Земеделците са удвоили насажденията от домати за година

25.05.2022 | 12:30
по статията работи: econ.bg
В България тази година са засадени два пъти повече домати и зеле в сравнение с миналата. Това сочи последният оперативен анализ на агроведомството. Увеличават се и площите с пъпеши и ягоди
Земеделците са удвоили насажденията от домати за година
Снимка: под лиценза на creative commons

В България тази година са засадени два пъти повече домати и зеле в сравнение с миналата. Това сочи последният оперативен анализ на агроведомството. Увеличават се и площите с пъпеши и ягоди.

За разлика от зеленчуците засадени на открито, анализът отчита намаляване на произведените в оранжерии краставици и домати, като спадът е с 46% при краставиците и 45 на сто при доматите. По предварителни данни на националната статистика от началото на тази година, вносът на пресни зеленчуци намалява спрямо същият период на миналата година, докато този на пресни плодове нараства с над 10%. Статистиката отчита и това, което потребителите усещат по джоба си - всички основни плодове и зеленчуци се търгуват на по-високи цени, като най-значителен ръст има при доматите с над 77%.

В периода юли 2021 - февруари 2022 г. извън България са реализирани над 3 772 000 тона пшеница, което е с 86 на сто повече от същия период преди година, сочи още анализът на агроведомството.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...