Заповед № РД-623 от 29 юни 2004 г.

МОСВ

Държавен вестник брой: 62

Година: 2004

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 25.08.2004

На основание чл.139, ал. 2 от Закона за околната среда определям следните специфични изисквания за продуктова група "Електрически лампи":
1. Електрически лампи, които получават екомаркировка при условията и реда на Наредба № 3 от 2003 г. (ДВ, бр. 49 от 2003 г.) за Националната схема за екомаркировка, трябва да са в обхвата, определен в т. 2, и да отговарят на специфичните екологични изисквания по приложението.
2. Продуктова група "Електрически лампи" включва:
• Електрически лампи с един цокъл: всички електрически лампи, предназначени за общо осветление, които имат един цокъл с байонетно изпълнение, винт или щифт. Електрическите лампи трябва да могат да се свързват с електрическата мрежа.
• Електрически лампи с два цокъла: всички електрически лампи, предназначени за общо осветление, които имат по един цокъл на всеки край. Това включва, най-общо, всички луминесцентни лампи. Електрическите лампи трябва да могат да се свързват с електрическата мрежа.
Следните видове лампи не са включени в тази категория продукти: компактни луминесцентни лампи (КЛЛ) с електромагнитен баласт, лампи за прожекторно и фотографско осветление и лампи за солариуми.
3. Кодът на продуктова група "Електрически лампи", използван за административни цели е № 008.
Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".
Изискванията на заповедта са валидни до 31 август 2006 г.

Приложение
към
т. 1

I. Общи положения
1. Цели на изискванията
Изискванията имат за цел да насърчат преди всичко:
- намаляване на увреждането на околната среда или на рисковете, свързани с употребата на енергия (глобалното затопляне, киселинност, изчерпване на невъзобновяеми ресурси) чрез намаляване на енергийното потребление;
- намаляване на увреждането на околната среда или на рисковете, свързани с използването на ресурси, както в производството, така и при третирането/обезвреждането на електрическите лампи чрез увеличаване на средната им продължителност на живот;
- намаляване на увреждането на околната среда или на рисковете, свързани с използването на живак чрез намаляване на общите емисии на живак през живота на електрическите лампи.
Изискванията насърчават прилагането на най-добри практики (оптимално използване на околната среда) и допринасят за повишаване информираността на потребителите по отношение на околната среда.
Нивата на изискванията са определени така, че да насърчават присъждане на екомаркировка на електрически лампи, които имат по-малко въздействие върху околната среда.
2. Изисквания към оценяването и проверката
Към всяко изискване има посочени допълнително специфични изисквания за оценка и проверка.
Изпитванията и вземането на пробите се извършват от акредитирани за съответните дейности лаборатории, които отговарят на изискванията на БДС EN ISO17025.
Когато се изисква от заявителя да предостави декларация, документация, протоколи от изпитвания или други доказателства пред компетентния орган, който разглежда молбата, за да докаже съответствието с изискванията, това означава, че те могат да бъдат представени от заявителя и/или негов(и) доставчик(ци) и/или техен доставчик(ци) и т.н., по целесъобразност. Компетентният орган може да извършва и независими проверки.
Препоръчва се компетентните органи да вземат под внимание прилагането на признати схеми за управление на околната среда, като НСУОСО, EMAS или БДС EN ISO 14001, когато разглеждат молбите и контролират съответствието с изискванията. (Забележка: прилагането на такива схеми за управление на околната среда не е задължително условие).

II. Изисквания
1. Енергийна ефективност, продължителност на живот, спад на светлинния поток и съдържание на живак

Електрическите лампи с един цокъл отговарят на следните изисквания:

Електрически Лампи
с един цокъл с интегриран баласт
(компактни луминесцентни лампи - КЛЛ)
Електрически лампи
с един цокъл без електронен баласт
(лампи на щифтове)
Енергийна
ефективност
Клас А Клас А или Б
Продължителност
на живот
Над 10 000 h Над 10 000 h
Спад на светлинния
поток
До 30 % при
10 000 h
До 20 % при
9000 h
Съдържание на
живак
Максимум 4,0 mg Максимум 4,0 mg
Електрическите лампи с два цокъла отговарят на следните изисквания:
С два цокъла, с
нормален живот
С два цокъла, с
удължен живот
Енергийна
ефективност
Клас А Клас А
Продължителност
на живот
Над 12 500 h Над 20 000 h
Спад на светлинния
поток
До 10 % при
12 500 h
До 10 % при
20 000 h
Съдържание
на живак
Максимум 5,0 mg Максимум 8,0 mg

Забележка: енергийната ефективност се определя съгласно Наредбата за изискванията за етикетиране на битови уреди по отношение на консумацията на енергията и други ресурси (НИЕБУКЕР) (ДВ, бр. 92 от 2003 г.).
Оценяване и проверка: заявителят представя протокол от изпитване, в който се посочва, че енергийната ефективност, продължителността на живот и спадът на светлинния поток на електрическата лампа са определени, като се използват процедурите за изпитване, посочени в БДС EN 50285. Протоколът посочва енергийната ефективност, продължителността на живот и спада на светлинния поток на електрическата лампа. Ако не е приключило необходимото изпитване за продължителността на живот на електрическата лампа, до получаване на резултата от изпитването се приема продължителността на живот, посочена върху опаковката. Резултатът се представя в срок 12 месеца от датата на влизане в сила на екомаркировката.
Заявителят представя протокол от изпитвания, в който се посочва, че съдържанието на живак е измерено, като се използва методът за определяне на съдържанието на живак. Протоколът посочва съдържанието на живак, което се изчислява след анализиране на 10 лампи. Получените най-висока и най-ниска стойност се игнорират и на останалите осем стойности се изчислява средноаритметичната стойност.
Методът за определяне на съдържанието на живак е както следва. Първо се отделя стъклената тръба от пластмасовото тяло и свързаната с него електроника. Свързаните проводници се отрязват колкото се може по-близо до спойката на стъклото. Стъклената тръба се поставя във вентилационна камина и се раздробява на части. Частите се поставят в подходяща по големина здрава пластмасова бутилка с капачка на винт, в която се поставя порцеланово топче с диаметър 1 инч (2,54 cm), и 25 ml концентрирана азотна киселина (70 %), с висока чистота. Бутилката се затваря и разклаща в продължение на няколко минути, за да се дораздробят частите на по-ситни частици, а капачката се разхлабва периодично, за да може да се предотврати повишаването на налягането в съда. Бутилката се разклаща от време на време в продължение на половин час, през който настъпва химичната реакция. След това съдържанието на бутилката се филтрира през киселинноустойчива филтърна хартия и се събира в 100 ml градуирана обемна колба. Към колбата се добавя калиев бихромат, така че крайната концентрация да бъде 1000 ppm по отношение на хрома. След това към колбата се долива чиста вода до марката. Правят се стандартни разтвори на живак, покриващи концентрациите до 200 ppm. Разтворите се анализират чрез пламъкова атомна абсорбция при дължина на вълната 253,7 nm с корекция на фона. Въз основа на получените резултати и като се знае обемът на разтвора, се определя съдържанието на живак в електрическата лампа. Компетентният орган може да разреши да се направят малки изменения в метода за определяне, ако това се налага по технически причини, като тези изменения се извършват последователно.
2. Брой комутации
Броят на циклите на комутация трябва да са повече от 20 000 за компактните луминесцентни лампи (КЛЛ).
Оценяване и проверка: заявителят представя протокол от изпитване, в който се посочва, че броят на циклите на комутация на КЛЛ е определен чрез използването на изпитване за бързо включване-изключване (0,5 min включена, 4,5 min изключена) и чрез процедурите за определяне на продължителността на живот, посочени в БДС EN 50285. Протоколът посочва броя на циклите на комутация, постигнати, когато 50 % от изпитваните КЛЛ отговарят на изискванията за продължителност на живот на лампата, посочени в БДС EN 50285.
3. Индекс на цветопредаването
Индексът на цветопредаване (Ra) на електрическата лампа трябва да бъде по-голям от 80.
Оценяване и проверка: заявителят представя протокол за изпитване, в който се посочва, че индексът на цветопредаване на електрическата лампа е определен чрез процедура на изпитване, посочена в CIE-стандарт/публикация 29/21. Протоколът трябва да посочи индекса на цветопредаване на електрическата лампа.
4. Забавители на горенето
а) пластмасови части с тегло над 5,0 g не могат да съдържат следните забавители на горенето:

Наименование CAS №
Декабромдифенил 13654-09-6
Монобромдифенил етер 101-55-3
Дибромдифенил етер 2050-47-7
Трибромдифенил етер 49690-94-0
Тетрабромдифенил етер 40088-47-9
Тетрабромдифенил етер 32534-81-9
Хексабромдифенил етер 36483-60-0
Хептабромдифенил етер 68928-80-3
Октабромдифенил етер 32536-52-0
Нонабромдифенил етер 63936-56-1
Декабромдифенил етер 1163-19-5
Хлорпарафини с дължина на веригата
10-13 С атоми, съдържание на хлор > 50
масови процента
85535-84-8

б) пластмасови части с тегло над 5,0 g не могат да съдържат вещества, забавители на горенето, или препарати, съдържащи вещества, за които по време на приложението са определени следните рискови фрази (или съчетание от тях):
R45 (може да причини рак),
R46 (може да причини наследствено генетично увреждане),
R50 (силно токсичен за водни организми),
R51 (токсичен за водни организми),
R52 (вреден за водни организми),
R53 (може да причини дълготрайни неблагоприятни ефекти във водна среда),
R60 (може да увреди възпроизводителната функция),
R61 (може да увреди плода при бременност), съгласно Наредбата за опасните химични вещества и препарати, подлежащи на забрана или ограничения при търговия или употреба.
Оценяване и проверка: заявителят представя декларация за съответствието на продукта с тези изисквания.
5. Опаковка
Не трябва да се използват ламинати и сложни пластмаси.
Всички кутии от картон за електрически лампи с един цокъл трябва да съдържат минимум 65 % (масови) рециклиран материал.
Всички кутии от картон за електрически лампи с два цокъла трябва да съдържат минимум 80 % (масови) рециклиран материал.
Оценяване и проверка: заявителят представя декларация за съответствието на продукта с тези изисквания.
6. Указания за потребителя
Продуктът трябва да се продава със съответната информация за потребителя, която предлага съвети относно правилната му екологосъобразна употреба. По-конкретно:
а) информацията (пиктограма или друго изображение) върху опаковката трябва да привлича вниманието на потребителя относно подходящите начини за обезвреждане и за приложимите законови изисквания;
б) за електрически лампи с един цокъл: електрически лампи, които не работят с регулатори на осветлението (с димиране), трябва да бъдат означени; освен това върху опаковката се посочват големината и формата на електрическата лампа спрямо тези на обикновена лампа с нажежаема спирала;
в) за електрически лампи с два цокъла: информацията върху опаковката посочва, че екологичните качества на лампата се подобряват чрез използването на високочестотен електронен баласт;
г) върху опаковката на продукта (или в приложена листовка) трябва да фигурира следният (или равностоен) текст: "За повече информация относно основанията, поради които е присъдена екомаркировката на този продукт, моля посетете интернет страницата на Министерството на околната среда и водите на адрес: https://moew.government.bg".
Оценяване и проверка: заявителят декларира съответствието на продукта с изискванията и представя копие от опаковката на компетентния орган.
7. Информация, която се разполага около екомаркировката
До екомаркировката се поставя следният текст:
"Висока енергийна ефективност
Дълъг живот".
Ако електрическата лампа не съдържа живак, до екомаркировката може да се посочи, че тя не съдържа живак.
Оценяване и проверка: заявителят представя на компетентния орган декларация за съответствието на продукта с изискването и копие от екомаркировката, така както тя изглежда върху опаковката и/или продукта.

1 CIE (Commission internationale de l’йclairage) 29/2- 1986 - "Guide of interior lighting"; second edition

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив