Испанският туризъм ще понесе допълнителен удар от 14-дневната карантина на пристигащите в страната

12.05.2020 | 15:55
по статията работи: econ.bg
14-дневната карантина влиза в сила от петък (15-и май) и ще остане в сила, докато е налице извънредното положение в страната
Испанският туризъм ще понесе допълнителен удар от 14-дневната карантина на пристигащите в страната
Снимка: под лиценза на creative commons

Пристигащите в Испания пътници ще трябва да останат в двуседмична карантина след тяхното влизане в страната, потвърди във вторник правителството в Мадрид, съобщава Ройтерс.

14-дневната карантина влиза в сила от петък (15-и май) и ще остане в сила, докато е налице извънредното положение в страната, посочва БНР.

Тази мярка цели ограничаване на коронавирусната зараза, след като страната започна постепенно да разхлабва националната блокада. Въвеждането на 14-дневна карантина обаче ще навреди допълнително на туристическата индустрия, която вече понесе сериозен удар от вирусната пандемия.

Пристигащите в Испания пътници ще трябва да останат затворени за две седмици, като ще им бъде разрешено да излизат само за пазаруване на хранителни стоки, да посещават здравни центрове или в случай на "ситуация на необходимост", се казва в официална заповед, публикувана във вторник.

Карантината ще бъде приложена за всички пътници, които идват в Испания между 15-и и най-рано до 24-ти май, когато извънредното положение би трябва да приключи.

Карантинната мярка може да бъде удължена съвместно с възможно удължаване на извънредното положение. Испания, която току-що започна да излиза от една от най-строгите блокади заради коронавируса в Европа, досега разшири четири пъти сроковете на въведените от средата на март ограничения.

Мерките ще се отнасят за всички пътници, включително испанските граждани, които се връщат в страната. От карантината са освободени само шофьори на камиони, екипажи на самолети и кораби, трансгранични работници и здравен персонал, които влизат в Испания по работа.

Преди време испанското правителството наложи ограничения за пристигащите в страната, които са извън Шенгенското свободно пространство, включващо повечето страни от Европейския съюз и други европейски държави като Норвегия.

Удължаването на извънредното положение в частта му за задължителна 14-дневна карантина за пристигащите в Испания може да навреди допълнително на вече сериозно засегната от пандемията испанска туристическа индустрия, която представлява около 12% от брутния вътрешен продукт на страната.

Всяка година около 80 милиона туристи посещават Испания, наслаждавайки се на редица атракции от плажна ваканция по крайбрежните курорти до опознаването на исторически градове като Толедо и Гранада.

Евентуално поддържане на подобна 14-дневна карантина през лятото обаче ще има тежки последици за испанския туризъм.

Акции на дружествата, свързани с испанската туристическа индустрия, са подложени на натиск от продажби след новината за 14-дневната карантина.

Акциите на британската IAG (International Consolidated Airlines Group), която е собственик на испанската авиокомпания Iberia, поевтиняват с близо 2%, докато акциите на Melia Hotels International, чийто най-голям пазар е Испания, спаднаха с 4,8%.

Спад от 3% бележат и акциите на компанията Amadeus IT Group, която е основният испански ИТ доставчик за световната индустрия за пътувания и туризъм.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...