Инструкция № 3 от 2001 г. за реда за подаване на заявление за участие в Универсален пенсионен фонд

НОИ

Държавен вестник брой: 17

Година: 2001

Орган на издаване: НОИ

Дата на обнародване: 06.03.2004

Чл.1.

С тази инструкция се създава редът за подаване на заявление от лицата, подлежащи на допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд, и се утвърждава образец на заявлението за участие, изискванията за отпечатването и указанията за попълването му.


Чл.2.

(1) Осигурените лица подават писмено заявление за участие в универсален пенсионен фонд в три екземпляра по образец съгласно приложението.
(2) Заявлението за участие се подава чрез осигурителен посредник - физическо или юридическо лице, на което е възложена посредническа дейност по сключването на осигурителните договори между пенсионноосигурителното дружество и лицата, подлежащи на допълнително задължително пенсионно осигуряване.


Чл.3.

(1) Заявлението се отпечатва от пенсионноосигурителните дружества на бяла трислойна химизирана хартия в горната половина на формат А4. В останалата част и на обратната страна на първите два екземпляра може да се отпечата образецът на договора на осигуреното лице с дружеството.
(2) При отпечатване на заявлението пенсионноосигурителните дружества могат да отпечатват името си, името и кода на управлявания от тях универсален пенсионен фонд.
(3) В долния ляв ъгъл могат да се отпечатват поредните номера на бланките на заявлението.
(4) На гърба на третия екземпляр се отпечатват указания за попълване на заявлението.


Чл.4.

Пенсионноосигурителното дружество задължително поставя в горния ляв ъгъл на всяко прието заявление свой входящ номер и печат.

Заключителна разпоредба

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл.37, ал.5, т.2 от Кодекса за задължителното обществено осигуряване и чл.8, ал.1 от Наредбата за функциите на Националния осигурителен институт по събиране и разпределяне на задължителните осигурителни вноски.
Управител: Й. Христосков

Приложение към чл. 2, ал.1

КОД НА ФОНДА ххх
ВХ. No ..........

До ....................................
(име на пенсионноосигурителното дружество)

Заявление за участие в универсален пенсионен фонд

1. ЕГН хххххххххх
2. Име ............. презиме .............. фамилия ...............
3. Постоянен адрес: област ................, община .............., ПК ......, град(село) ................., ж.к. ...................., улица ................... No ...., блок ...., вход ...., етаж ...., ап. ...., телефон: ............., тел. код: ..... No ..........
Заявявам, че желая да бъда осигуряван в Универсален пенсионен фонд (наименованието на фонда) ....................................
Декларирам, че:
I. Работя в .................... с БУЛСТАТ ххххххххххххх
II. Самоосигурявам се по БУЛСТАТ (ЕГН): ххххххххххххх
III. Не съм подал/а заявление в друг универсален пенсионен фонд.
IV. Известно ми е, че съгласно Кодекса за задължително обществено осигуряване мога да участвам само в един универсален пенсионен фонд. Уведомен/а съм, че при подаване на повече от едно заявление ще бъда разпределен/а служебно.
V. Запознат/а съм с правилника за организацията и дейността на универсалния пенсионен фонд.
Дата ....../...... г.
Подпис: ....................

---------------------
Попълва се от осигурителния посредник
Име и фамилия: ....................
Служебен номер: ....................
Подпис на осигурителния посредник: ....................

---------------------
Моля, не попълвайте, преди да сте прочели указанията на гърба!

(гръб)

Указания за попълване на заявлението

С попълването на това заявление правите избор за осигуряване в универсален пенсионен фонд.
В универсален пенсионен фонд задължително се осигуряват лицата, родени след 31 декември 1959 г., ако са осигурени при условията и по реда на дял първи на Кодекса за задължително обществено осигуряване (КЗОО).
Осигуряването в универсален пенсионен фонд дава право на:
- допълнителна пожизнена пенсия за старост след придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по дял първи от КЗОО;
- на еднократно или разсрочено изплащане на натрупаната по индивидуалната партида сума при получено разрешение на териториална експертна лекарска комисия за пожизнена инвалидност;
- еднократно или разсрочено изплащане на суми на наследниците на починало осигурено лице и на пенсионер при условията и по реда на дял втори от КЗОО.
Лицата, подлежащи на задължително допълнително пенсионно осигуряване, могат да се осигуряват само в един универсален пенсионен фонд. При попълване на повече от едно заявление ще се счита, че не е избран коректно универсален пенсионен фонд и ще се извърши служебно разпределение.
Пенсионноосигурителното дружество, в което подавате заявлението, е длъжно да предостави информация за дейността си, правилника за организацията и дейността на универсалния пенсионен фонд и условията за осигуряване в него.
Заявлението се попълва задължително в три екземпляра - по един за дружеството, осигуреното лице и Националния осигурителен институт.
Заявлението се състои от две части. Първата част се попълва от осигуреното лице, а втората - от осигурителния посредник на пенсионноосигурителното дружество.
При попълване на заявлението трябва да имате предвид следните изисквания:
1. заявлението се попълва на ръка с печатни букви, като се спазват ограниченията на полетата;
2. в т.II от декларативната част, когато лицето е самоосигуряващо се и не подлежи на регистрация с идентификационен код по БУЛСТАТ, то попълва своя единен граждански номер (ЕГН);
3. при съставните фамилни имена се използва тире за разграничаване -
Пример:
АСЕНОВА - СТОЯНОВА;
4. адресните данни се записват така, както са в личната карта или паспорта.
Втората част се попълва от осигурителния посредник на пенсионноосигурителното дружество.
Заявлението се подава в пенсионноосигурителното дружество чрез осигурителния посредник.
При подаване на заявлението изисквайте от осигурителния посредник да представи документ, който го легитимира за упражняване на дейността от името на дружеството.

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив