Заповед № РД-749 от 19 юли 2005 г.

МОСВ

Държавен вестник брой: 65

Година: 2005

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 05.01.2006

На основание чл.139, ал.2 от Закона за опазване на околната среда определям следните специфични изисквания за получаване на екомаркировка за продуктова група "Перални машини".
1. "Перални машини", които получават екомаркировка при условията и по реда на Наредба № 3 от 2003 г. на министъра на околната среда и водите за Националната схема за екомаркировка, трябва да отговарят на специфичните екологични изисквания по приложението и са в обхвата на продуктовата група по т. 2.
2. Продуктова група "Перални машини" включва перални машини, предназначени за домакинството, които са с предно и горно пълнене, с изключение на комбинираните перални/сушилни машини и перални машини с отделни отделения за пране и центрофугиране (такива с двойни вани).
3. Кодът на продуктова група "Перални машини", използван за административни цели, е "001". Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник". Изискванията на заповедта са валидни до 30.11.2006 г.

Приложение
към т. 1

I. Общи положения


1. Цели на изискванията
Тези изисквания имат в частност за цел да съдействат за:
- намаляване на вредата за околната среда или рисковете, свързани с използването на енергия (глобално затопляне, киселинни дъждове, изчерпване на невъзобновимите ресурси), посредством намаляване консумацията на енергия;
- намаляване на вредата за околната среда, свързана с използването на природни ресурси, посредством намаляване консумацията на вода;
- намаляване на вредата за околната среда, свързана с използването на природни ресурси, чрез насърчаване на рециклирането; - намаляване на замърсяването на водите посредством намаляване на консумацията на перилни препарати;
- намаляване на шума, излъчван във въздуха. Изискванията насърчават прилагането на най-добрите практики и повишават екологичното съзнание на потребителите. Маркирането на пластмасовите компоненти допълнително насърчава рециклирането на уреда.

2. Изисквания за оценяването и удостоверяването
За всяко изискване са определени конкретните начини за удостоверяване и проверка. Когато не са указани методи за изпитване или са указани за използване само за целите на удостоверяването или контрола за поддържане на съответствието, компетентният орган следва да се довери на декларациите и документите, предоставени от заявителя и/или от независими проверяващи. Когато е възможно, изпитването трябва да бъде извършено от акредитирани лаборатории или лаборатории, които отговарят на изискванията, посочени в стандарта БДС EN ISO 17025, и са компетентни да извършват съответните изпитвания. Когато от заявителя се изисква да предостави декларации, документация, протоколи от изпитвания или друго доказателство на компетентния орган, оценяващ молбата, за да покаже съответствие с изискванията, трябва да се разбира, че те могат да бъдат изготвени от заявителя и/или от неговите доставчици и/или техните доставчици. Когато е необходимо, компетентният орган може да изисква допълнителна документация и може да извършва независими проверки. При оценката на молбите и при проверката за спазване на изискванията на компетентния орган се препоръчва да отчита прилагането на признати схеми за управление на околната среда, например Националната схема за управление по околна среда и одитиране (НСУОСО), Схемата на Европейския съюз за управление и одитиране по околна среда (EMAS) и БДС EN ISO 14001.
(Забележка: Прилагането на такива схеми за управление не е задължително условие.)

II. Изисквания

1. Енергийна ефективност
Консумацията на електрическа енергия на пералната машина трябва е по-малка или равна на 0,17 kWh за kg пране, измерена в съответствие с БДС EN 60456:2003, използвайки същия стандартен 60 °С цикъл за памук за определяне на консумацията на енергия за пералните машини съгласно Наредбата за изискванията за етикетиране на битови уреди по отношение на консумацията на енергия и други ресурси (НИЕБУОКЕР), приета с ПМС № 224 от 2003 г. (ДВ, бр. 92 от 2003 г.). Удостоверяване и проверка: Заявителят предоставя копие от техническата документация, определена в чл. 6, ал. 1 НИЕБУОКЕР. Тази документация трябва да съдържа отчети от най-малко три измервания на консумацията на енергия, направени в съответствие с БДС EN 60456:2003, използвайки същия стандартен 60° C цикъл за памук за определяне на консумацията на енергия съгласно НИЕБУОКЕР. Средното аритметично на тези три измервания трябва да бъде по-малко или равно на изискваната стойност. Стойността на консумацията на енергия, обявена на етикета, който пералната машина носи в съответствие с НИЕБУОКЕР (по-нататък "етикета"), не трябва да бъде по-малка от тази средна стойност. Класът на енергийна ефективност, посочен на етикета за консумация на енергия, трябва да съответства на така получената средна стойност. В случаите на проверка, която не се изисква при подаване на молбата, компетентният орган следва да прилага допустимите отклонения и процедурите за контрол, определени в БДС EN 60456:2003.

2. Консумация на вода
Консумацията на вода на пералната машина трябва бъде по-малка или равна на 12 l вода за kg пране, измерена в съответствие с БДС EN 60456:2003, използвайки същия стандартен 60° C цикъл за памук за определяне на консумацията на вода съгласно НИЕБУОКЕР. Удостоверяване и проверка: Заявителят предоставя копие от техническата документация, определена в чл. 6, ал. 1 НИЕБУОКЕР. Тази документация съдържа отчети от най-малко три измервания на консумацията на вода, направени съгласно изискванията на БДС EN 60456:2003, използвайки същия стандартен 60° C цикъл за памук за определяне на консумацията на вода съгласно НИЕБУОКЕР. Средното аритметично на тези три измервания трябва да бъде по-малко или равно на изискваната стойност. Стойността за консумацията на вода, посочена на етикета, не трябва да бъде по-малка от тази средна стойност. В случаите на проверка, която не се изисква при подаване на молбата, компетентният орган следва да прилага допустимите отклонения и процедурите за контрол, определени в БДС EN 60456:2003.

3. Ефективност при сушене с центрофугиране
Пералната машина трябва да достига съдържание на остатъчна влага (също означавана като "D") по-малко от 54 %, определена при изпитването по БДС EN 60456:2003, използвайки същия стандартен 60° C цикъл за памук за определяне на ефективността на извличане на водата съгласно НИЕБУОКЕР. По този начин по отношение на класа на ефективност при сушене и центрофугиране пералната машина ще бъде класифицира в клас А или В съгласно приложение № 5, част II на НИЕБУОКЕР. Удостоверяване и проверка: Заявителят предоставя копие от техническата документация, определена в чл. 6, ал. 1 НИЕБУОКЕР. Тази документация съдържа отчети от най-малко три измервания на сушене с центрофугиране, направени в съответствие с изискванията на БДС EN 60456:2003, използвайки същия стандартен 60° C цикъл за памук, за определяне на ефективността на извличане на водата съгласно НИЕБУОКЕР. Средното аритметично на трите измервания трябва да бъде по-малко или равно на изискваната стойност. Класът на ефективност при сушене и центрофугиране, посочен на етикета, трябва да отговаря на така получената средна стойност. В случаите на проверка, която не се изисква при подаване на молбата, компетентният орган следва да прилага допустимите отклонения и процедурите за контрол, определени в БДС EN 60456:2003.

4. Ниво на шум
Нивото на звуковата мощност, определено съгласно изискванията на Наредбата за изискванията за етикетиране на битови уреди по отношение на шума, излъчван от тях във въздуха, приета с ПМС № 210 от 2003 г. (ДВ, бр. 87 от 2003 г.), и измерено в съответствие с БДС EN 60456:2003, използвайки същия стандартен 60° C цикъл за памук за определяне на нивото на шума съгласно НИЕБУОКЕР, не трябва да превишава LWAd 56 dB(A) по време на пране или LWAd 76 dB(A) по време на центрофугиране. Информацията относно нивото на шума от битовия уред трябва да бъде ясно видима за потребителя посредством включване на информацията в етикета на пералната машина. Удостоверяване и проверка: Заявителят предоставя копие от техническата документация, определена в чл. 6, ал. 1 НИЕБУОКЕР. Тази документация съдържа отчети от най-малко три измервания на шума, направени съгласно изискванията на БДС EN 60456:2003, използвайки същия стандартен 60° C цикъл за памук за определяне на нивото на шума съгласно НИЕБУОКЕР. Обявеното ниво на шум по време на пране и центрофугиране трябва да бъде получено от тези измервания, извършени в съответствие с БДС EN 60456:2003 (с риск на производителя І 5 %), трябва да е по-малко или равно на изискваната стойност и трябва да е посочено върху етикета. В случаите на проверка, която не се изисква при подаване на молбата, компетентният орган следва да прилага допустимите отклонения и процедурите за контрол, определени в БДС EN 60456:2003.

5. Предотвратяване използването на перилни препарати в количества, по-големи от необходимите
За определяне на количеството перилен препарат върху дозатора на уреда трябва да има ясни обозначения, които да дават възможност на потребителя да определя количеството на перилния препарат в зависимост от вида и количеството на товара, както и от степента му на замърсеност. Удостоверяване и проверка: Заявителят декларира писмено съответствието на продукта с това изискване.

Допълнителни изисквания

6. Графичен дизайн на уреда
Машината трябва да има ясни обозначения за подходящите настройки според вида на текстила и кода за пране, посочен на етикета му. Машината трябва да има ясни обозначения за всички програми и възможностите за спестяване на енергия и вода. Удостоверяване и проверка: Заявителят декларира писмено съответствието на продукта с това изискване.

7. Указания за потребителя
Уредът трябва да се продава заедно със съответната инструкция за експлоатация и информация за потребителя, които дават и препоръки относно правилното му използване по отношение на околната среда и по-специално за оптималното използване на енергията, водата и перилните препарати при функционирането му. Инструкцията за експлоатация и информацията за потребителя включват:
(а) следният (или еквивалентен) текст е на корицата или на първа страница: "Тази инструкция за експлоатация съдържа препоръки как да сведете до минимум въздействието върху околната среда";
(б) препоръка, че използването на топла вода за пълнене може да спести първична енергия и свързаните с нея емисии, ако водата се загрява от слънчева енергия, централно отопление, съвременни нагревателни системи, използващи природен газ или нефтопродукти, или от проточни нагревателни системи на природен газ; потребителят трябва да бъде информиран, че връзката между източника на топла вода и пералната машина трябва да бъде къса и добре изолирана;
(в) препоръка да се използва пълният капацитет на машината винаги когато е възможно;
(г) препоръка при възможност да се използват наличните съвременни перилни препарати, които щадят околната среда, като компактните перилни препарати (таблетки);
(д) препоръка дозирането на солите и на перилния препарат да се настройва според твърдостта на водата, вида и количеството пране и степента му на замърсеност (например: при използване на половин вместимост се изисква по-малко количество перилен препарат); информацията препраща към обозначенията върху дозатора за перилния препарат;
(е) препоръка за подходящо сортиране според материята на прането, съответната температура за типа текстилен материал, като се посочи също, че в повечето случаи прането на високи температури не е необходимо, ако се използват съвременни перилни препарати, като компактни перилни препарати (таблетки), и съвременни модели перални машини;
(ж) информация за консумацията на енергия и вода от пералната машина, за различните температури и програми според теглото на прането, което да позволи на потребителя да определи подходящата програма, която има най-малка консумация на енергия и на вода;
(з) препоръка, че след като е завършила напълно цикъла, пералната машина не трябва да се оставя в положение "включено" поради възможни загуби на енергия в режим "готовност"; инструкцията за потребителя трябва да съдържа информация за необходимото време за завършване на всяка от наличните програми;
(и) информация за потребността от електрическа енергия по време на следните режими: "изключена", "изпълнение на програма", "заключителен етап на програма";
(к) препоръка да се избягва програма "предпране", когато е възможно;
(л) препоръка за подходящата поддръжка на пералната машина, включително редовно почистване на филтрите и помпите, както и отстраняване на натрупаните отлагания;
(м) препоръка как да се инсталира машината, така че излъчваният шум да се сведе до минимум;
(н) информация, че пренебрегването на посочените препоръки може да доведе до висока консумация на електрическа енергия, вода и/или перилни препарати, като по този начин могат да нараснат разходите за експлоатация и да се влоши ефективността на уреда;
(о) информация как потребителят може да се възползва от процедурата на производителя за обратно събиране;
(п) информация, че на уреда е присъдена екомарка по Националната схема за екомаркировка, придружена от кратко обяснение какво означава това и указание, че повече информация за екомарката може да бъде намерена на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите със следния адрес: https://moew.government.bg . Удостоверяване и проверка: Заявителят декларира писмено съответствието на уреда с тези изисквания и предоставя копие от инструкцията за експлоатация и информация за потребителя.

8. Обратно събиране и рециклиране
(а) За целите на рециклирането производителят трябва да предлага безплатно събиране на пералните машини и на съставните части, подменени от него или от упълномощените за това фирми, с изключение на разкомплектовани перални машини и на перални машини, съдържащи съставни части, които не са от тях.
(б) Пластмасовите части с маса, по-голяма от 50g, трябва да имат постоянна маркировка, идентифицираща материала, от който са направени, в съответствие с БДС EN ISO 11469:2003. Това изискване не се прилага за екструдираните пластмасови части.
(в) Пластмасовите части с маса, по-голяма от 25g, не трябва да съдържат следните вещества за намаляване на горимостта:

Наименование CAS №
Декабромдифенил 1365-09-6
Монобромдифенил етер 101-55-3
Дибромдифенил етер 2050-47-7
Трибромдифенил етер 49690-94-0
Тетрабромдифенил етер 40088-47-9
Пентабромдифенил етер 32534-81-9
Хексабромдифенил етер 36483-60-0
Хептабромдифенил етер 68928-80-3
Октабромдифенил етер 32536-52-0
Нонабромдифенил етер 63936-56-1
Декабромдифенил етер 1163-19-5
Хлорпарафини с дължина на веригата
от 10 - 13 въглеродни атома и повече
от 50% (по маса) съдържание на хлор
85535-84-8

(г) В пластмасовите части с маса, по-голяма от 25g, не трябва да има вещества за намаляване на тяхната горимост или препарати, които съдържат вещества, определени с някоя от следните рискови фрази или с комбинация от тях: R45 (може да причини рак), R46 (може да причини наследствено генетично увреждане), R50 (силно токсичен за водни организми), R51 (токсичен за водни организми), R52 (вреден за водни организми), R53 (може да причини дълготрайни неблагоприятни ефекти във водната среда), R60 (може да увреди възпроизводителната функция), R61 (може да увреди плода при бременност), съгласно приложение № 8 на Наредбата за реда и начина на класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати (загл. изм., ДВ, бр. 66 от 2004 г., приета с ПМС № 316 от 2002 г., ДВ, бр. 5 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 66 от 2004 г.). Това изискване не се прилага към вещества за намаляване на горимостта, които при използването променят своята химическа същност, като в разглежданата пластмасова част в първоначалния си вид остават по-малко от 0,1 %, а за получените вещества няма повече основание за определяне с някоя от посочените R фрази.
(д) На етапа на проектиране на уреда производителят трябва да провери пригодността за разглобяване на пералната машина, да предостави протокол, който отчита пригодността й за разглобяване, и да изготви инструкция за разглобяването. Инструкцията за разглобяване потвърждава, че:
- връзките се намират лесно и са достъпни;
- електронните компоненти са лесни за откриване и демонтиране;
- уредът е лесен за демонтаж посредством общодостъпни инструменти;
- несъвместимите и опасните материали могат лесно да се отделят.
Удостоверяване и проверка: Заявителят декларира писмено съответствието на уреда с това изискване. Той предоставя копие от протокола за пригодността за разглобяване на компетентния орган, оценяващ молбата. Заявителят и/или неговият доставчик или доставчици в зависимост от конкретния случай трябва да посочат кои (ако има) вещества за намаляване на горимостта са използвани във или върху пластмасовите части с маса над 25 g. >
9. Удължена употреба
Производителят предлага търговска гаранция, според която пералната машина ще работи нормално най-малко две години. Тази гаранция трябва да важи от датата на доставянето на уреда на потребителя. Наличността на съвместими резервни части и на възможността за ремонт трябва да се гарантира за период 12 години след прекратяване на съответното производство. Удостоверяване и проверка: Заявителят декларира писмено съответствието на продукта с това изискване.

Годност за употреба

10. Ефективност на изпиране
Пералната машина трябва да има индекс на изпиране "Р", по-голям от 1.00, определен в съответствие с БДС EN 60456:2003, използвайки същия стандартен 60°C цикъл за памук за определяне на ефективността на изпиране съгласно НИЕБУОКЕР. По този начин по отношение на класа на изпиране пералната машина ще бъде класифицирана в клас А или В съгласно приложение № 5, част II на НИЕБУОКЕР. Удостоверяване и проверка: Заявителят предоставя копие от техническата документация, определена в чл. 6, ал. 1 НИЕБУОКЕР. Тази документация съдържа отчети от най-малко три измервания на индекса на изпиране, направени съгласно изискванията на БДС EN 60456:2003, използвайки същия стандартен 60° C цикъл за памук за определяне на ефективността на изпиране съгласно НИЕБУОКЕР. Средното аритметично на тези измервания трябва да бъде по-голямо от изискваната стойност. Класът на изпиране, посочен на етикета, трябва да отговаря на тази средна величина. В случаите на проверка, която не се изисква при подаване на молбата, компетентният орган следва да прилага допустимите отклонения и процедурите за контрол, определени в БДС EN 60456:2003.

11. Информация за потребителя
На потребителите се предоставя по ясен и видим начин следният текст (при възможност до екомарката): "На продукта е присъдена екомарка по Националната схема за екомаркировка, защото е икономичен по отношение на консумацията на енергия и вода и е проектиран за удължена употреба, по-лесно рециклиране, поправяне и екологосъобразното изхвърляне." Удостоверяване и проверка: Заявителят декларира писмено съответствието на уреда с това изискване и предоставя копие от екомарката така, както тя ще изглежда на опаковката и/или на продукта и/или на съпровождащата ги документация.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив