Заповед № рд-545 от 27 май 2004 г.

МОСВ

Държавен вестник брой: 109

Година: 2004

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 12.02.2005

На основание чл.139, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда определям следните специфични изисквания за получаване на екомаркировка за продуктова група "продукти от хартия тип тишу":
1. Продуктите от хартия тип тишу, които получават екомаркировка при условията и реда на Наредба № 3 от 2003 г. за Националната схема за екомаркировка, трябва да са в обхвата, определен в т. 2 и да отговарят на специфичните екологични изисквания по приложениeто.
2. Продуктовата група "продукти от хартия тип тишу" включва: листове или ролки от хартия тип тишу, подходящи за ползване за лична хигиена, за попиване на течности и/или за почистване на замърсени повърхности. Хартиените кърпи и салфетки обикновено са от един или няколко пласта крепирана или релефна хартия. Съдържанието на влакна в продукта трябва да бъде поне 90 %, като под влакна се разбират само влакна от растителен произход. Ламинираните продукти от хартия тип тишу и мокрите кърпички не се включват в продуктовата група.
3. Кодът на продуктовата група "изделия от хартия тип тишу", използван за административни цели, е "004". Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник". Изискванията по тази заповед са валидни до 3 март 2006 г.

Приложение
към т. 1

I. Общи положения
1. Цели на изискванията Изискванията имат за цел да насърчат преди всичко:
а) намаляване изпускането на токсични или други замърсяващи вещества във водите;
б) намаляване увреждането на околната среда или на рисковете, свързани с производството и използването на енергията (глобално затопляне, повишаване киселинността на средата, изчерпване на невъзобновяемите ресурси) чрез намаляване потреблението на енергия и на свързаните с това вредни емисии в атмосферата;
в) изпълнение на ангажиментите за прилагане на принципите на доброто управление с цел опазване на горите;
г) намаляване на рисковете за човешкото здраве, увреждането на околната среда или рисковете, свързани с използването на опасни химически вещества и препарати;
д) свеждане до минимум количеството на отпадъци и ефективното им използване. Конкретните изисквания са определени на нива, които насърчават присъждане на екомаркировка на продукти от хартия тип тишу, при производството на които се оказва по-малко въздействие върху околната среда.

2. Изисквания към оценяването и проверката Специфичните изисквания към оценяването и проверката са посочени конкретно за всяко екологично изискване.
Периодът на измервания или базата за изготвяне на масовите баланси трябва да включва производството за 12 месеца. В случай на ново или реконструирано производствено предприятие измерванията трябва да се основават най-малко на 45 последователни дни стабилна експлоатация на предприятието. Измерванията трябва да са представителни за съответната производствена кампания.
Когато продуктът е изработен от различни по видове влакнести полуфабрикати, емисионните стойности за неговото производство се изчисляват като средно- претеглени на съответните стойности за всички използвани влакнести полуфабрикати. Общите емисии във водите и въздуха, свързани с продуктите от хартия тип тишу, се изчисляват като сума на съответния вид емисии от етапите на производството на влакнестия полуфабрикат и на хартията тип тишу.
Когато в крайния продукт са включени изрезки, емисиите, свързани с тяхното производство, независимо от това, дали те са осъществени на същата площадка или на друга, се включват при изчисляване точките за натоварване.
Измерванията на емисиите във водите се извършват върху нефилтрирани и неутаени проби, след пречистването на отпадъчните води в производственото предприятие или в точката на заустване на отпадъчните води в канализационната мрежа, преди пречистването им в съответната пречиствателна станция за отпадъчни води на населеното място. В този случай стойността, измерена преди заустването на отпадъчните води в канализационната мрежа, се намалява, като се умножи с коефициент, съответстващ на средното намаляване на замърсяването в пречиствателната станция. Нивата на замърсители, измерени в постъпващата в завода вода, могат да се извадят от съответните емисии, генерирани в производствения процес и измерени в точката на изпускане на отпадъчните води от производственото предприятие.
За оценяване на изчисленията за емисиите и концентрациите на изпусканите замърсители заявителят предоставя и данни за количествата използвана вода в производствените процеси за производството на тон влакнест полуфабрикат и за тон продукти от хартия тип тишу.
Влакната могат да бъдат влакна от дървесина, рециклирани влакна или недървесни влакна. Рециклирани влакна са влакната, получени от продукти от хартия след използването им или от отпадъци от хартия от етапите на дообработка в съответствие с видовете, определени в Европейския списък на стандартните видове отпадъчна хартия и картон (ЕN 643). Бракът от предприятията за производство на хартия не се определя като рециклирани влакна.
Когато от заявителя се изисква да представи декларации, документация, резултати от анализи или други доказателства, удостоверяващи съответствието с изискванията, това означава, че тези документи могат да бъдат представени от заявителя и/или неговия(те) доставчик(ци) и/или техните доставчици и т.н. при необходимост.
Изпитванията се извършват от акредитирани за съответните дейности лаборатории съгласно стандарта БДС EN ISO 17025.
Когато е необходимо, могат да се използват методи на изпитване, различни от посочените за всяко изискване, ако тяхната еквивалентност е призната от компетентния орган, оценяващ молбата за присъждане на екомаркировка.
При необходимост компетентният орган може да изиска допълнителна документация и/или извършване на независими проверки.
На компетентния орган се препоръчва при оценката на молбите и при проверката за спазване на изискванията да отчита прилагането на признати схеми за управление на околната среда, например Националната схема за управление по околната среда и одитиране (НСУОСО), Схемата на Европейския съюз за управление и одитиране по околната среда (EMAS) и БДС EN ISO 14001. (Забележка. Прилагането на такива схеми за управление не е задължително условие.)

II. Екологични изисквания
Емисии във водите и въздуха
1. Абсорбируеми органохалогенни съединения (АОХ) Количеството АОХ (изразено като хлор), изпускано от всяка производствена площадка, където се произвежда използваният влакнест полуфабрикат, не трябва да превишава 0,50 kg за въздушно сух тон (ВСТ) влакнест полуфабрикат. Количеството на AOX се определя само за процеси, при които се използват съединения на хлор за избелване на влакнестия полуфабрикат. То не се измерва в следните случаи:
- в отпадъчни води при разделно производство на продукти от хартия тип тишу;
- в отпадъчни води от производството на влакнест полуфабрикат без избелване;
- когато избелването се извършва с вещества, несъдържащи хлор.
Оценяване и проверка:
Заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване. В зависимост от конкретния случай той декларира, че попада в изключенията или предоставя протоколи от изпитване, като се използва метод за изпитване съгласно ISO 9562 и подробни изчисления.

2. Натоварване на околната среда Замърсяването на въздуха и водите се изразява като точки на натоварване. Общият сбор на точките за натоварване на околната среда P, определени за емисиите на параметрите: "химична потребност от кислород" (ХПК), "абсорбируеми органохалогенни съединения" (AOX), въглероден диоксид (CO2 (изкопаеми горива)) и серен диоксид (SO2) за конкретния продукт не трябва да превишава четири точки.
(а) Общата сума на точките за общото натоварване P се изчислява по формула (1) чрез последователно прибавяне на точките за натоварване за всеки параметър.
P = L1 + L2 + L3 + L4 (1)
(б) Точките за натоварване Li за всеки параметър се изчисляват по формула (2), като реалните емисии за всеки параметър се разделят на съответния коефициент за този параметър, определен в таблица 1.
Li = (Стойност на емисията на параметър i)/Ci (2)

Таблица 1

Коефициенти и прагови стойности за емисионните параметри

Параметри Коефициенти (С),
kg/ВСТ хартия
Прагови стойности (H),
kg/ВСТ хартия
1. Органични съединения, изпускани във водите (ХПК) C1 = 15 H1 = 40
2. Органохалогенни съединения (AOX) C2 = 0,2 H2 = 0,5
3. Въглероден диоксид от изкопаеми горива (CO2 ) C3 = 1500 H3 = 3750
4. Серни оксиди, изразени като сяра (S) C4 = 1,0 H4 = 2,5
Оценяване и проверка: Заявителят предоставя декларация за съответствие, резултатите от изчислението и подробни данни за изчисляване на точките на натоварване, в това число:
- протоколи от изпитване за ХПК, като се използва методът за изпитване по ISO 6060;
- протоколи от изпитване за AOX, като се използва методът по изискване 1;
- баланс на емисиите на серни съединения в атмосферата; този баланс включва всички емисии на тези съединения, които възникват по време на производството на влакнестия полуфабрикат и на продуктите от хартия тип тишу, с изключение на емисиите, свързани с производството на електрическа енергия; измерванията включват регенерационните котли, варовите пещи, котлите за пара и пещите за изгаряне на газовете със силна миризма, ако има такива; неорганизираните емисии трябва също да се отчитат;
- баланс на емисиите на въглероден диоксид от изкопаеми горива в атмосферата; този баланс трябва да включва всички източници на СО2 от използването на невъзобновяеми горива, използвани за производството на влакнестия полуфабрикат и продуктите от хартия тип тишу, включително емисиите от производството на електрическата енергия, получена от електроразпределителната мрежа; за изчисляването на емисиите на CO2 от различните видове изкопаеми горива се използват емисионните коефициенти от таблица 2.

Таблица 2

Еквивалентни стойности за емисиите на СО2 от изкопаеми (невъзобновяеми) горива

Вид гориво Емисии на CO2 Единици от изкопаеми горива
Въглища 95 g CО2 изкоп. гориво/MJ
Суров нефт 73 g CО2 изкоп. гориво /MJ
Мазут 1 74 g CО2 изкоп. гориво /MJ
Мазут 2-5 77 g CО2 изкоп. гориво/MJ
Пропан 69 g CО2 изкоп. гориво/MJ
Природен газ 56 g CО2 изкоп. гориво/MJ
Електрическа гориво / kWh енергия от преносната мрежа за Република България 850 g CО2 изкоп.
Електрическа енергия от преносната мрежа за страни от ЕС 400 g CО2 изкоп. гориво/kWh
Забележка. Коефициентът, определен за ЕС, се прилага за всички производствени предприятия, разположени в ЕС. За страни извън ЕС и Република България заявителят може да предостави документация, определяща средните стойности за електрическа енергия, използвана от неговия(те) доставчик(ци), и да използва тази стойност вместо посочената в таблица 2.

3. Пределни емисии на вредни вещества
Стойностите на емисиите за всеки от параметрите COD, AOX и CO2 изкопаеми горива и SO2, определени за изискване 2 за производството на продуктите от хартия тип тишу, не трябва да превишават стойностите, определени като "прагови стойности" в табл. 1.
Оценяване и проверка:
Заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване и данни за емисиите по отделните параметри. Използват се методите за изпитване и изчисление, определени в изискване 2.

Потребление на енергия
4. Общото потребление на електрическа енергия, свързана с производството на продукти от хартия тип тишу, изчислена като сума на електрическата енергия, използвана за производството на влакнестия полуфабрикат и на продуктите от тишу хартия, не трябва да превишава 11 GJ (~ 3000 kWh) електроенергия на тон произведена хартия.
Оценяване и проверка:
Заявителят предоставя декларация за съответствие и подробни изчисления на цялата вложена електроенергия, използвана за производството на влакнестия полуфабрикат и на продуктите от хартия тип тишу, включително електрическата енергия, използвана в процесите за обезмастиляване на отпадъчната хартия при производство от рециклирана хартия.
Забележка.
Електрическа енергия означава нетното количество електрическа енергия, получена от преносната мрежа и самостоятелно произведеното количество електрическа енергия, измерено като електрическа енергия. Не се включва електрическата енергия, използвана за пречистване на отпадъчните води и на емисиите във въздуха.

Устойчиво управление и ползване на горите
5. Първичните влакна от дървесина, използвани за производството на продукти от хартия тип тишу, трябва да са от дървесина, добита от гори, които са управлявани и ползвани, като се прилагат принципите и мерките, насочени към устойчиво управление и ползване на горите.
За гори в Европа принципите и мерките, отнасящи се за устойчивото им управление и ползване, трябва да съответстват на определението за устойчиво управление на горите, което е одобрено с Резолюция №1 на Министерската конференция за опазването на горите в Европа (МКОГЕ) (Хелзинки, 16 - 17 юни 1993 г.), на Паневропейските указания на работно ниво за устойчиво управление и ползване на горите, приети на Лисабонската МКОГЕ (Лисабон, 2 - 4 юни 1998 г.), и на Подобрените Паневропейски показатели за устойчиво управление на горите, приети от Срещата на експертно ниво на МКОГЕ (7 - 8 октомври, 2002) и подписани на 4та МКОГЕ (Виена, 28 - 30 април, 2003). Извън региона на Европа те трябва да отговарят на принципите на Конференцията UNCED по горите (Рио де Жанейро, юни 1992 г.) и когато е приложимо, на критериите и ръководните принципи за устойчиво управление на горите, както са приети от съответните международни и регионални инициативи (ITTO, Монреалски процес, Процес от Тарапото, Инициатива на програмата на ООН за опазването на околната среда и на Организацията на ООН за прехрана и земеделие за сухата зона в Африка).
Оценяване и проверка:
Заявителят представя декларация за съответствие с това изискване, като посочва количеството и вида на първичните влакна, използвани при производството на продуктите от хартия тип тишу. Той (или неговите доставчици) предоставя подходящи сертификати и допълнителна информация, показваща, че съответната схема за сертификация правилно изпълнява принципите и мерките за устойчиво управление и ползване на горите, посочени в изискването.

Опасни химични вещества
6. Избелване Хлор в газообразно състояние не трябва да се използва като избелващ агент. Това изискване се отнася и към избелването на рециклирани влакна, но се допуска тези влакна да са избелвани с хлор в газообразно състояние в предходния им жизнен цикъл. Това изискване не се отнася към хлора в газообразно състояние, свързан с производството и използването на хлорен диоксид.
Оценяване и проверка:
Заявителят предоставя декларации от всички свои доставчици на влакнест полуфабрикат, че хлор в газообразно състояние не е бил използван за избелването му.

7. Обезмастиляване Алкилфенолетоксилатите (APEO) или други производни на алкилфеноли не трябва да са включени в химическите вещества и препарати, използвани за обезмастиляване. Като производни на алкилфеноли се определят вещества, при разлагането на които се образуват алкилфеноли.
Оценяване и проверка:
Кандидатът представя декларация от всички доставчици на влакнестия полуфабрикат от хартия за рециклиране, че в процеса на обезмастиляването не са били използвани алкилфенолетоксилати или други производни на алкилфеноли.

8. Спомагателни вещества за придаване на по-голяма здравина в мокро състояние Помощните вещества за придаване на по-голяма здравина в мокро състояние не трябва да съдържат общо повече от 1 % (масов, по отношение на сухото вещество) хлорорганични вещества, обозначени с една или повече от следните рискови фрази или комбинация от тях:
- R45 (може да причини рак);
- R46 (може да причини наследствено генетично увреждане);
- R50 (силно токсичен за водни организми);
- R53 (може да причини дълготрайни неблагоприятни ефекти във водна среда);
- R60 (може да увреди възпроизводителната функция);
- R61 (може да увреди плода при бременност); както са определени в приложение № 8 на Наредбата за реда и начина на класифицирането, опаковането и етикетирането на съществуващи и нови химични вещества и препарати (ДВ, бр. 5, 2003 г.). Такива хлорорганични вещества са например: епихлорхидрин (ECH), 1,3-дихлор-2-пропанол (DCP) и 3-монохлор-1,2-пропанедиол (MCPD).
Оценяване и проверка:
Заявителят, в зависимост от случая, предоставя декларация за неупотреба или информация за общото съдържание на хлорорганични вещества от указания вид в използваните препарати за придаване на по-голяма здравина в мокро състояние и списък на тези продукти. Списъкът трябва да включва търговското наименование на продукта, предназначението му и данни за доставчика ( име, адрес и телефонен номер).

Управление на отпадъците
9. Система за управление на отпадъците Всички производители на влакнест полуфабрикат, на хартия тип тишу или на преработени продукти от хартия тип тишу трябва да имат системи за управление на отпадъците и остатъчните продукти, образувани в процеса на производство. Тази система трябва да е добре документирана или обяснена в заявлението и трябва да включва най-малко следните елементи:
а) процедури за разделяне и използване на подходящите за рециклиране материали от общото количество образувани отпадъци; б) процедури за повторно използване на материалите или за друг начин на използване, например изгаряне за получаване на пара за производствения процес или използване в селското стопанство;
в) процедури за събиране, съхраняване и обезвреждане на опасните отпадъци.
Оценка и проверка:
Заявителят предоставя съответната документация.

Безопасност на продуктите
Всички продукти от хартия тип тишу трябва да отговарят на следните изисквания:

10. Слимициди и антимикробни съставни части
Не трябва да има забавяне растежа на микроорганизмите.
Оценяване и проверка:
Заявителят предоставя протоколи от изпитване с метода, определен в EN 1104.

11. Багрила и избелващи агенти
Не трябва да има изпускане на багрила и избелващи агенти. Продуктът трябва да има степен за оценка 4 съгласно метода за изпитване, определен в стандарта EN 646 и съответно EN 648.
Оценяване и проверка:
Заявителят предоставя протоколи от изпитване, като се използват методите от EN 646 и EN 648.

12. Багрила и мастила
В процеса на производство на изделия от хартия тип тишу не трябва да се използват пигменти и мастила, включващи азотосъдържащи вещества, които могат да се разпадат до някой от следните ароматни амини:

Амини № по CAS
4-аминоазобензен 60-09-3
о-анисидин 90-04-0
4-аминодифенил 92-67-1
бензидин 92-87-5
4-хлоро-о-толуидин 95-69-2
2-нафтиламин 91-59-8
о-амино-азотолуен 97-56-3
2-амино-4-нитротолуен 99-55-8
p-хлоранилин 106-47-8
2,4-диаминоанисол 615-05-4
4,4'-диаминодифенилметан 101-77-9
3,3'-дихлоробензидин 91-94-1
3,3'-диметоксибензидин 119-90-4
3,3'-диметилбензидин 119-93-7
3,3'-диметил-4,4'-диаминодифенилметан 838-88-0
p-кресидин 120-71-8
4,4'-метилен-бис-(2-хлоранилин) 101-14-4
4,4'-оксидианилин 101-80-4
4,4'-тиодианилин 139-65-1
о-толуидин 95-53-4
2,4-диаминотолуен 95-80-7
2,4,5-триметиланилин 137-17-7
2,4-ксилидин 95-68-1
4,6-ксилидин 87-62-7

13. Остатъчни вещества в продуктите
Продуктите, произведени от рециклирани влакна или от смес на рециклирани и първични влакна, трябва да отговарят и на хигиенните изисквания за максимално съдържание на веществата, определени в табл. 3:

Таблица 3

Вещество Показател Метод за изпитване
Формалдехид 1 mg/dm2 Метод 8315A на Агенцията
за опазване на
околната среда на САЩ
или EN 1541
Глиоксал 1,5 mg/dm2 Метод 8315A на Агенцията
за опазване на
околната среда на САЩ
Полихлорирани бифенили (ПХБ) 2 mg/kg Метод 8270 на Агенцията
за опазване на
околната среда на САЩ
или EN 15318

Оценяване и проверка:
Заявителят предоставя протоколи от изпитвания на крайния продукт от хартия тип тишу относно формалдехид, глиоксал, ПХБ, слимициди, антимикробиални вещества, багрила и избелващи агенти, като се използват указаните методи.

Годност за използване
14. Годност за използване
Продуктите да са годни за използване.
Оценяване и проверка:
Заявителят предоставя доказателства, за да покаже, че продуктът е годен за използване. Доказателствата могат да включват данни от изпитвания съгласно подходящи методи, определени, в международни, европейски и национални стандарти или собствени методи за изпитване. Подробности за използваните методи за изпитване следва да се включват в молбата.

Информация за потребителите
15. До знака за екомаркировката се поставя следният текст:
- малко замърсяване на водите;
- малко замърсяване на въздуха;
- малки емисии на парникови газове и малка консумация на електроенергия. В близост до знака за eкoмаркировка производителят може да посочи и минималния процент съдържание на рециклирани влакна.

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив