Заповед № РД-361 от 9 април 2004 г. режимите, реда и условията за ползване, изкупуване с цел търговия в страната и изнасяне през граница на живи охлюви, черупки и месо от охлюви

МОСВ

Държавен вестник брой: 38

Година: 2004

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 12.05.2004

На основание чл.42, ал. 2 във връзка с чл.41, ал. 2, т. 3 и 5 от Закона за биологичното разнообразие определям режимите, реда и условията за ползване, изкупуване с цел търговия в страната и изнасяне през граница на живи охлюви, черупки и месо от видовете: лозов охлюв (Helix lucorum) и градински охлюв (Helix pomatia), както следва:
1. Период за събиране от природата и изкупуване на живи охлюви за търговски цели или фермено отглеждане - от 10 май до 30 юни включително.
2. Минимален размер на събираните, изкупуваните и изнасяните охлюви и черупки от тях - 28 мм в диаметър.
3. Лицата, които изкупуват охлюви с цел търговия, включително изнасяне през граница, са длъжни:
3.1. да организират пунктове за изкупуване на охлювите, оборудвани със:
а) хладно помещение за съхранение на живи охлюви;
б) подходящ амбалаж за съхранение и транспорт на живите охлюви - дървени (ябълкови) касети или плетени полиетиленови чували "тип гаци";
в) калибровъчно сито за пресяване на маломерните охлюви с диаметър на отворите 28 мм;
3.2. в срок до 1 май на текущата година да уведомят писмено съответната регионална инспекция по околната среда и водите за местонахождението и отговорниците на пунктовете;
3. 3. да връщат незабавно в природата маломерните охлюви.
4. В срок до 25 април на текущата година лицата, отглеждащи охлюви във ферми, да декларират наличните количества в съответната РИОСВ.
5. В срок до 5 юли на текущата година износителите да декларират писмено в РИОСВ всички количества изкупени охлюви, които не са изнесени в периода 10 май - 30 юни и мястото на съхранението им.
6. Регионалните инспекции по околната среда и водите да извършат проверка на декларираните количества в складовете и фермите по т. 4 и 5 и да съставят протоколи.
7. Издаването на удостоверения за износ на охлюви се извършва при условията на ПМС № 233 от 2000 г. (ДВ, бр. 93 от 2000 г., изм. и допълнено).
8. След 30 юни на текущата година Министерството на околната среда и водите издава удостоверенията по т. 7 въз основа на протокола по т. 6.
9. Заповедта отменя заповед № РД-525 от 21.IV.2003 г. (ДВ, бр. 42 от 2003 г.).
10. Нарушителите на тази заповед се наказват по чл. 124 от Закона за биологичното разнообразие.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив