Меморандум за разбирателство за развитие и финансиране на инфраструктура в рамките на План за инвестиции в транспортна и базисна инфраструктура на българското правителство (2007 - 2013 г.) между правителството на Република България, представлявано...

МФ

Държавен вестник брой: 95

Година: 2006

Орган на издаване: МФ

Дата на обнародване: 27.11.2006

Меморандум за разбирателство за развитие и финансиране на инфраструктура в рамките на План за инвестиции в транспортна и базисна инфраструктура на българското правителство (2007 - 2013 г.) между правителството на Република България, представлявано от Министерството на финансите, и Европейската инвестиционна банка

Като се има предвид, че:
1. Правителството, представлявано от Министерството на финансите, смята, че инвестирането в подобрението и модернизирането на базисната инфраструктура на страната, по-специално в сектори транспорт и околна среда, е от жизнена важност за бъдещото развитие на България и сближаване с Европейския съюз (оттук нататък наричан "ЕС"). В контекста на проекта на Националната стратегическа референтна рамка и Секторните оперативни програми правителството очаква след присъединяването към ЕС през 2007 г. България да получи средства от Кохезионния фонд и Структурните фондове по настоящи оценки в размер на около EUR 6 000 000 000 през периода 2007 - 2013 г. и средства за развитие на селските райони чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) по приблизителна оценка на около EUR 2 300 000 000 за същия период.
2. Правителството желае да проучи наличните възможности за осигуряване оптималното оползотворяване на помощта от ЕС, собствените ресурси на правителството, както и дългосрочно финансиране и финансови ресурси на частния сектор в преследване на по-голям икономически растеж и развитие. Това включва дългосрочно външно съфинансиране на инвестициите от Кохезионния, Структурните фондове и Фонда за развитие на селските райони на ЕС от банката. Правителството желае също така да ускори и разшири изпълнението на тези програми, като значително увеличи участието и приноса на частния сектор, особено чрез мерки за публично-частно партньорство (оттук нататък наричано "ПЧП"). Предвид ограниченото развитие на ПЧП в България към днешна дата, правителството иска банката да съдейства със своя значителен опит в ПЧП финансирането в подкрепа на успешното структуриране и изпълнение на подобни бъдещи програми.
3. Чрез своята роля като дългосрочна кредитна институция на ЕС банката играе важна роля в съфинансирането на програми по Кохезионния и Структурните фондове на ЕС в държави - членки на ЕС, в изпълнението на Инициативата за растеж на ЕС и развитието на базисна и транспортна инфраструктура, която отговаря на националните и на ЕС цели на политиките. В координация с Европейската комисия тя действа и чрез инициативата JASPERS (Съвместна програма за действие за европейските региони) в помощ за подготовката на бъдещи проекти за съфинансиране от Кохезионните фондове на ЕС през периода 2007 - 2013 г. Затова тя е в състояние да предостави значителна финансова и друга подкрепа за изпълнението на Националната стратегическа референтна рамка и Секторните оперативни програми на България.
4. Банката има желание да действа като основен доставчик на финансирането, необходимо за финансиране на инвестиционни проекти, включени в Секторните оперативни програми, и за други приоритетни национални инвестиции. Това включва осигуряване на финансиране за покриване на значителна част от държавното или друго участие във финансирането на Секторните оперативни програми за допълване на наличните бюджетни ресурси и допълнително да съдейства за необходимото и желателно участие на инвеститори от частния сектор.
В този смисъл и имайки предвид горния преамбюл, страните се договарят:

Първо

Правителството търси участието на банката при подготовката и финансирането на отделни проекти, които ще се изпълняват в рамките на Секторните оперативни програми (оттук нататък наричани "СОП") по Националната стратегическа референтна рамка на България (оттук нататък наричана "НСРР") и във финансирането на индивидуални проекти за развитие на селските райони, подкрепени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони ("ЕЗФРСР"); в допълнение на други избрани приоритетни проекти, отговарящи на целите на националното развитие.
В този контекст правителството на Република България също така търси участието на банката, за да му окаже помощ за успешното развитие на ПЧП като важен механизъм за изпълнение на инвестиционни проекти, които имат за цел справяне със значителните инфраструктурни потребности на страната.

Второ

Банката заявява своята готовност да обмисли оценяването, одобряването за финансиране и принос при финансирането на проекти, представляващи част от СОП, и други приоритетни национални инвестиции.
По принцип се предвижда, че финансирането от банката на проекти по този меморандум ще бъде в съответствие с финансовите бюджетни прогнози за използване на Кохезионния и Структурните фондове на ЕС и на други избрани приоритетни проекти, отговарящи на целите на националното развитие за 2007 - 2013 г., индикативно в размер на EUR 500 - 700 000 000 годишно.
Реалното ниво на финансиране ще се определи от инвестиционните нужди и може в консултации с правителството да се коригира, като подлежи на одобрение от двете страни по основните проекти и/или програми.

Трето

Като съфинансираща институция за инвестициите, включени в НСРР, банката има желание да създаде "кредитни линии за съфинансиране на Кохезионния и Структурните фондове на ЕС" за съответните СОП и за избрани проекти за развитие на селските райони по ЕЗФРСР. Те ще вземат под внимание механизми за одобрение, изпълнение и наблюдение, създадени за ЕС фондове, но с възможност - при условие на последващо оправдаване на разходите - за механизъм на отпускане, който позволява предварително финансиране на допустимите разходи за изпълнение на проекта преди получаването на ЕС помощите, за да се подкрепи по-бързо изпълнение на проектите и усвояване на ЕС средствата.

Четвърто

Очаква се участието на банката да подкрепи също така изпълнението на проекти, финансирани от нея, предвид участието й в прегледа на основни технически въпроси като част от оценката на финансирането на банката за съответните проекти. В случай на проекти, съфинансирани с ЕС средства по СОП, това участие се очаква да допринесе за реализацията на проектите и за по-ефективно усвояване на ЕС помощите. Участието на банката в инициативата JASPERS също ще осигури пряко съдействие при изготвянето на избрани проекти на Кохезионния и Структурните фондове, определени в съответния JASPERS Национален план за действие.
Участието на банката, посредством Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), в съвместната европейска ресурсна инициатива за малки и средни предприятия ("JEREMIE") също се очаква да подобри достъпа до финансиране за МСП в България, докато бъдещата съвместна европейска инициатива за подкрепа на стабилни инвестиции в градските райони ("JESSICA") на банката се очаква да подкрепи инвестициите в проекти за градско благоустройство и развитие.

Пето

Освен това ЕИБ заявява готовност да обмисли оценяването, одобряването за финансиране и принос при финансирането на готови ПЧП проекти, които отговарят на критериите на банката за допустимост и са предмет на задълбочен анализ на проекта и финансовото и кредитното състояние на кредитополучателя и мерки за сигурност. Това включва работа директно с частните спонсори за възможностите за финансиране от банката като част от съответния тръжен процес.

Шесто

Банката също така заявява своята готовност да подпомогне правителството при изпълнението на ПЧП програма чрез помощ при разработването на бъдещи ПЧП проекти, включваща принос при идентифицирането, структурирането и третирането на проекти за ПЧП финансиране.
Това включва предоставяне на опит на правителството с фокус върху редица особено важни въпроси, свързани с успешното разширяване ПЧП програмата на България, а именно:
• идентифициране и разработване на пилотен ПЧП проект;
• информираност за успешни модели и най-добра практика от други държави - членки на ЕС;
• планиране и програмиране на бъдещи ПЧП проекти, вкл. технически и екологични аспекти;
• обществени поръчки и търгове;
• структури на плащане и разпределение на риска и третиране на националните сметки;
• партньорски структури и фактори за успех;
• интегриране на субсидии публичен капитал, средства на частния сектор, дългосрочни заеми и помощи от ЕС и ПЧП цели.

Седмо

Правителството отговаря за изпълнението на този меморандум и за разработването на проекти, които да се финансират по този меморандум. В случай на проекти, които са предмет на ПЧП, отговорността за изпълнението, работата и поддръжката на проекта ще бъде на юридическото лице, конкретно създадено за целта на въпросния проект.

Осмо

Оценката на проекти с цел определяне тяхната допустимост за финансиране от банката се извършва в съответствие с правилата на банката, условията и процедурите в сила в него момент.
Следователно предоставянето на заеми по този меморандум във всички случаи подлежи на положителен резултат, по преценка на банката от техническата, екологичната, икономическата и финансовата оценка на всеки отделен проект, за който се иска финансиране, и на одобрението от страна на управляващите органи на банката на исканото финансиране на базата на нейните действащи вътрешни правила и процедури.
Съгласно член 21 на устава на банката тези правила изискват положителното становище на правителството и на Комисията на Европейския съюз.

Девето

Заемите, които ще се отпускат от банката по този меморандум, подлежат на одобрение от страните, що се отнася до положенията и условията на съответните договори съгласно нормалните стандарти на банката. Това включва условията, установени от банката, за операции на базата на техническите, икономическите и финансовите характеристики на всеки проект. Лихвеният процент и според случая гаранциите се определят от банката съгласно нейната обичайна практика за заемни операции в ЕС.
Договорите за финансиране ще съдържат в рамките на сроковете и условията на банката опциите на кредитополучателя за лихви - методи, валутни падежи, гратисни периоди, погасителни планове и т.н. В случай на ПЧП финансовите ставки ще отразяват и рисковите характеристики на проекта и възстановяването на себестойността на финансовите и други ангажименти на банката.

Десето

Съгласно член 18.3 на Устава на банката проекти, финансирани от последната, трябва да отговарят на критериите, обичайно прилагани от банката за нейните операции със собствени ресурси, и когато заемополучателят не е Република България, отпускането на заеми ще бъде поставено под условие за осигуряване на достатъчна гаранция или качество на кредита до приложимата степен в съответствие с политиката на банката за кредитен риск.

Единадесето

Този меморандум не дава никакви права на правителството или на друг потенциален кредитополучател или финансов бенефициент. Страните по този меморандум изрично приемат, че предоставянето на заеми по този меморандум подлежи на и зависи от настоящите условия, както и от договарянето между предлаганите страни по даден договор за финансиране, що се отнася до положенията и условията, законното изпълнение и влизане в сила на съответния конкретен договор за финансиране.
Този меморандум влиза в сила на датата, посочена тук.
В уверение на което, страните подписаха този меморандум в четири екземпляра, изготвени на английски език. Всяка страница на всеки екземпляр е парафирана от г-н Стефан Сотиров за Министерството на финансите и от г-н Фулцери Бруни Роча за банката.

(София, 5 октомври 2006 г.)

За правителството на
Република България:
Пламен Орешарски,
министър на финансите

За Европейската
инвестиционна банка:
Филип Мейстад,
президент

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив