Заповед № РД-576 от 6 юни 2005 г.

МОСВ

Държавен вестник брой: 58

Година: 2005

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 16.07.2005

На основание чл.45, ал. 1 от Закона за защитените територии във връзка с открита по предложение на Боян Милчев, Биологически факултет на СУ "Св. Климент Охридски", процедура по реда на глава трета от ЗЗТ за обявяване на защитена местност "Ждрелото на река Тунджа"-защитена територия по смисъла на чл.5, т. 6 и чл.33 ЗЗТ, с цел предотвратяване на опасността от увреждане или унищожаване на консервационно значими природни местообитания, местообитания на защитените биологични видове по Закона за биологичното разнообразие в района, и с оглед съхраняване и опазване на естествените екосистеми и присъщото им биологично разнообразие в предложената за обявяване за защитена територия, и предвид постъпило в РИОСВ-Стара Загора, инвестиционно предложение за строителство на малка водноелектрическа централа в същата територия налагам забрана за извършване на следните дейности:
Строителство на промишлени обекти, хидротехнически съоръжения, включително за производство на електроенергия, и свързаната с тях инфраструктура и други дейности, водещи до нарушаване на естественото състояние на водния обект и на бреговете му.
Забраната се отнася за територия с площ 1919,686 ха, представляваща част от поречието на р. Тунджа и прилежащи терени, от които 605,486 ха, попадащи в землището на с. Лесово, общ. Елхово, обл. Ямбол, и 1314,200 ха от землището на с. Радовец, общ. Тополовград, обл. Хасково.
Забраната има действие за срок две години.
С оглед защита на важни държавни интереси -осигуряване съхраняването и устойчивото развитие на приоритетни за опазване типове редки местообитания, световно застрашени и уязвими видове от дивата флора и фауна, включени като предмет на опазване в националното законодателство на Република България и международните актове в областта на защита на природата, както и за запазване на "Ждрелото на р. Тунджа" като природен обект, характеризиращ се с висока консервационна значимост, богато биологично разнообразие, наличие на незасегнати, естествени екосистеми и като потенциално място за обявяване за защитена зона по Закона за биологичното разнообразие и за включване в Националната екологична мрежа, предвид целта на обявяването на защитена територия, явяваща се специална форма за опазване на природата от вредни въздействия, на основание чл.16 от Закона за административното производство,
Допускам предварително изпълнение на заповедта.
Заповедта може да бъде обжалвана по реда на Закона за Върховния административен съд.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив