Заповед № РД-401 от 23 април 2004 г.

МОСВ

Държавен вестник брой: 42

Година: 2004

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 21.05.2004

На основание чл.139, ал. 2 от Закона за околната среда определям следните специфични изисквания за продуктова група "Подобрители на почви и растежни среди":
1. Подобрителите на почви и растежните среди, които получават екомаркировка при условията и реда на Наредба № 3 от 2003 г. за Националната схема за екомаркировка, трябва да са в обхвата, определен в т. 2, и да отговарят на специфичните екологични изисквания по приложението.
2. Продуктова група "Подобрители на почви и растежни среди" включва:

  • подобрители на почви: материали, добавяни в почвите, които са предназначени да поддържат и подобряват техните физични и/или химични свойства и/или тяхната биологична активност;
    • растежни среди: материали, различни от почви, които са предназначени за отглеждане на растенията. 3. Кодът на продуктова група "Подобрители на почви и растежни среди", използван за административни цели, е № 003. Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й "Държавен вестник". Изискванията на заповедта са валидни до 27 август 2008 г.

      Приложение
      към
      т. 1

      I. Общи положения
      За да получат екомаркировка подобрителят на почви или растежната среда (наричани по-нататък "продуктът" или "продуктите"), трябва да:
      - спадат към категорията продукти, определени в т. 2 на заповедта;
      - отговарят на изискванията по приложението и методите за изпитване, посочени в молбата за присъждане на екомаркировка;
      - са съобразени с изискванията, посочени в "Екологични изисквания".
      Изпитванията се извършват в съответствие с методите, посочени в таблици № 2 и 3. Изпитванията и вземането на пробите се извършва от акредитирани за съответните дейности лаборатории, които отговарят на изискванията на БДС EN ISO17025.
      Ако е необходимо, могат да се използват методи за изпитване, различни от посочените за всяко изискване, ако тяхната еквивалентност е призната от компетентния орган. Ако методът не е посочен или посочените методи са предназначени за проверка и контрол, компетентният орган трябва да вземе предвид декларациите, попълнената документация на заявителя и/или резултатите от независимите проверки.
      На компетентния орган се препоръчва при оценката на молбите и при проверката за спазване на изискванията да отчита прилагането на признати схеми за управление на околната среда, например Националната схема за управление по околната среда и одитиране (НСУОСО), Схемата на Европейския съюз за управление и одитиране по околната среда (EMAS) и БДС EN ISO 14001. (Забележка: Прилагането на такива схеми за управление не е задължително условие.)
      Тези изисквания целят да насърчат:
      - повторното използване и/или рециклирането на органичните вещества, получени при третирането на отпадъци, така че като цяло да се намали количеството на твърдите отпадъци, предназначени за обезвреждане (напр. за депониране);
      - намаляването на уврежданията, както и рисковете за околната среда, произтичащи от съдържанието на тежки метали и други опасни съставки в подобрителите на почви и растежните среди.
      Изискванията са формулирани, така че да се стимулира етикетирането на подобрители на почви и растежни среди, които през целия си жизнен цикъл имат по-малко влияние върху околната среда.

      II. Екологични изисквания
      1. Органични съставки
      а) Екомаркировка може да се присъди само на продукт, който съдържа органична материя, получена от преработката и/или рециклирането на отпадъци така, както е определено в Закона за управление на отпадъците.
      Забележка: Терминът "органичен" най-общо се отнася за материали, съставени, образувани или произхождащи от живи организми.
      б) Продуктите не трябва да съдържат утайки от пречистването на отпадъчни води.
      Заявителят предоставя на компетентния орган подробна информация за състава на продукта и декларация за съответствие с посочените изисквания.
      2. Ограничаване на съдържанието на опасни вещества
      а) Съдържанието на следните химични елементи в продукта трябва да е по-ниско от стойностите, посочени в табл. № 1 (суха маса на продукта):

      Таблица № 1

      Химичен елемент (mg/kg суха маса)
      Zn 300
      Cu 100
      Ni 50
      Cd 1
      Pb 100
      Hg 1
      Cr 100
      Mo(*) 2
      Se(*) 1,5
      As 10
      F(*) 200
      (*) Данните за съдържанието на тези елементи са необходими само за тези продукти, които съдържат материали от производствен процес.

      Забележка: Възможни методи за определяне съдържанието на химичните елементи в табл. № 1 (с изключение на Hg, Se, As, F) са например: БДС EN 13650, БДС EN 13651, БДС EN 13652.
      Заявителят предоставя на компетентния орган резултатите от проведените изпитвания, както и декларация за съответствие с изискването.
      б) Продуктите не трябва да съдържат компоненти, третирани с пестициди.
      Заявителят предоставя на компетентния орган декларация за съответствие с изискването.
      3. Физични замърсители
      Съдържанието на стъкло, метали и пластмаса в крайния продукт (при размер на отвора на ситото > 2 mm) трябва да е по-малко от 0,5 % масови процента, измерени спрямо сухата маса на продукта.
      Заявителят предоставя на компетентния орган резултатите от проведените изпитвания, както и декларация за съответствие с изискването.
      4. Съдържание на хранителни вещества
      а) Съдържанието на общ азот в продукта не трябва да превишава 2 % от сухата маса. Неорганичният азот не трябва да превишава 20 % от общия азот.
      б) Когато продуктът се прилага в рамките на разходните норми, препоръчани в информацията за приложение, съдържанието на хранителните вещества не трябва да превишава:
      - 17 g/m2 (kg/dka) общ азот
      - 10 g/m2 (kg/dka) P2О5
      - 20 g/m2 (kg/dka) K2О
      Забележка: Изискването не се прилага за продукти, които съдържат по-малко от 10 % масови процента хранителни елементи, достъпни за растението през първия сезон на употреба. Това са продукти (напр. различни видове мулч), за които съотношението въглерод/азот е по-голямо от 30:1.
      Заявителят предоставя на компетентния орган резултатите от проведените изпитвания, както и декларация за съответствие с изискванията.
      5. Характеристики на продукта
      а) Продуктите трябва да бъдат доставяни в твърдо състояние, да съдържат не по-малко от 25 % сухо вещество, както и не по-малко от 20 % органично вещество, определено на база сух продукт (измерено като загуба след накаляване).
      б) Продуктите не трябва да влияят неблагоприятно на процесите на поникване и растеж на растенията.
      в) Продуктите не трябва да отделят неприятна миризма след внасяне в почвите.
      Заявителят предоставя на компетентния орган резултатите от проведените изпитвания, както и декларация за съответствие с изискванията.
      6. Здраве и безопасност
      Количеството на основни патогени не трябва да превишава следните максимални стойности:
      - Salmonellа: да отсъства в 50 g;
      - E.Coli: < 1000 NPP/g (NPP: най-вероятен брой).
      Заявителят предоставя на компетентния орган резултатите от проведените изпитвания, както и декларация за съответствие с изискванията.
      7. Жизнеспособност и кълняемост
      Съдържанието на плевелни семена и на агресивни репродуктивни части от плевелни растения в крайния продукт не трябва да превишава два броя на литър.
      Заявителят предоставя на компетентния орган резултатите от проведените изпитвания, както и декларация за съответствие с изискването.
      8. Допълнителни изисквания, предназначени само за растежни среди
      а) Органичната част на продукта трябва да е съставена от подобрители на почви, които отговарят на изискванията на тази заповед. Неорганични добавки като пясък, глина и др. могат да се добавят за подобряване на физичните и химичните свойства като цяло.
      б) Продуктите не трябва да съдържат торф или да са произведени на торфена основа.
      в) Електропроводимостта не трябва да превишава 1,5 dS/m.
      9. Информация, съпровождаща продукта
      Следната информация съпровожда продукта (независимо дали се продава опакован или в насипно състояние), написана или на опаковката, или в съпровождащите документи:
      Обща информация:
      а) име и адрес на лицето, отговорно за продажбата на продукта;
      б) описание, което включва типа продукт и съдържа текста "подобрители на почви" или "растежни среди";
      в) идентификационен номер на партидата;
      г) количество на подобрителя на почви (маса) и на растежната среда (обем);
      д) описание на основните материали, вложени при производството на продукта (които съставляват повече от 5 % от обема на продукта), разделени по тип отпадък: твърди битови отпадъци, събрани разделно на мястото на образуване (вкл. отпадъци от търговската дейност), отпадъци от селското и горското стопанство, производствени отпадъци, като се посочва произходът им по отрасъл (напр. хранително-вкусова промишленост, целулозно-хартиена промишленост);
      е) препоръки, свързани с условията на съхранение и препоръчителен краен срок за употреба;
      ж) инструкции за безопасно манипулиране и употреба. Информация за приложение на продукта:
      з) описание на предназначението на продукта и ограничения при употребата му;
      и) указание за каква групата растения е предназначен продуктът (напр. калцифилни и калцифобни растения);
      к) информация за устойчивост на органичната материя ("устойчив" или "много устойчив") в съответствие с национални или международни норми;
      л) указание за употреба.
      Само за подобрители на почви:
      м) препоръчителната разходна норма се дава в килограми или литри продукт за единица площ (m2/ha /декар) за година; препоръчителната разходна норма трябва да е съобразена със съдържанието на усвоими хранителни вещества в подобрителя и в почвата с оглед да не се превишава максимално допустимото количество;
      препоръчителната разходна норма би могла да бъде и по-висока, в случай че не се предвижда прилагане всяка година (напр. в областта на зърнопроизводството) в случаите, когато осреднените годишни разходни норми са съобразени с максимално допустимото количество за всяко хранително вещество;
      н) необходимост от N, P2О5 и K2О през първия сезон на употреба.

      Подробна информация

      Подобрители на почви

      Таблица № 2

      Параметри за подобрителите на почви Метод за изпитване
      Количество вещество БДС EN 12580
      Съдържание на органично вещество и пепел БДС EN 13039
      Съотношение въглерод/азот (C:N) C/N (*)
      Влага и съдържание на сухо вещество БДС EN 13040
      рН БДС EN 13037
      Общ азот рrEN 13654/1-2
      Съдържание на общ фосфор (P2О5) и калий (K2О) БДС рrEN 13650
      n.a
      Стабилност и зрялост (проведените опити се удостоверяват с резултати).
      (*) Въглерод = органично вещество (БДС EN 13039) x 0,58
      общ азот: prEN 13654/1-2.
      n.а.: Няма стандартизиран метод. Признава се валидирана методика.

      Растежни среди

      Таблица № 3

      Параметри за растежните среди Метод за изпитване
      Количество вещество БДС EN 12580
      Съдържание на органично вещество и пепел БДС EN 13039
      Съотношение въглерод/азот (C:N) C/N (*)
      Влага и съдържание на сухо вещество БДС EN 13040
      рН БДС EN 13037
      Eлектропроводимост EN 13038
      Водоразтворими хранителни вещества (нитрати, амоний, фосфати, калий) БДС EN 13652
      Стабилност и зрялост (проведените опити се удостоверяват с резултати) n.a.
      Насипна плътност, обем на въздуха и на водата EN 13041
      (*) Въглерод = органично вещество (БДС EN 13039) x 0,58
      общ азот: prEN 13654/1-2.
      n.а.: Няма стандартизиран метод. Признава се валидирана методика.

      Заявителят предоставя на компетентния орган декларация за съответствие с изискванията, резултатите от проведените изпитвания, както и мостра от опаковката или от съпровождащите продукта документи. Информация, която се разполага около знака на екомаркировката Около знака на екомаркировката присъства следният текст:
      - спомага за намаляването на замърсяването на почвата и на водите;
      - насърчава употребата на биоразградими отпадъци;
      - спомага за подобряване на почвеното плодородие.
      (Забележка: Отнася се само за подобрителите на почви, а не за растежните среди.)

  • Предложи
    корпоративна публикация
    Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
    Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
    Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
    Резултати | Архив