Заповед № РД-654 от 22 юни 2005 г.

МОСВ

Държавен вестник брой: 57

Година: 2005

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 12.07.2005

На основание чл.139, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда определям следните специфични изисквания за получаване на екомаркировка за продуктова група "Телевизори".
1. Телевизори, които получават екомаркировка при условията и реда на Наредба № 3 от 2003 г. за Националната схема за екомаркировка, трябва да отговарят на специфичните екологични изисквания по приложението и са в обхвата на продуктовата група по т. 2.
2. Продуктова група "Телевизори" включва електрическите уреди, захранвани от мрежата, предназначени да приемат, декодират и възпроизвеждат телевизионни, предавателни сигнали, както и аналогови или цифрови сигнали, предавани чрез сателит, кабел или антена, и имат диагонал на екрана 25 cm (10 inch) или повече.
3. Кодът на продуктова група "Телевизори", използван за административни цели, е "022".
Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".
Изискванията на заповедта са валидни до 31.III.2006 г.

Приложение
към
т. 1

I. Общи положения
1. Цели на изискванията
Тези изисквания имат в частност за цел да съдействат за:
- намаляване на вредата за околната среда или рисковете, свързани с използване на енергия (глобално затопляне, киселинни дъждове, изчерпване на невъзобновяеми енергийни източници) посредством намаляване консумацията на енергия;
- намаляване на вредата за околната среда, свързана с използването на природни ресурси, посредством намаляване консумацията на вода;
- намаляване на вредата за околната среда, свързана с използването на опасни вещества, посредством намаляване на използването им.
Изискванията насърчават прилагането на най-добрите практики (оптимално ползване на околната среда) и повишават екологичното съзнание на потребителите.
Маркирането на пластмасовите компоненти допълнително насърчава рециклирането на уреда.
Така определените нива на изискванията насърчават маркировката на телевизори, които оказват по-малко въздействие върху околната среда преди всичко по време на използването им.
2. Изисквания за оценяването и удостоверяването
За всяко изискване са определени конкретните начини за оценяване и удостоверяване.
Когато не са указани методи за изпитване или са указани за използване само за целите на удостоверяването или контрола за поддържане на съответствието, компетентният орган следва да се довери на декларациите и документите, предоставени от заявителя и/или от независими проверяващи.
Когато е възможно, изпитването се извършва от акредитирани лаборатории или лаборатории, които отговарят на изискванията, посочени в стандарта БДС EN ISO 17025, и са компетентни да извършват съответните изпитвания.
Когато от заявителя се изисква да предостави декларации, документация, протоколи от изпитвания или друго доказателство на компетентния орган, оценяващ молбата, за да покаже съответствие с изискванията, трябва да се разбира, че те могат да бъдат изготвени от заявителя и/или от неговите доставчици и/или техните доставчици.
Когато е необходимо, компетентният орган може да изисква допълнителна документация и може да извършва независими проверки.
При оценката на молбите и при проверката за спазване на изискванията на компетентния орган се препоръчва да отчита прилагането на признати схеми за управление на околната среда, например Националната схема за управление по околна среда и одитиране (НСУОСО), Схемата на Европейския съюз за управление и одитиране по околна среда (EMAS) и БДС EN ISO 14001. (Забележка. Прилагането на такива схеми за управление не е задължително условие.)
II. Изисквания
1. Енергийно спестяване
а) телевизорът (в текста може да бъде срещнат и като "продуктът") трябва да има бутон за включване, който да е разположен отпред на корпуса и да е лесно забележим;
б) консумацията на енергия при пасивен режим "Готовност" на телевизора трябва да е ≤ 1,0 W;
в) за телевизори с вграден цифров приемник/декодер консумацията на енергия при активен режим "Готовност" трябва да е ≤ 9,0 W;
г) в работен режим телевизорът трябва да има индекс на енергийната ефективност (ИЕЕвкл), по-нисък от 65 % от стандартната консумация (ск) на енергия за съответния формат телевизори.
Индексът на енергийна ефективност в работен режим се определя като:

ИЕЕвкл = Рвкл/Рвкл, ск,

където:
Рвкл е измерената консумация на енергия в работен режим;
Рвкл, ск - стандартната консумация на енергия за телевизора в работен режим, която се изчислява по следната формула:
Рвкл, ск = 16 + 16 x в.ц.д. + (0,75 x формат x разм.екр + цифр. x 33 + 0,38 x площ. екр) / 0,825, където:

- цифр. е цифровото сканиране на картината; стойността е 1, ако телевизорът има такова, и 0, ако няма такова;
- формат - за стандартен екран стойността е 0,80 (съотн. 3:4), а за широк екран - 0,87 (съотн. 16:9);
- разм.екр - диагонал на екрана в cm;
- площ.екр - площ на екрана в dm2, т.е. е равна на разм.екр x разм.екр x 0,48/100 за стандартен екран (съотн. 3:4) и разм. екр x разм.екр x 0,427/100 за широк екран (съотн. 16:9);
- в.ц.д. - вграден цифров декодер; стойността е 1, ако има такъв за цифровите сигнали на различните телевизионни програми, и 0, ако няма такъв.

Забележка. Пасивен режим "готовност": телевизорът е свързан с електрозахранването, не възпроизвежда нито картина, нито звук и очаква да бъде включен в режим "изкл.", активен режим "готовност" или в работен режим чрез пряк или непряк сигнал, т.е. от дистанционното управление.
Активен режим "готовност": Телевизорът е свързан с електрозахранването, не възпроизвежда нито картина, нито звук и обменя/получава данни с/от външен източник.
Оценяване и удостоверяване: Заявителят предоставя резултата от изпитванията, удостоверяващ, че консумацията на енергия за всеки режим е измерена съгласно изискванията на БДС EN 50301 (методи за измерване за приемници на телевизионните програми). Резултатът показва измерената консумация на енергия за всеки режим, както и изчислената стандартна консумация в работен режим и изчислената в проценти стандартна консумация в работен режим.
2. Удължена употреба
Производителят предлага търговска гаранция, която осигурява нормалната работа на телевизора най-малко за две години. Гаранцията важи от датата на покупката от потребителя.
Наличността на резервни части трябва да е гарантирана за период 7 години след прекратяване на съответното производство.
Оценяване и удостоверяване: Заявителят писмено декларира съответствието на продукта с това изискване.
3. Обратно събиране и рециклиране
За целите на рециклирането производителят трябва да предлага безплатно събиране на телевизорите и на съставните части, подменени от него или от упълномощените фирми, с изключение на съставни части, заменени от потребителя. Продуктът трябва да отговаря на следните изисквания:
а) производителят проверява пригодността за разглобяване на продукта и изготвя инструкция за разглобяване, която е достъпна при поискване от трети страни; инструкцията за разглобяване трябва да потвърждава, че връзките са:
- лесни за откриване и са лесно достъпни,
- стандартизирани, доколкото е възможно,
- лесни за демонтаж посредством общодостъпни средства;
б) несъвместимите и опасните материали са разделими;
в) 90 % (обемни) от пластмасовите и металните материали в корпуса и по шасито трябва технически да могат да бъдат рециклирани;
г) 90 % (тегловни) от стъклото, използвано в електронно-лъчевата тръба, трябва технически да може да бъде рециклирано;
д) ако се изисква наличието на етикети, те или са нанесени върху продукта, или са лесни за отделяне;
е) пластмасовите части:
- нямат преднамерено добавени олово или кадмий;
- са съставени от един или съвместими полимери, с изключение на покритието на телевизора, което може да бъде изградено от не повече от два вида полимери, които могат да се разделят;
- нямат метални етикети, които да не могат да бъдат отделени;
ж) пластмасовите части с маса, по-голяма от 25 g:
- не трябва да съдържат следните вещества за намаляване на горимостта:

Наименование CAS №
Декабромдифенил 1365-09-6
Монобромдифенил етер 101-55-3
Дибромдифенил етер 2050-47-7
Трибромдифенил етер 49690-94-0
Тетрабромдифенил етер 40088-47-9
Пентабромдифенил етер 32534-81-9
Хексабромдифенил етер 36483-60-0
Хептабромдифенил етер 68928-80-3
Октабромдифенил етер 32536-52-0
Нонабромдифенил етер 63936-56-1
Декабромдифенил етер 1163-19-5
Хлорпарафини с дължина на веригата
от 10 - 13 въглеродни атома и
повече от 50 % (по маса) съдържание на хлор
85535-84-8

- не трябва да имат вещества или препарати за намаляване на горимостта, които съдържат вещества, определени с някоя от следните рискови фрази или с комбинация от тях:
R45 (може да причини рак),
R46 (може да причини наследствено генетично увреждане),
R50 (силно токсичен за водни организми),
R51 (токсичен за водни организми),
R52 (вреден за водни организми),
R53 (може да причини дълготрайни неблагоприятни ефекти във водната среда),
R60 (може да увреди възпроизводителната функция),
R61 (може да увреди плода при бременност),
съгласно приложение № 8 на Наредбата за реда и начина на класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати (загл. изм. - ДВ, бр. 66 от 2004 г.; приета с ПМС № 316, ДВ, бр. 5 от 17.I.2003 г.; изм. и доп., бр. 66 от 30.VII.2004 г.);
- имат постоянна маркировка за състава на материала и за съответствието с БДС EN ISO 11469; това изискване не се прилага за екструдираните пластмаси, както и за световода за плоските панелни дисплеи.
Оценяване и удостоверяване: Заявителят писмено декларира съответствието на продукта с тези изисквания и предоставя копие от инструкцията за разглобяване на компетентния орган, оценяващ молбата.
4. Инструкция за експлоатация и информация за потребителя
Уредът трябва да се продава заедно със съответната информация за потребителя, която предоставя и препоръки относно правилното му използване от гледна точка на околната среда. Инструкцията за потребителя трябва да включва:
а) информация, че ако не се гледа известно време, телевизорът може да бъде изключен посредством бутона за изключване, което би намалило консумацията му на енергия;
б) информация, че телевизорът консумира енергия в режим "готовност" и как тя би могла да бъде намалена;
в) информация за това, че консумацията на енергия, а чрез нея и текущите разходи могат да бъдат значително намалени при намаляване на яркостта на картината;
г) информация за гаранцията на продукта и за наличието на резервни части;
е) информация за това, че продуктът е проектиран за по-лесно рециклиране и не трябва да бъде изхвърлян;
ж) съвет как потребителят може да използва процедурата на производителя за обратно събиране;
з) информация, че на уреда е присъдена екомарка по Националната схема за екомаркировка, придружена от кратко обяснение какво означава това и указание, че повече информация за екомарката може да бъде намерена на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите на следния адрес: https://moew.government.bg.
Оценяване и удостоверяване: Заявителят писмено декларира съответствието на продукта с тези изисквания и предоставя копие от инструкцията за експлоатация на компетентния орган, оценяващ молбата.
5. Декларация по околна среда
Продуктът се съпровожда от достъпна за потребителя декларация по околна среда.
Документът следва да е в съответствие с препоръките на техническия доклад 70 на ECMA - "Екологични свойства, свързани с продукта".
Оценяване и проверка: Заявителят писмено декларира съответствието с изискването и предоставя копие от декларацията по околна среда на компетентния орган, оценяващ молбата.
6. Информация до екомарката
До екомарката се поставя следният текст:
- висока енергийна ефективност;
- проектиран за по-лесно рециклиране.
Оценяване и проверка: Заявителят писмено декларира съответствието на продукта с изискването и предоставя копие от екомарката във вида, в който тя изглежда на опаковката и/или на продукта и/или на съпровождащата го документация.

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив