеглена сравнителна стойност за влакнест полуфабрикат (Епретеглена сравнителна, ВП) се изчислява, както следва:
Епретеглена сравнителна, ВП = Σ (рi x Есравнителна ВП).
Окончателно общият брой точки РЕ се определя, като се събират точките за производство на влакнест полуфабрикат и хартия, както следва:
РЕ = РЕ ВП х Е претеглена сравнителна, ВП /(Е претеглена сравнителна, ВП + Есравнителна, хартия)
+ РЕ хартия х Есравнителна, хартия/(Е претеглена сравнителна, ВП + Есравнителна, хартия).
(б) Гориво. Консумацията на гориво, свързана с производството на влакнест полуфабрикат и хартия, се изразява посредством точки РF.
Броят точки РF трябва да бъде по-малък или равен на 1,5.
Изчислението на РF се извършва в следната последователност:
Изчисляване за производството на влакнест полуфабрикат. За всеки вид използван влакнест полуфабрикат i се изчислява съответната консумация на гориво (F ВП, i, изразена в kWh/ВСT), както следва:
F ВП, i = вътрешно произведено гориво + закупено гориво - продадено гориво - 1,25 х собствено произведено електричество.
Забележка: FВП, i (и приносът му за PF ВП) не трябва да се изчислява за термомеханична маса, освен ако не е стокова термомеханична маса, съдържаща поне 90 % сухо вещество.
FВП, i се дели на сравнителната стойност за съответния тип влакнест полуфабрикат (F сравнителна, ВП), определена в табл.
3. Получените стойности се умножават с тегловен коефициент, съответстващ на частта на всеки вид използван влакнест полуфабрикат (рi по отношение на влажна хартия), след което се сумират, за да се определят точките за използваното гориво за производството на влакнест полуфабрикат (Р F ВП). Така:
Р F ВП = Σ (р i x F ВП i / F сравнителна, ВП).
Изчисляване за производството на хартия: Подобно на изчисленията за влакнестия полуфабрикат консумацията на гориво, свързана с производството на хартия (F хартия, изразена в kWh /ВСТ), се изчислява, както следва:
F хартия = гориво собствено производство + закупено гориво - 1,25 вътрешно произведено електричество
Р F, хартия = F хартия / F сравнителна, хартия.
Изчисляване на общия брой точки РF: Общата претеглена сравнителна стойност за влакнест полуфабрикат (F претеглена сравнителна, ВП) се изчислява, както следва:
F претеглена сравнителна, ВП = Σ (рi x F сравнителна, ВП).
Окончателно общият брой точки Р F се определя, като се съберат точките за производство на влакнест полуфабрикат и на хартия, както следва:
Р F = Р F ВП х F претеглена сравнителна, ВП/( F претеглена сравнителна, ВП + F сравнителна, хартия)
+ Р F хартия х F сравнителна, хартия/( F претеглена сравнителна, ВП + F сравнителна, хартия).

Таблица 3

Сравнителни стойности за електрическата енергия и горивата

Клас влакнест полуфабрикат Гориво kWh/ВСТ F сравнителна Електрическа енергия kWh/ВСТ
F сравнителна
Целулоза 4000
(Забележка: за въздушно сух стоков влакнест полуфабрикат, съдържащ поне 90 % сухо вещество (ВССВП), тази стойност може да бъде завишена с 25 % заради енергията за изсушаване)
800
Термомеханична маса 900
(Забележка: тази стойност се прилага само за ВССТП)
2500
Рециклиран влакнест полуфабрикат 1800
(Забележка: за ВССТП тази стойност може да бъде увеличена с 25 % заради енергията за изсушаване)
800
Вид хартия Гориво kWч/тон Електрическа енергия kWh/тон
Фина хартия без дървесина, без пигментация. Хартия за списания (SC) 1800 600
Фина хартия с пигментация. Хартия за списания (LWC, MWC) с пигментация 1800 800

Оценяване и проверка (за букви "а" и "б"): Заявителят представя подробни изчисления, посочващи съответствието с този критерий, заедно със съответната документация. Документите трябва да съдържат подробни данни за общата консумация на електрическа енергия и на гориво.
Заявителят трябва да изчисли всички вложени енергийни компоненти, разделени по енергия/горива и електрическа енергия, използвани по време на производството на влакнестия полуфабрикат и хартията, включително използваната енергия за обезмастиляване на отпадъчната хартия при производство от рециклирана хартия. Използваната енергия за транспорта на суровините, както и за преработка и опаковане, не се включва в изчисленията за консумацията на енергия.
Общата топлинна енергия включва всички закупени горива. Тя включва също така оползотворената енергия от изгарянето на течности и отпадъци, получени от процесите на производствената площадка (напр. отпадъци от дървесина, стърготини, течности, отпадъчна хартия, хартиени късове), както и топлината, оползотворена при генериране на електрическа енергия на площадката. За енергия от такива източници, когато изчислява общата топлинна енергия, заявителят следва да отчита само 80 % от топлинната енергия.
Електрическа енергия означава нетното количество електрическа енергия, получена от преносната мрежа и самостоятелно произведеното количество електрическа енергия, измерено като електрическа енергия. Не се включва електрическата енергия, използвана за пречистване на отпадъчните води и на емисиите във въздуха.
Когато се генерира пара с използване на електрическа енергия, използваната енергия за образуване на парата се изчислява, дели се на 0,8 и резултатът се добавя към общата консумация на гориво.

3. Влакна - устойчиво управление и ползване на горите
Влакната могат да бъдат от дървесина, рециклирани влакна от оползотворена отпадъчна хартия или други целулозни влакна. Влакната от остатъците от фабриките за хартия не се считат за рециклирани влакна.
Поне 10 % от първичните влакна от дървесина трябва да са добити от гори, сертифицирани, че са управлявани така, че се изпълняват принципите и мерките, насочени към осигуряването на устойчиво управление и ползване на горите.
Останалите първични влакна от дървесина трябва да са от дървесина, добита от гори, които са управлявани така, че да се изпълняват принципите и мерките, насочени към осигуряването на устойчиво управление и ползване на горите.
Посочва се произходът на всички първични влакна от дървесина.
За гори в Европа принципите и мерките, отнасящи се за устойчивото им управление и ползване, трябва да съответстват на определението за устойчиво управление на горите, което е одобрено с Резолюция №1 на Министерската конференция за опазването на горите в Европа (МКОГЕ) (Хелзинки, 16 - 17 юни 1993 г.), на Паневропейските указания на работно ниво за устойчиво управление и ползване на горите, приети на Лисабонската МКОГЕ (Лисабон, 2 - 4 юни 1998 г.), и на Подобрените Паневропейски показатели за устойчиво управление на горите, приети от Срещата на експертно ниво на МКОГЕ (7 - 8 октомври, 2002), и подписани на 4та МКОГЕ (Виена, 28 - 30 април, 2003). Извън региона на Европа те трябва да отговарят на принципите на Конференцията UNCED по горите (Рио де Жанейро, юни 1992 г.) и когато е приложимо, на критериите и ръководните принципи за устойчиво управление на горите, както са приети от съответните международни и регионални инициативи (ITTO, Монреалски процес, Процес от Тарапото, Инициатива на Програмата на ООН за опазването на околната среда и на Организацията на ООН за прехрана и земеделие за сухата зона в Африка).
Оценяване и проверка. Заявителят посочва видовете, количествата и произхода на влакната, използвани за производството на влакнестия полуфабрикат и хартията. Произходът на естествените влакна се посочва достатъчно точно, за да е възможно, когато е необходимо, да се извършат проверки за това, че естествените влакна са от устойчиво управлявани гори. Когато се използват първични влакна от дървесина, заявителят представя съответен сертификат(и) заедно с документация, показваща, че сертификационната схема правилно оценява указаните принципи и мерки на устойчиво управление и ползване на горите. За първични влакна от дървесина, които нямат сертификат, че са от устойчиво управлявани и ползвани гори, заявителят представя подходящи декларации, харта, кодекс на поведение или заявление, потвърждаващи, че указаните изисквания са спазени.

4. Опасни химични вещества
Оценяване и проверка. Заявителят представя списък на химическите продукти, използвани при производството на влакнестия полуфабрикат и хартията, заедно с подходящата документация (информационни листове за безопасност). Този списък включва количеството, предназначението и доставчиците на всички химикали, използвани в процеса.
(а) Хлор. Хлор в газообразно състояние не трябва да се използва като избелващ агент. Това изискване не се отнася до хлор, свързан с производството и употребата на хлорен диоксид.
Оценяване и проверка. Заявителят представя декларация от производителя(ите) на влакнестия полуфабрикат, че хлор в газообразно състояние не е бил използван като избелващ агент.
Забележка: Това изискване се отнася и към избелването на рециклирани влакна, но се допуска тези влакна да са избелвани с хлор в газообразно състояние в предходния им цикъл на живот.
(б) Алкилфенолетоксилати (APEO). Алкилфенолетоксилати или други производни на алкилфеноли не трябва да са включени в химическите вещества и препарати, използвани за почистване и за обезмастиляване, като инхибитори на пяна, дисперсанти или покрития. Като производни на алкилфеноли се определят вещества, при разлагането на които се образуват алкилфеноли.
Оценяване и проверка. Заявителят представя декларация от своя доставчик(ци), че алкилфенолетоксилати или други производни на алкилфеноли не са били използвани за тези продукти.
(в) Остатъчни мономери. Общото количество остатъчни мономери (с изключение на акриламид) в пигменти, задържащи средства, добавки за якост, водни репеленти или химикали, използвани при вътрешно или повърхностно третиране с вода, не трябва да надвишава 100 ppm (изчислено на база твърдо вещество), ако те са обозначени или могат да бъдат обозначени с една или повече от следните рискови фрази или комбинация от тях:
R 45 (може да причини рак)
R 46 (може да причини наследствено генетично увреждане)
R 49 (може да причини рак при вдишване)
R 50/53 (силно токсичен за водни организми, може да причини дълготрайни неблагоприятни ефекти във водна среда)
R 51/53 (токсичен за водни организми, може да причини дългосрочни неблагоприятни ефекти във водната среда)
R60 (може да увреди възпроизводителната функция)
R 61 (може да увреди плода при бременност),
както са определени в приложение № 8 на Наредбата за реда и начина на класифицирането, опаковането и етикетирането на химичните вещества и препарати (ДВ, бр. 5, 2003 г.).
Акриламид не трябва да присъства в пигменти, задържащи средства, добавки за якост, водни репеленти или химикали, използвани при вътрешно или повърхностно третиране с вода, в концентрации, надвишаващи 1000 ppm (изчислено на база твърдо вещество).
Компетентният орган може да освободи заявителя от тези изисквания по отношение на химикалите, използвани при повърхностно третиране с вода.
Оценяване и проверка. Заявителят представя декларация за съответствие с този критерий заедно с подходящата документация (например листове за безопасност).
(г) Повърхностно активни вещества (ПАВ) в смеси за обезмастиляване на рециклирани влакна. Когато се използват ПАВ в количества от поне 100 g/ВСТ (сумарно за всички използвани ПАВ в различните смеси за обезмастиляване на рециклирани влакна), всяко ПАВ трябва да е лесно биоразградимо. Където се използват ПАВ в количества, по-малки от 100 g/ВСТ, всяко ПАВ трябва да е или лесно биоразградимо, или поне биоразградимо (виж методите за изпитване и нивата за различните категории).
Оценяване и проверка. Заявителят представя декларация за съответствие с този критерий заедно с подходящите информационни листове за безопасност или протоколи от изпитването на всяко ПАВ, в които да посочва метода на изпитване, съответното ниво и заключението от изпитването, използвайки един от следните методи за изпитване и следните нива за категоризиране: за лесна биоразградимост - методите OECD 301 A-F (или еквивалентните ISO стандарти) с процент на разградимост поне 70 % за период от 28 дни за 301 А и Е и поне 60 % за 301 B, C, D и F; за биоразградимост - методите ОECD 302 А-С (или еквивалентните ISO стандарти) и процент на разградимост поне 70 % (включително абсорбция) в рамките на 28 дни за 302 А и В и поне 60 % за 302 С.
(д) Биоциди:
Активните компоненти в биоцидите или биостатичните агенти, използвани за противодействие на организми, формиращи слуз в съдържащите влакна циркулационни водни системи, не трябва да са потенциално биоакумулиращи.
Оценяване и проверка. Заявителят представя декларация за съответствие с този критерий заедно с подходящи информационни листове за безопасност или протоколи от изпитването, които да посочват метода на изпитване, прага и заключението от изпитването, използвайки следните методи за изпитване: ОECD 107, 117 или 305 А-Е.
(е) Азобагрила.
Не трябва да се използват азобагрила, които могат да се разпадат до някой от следните ароматни амини:

Наименование CAS №
4-аминодифенил (92-67-1)
бензидин (92-87-5)
4-хлор-о-толуидин (95-69-2)
2-нафтиламин (91-59-8)
о-амино-азотолуен (97-56-3)
2-амино-4-нитротолуен (99-55-8)
р-хлоранилин (106-47-8)
2,4-диаминоанизол (615-05-4)
4,4'-диаминодифенилметан (101-77-9)
3,3'-дихлорбензидин (91-94-1)
3,3'-диметоксибензидин (119-90-4)
3,3'-диметилбензидин (119-93-7)
3,3'-диметил-4,4- диаминобифенилметан (838-88-0)
р-крезидин (120-71-8)
4,4'- метилен-бис-(2-хлоранилин) (101-14-4)
4,4'-оксидианилин (101-80-4)
4,4'-тиодианилин (139-65-1)
о-толуидин (95-53-4)
2,4-диаминотоулен (95-80-7)
2,4,5-триметиланилин (137-17-7)
о-анизидин (90-04-0)
4-аминоазобензен (60-09-3)

Оценяване и проверка. Заявителят представя декларация за съответствие с този критерий.
(ж) Багрила. Не трябва да се използва за влакнестия полуфабрикат и за хартия багрилна смес, която е обозначена или може да бъде обозначена по времето на прилагането им с някоя от следните фрази за рискови фрази (или тяхна комбинация):
R 50 (Силно токсичен за водни организми)
R 51 (Токсичен за водни организми)
R 52 (Вреден за водни организми)
R 53 (Може да причини дългосрочни неблагоприятни ефекти във водната среда),
както са определени в приложение № 8 на Наредбата за реда и начина на класифицирането, опаковането и етикетирането на химичните вещества и препарати.
Не трябва да се използват за влакнестия полуфабрикат и за хартията багрилни смеси, които съдържат общо повече от 2 % (масови) вещества, означени или могат да бъдат обозначени по времето на използването им с някоя от посочените в тази буква рискови фрази (или тяхна комбинация).
Този критерий не се отнася за смеси, при които класифицирането се дължи единствено на наличието на багрилен компонент(и) с поне 98 % степен на фиксация. Степента на фиксация се определя като общото количество багрило, задържано върху влакната по време на процеса.
Оценяване и проверка. Заявителят представя декларация за съответствие с този критерий заедно с подходящата документация, например съответните информационни листове за безопасност.
(з) Металкомплексни багрила или пигменти. Не трябва да се използват багрила или пигменти на основата на олово, мед, хром, никел или алуминий. Допуска се използването на медни фталоцианинови багрила или пигменти.
Оценяване и проверка. Заявителят представя декларация за съответствие с този критерий.
(и) Йонни онечиствания в багрилата. Нивата на йонни онечиствания в използваните багрила не трябва да превишават следните стойности: Ag 100 ppm; As 50 ppm; Ba 100 ppm; Cd 20 ppm; Co 500 ppm; Cr 100 ppm; Cu 250 ppm; Fe 2500 ppm; Hg 4 ppm; Mn 1000 ppm; Ni 200 ppm; Pb 100 ppm; Se 20 ppm; Sb 50 ppm; Sn 250 ppm; Zn 1500 ppm.
Оценяване и проверка: Заявителят представя декларация за съответствие с този критерий.

5. Управление на отпадъците
Всички площадки за производство на влакнест полуфабрикат и хартия следва да имат система за управление на отпадъците (така, както е определена от съответните компетентни власти за посочените площадки за производство на влакнест полуфабрикат и хартия) и на остатъчните продукти, получавани при производството на продукта с екомаркировка. Системата трябва да бъде документирана или описана в заявлението и да включва информация най-малко за следните елементи:
- процедури за разделяне и използване на рециклируемите материали от потока на отпадъците,
- процедури за възстановяване на материали чрез друго използване, като например изгаряне за получаване на пара за производство или за отопление, или за селскостопанска употреба,
- процедури за събиране, съхраняване и обезвреждане на опасните отпадъци (както са определени от компетентните органи, контролиращи площадките за производство на влакнест полуфабрикат и хартия).
Оценяване и проверка. Заявителят представя описание на управлението на отпадъците за засегнатите площадки и декларация за съответствие с този критерий.

6. Годност за употреба
Продуктът трябва да е годен за употреба.
Оценяване и проверка: Заявителят представя подходяща документация и/или резултати от изпитване.

7. Информация на опаковката
Продуктът трябва да има на първичната и вторична опаковка следния (или подобен) текст:
"На този продукт е присъдена екомаркировка, тъй като отговаря на изискванията за това, в това число за ограничаване на емисиите във водите (ХПК, AOX), във въздуха (S, NOx, CO2) и за ограничаване използването на енергия, горива и опасни вещества."
"За повече информация за екомарката, моля посетете следния сайт в мрежата: https://moew.government.bg."
Освен това производителят може да представи и декларация, посочваща минималния процент рециклирани влакна.
Оценяване и проверка. Заявителят представя образец от опаковката на продукта и от информацията, предоставяна заедно с продукта, както и декларация за съответствие с този критерий.

8. Информация до екомарката
До екомарката се поставя следният текст:
"намалено замърсяване на въздуха и водите
намалена консумация на енергия
ограничено съдържание на вредни вещества".
Оценяване и проверка: Заявителят представя образец от опаковката на продукта, показващ марката заедно с декларация за съответствие с този критерий.

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив