Кварталите в София са станали по-лошо място за живеене, според 45.7% от участниците в анкета

03.05.2023 | 15:30
по статията работи: econ.bg
С най-негативна оценка за развитието на своя район (квартал) през последните пет години са живущите в район Студентски. Според 63,2% от тях, той става по-лошо място за живеене
Кварталите в София са станали по-лошо място за живеене, според 45.7% от участниците в анкета
Снимка: под лиценза на creative commons

През последните пет години кварталите и населените места в Столична община са се променили в негативна посока и са станали по-лошо място за живеене, според 45,7% от участвалите в онлайн анкета на тема „Какво мислиш за квартала, в който живееш?“. Тя е проведена през месец март от „Екипът на София“ сред жителите на столицата. Участниците в нея са 2566 души, но е важно да се отбележи, че извадката е непредставителна. Данните са събрани по метода на отзовалите се, като въпросникът е публикуван на Facebook страницата на „Екипът на София“ и споделен от партньорски организации, каза социологът Йорданка Михайлова от „Екипът на София“. Все пак усещането за развитието на районите, в които живеят респондентите, е субективно, поради което според 26,4% от анкетираните, кварталите им са се променили към по-добро, а 28% не виждат промяна в развитието им.

С най-негативна оценка за развитието на своя район (квартал) през последните пет години са живущите в район Студентски. Според 63,2% от тях, той става по-лошо място за живеене. Следващите райони с най-негативна оценка са районите Витоша (58%) и Лозенец (57,8%). 

Районите, при които се наблюдава по-скоро промяна в посока превръщането им в по-добро място за живеене през последните пет години, според участвалите в анкетата техни жители, са Слатина (42,9%), Овча купел (39,7%) и Надежда (37,9%). Трябва да вземем предвид обаче, че делът на респондентите, които определят като положително развитието на тези райони, е твърде близък до дяловете на респондентите, които не виждат съществена промяна или дори откриват негативни тенденции в развитието на района си, коментира социологът. Никаква промяна, нито към по-добро, нито към по-лошо, отчитат основно жители на районите Нови Искър (54,5%) и Кремиковци (40,7%).

На въпрос „Ако трябва да сравните цялостното състояние на Вашия квартал спрямо другите квартали в града, какво бихте казали?“ 43,3% от анкетираните отговарят „Моят квартал е като повечето квартали в града“, 36,2% - „Моят квартал е по-добър от средното за града“ и 20,5% - „Моят квартал е по-лош от средното за града“. По-позитивни оценки за своя район заявяват живущите в районите „Средец“ (76,2%), „Оборище“ (71,4%), „Изгрев“ (68,5%) и Триадица (46,6%). 

Десетте най-важни приоритета, които столичани посочват, за развитието на своите квартали са: 

• Поддържане на чиста среда, тротоари, градинки, пейки, площадки;

• Обновяване и поддържане на пътната инфраструктура (настилка, отводнителни и ограничителните системи, маркировка, пътна сигнализация);

• Изграждане и поддържане в добро състояние на детски площадки, междублокови пространства, спортни игрища и паркова мрежа;

• Сигурност и безопасност в квартала;

• Ефективно управление на сметосъбирането;

• Видими, достъпни и проследим процеси по управление на квартала;

• Подобряване на качеството на въздуха;

• Достъпни и привлекателни детски градини и училища;

• Ограничаване на презастрояването;

• Достъп и качествена база в здравеопазването.

Чрез въпроси с възможност за въвеждане на свободни отговори участниците в анкетата посочиха трите най-големи предимства и проблеми на кварталите, в които живеят. Данните се обработват и ще бъдат поетапно публикувани след детайлен анализ на интернет страницата на „Екипът на София“ в раздел „Квартали“.  

Провеждането на анкетата е част от цялостния подход на „Екипът на София“ по картиране на проблемите и търсене на комплексно и устойчиво решение за всеки един от тях съвместно с кварталните общности. Вече се провеждат и срещи на експерти от организацията с активни граждани по райони. Целта е с данните от анкетата, натрупаното знание от различни анализи и в сътрудничество с жителите на столицата да бъдат изготвени планове за действие по райони, които да бъдат част от общия План за действие в Столична община от ден първи след изборите. 

„Вярваме, че гражданите не бива да са потребители на местни политики, а съучастници в тяхното създаване и прилагане. Дългогодишната работа на нашите членове по градски въпроси ни е показала, че устойчивите решения са тези, които биват вземани и реализирани с гражданско участие. Затова и заедно с жителите на различни квартали и населени места в общината създаваме районни планове за действие“, каза ръководителят на „Екипът на София“ Любо Георгиев.

Резултатите от анкетата показват още, че жените са били по-активни с 64,4% от респондентите. По показателя „възраст“ най-много са тези между 36 и 45 г. (31,9%), следвани от хората на 26 - 35 г. (28%), 46 – 55 г. (18,2%), 56 – 65 г. (10.2%), над 65 г. (6%) и под 25 г. (5,6%). Най-активни в анкетата са били живущите в кварталите си от детска възраст (30,5%). Заинтересованост от развитието на града показват и живеещите от под 5 години в съответния район в София – 21,7%, между 6 и 10 години – 16,1%, между 11 и 19 години – 14,5%, от 20 и повече години – 17,1%). Преобладаващата част от участниците в анкетата са хора с придобито висше образование – 83,5%. 

Оцени статията:
4.25/7
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...