Меморандум за разбирателство в областта на малките и средните предприятия между Министерството на икономиката и енергетиката на Република България и Министерството на икономиката и търговията на Сирийската арабска република

МИЕ

Държавен вестник брой: 58

Година: 2006

Орган на издаване: МИЕ

Дата на обнародване: 18.07.2006

С цел да насърчава сътрудничеството, насочено към инвестиции и търговия между предприятията, и в частност малките и средните предприятия (МСП), от Република България и Сирийска арабска република, Министерството на икономиката и енергетиката на Република България и Министерството на икономиката и търговията на Сирийската арабска република (назовавани оттук нататък "договарящи страни") при спазване на принципите на равнопоставеност и взаимна полза сключиха този меморандум, като се споразумяха за следното:

Член 1

Договарящите страни ще поддържат постоянен и близък контакт, като си предоставят една на друга информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, икономическо сътрудничество, както и ще си обменят публикувани от тях печатни издания.

Член 2

Договарящите страни ще препоръчват и представят една на друга възможности или партньори за търговия и сътрудничество, насочено към инвестиции. Договарящите страни ще насърчават и подпомагат предприятията, особено МСП, от техните държави да установяват и поддържат различни форми на сътрудничество със съответни партньори от другата държава, така че да се насърчава развитието на сътрудничеството между страните по договора.

Член 3

Двете договарящи страни признават, че развитието на МСП е от голямо значение за повишаване на заетостта, насърчаване на икономическото развитите и поддържане на социална стабилност. Договарящите страни се съгласяват да насърчават взаимния обмен и сътрудничество между МСП от двете държави, особено в следните области:
А) Обмен на информация по отношение на политики и мерки, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на МСП.
Б) Обмен на опит при организиране и управление на дейностите по предоставяне на услуги за МСП.
В) Обмен на съответни публикации (издавани от тях самите) или предоставяне на информация за съответните уебсайтове на институции или организации в техните държави с цел да се предлага информация за МСП и от двете страни.
Г) Организиране на семинари, търговски панаири, изложения и други промоционални дейности за засилване на обмена и сътрудничеството между МСП от двете държави, което ще бъде предмет на допълнителен меморандум.

Член 4

Договарящите страни се задължават да предоставят необходимите условия, когато канят предприемачи от другата страна да посетят тяхната държава в случай на търговски мисии, свързани с изпълнение на проекти.

Член 5

Договарящите страни се задължават да обменят редовно информация за търговски панаири, изложения и други значими събития от тяхната компетентност.

Член 6

Договарящите страни ще поставят уебадреса на другата страна като линк на своите уебстраници.

Член 7

Този меморандум ще влезе в сила в датата на подписването му и е със срок 3 години.
Действието на меморандума ще бъде удължено за период от още 3 години, освен ако едната от договарящите страни не уведоми другата писмено поне 1 месец предварително за намерението си да прекрати този меморандум.

Член 8

Всички изменения в меморандума са валидни само ако са направени в писмен вид и подписани от надлежно упълномощените представители и на двете договарящи страни.

Член 9

Двете договарящи страни запазват правото си да определят свой собствен бюджет за целите на осъществяването на всяка една програма по този меморандум.

Подписан в София на 13 юни 2006 г. в два оригинала на английски език, като двата текста са еднакво автентични.

За Министерството
на икономиката и
енергетиката на
Република България:
Корнелия Нинова,
заместник-министър
на икономиката и
енергетиката

За Министерството
на икономиката и
търговията на
Сирийската арабска
република:
Талал Бакфалуни,
заместник-председател
на Държавната планова
комисия

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив