Инструкция № 1 от 25 септември 2006 г. за взаимодействие между органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, органите на Министерството на вътрешните работи, органите на Министерството на финансите, прокуратурата и следствието

КУИППД, МВР, МФ, Главен прокурор на РБ, НСС

Държавен вестник брой: 82

Година: 2006

Орган на издаване: КУИППД, МВР, МФ, Главен прокурор на РБ, НСС

Дата на обнародване: 10.10.2006

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази инструкция се уреждат редът и начинът за осъществяване на взаимодействието между органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, органите на Министерството на вътрешните работи (МВР), органите на Министерството на финансите (МФ), прокуратурата и следствието по прилагането на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (ЗОПДИППД).
(2) По смисъла на тази инструкция органи за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, са директорите на териториалните дирекции (ТД) на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД) и инспекторите в тези дирекции.
(3) По смисъла на тази инструкция органи на МВР са служителите на Национална служба "Полиция" (НСП).
(4) По смисъла на тази инструкция органи на МФ са Националната агенция за приходите (НАП), Агенция "Митници" (АМ) и Агенцията за финансово разузнаване (АФР) и техните териториални структури.

Чл. 2.
(1) Органите по чл. 1 осъществяват взаимодействието си при запазване на тяхната независимост и функции, определени в действащото законодателство, при стриктно спазване на процесуалните и материално-правните норми.
(2) Взаимодействието по тази инструкция се осъществява между националните и териториалните структури на съответните институции.

Глава втора
РЪКОВОДСТВО, КОНТРОЛ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МЕЖДУ ОРГАНИТЕ

Чл. 3. Общото ръководство и контрол на взаимодействието между органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, органите на МВР, органите на МФ, следствието и прокуратурата по прилагането на ЗОПДИППД се осъществява от председателя на КУИППД, министъра на вътрешните работи, министъра на финансите, главния прокурор и директора на Националната следствена служба (НСлС) в съответствие с действащото законодателство.

Чл. 4.
(1) Взаимодействието между органите по чл. 1 се организира от длъжностни лица - служители за контакт, от състава на централното управление на КУИППД, прокуратурата, следствието, Национална служба "Полиция", Национална агенция за приходите, Агенция "Митници" и Агенцията за финансово разузнаване.
(2) В едномесечен срок от влизане в сила на инструкцията председателят на КУИППД, главният прокурор, директорът на НСлС, министърът на вътрешните работи и министърът на финансите със своя заповед определят служителите за контакт от поверените им ведомства.
(3) Служителите за контакт при КУИППД, прокуратурата, следствието, НСП, НАП, АМ и АФР:
1. подпомагат ръководствата на съответните органи при изпълнение на техните функции, свързани с взаимодействието между тях;
2. подпомагат общата координация и организация на взаимодействието между органите;
3. осигуряват оперативното взаимодействие по конкретни проверки за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Глава трета
НАЧИНИ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ ОТДЕЛНИТЕ ОРГАНИ

Раздел I
Общи положения

Чл. 5.
(1) Взаимодействието между КУИППД, органите на МВР, МФ, прокуратурата и следствието се осъществява чрез обмен на информация и оказване на съдействие с цел установяване на имуществото на лицата, придобито пряко или косвено от престъпна дейност, неговото обезпечаване и отнемане в полза на държавата.
(2) При обективна невъзможност да бъде реализирана наказателна отговорност в случаите по чл.3, ал. 2 ЗОПДИППД взаимодействието на органите по ал. 1 се осъществява и с цел установяване на престъпната дейност на лицата по реда на чл.97, ал. 4 от Гражданския процесуален кодекс.
(3) Обменът на класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация се извършва в съответствие с разпоредбите на този закон.
(4) Обработването на лични данни се извършва в съответствие със Закона за защита на личните данни.
(5) Комисията за установяване на имущество, прдобито от престъпна дейност предоставя поименен списък на служителите си от централното управление и териториалните структури на лицата с допуск до класифицирана информация, придружен с разрешителен документ, издаден по съответния ред.
(6) Органите на досъдебното производство - прокурор, следовател и дознател, в рамките на всяко досъдебно производство водят отделни административни преписки за кореспонденция с органите на КУИППД.

Чл. 6. При необходимост се създават съвместни екипи за действие между органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, органите на МВР, органите на МФ, прокуратурата и следствието съобразно техните правомощия по закон.

Раздел II
Взаимодействие между органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и прокуратурата

Чл. 7.
(1) Прокурорите, на които е възложено да наблюдават преписки или наказателни производства, водени срещу известен извършител за някое от престъпленията, посочени в чл.3, ал. 1 ЗОПДИППД, незабавно изпращат в съответната териториална дирекция на КУИППД:
1. уведомление за случаите на започнало наказателно преследване срещу лицето, когато действията по чл.212, чл.219, ал. 1 и 2, чл.356, ал. 4 и чл.362, ал. 4 от Наказателно-процесуалния кодекс са извършени от прокурора;
2. препис от постановлението за отказ да бъде образувано наказателно производство или за прекратяване на наказателното производство поради това, че деецът е починал или след извършване на престъплението е изпаднал в продължително разстройство на съзнанието, което изключва вменяемостта, или е последвала амнистия;
3. уведомление за случаите, когато наказателното производство е спряно на някое от основанията по чл.25 от Наказателно-процесуалния кодекс, както и за възобновяване на разследването;
4. уведомление за внасянето на делото в съда с обвинителен акт.
(2) В случаите по ал. 1, т. 1 и 2 наблюдаващият прокурор изпраща и препис от всички материали, събрани по преписката или делото, които съдържат данни за имуществото на дееца и лицата по чл.8 ЗОПДИППД.
(3) В случаите по ал. 1, т. 2 и 3 по писмено искане на директора на съответната териториална дирекция на КУИППД наблюдаващият прокурор предоставя на същия или на определен от него инспектор достъп до всички материали по преписката или делото, както и препис на поисканите от тях документи относно конкретното престъпление, които могат да бъдат използвани пряко или косвено за установяване факта на престъпната дейност по реда на чл.97, ал. 4 от Гражданския процесуален кодекс. Ако по случая бъде образувано производство по ЗОПДИППД, до неговото приключване събраните по делото доказателства се запазват. Директорът на съответната териториална дирекция на КУИППД незабавно уведомява наблюдаващия прокурор за образуването и приключването на производството по ЗОПДИППД.
(4) Когато наказателното производство е спряно от съда на някое от основанията по чл.25 от Наказателно-процесуалния кодекс или е възобновено спряно наказателно производство, наблюдаващият прокурор писмено уведомява за това съответния директор на териториална дирекция на КУИППД.
(5) Наблюдаващият прокурор писмено уведомява съответната териториална дирекция на КУИППД в случаите, когато предпоставките за провеждане на производство по ЗОПДИППД са отпаднали поради това, че наказателното производство срещу лицето е прекратено изцяло или частично за престъпленията по чл.3, ал. 1 ЗОПДИППД на основания, различни от посочените в ал. 1, т. 2.
(6) Наблюдаващият прокурор взема мерки за писмено отбелязване на извършеното уведомление в материалите по административната преписка по чл. 5, ал. 6.

Чл. 8. Когато дадено лице е привлечено към наказателна отговорност за някое от престъпленията по чл.3, ал. 1 ЗОПДИППД, за което Наказателният кодекс предвижда отнемане в полза на държавата или конфискация на налично имущество или по друга предвидена в закона причина имотното състояние на лицето е от значение за изхода на наказателното производство, наблюдаващият прокурор посредством служителя за контакт при прокуратурата може:
1. да възложи на съответната териториална дирекция на КУИППД извършването на определени действия по установяването на това имущество;
2. да изиска препис от събраните материали, имащи отношение към имотното състояние на обвиняемото лице.

Чл. 9.
(1) Органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, уведомяват органите на прокуратурата за образуваните, приключени или прекратени производства за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.
(2) Ако в хода на извършваните проверки се установяват данни за извършени и/или вършещи се престъпления от общ характер, органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, уведомяват незабавно органите на прокуратурата.

Раздел III
Взаимодействие между органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и следствието

Чл. 10.
(1) Незабавно след привличането на лицето към наказателна отговорност следователите, на които е възложено разследването по наказателни дела за престъпления, посочени в чл.3, ал. 1 ЗОПДИППД, изпращат в съответната ТД на КУИППД уведомление, което съдържа данни за самоличността на обвиняемия, престъпното деяние, неговата правна квалификация, както и цялата налична информация за имуществото на обвиняемия и лицата по чл.8 ЗОПДИППД.
(2) Следователите, разследващи делата по ал. 1 незабавно писмено уведомяват съответната ТД на КУИППД и в случаите на последващи изменения на обвинението.
(3) Ако в хода на разследването се установят каквито и да били обстоятелства, свързани с имуществото на обвиняемия, следователят с разрешение на наблюдаващия прокурор незабавно уведомява за това директора на съответната ТД на КУИППД и му предоставя информацията, въз основа на която са установени тези обстоятелства.
(4) Уведомленията по предходните алинеи се изпращат на съответната ТД на КУИППД с копие до наблюдаващия прокурор.

Чл. 11. По делата за престъпления, посочени в чл.3, ал. 1 ЗОПДИППД, по които наказателното производство е прекратено поради това, че деецът е починал или е изпаднал в продължително разстройство на съзнанието, което изключва вменяемостта, или производството е спряно на основание чл.25 от Наказателно-процесуалния кодекс, следователят, водил разследването, оказва съдействие на органите на КУИППД по установяване на престъпната дейност на лицето и доказването на същата пред съда по реда на чл.97, ал. 4 от Гражданския процесуален кодекс.

Раздел IV
Взаимодействие между органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и органите на Министерството на вътрешните работи

Чл. 12.
(1) Органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и органите на МВР обменят информация за имуществото на лицата по чл.3 до чл.9 ЗОПДИППД, за което съществува съмнение, че е придобито пряко или косвено от престъпна дейност в страната или в чужбина при спазване на изискванията на Закона за Министерството на вътрешните работи.
(2) След подаване на писмено искане до съответното регионално структурно звено на "Пътна полиция" по адреса на регистрацията в съда - за юридически лица, или по постоянния адрес на собственика за физически лица, органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, получават информация относно регистрираните превозни средства на името на лицата по чл.3 до чл.9 ЗОПДИППД.

Чл. 13. По писмено искане на органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, органите на МВР им оказват съдействие, като:
1. осигуряват полицейско присъствие при извършването на действия по претърсване и изземване от органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, в случаите по чл.18, ал. 2, т. 7 ЗОПДИППД, когато съществува опасност от противоправно посегателство върху здравето или живота на служителите от органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност;
2. при необходимост осигуряват специалист - технически помощник, на органите на КУИППД при извършване на действия по реда на чл.18, ал. 2, т. 7 ЗОПДИППД;
3. установяват местонахождението на лица и моторни превозни средства.

Чл. 14.
(1) Органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, уведомяват органите на МВР за образуваните, приключени или прекратени производства за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.
(2) Ако в хода на извършваните проверки се установяват данни за извършени и/или вършещи се престъпления от общ характер, органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, незабавно уведомяват органите на МВР.

Чл. 15.
(1) Незабавно след привличането на лицето към наказателна отговорност дознателите, на които е възложено разследването на престъпления, посочени в чл.3, ал. 1 ЗОПДИППД, изпращат в съответната ТД на КУИППД уведомление, което съдържа данни за самоличността на обвиняемия, престъпното деяние и неговата правна квалификация, както и цялата налична информация за имуществото на обвиняемия и лицата по чл.8 ЗОПДИППД.
(2) Дознателите, извършващи разследването по ал. 1, незабавно писмено уведомяват съответната ТД на КУИППД и в случаите на последващи изменения на обвинението.
(3) Ако в хода на разследването се установят обстоятелства, свързани с имуществото на обвиняемия и лицата по чл.8 ЗОПДИППД, дознателят незабавно уведомява за това директора на съответната ТД на КУИППД и му предоставя информацията, въз основа на която са установени тези обстоятелства.
(4) Уведомленията по предходните алинеи се изпращат на съответната ТД на КУИППД с копие до наблюдаващия прокурор.

Раздел V
Взаимодействие между органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, и органите на Министерството на финансите

Чл. 16.
(1) Органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Националната агенция за приходите, Агенция "Митници" и Агенцията за финансово разузнаване обменят информация за лицата по чл.3 до чл.9 ЗОПДИППД относно:
1. тяхното имущество;
2. източниците на доходи и техния размер;
3. обичайните и извънредни разходи;
4. платените публичноправни задължения;
5. подадените данъчни декларации;
6. трансформацията на имуществото;
7. износа и вноса на имущество, включително левове и чуждестранна валута в наличност.
(2) Исканията за предоставяне на информацията се изготвят от ръководителите на органите по ал. 1 или упълномощени от тях длъжностни лица.

Чл. 17.
(1) По писмено искане на председателя на КУИППД или упълномощено от него длъжностно лице съответните органи на НАП възлагат извършването на ревизия по реда на чл.122 и следващите от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс по отношение на конкретно физическо или юридическо лице, когато такава не е била извършвана за посочения в искането период или след нейното приключване са открити нови обстоятелства от значение за ревизията, които не са били известни на данъчните органи. Съставеният ревизионен акт, както и ревизионният доклад за резултатите от ревизията се предоставят на съответните органи за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.
(2) По искане на органите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, посочени в ал. 1, длъжностните лица, на които е възложена ревизията, им предоставят сведения за хода на същата и за установените обстоятелства, както и копие от събраните материали, посочени в искането.
(3) В случай на отказ да се възложи исканата ревизия съответният директор на ТД на НАП писмено уведомява председателя на КУИППД или упълномощеното от него длъжностно лице относно причините за отказа.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание чл.16, ал. 3 от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

§ 2. Ръководителите на съответните институции дават задължителни указания за вътрешната организация във всяка институция по прилагането на инструкцията.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив