Меморандум за сътрудничество в областта на европейската интеграция и в евроатлантическите структури между правителството на Република България и правителството на Република Армения

МВнР

Държавен вестник брой: 50

Година: 2006

Орган на издаване: МВнР

Дата на обнародване: 25.06.2006

Правителството на Република България и правителството на Република Армения, наричани по-нататък "страни",
Ръководейки се от духа и разпоредбите на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Република Армения от 10 април 1995 г.,
Отбелязвайки високото ниво и резултатите от сътрудничеството в Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в рамките на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, Съвета на Европа и други международни организации и регионални форуми,
Стремейки се да насърчат по-нататъшното развитие на отношенията и да укрепят непрекъснатото сътрудничество в областите от взаимен интерес в сферата на европейската интеграция и евроатлантическото партньорство,
Вземайки предвид подписването от Република България на Договора за присъединяване към Европейския съюз, Споразумението за партньорство и сътрудничество между Република Армения и Европейските общности и техните страни членки, както и включването на Армения в Европейската политика на съседство,
Отбелязвайки присъединяването на Република България към Организацията на Северноатлантическия договор и стремежа на Република Армения към задълбочаване на сътрудничеството с НАТО, включително чрез Индивидуалния план за действие по партньорството,
се споразумяха за следното:

Член 1

Страните потвърждават готовността си да продължат своето активно сътрудничество в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и да укрепват ролята на ОССЕ като инструмент за мирното урегулиране на конфликтите в зоната на действие на ОССЕ, включително в Южен Кавказ.
Страните поемат ангажимента да насърчават сътрудничеството помежду си в областта на европейската интеграция, насочено към успешно развитие на партньорството между Република Армения и Европейския съюз, и да подкрепят стремежа на Република Армения към задълбочаване на сътрудничеството с НАТО.

Член 2

Страните ще си сътрудничат за подпомагане на дейността, насочена към по-пълно оползотворяване на възможностите за Република Армения, в рамките на Европейската политика на съседство.

Член 3

Страните ще си сътрудничат в областта на европейската интеграция в рамките на Европейския съюз и по-специално за:
1. Укрепване на институционалната структура чрез институционално изграждане, т.е. осигуряване прилагането на закона, както и подготовка и насърчаване на професионалните умения на държавните служители в областта на европейската интеграция.
2. Информиране на широката общественост за процесите в Европейския съюз и европейската интеграция.
3. Популяризиране постиженията на двете страни в областта на европейската интеграция чрез провеждане на съвместни консултации, конференции, инициативи и други мероприятия.
4. Насърчаване на сътрудничеството между неправителствени организации.

Член 4

Страните ще си сътрудничат в областта на визовата политика, граничния контрол и миграцията. Сътрудничеството ще се осъществява чрез консултации, координация и техническо и административно съдействие относно:
1. Обмен на информация за действащото законодателство и практика.
2. Изграждане на информационни системи в областта на визовата политика, документите за самоличност и граничния контрол.
3. Физическа и техническа сигурност на документите за самоличност. 4. Обучение на специалисти в посочените области.

Член 5

Страните ще си сътрудничат с цел да допринесат за укрепване на евроатлантическото партньорство и за разработване и изпълнение на Индивидуалния план за действие по партньорството на Република Армения с НАТО. Това сътрудничество ще се осъществява в следните направления:
1. Редовни съвместни консултации по въпроси на европейската интеграция и на сътрудничество в рамките на евроатлантическото партньорство и по други въпроси на евроатлантическата и регионалната сигурност от взаимен интерес.
2. Укрепване на институционалните механизми за национална координация по въпросите на евроатлантическото сътрудничество.
3. Засилване на административния капацитет и подготовка на национални кадри за целите на евроатлантическото сътрудничество.
4. Информиране на обществеността по въпроси на международната сигурност и евроатлантическото сътрудничество.
5. Насърчаване на сътрудничеството между неправителствени организации, ангажирани с дейности в тази област.

Член 6

Страните ще си сътрудничат в областите, посочени в чл.2, 3, 4 и 5, прилагайки следните средства и методи в отношенията помежду си:
1. Обмен на информация и опит и развиване на сътрудничеството между страните в областта на европейската интеграция и евроатлантическото партньорство.
2. Организиране на съвместни прояви: консултации, срещи, конференции, кръгли маси и други форуми с участието на експерти и официални представители от двете страни.
3. Обучение чрез организиране на семинари, курсове и стажове по въпросите на европейската интеграция и евроатлантическото партньорство и насърчаване на участието на експерти на всяка от страните в международни и национални семинари и курсове, организирани от другата страна.
4. Разработване на съвместни инициативи и проекти, такива като: възможни туининг механизми, програми за обучение, привличане на държавни служители в съответните институции на двете държави.
5. Обмен на експерти в сектори от взаимен интерес.

Член 7

Страните могат да подготвят годишни планове за изпълнение на този меморандум.

Член 8

Всяка страна може да представи резултатите от взаимното сътрудничество на трета страна на основата на предшестващо взаимно съгласие на двете страни и в съответствие с разпоредбите на действащото им национално законодателство.

Член 9

Нищо в този меморандум не създава пречки за други действащи или бъдещи споразумения, сключени между страните. Този меморандум не засяга правата и задълженията на страните по което и да е друго международно споразумение. Изпълнението на меморандума се осъществява от всяка от страните в съответствие с нейните национални законови и административни разпоредби и в рамките на компетенциите им и наличните ресурси.

Член 10

Този меморандум влиза в сила от датата на последното писмено уведомяване на страните за изпълнение на съответните процедури, предвидени от техните законодателства.

Член 11

Меморандумът е в сила за срок от три години. Срокът на действие на меморандума може да бъде продължен с писменото съгласие на двете страни.

Член 12

Изменения и допълнения в текста на меморандума могат да бъдат правени с взаимното писмено съгласие на страните, което се оформя чрез отделни протоколи. Протоколите влизат в сила в съответствие с чл.10 на този меморандум и представляват неразделна негова част.

Член 13

Всички спорове, които могат да възникнат между страните във връзка с тълкуването или изпълнението на този меморандум, се уреждат чрез консултации и преговори.

Член 14

След изтичането на срока на действие на този меморандум неговите разпоредби продължават да се прилагат по отношение на вече изпълняващи се проекти и договори до тяхното приключване, освен ако страните не са се договорили друго.
Този меморандум е съставен на 7 декември 2005 г. в Брюксел в два оригинални екземпляра, всеки един от които на български, арменски и английски език, като всички текстове имат еднаква сила. В случай на различие в тълкуването меродавен ще бъде английският текст.
За правителството на
Република България:
Ивайло Калфин,
заместник министър-
председател и министър
на външните работи

За правителството на
Република Армения:
Вартан Осканян,
министър на
външните работи

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив