Инструкция № 1 от 10 януари 2002 г. за условията и реда за разходване на средствата от бюджета на държавното обществено осигуряване, определени като парични помощи за профилактика и рехабилитация (Отм. ДВ бр. 17/2007)

НОИ

Държавен вестник брой: 17

Година: 2007

Орган на издаване: НОИ

Дата на обнародване: 01.03.2007

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) Тази инструкция регламентира условията и реда за разходване на паричните помощи за профилактика и рехабилитация от средствата на държавното обществено осигуряване (ДОО), обособени във:
1. фонд "Общо заболяване и майчинство";
2. фонд "Пенсии";
3. фонд "Трудова злополука и професионална болест".
(2) Целта на профилактиката и рехабилитацията е намаляване на разходите за парични обезщетения и пенсии за инвалидност от средствата на ДОО чрез вторична профилактика и рехабилитация на рецидивите при често или продължително боледуващите и болните с хронични заболявания, както и на лицата, пенсионирани поради инвалидност.

Чл. 2.
(1) Право на парични помощи за профилактика и рехабилитация имат лицата:
1. осигурени за всички осигурени социални рискове;
2. осигурени за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица;
3. осигурени за инвалидност, старост, смърт и за трудова злополука и професионална болест;
4. (Част. отм. като незаконосъобразна с Решение № 7751/2006 г. на ВАС, ДВ, бр. 60 от 2006 г.) получаващи лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест, с изключение на лицата:
а) (изм., ДВ, бр. 4 от 2004 г., отменена като незаконосъобразна с Решение № 7751/2006 г. на ВАС, ДВ, бр. 60 от 2006 г.) навършили възрастта по чл.68, ал. 1-3 от Кодекса за социално осигуряване (КСО);
б) получаващи и пенсия за осигурителен стаж и възраст;
в) (отм. с Решение № 8063 от 2003 г. по адм. д. № 2654 от 2003 г., ДВ, бр. 71 от 2003 г.) с дефинитивни състояния, които нямат възможност за пълно или частично възстановяване на работоспособността и инвалидността им е определена пожизнено;
г) (изм., ДВ, бр. 4 от 2004 г., отменена като незаконосъобразна с Решение № 7751/2006 г. на ВАС, ДВ, бр. 60 от 2006 г.) които получават пенсии по
чл.90 КСО.
(2) За лицата по ал. 1, точки 1, 2 и 3 се изисква да имат най-малко 6 месеца непрекъснат осигурителен стаж непосредствено преди месеца на постъпване в заведението.

Чл. 3.
(1) Размерът на паричната помощ за всяко лице включва изцяло средствата за основните медицински услуги и нощувките по цени, определени в договорите между Националния осигурителен институт (НОИ) и юридическите лица.
(2) За лицата по чл. 2, ал. 1 се предоставя частична парична помощ за хранене, определена с договорите между НОИ и юридическите лица.
(3) Паричната помощ за профилактика и рехабилитация се предоставя еднократно в една календарна година. Календарната година обхваща времето от 1 януари до 31 декември.
(4) Продължителността на престоя в заведенията за профилактика и рехабилитация е от 10 до 15 дни.

Чл. 4.
(1) Паричните помощи за профилактика и рехабилитация на лицата по чл. 2, ал. 1 се разходват в заведения на юридически лица, които НОИ избира ежегодно с конкурс по условия и ред, определени в тази инструкция.
(2) Отношенията между юридическите лица, спечелили конкурса, и НОИ се уреждат с договор.

Раздел II
Условия и ред за разходване на паричните помощи за профилактика и рехабилитация

Чл. 5.
(1) Лицата по чл. 2, ал. 1 се настаняват в заведенията с удостоверение по образец (приложение № 1), документ за самоличност, медицинско направление и документацията по чл. 7, ал. 1, т. 3, придружени от:
1. за лицата с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто -експертно решение на териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК), респ. на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), в определения срок на инвалидността;
2. за намиращите се във временна неработоспособност-копие от болничния лист, с който им е разрешен отпуск за временна неработоспособност и е вписан санаторно-курортен режим;
3. за претърпелите трудова злополука-разпореждане за приемане на злополуката за трудова;
4. за лицата с професионална болест-експертно решение за признаване на професионална болест.
(2) Не се разрешава по реда на тази инструкция в заведенията да се приемат болни с противопоказания, тежко болни и нуждаещи се от болнично лечение.

Чл. 6.
(1) (Изм., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Медицинското направление (в два екземпляра) се издава от лекуващ лекар и документира заболяването, за което е необходимо в момента рехабилитационно лечение, придружаващите заболявания, медицинските мотиви за лечението, както и съответните медицински изследвания.
(2) (Изм., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Медицинското направление на лице със заболяване от списъка на заболяванията, подлежащи на диспансерно наблюдение в диспансерите по профили, се издава от съответния диспансер.
(3) Медицинското направление е валидно до един месец от датата на издаване.

Чл. 7.
(1) Удостоверението се издава от длъжностно лице на съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) по постоянен адрес на лицето въз основа на:
1. медицинското направление по чл. 6;
2. документите по чл. 5, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 4;
3. личната амбулаторна карта и медицинската документация, удостоверяваща настоящето и миналото здравно състояние на лицето-епикризи, изследвания, снимки, електрокардиограми и други документи, според конкретния случай;
4. документ, удостоверяващ осигурителните права на лицето.
(2) Удостоверението се издава до 10 работни дни преди датата на започване на профилактиката и рехабилитацията.
(3) Удостоверението се вписва от длъжностното лице на ТП на НОИ, което ги е издало, в определен за целта дневник (приложение № 2).
(4) Ако районът на ТП на НОИ, на който се намира осигурителят, е различен от този по постоянния адрес на лицето, удостоверението се издава от длъжностното лице в ТП на НОИ по постоянния адрес на лицето след извършване на съответната служебна проверка.
(5) В удостоверението се вписва фондът по чл. 1, ал. 1, от който ще се разходват средства за профилактика и рехабилитация, както и:
1. номерът на болничния лист и лечебното заведение, от което е издаден, продължителността на отпуска и определеният режим за лицата, намиращи се във временна неработоспособност; ако болничният лист е издаден след получаване на удостоверението, данните от него се записват от лекаря при постъпване на лицето в заведението;
2. номерът, датата на експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК и срокът на инвалидността за лицата с експертно решение;
3. (изм., ДВ, бр. 4 от 2004 г.) номерът, датата на разпореждането и видът на злополуката по чл.55, ал. 1 или 2 КСО за лицата, претърпели трудова злополука;
4. наименованието на заведението за профилактика и рехабилитация и продължителността на престоя.
(6) Удостоверението се издава в два екземпляра, които лицето предоставя на заведението.

Чл. 8.
Резервациите за заведенията за профилактика и рехабилитация се осигуряват от лицата по чл. 2, ал. 1 по ред, определен в договорите между НОИ и заведенията.

Чл. 9.
(1) При прекратяване на профилактиката и рехабилитацията по собствено желание преди срока, посочен в удостоверението, лицето заплаща за своя сметка направените разходи за медицински процедури, нощувки и хранене.
(2) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага при поява на заболяване, което не може да се лекува в заведението или при настъпване на други събития с обективен характер, които могат да бъдат удостоверени към момента на напускането.

Чл. 10.
Правоимащите лица, които са в отпуск поради временна неработоспособност, постъпват в съответното заведение от датата, на която в болничния лист е определен санаторно-курортен режим.

Чл. 11.
Профилактичните и оздравителните процедури на настанените в заведенията се предписват от лекар на заведението и се извършват в зависимост от здравното им състояние и необходимостта от възстановителен режим и лечение.

Чл. 12.
(1) Медицински услуги, предписани от лекаря на заведението за основното заболяване, посочено в медицинското направление, са за сметка на държавното обществено осигуряване.
(2) Допълнителните услуги, които не са свързани с основното заболяване, посочено в медицинското направление, и се извършват по желание на лицата, не се заплащат от държавното обществено осигуряване.
(3) Медицинските услуги по ал. 1 се заплащат и отчитат по ред, определен в договора между юридическото лице и НОИ.

Чл. 13.
В заведението се попълват и съхраняват следните документи:
1. медицинските направления;
2. удостоверенията от ТП на НОИ;
3. книгата за приети и изписани лица;
4. други документи, определени с договора между НОИ и юридическото лице.

Чл. 14.
(1) При напускане на лицето заведението издава фактура (приложение № 3) на негово име в два екземпляра - единият за съответното ТП на НОИ, а другият се съхранява в заведението. Във фактурата се отразяват периодът на престой в обекта, броят на нощувките, броят на хранодните, броят и видът на извършените основни медицински услуги и размерът на сумите, изразходвани за лицето за медицински услуги, нощувки и хранене.
(2) (Изм., ДВ, бр. 4 от 2004 г.) На фактурата се отразява фондът по чл. 1, ал. 1, от който се изразходват средства на държавното обществено осигуряване. При разходване на средства от фонд "Трудова злополука и професионална болест" се отразява съответно - професионална болест или вида на трудовата злополука по чл.55, ал. 1 или 2 КСО.
(3) Фактурата за заведението и за ТП на НОИ се свързва с екземпляри от удостоверението и от медицинското направление. В медицинското направление задължително се отразяват резултатите от лечението, заключенията и препоръките на специалистите, провели лечението.
(4) При напускане на лицето в случай по чл. 9, ал. 2 фактурите се свързват и с екземпляр от документа, съдържащ информация за причините, наложили прекратяване на санаторно-курортното лечение.

Чл. 15. В заведението се съхранява книгата за приемане и за изписване на лица, удостоверенията от ТП на НОИ, медицинските направления, фактурите и другите разходни документи три години, а ако в този срок не бъде извършена финансова или данъчна ревизия от компетентните органи-до извършване на следващата ревизия.

Чл. 16.
(1) Фактурите, удостоверенията, медицинските направления и документите по чл. 14, ал. 4 се представят от заведението в съответните ТП на НОИ, издали удостоверенията, след приключване на престоя на лицата, но не по-късно от 10-о число на следващия месец за възстановяване на изразходваните суми.
(2) Средствата за разходите по ал. 1 се изплащат ежемесечно на заведението от съответното ТП на НОИ, издало удостоверенията.

Чл. 17. При престой на лицата извън сроковете по чл. 3, ал. 4 и извън случаите по чл. 9, ал. 2 ТП на НОИ не изплаща парични помощи за проведената профилактика и рехабилитация.

Раздел III
Условия и ред за провеждане на конкурса

Чл. 18.
(1) (Изм., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Право на участие в конкурса имат всички юридически лица, които отговарят на следните изисквания:
1. осъществяват профилактика и рехабилитация, като тази дейност е изрично отразена в съдебното решение за регистрация или в друг легален учредителен акт;
2. притежават собствена или стопанисват въз основа на договори за наем или управление материално-техническа база, в която осъществяват дейности по профилактика и рехабилитация наред с всички съпътстващи дейности като нощувки, хранене и др.; когато базата се експлоатира въз основа на договори за наем, те следва да са сключени за период най-малко 3 години, от които две години преди годината, в която се провежда конкурсът;
3. сключили са договори с медицински и немедицински специалисти, необходими за осъществяване на дейностите по профилактика и рехабилитация;
4. нямат към момента на подаване на документите за участие задължения към държавното обществено осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и задължения за трудови възнаграждения за повече от един месец към работниците и служителите.
(2) (Изм., ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Участниците в конкурса, отговарящи на условията по ал. 1, се оценяват въз основа на следните основни критерии:
1. регистрация съгласно изискванията на националното законодателство;
2. кадрова осигуреност на заведението;
3. осигуреността на заведението с финансови средства и наличие на дълготрайни материални активи за осъществяване на медицинска дейност;
4. спазване на санитарно-хигиенни и противоепидемични изисквания в заведението;
5. профилни възможности на заведението от медицинска гледна точка;
6. наличие на курортни ресурси.
(3) (Отм., ДВ, бр. 111 от 2004 г.).
(4) Конкретните изисквания по ал. 2 ежегодно се определят от управителя на НОИ и се включват в конкурсната документация.

Чл. 19.
(1) (Изм., ДВ, бр. 118 от 2002 г., бр. 111 от 2004 г.) До 31 декември на всяка календарна година управителят на НОИ издава решение за обявяване на конкурс за избор на заведения за следващата финансова година, с което утвърждава и конкурсната документация.
(2) (Изм., ДВ, бр. 118 от 2002 г.) Конкурсът за съответната календарна година се провежда до 1 март.

Чл. 20.
(1) Конкурсът се обявява най-малко в два национални ежедневника.
(2) В обявата се посочват:
1. предметът на конкурса;
2. адресът и телефонът за получаване на информация за участие в конкурса;
3. мястото, срокът и редът за закупуване на конкурсна документация;
4. цената на конкурсната документация;
5. крайният срок и мястото за подаване на предложенията;
6. датата и мястото за отваряне на предложенията.

Чл. 21.
(1) Конкурсната документация съдържа:
1. решението на управителя за обявяване на конкурса;
2. условията, при които НОИ ще финансира дейността по профилактика и рехабилитация за съответната година;
3. конкретните изисквания към кандидатите;
4. критериите за оценка на предложенията;
5. образец на предложението.
(2) Конкурсната документация се предоставя на участниците по цена, определена от управителя на НОИ.

Чл. 22.
(1) Предложенията за участие в конкурса по чл. 4, ал. 1 трябва да съдържат цялата информация, изисквана в конкурсната документация.
(2) Предложението се представя в срока по чл. 20, ал. 2, т. 5 в запечатан непрозрачен плик от кандидата или от негов упълномощен представител, лично или по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.
(3) При приемане на предложението длъжностните лица от НОИ отбелязват върху плика поредния номер, датата и часа на получаването и посочените данни се записват във входящ регистър, за което на приносителя се издава документ.
(4) Предложение, представено след изтичане на крайния срок, не се приема. Не се приема и предложение в плик, незапечатан или с нарушена цялост. Такова предложение незабавно се връща на кандидата и това се отбелязва в регистъра.

Чл. 23.
(1) Управителят на НОИ назначава комисия за провеждане на конкурса след изтичане на срока за подаване на предложенията.
(2) Комисията се състои от петима членове-най-малко двама експерти от НОИ, отговарящи за дейността по профилактика и рехабилитация; един юрист и един икономист и технически секретар без право на глас.
(3) В състава на комисията могат да бъдат включени и външни експерти от списъка на републиканските консултанти на Министерството на здравеопазването, като възнагражденията им са за сметка на НОИ.
(4) Всички разходи, свързани с дейността на комисията, са за сметка на НОИ.

Чл. 24.
(1) Член на комисията не може да бъде лице, което е заинтересувано от изхода на конкурса или е в родствени връзки по права или съребрена линия до трета степен с участник в конкурса.
(2) При постъпване на информация по ал. 1 управителят на НОИ установява достоверността й и при необходимост извършва промени в състава на комисията.
(3) Членовете на комисията и консултантите са длъжни да пазят в тайна обстоятелствата, които са узнали във връзка със своята работа в комисията.
(4) За обстоятелствата по ал. 1 и 3 членовете на комисията подписват декларация.

Чл. 25.
(1) Комисията се събира в деня и на мястото, посочени в обявата на конкурса, и започва работа след получаване на списъка с кандидатите и представените предложения.
(2) Заседанията на комисията са закрити.
(3) Комисията отваря пликовете по реда на тяхното постъпване и проверява съответствието на предложенията с предварително обявените условия.
(4) Кандидати, чиито предложения не са пълни или не отговарят на посочените в конкурсната документация изисквания, не се оценяват и класират.
(5) Комисията има право да проверява заявените данни и факти от кандидатите, както и да изисква писмено в определен от нея срок допълнителни доказателства за обстоятелствата, изложени в предложението.

Чл. 26.
След разглеждането на предложенията комисията пристъпва към тяхното оценяване според предварително обявените критерии.

Чл. 27.
(1) Комисията класира кандидатите, чиито предложения отговарят в най-голяма степен на предварително обявените условия.
(2) Заведенията се класират по групи съгласно техните основни профилни възможности. Заведенията с многопрофилни възможности могат да бъдат класирани в няколко групи.

Чл. 28.
(1) Комисията съставя протокол за разглеждането, оценяването и класирането на предложенията, който съдържа:
1. състава на комисията;
2. резултатите от разглеждането и оценяването на предложенията;
3. становищата на консултантите;
4. класираните кандидати.
(2) Ако някой от членовете на комисията има особено мнение, то се отбелязва в протокола заедно с писмени мотиви към него.
(3) Протоколът на комисията се подписва от всички членове и се предава на управителя на НОИ заедно с цялата документация по провеждането на конкурса, с което комисията приключва своята работа.

Чл. 29.
(1) Управителят на НОИ обявява с решение кандидатите, определени да осъществяват дейността по профилактика и рехабилитация, финансирана от средствата на ДОО, въз основа на протокола на комисията.
(2) Участниците в конкурса писмено се уведомяват за резултатите от оценяването на предложенията.

Чл. 30.
(1) Управителят на НОИ сключва договори с юридическите лица, обявени в решението му по чл. 29, в които се уточняват конкретните условия за осъществяване на дейността по профилактика и рехабилитация.
(2) Договорите се сключват за срок една година.
(3) Договорите могат да се прекратяват едностранно от НОИ, когато юридическите лица не изпълнят задълженията си към ДОО, ДЗПО и НЗОК.

Чл. 31. Всички представени конкурсни документи се съхраняват в архив съгласно Закона за Държавния архивен фонд.

Допълнителна разпоредба
(Нова, ДВ, бр. 111 от 2004 г.)

§ 1. По смисъла на тази инструкция:
1. "Лекуващ лекар" е лекарят, който е поел по съответния ред наблюдението и лечението на болния в амбулаторни, домашни или болнични условия.
2. "Основно заболяване" е заболяването, за което към момента на ползването на правата по тази инструкция е налице симптоматика, която налага провеждане на профилактика и рехабилитация.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. (Предишен § 1, ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Инструкцията се издава на основание чл.17 от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2002 г. и отменя Инструкция № 17 от 2000 г. за условията и реда за разходване на средствата от бюджета на държавното обществено осигуряване, определени като парични помощи за профилактика и рехабилитация (ДВ, бр. 106 от 2000 г.).

§ 3. (Изм., ДВ, бр. 118 от 2002 г.; предишен § 2, бр. 111 от 2004 г.) Управителят на НОИ може да сключи договори по условията на тази инструкция с юридическите лица, спечелили конкурса за 2002 г., за времето до обявяване на решението по чл. 29, ал. 1 за 2003 г.

§ 4. (Нов, ДВ, бр. 4 от 2004 г.; предишен § 2а, бр. 111 от 2004 г.) Паричните помощи за профилактика и рехабилитация през 2004 г. се разходват по реда на тази инструкция.

§ 4а. (Нов, ДВ, бр. 3 от 2006 г.) Паричните помощи за профилактика и рехабилитация през 2006 г. се разходват по реда на тази инструкция.

§ 5. (Предишен § 3, ДВ, бр. 111 от 2004 г.) Инструкцията влиза в сила от 1 януари 2002 г.

Приложение № 1
към
чл. 5
(Изм., ДВ, бр. 4 от 2004 г.)

Приложение № 2
към
чл. 7, ал. 3

ДНЕВНИК
за издадените удостоверения на лицата, ползващи парични помощи за профилактика и рехабилитация от средствата на държавното обществено осигуряване

Приложение № 3
към
чл. 14, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 4 от 2004 г.)

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив