Наредба № 1 от 1 юни 2000 г. за условията и реда за разпределение на квотите за износ и реекспорт на текстилни изделия и облекла с български произход за Канада и САЩ (Отм. ДВ бр. 1/2005)

МИ

Държавен вестник брой: 1

Година: 2005

Орган на издаване: МИ

Дата на обнародване: 27.02.2007

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за:
1. (изм., ДВ, бр. 14 от 2001 г.) разпределение на квотите за износ и реекспорт на текстилни изделия и облекла с български произход по приложение № 3 към чл.4 от Постановление № 233 на Министерския съвет от 2000 г. за външнотърговския режим на Република България (ДВ, бр. 93 от 2000 г.), наричани по-нататък "квоти";
2. издаване на експорт-лиценз и/или удостоверение при износ за Канада и САЩ на текстилни изделия и облекла, за които са определени квоти;
3. отчитане и контрол при осъществяване на износа на текстилни изделия и облекла, за които са определени квоти.

Чл. 2. Предмет на разпределение по реда на тази наредба са квотите, определени в съответствие с Протокола за присъединяването на Република България към Маракешкото споразумение за създаване на Световната търговска организация, подписан на 2 октомври 1996 г., както следва:
1. за внос в Канада на текстилните изделия и облекла по приложение № 1 с произход от Република България;
2. за внос в САЩ на текстилните изделия и облекла по приложение № 2 с произход от Република България.

Чл. 3.
(1) Разпределението на квотите се организира от Министерството на икономиката, наричано "министерство".
(2) За участие в разпределението на квотите се допускат всички търговци.
(3) За участие в разпределението на квотите се представят:
1. заявление за възлагане на дял от квота по образец съгласно приложение № 3;
2. удостоверение за актуално съдебно състояние и данъчна регистрация;
3. доказателства за търговската сделка (външнотърговски договор с определени съществени условия на договора съобразно вида му, потвърдена поръчка или други, в които е посочена митническата тарифна позиция до десетия знак на заявеното текстилно изделие, съответно по Митническата тарифа на Канада или Хармонизираната тарифа на САЩ);
4. доказателства за производството на заявеното текстилно изделие (договор с производителя, поръчка с потвърждение, фактура, др.) в случаите, когато заявителят не е производител;
5. документ за платена такса по чл.2 от Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на икономиката по реда на Закона за държавните такси, одобрена с ПМС № 5 от 1995 г. (обн., ДВ, бр. 6 от 1995 г.; изм. и доп., бр. 27 от 1996 г., бр. 45 от 1997 г., бр. 44 от 1998 г. и бр. 14 от 2000 г.).
(4) Документите по ал. 3, т. 2, 3 и 4 се представят в оригинал, нотариално заверен препис, препис, заверен от издателя на документа, или препис, заверен от търговеца или лице, което има право да го представлява.
(5) Заявленията за възлагане на дял по ал. 3, т. 1 се приемат, ако са:
1. подписани от търговеца или от лице с право да го представлява съгласно съдебната регистрация и подпечатани с печата на търговеца;
2. подписани от производителя или от лице с право да го представлява съгласно съдебната регистрация и подпечатани с печата на производителя.
(6) Не се допускат до участие в разпределението на квотите заявители, представили документи, неотговарящи на изискванията на ал. 3, 4 и 5.

Чл. 4.
(1) Приемането на документите за участие в разпределенията на квотите се преустановява един работен ден преди датата на разпределението, определена в чл. 7.
(2) Документите по чл. 3 се завеждат в регистър под самостоятелен входящ номер.

Чл. 5.
(1) Разпределението на квотите по постъпилите заявления се извършва по реда на раздел II от експертна група в състав, определен със заповед на министъра на икономиката.
(2) Заседанията на експертната група са редовни, ако на тях присъстват две трети от нейните членове.
(3) Решенията на експертната група се вземат с обикновено мнозинство от присъстващите членове.

Чл. 6.
(1) Резултатите от разпределението се обявяват в сградата на министерството и страницата на министерството в Интернет до 3 работни дни след съответното разпределение по чл. 7.
(2) Въз основа на направеното разпределение министерството издава необходимите документи за износ в съответствие с разпоредбите на раздел III.

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 14 от 2001 г.) Първото за годината разпределение на квотите се извършва на първия работен ден от втората седмица на месец декември на предходната година.
(2) Неразпределените или освободените за последващо разпределение количества от квотите се обявяват в края на всеки месец в сградата на министерството и страницата на министерството в Интернет. Разпределението на тези количества се извършва на първия работен ден на следващия месец.

Раздел II
Разпределение на квотите за износ на текстилни изделия и облекла

Чл. 8. При първото за годината разпределение на квотите дялове се възлагат, както следва:
1. в размер на заявеното количество - в случаите, когато всички заявени за възлагане на дялове количества не надвишават 80 на сто от годишния размер на квотата по съответната категория текстилно изделие;
2. пропорционално на заявеното количество - в случаите, когато всички заявени за възлагане на дялове количества надвишават 80 на сто от годишния размер на квотата по съответната категория текстилно изделие.

Чл. 9.
(1) На един заявител самостоятелно или заедно с други "свързани лица" по смисъла на § 1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон не може да бъдат предоставени повече от 35 на сто от размера на една квота.
(2) В отделни случаи, когато размерът на квотата е по-малък от обичайното търговско (транспортно) количество или има само един заявител, правилото по ал. 1 не се прилага.
(3) Преотстъпване на дялове под каквато и да е форма не се допуска.

Чл. 10.
(1) Свободните или освободените след първото разпределение дялове от квоти подлежат на преразпределение.
(2) При последващо разпределение на квотата количествата по ал. 1 се разпределят пропорционално на заявените количества.
(3) В последващите разпределения не участват търговци, които не са отчели изцяло дела си от квотата, възложен при предходни разпределения.

Чл. 11.
Дялове от квоти за износ на мострени количества се възлагат съобразно хронологичния ред на постъпване на заявления за възлагане на такъв дял.

Чл. 12.
(1) Дялове от квотите се възлагат при условията на съответната търговска сделка, съответно удостоверени чрез доказателствата по чл. 3, ал. 3, т. 3.
(2) Допускат се последващи изменения в несъществените условия на търговската сделка по ал. 1 при тяхно удостоверяване по общия ред.

Чл. 13.
(1) Срещу отказ за предоставяне на дял от квота заявител може да прави възражения пред министъра на икономиката в 5-дневен срок считано от датата на обявяване на резултатите от разпределението.
(2) Министърът на икономиката се произнася по направените възражения в 5-дневен срок, като:
1. отменя решението на експертната група и връща въпроса за преразглеждане от нея със задължителни указания; или
2. потвърждава решението на експертната група.

Раздел III
Издаване на експорт-лицензи и удостоверения за износ

Чл. 14. При възложен по реда на раздел II дял от квотите по чл. 2 министерството издава следните документи:
1. експорт-лиценз за Канада по примерен образец съгласно приложение № 4 - за квотите по приложение № 1;
2. (изм., ДВ, бр. 14 от 2001 г.) удостоверение за внасяне/ изнасяне на стоки по утвърдения формуляр образец съгласно чл. 6, ал. 1 от приложение № 4 "Наредба за условията и реда за регистриране и разрешаване на външнотърговски сделки към чл.7 на Постановление № 233 на Министерския съвет от 2000 г. за външнотърговския режим на Република България (ДВ, бр. 93 от 2000 г.)" - за всички квоти по чл. 2.

Чл. 15.
(1) (Изм., ДВ, бр. 14 от 2001 г.) Условия за издаване на експорт-лиценз и/или удостоверение за внасяне/изнасяне на стоки са:
1. искане за издаване на документите по чл. 14;
2. възложен дял от квота по реда на раздел II;
3. съответствие с условията на търговската сделка (страни по договора, категория текстилно изделие, страна, за която е предназначен износът, цена, количество), при които дял от квота е бил възложен;
4. изпълнение не по-малко от 70 на сто по издадени през годината документи по чл. 14;
5. отчет за осъществен износ по издадени през годината по чл. 14 документи;
6. платени такси по тарифата, посочена в чл. 3, ал. 3, т. 5.
(2) Издадените документи по чл. 14 не могат да бъдат прехвърляни или преотстъпвани възмездно или безвъзмездно.

Чл. 16.
(1) При износ за Канада се представя формулярът по приложение № 4 в оригинал и две копия, печатно попълнени на английски език (оригинал за компетентния орган на Канада за издаване на импорт-лиценз, първо копие за министерството, второ копие за износителя).
(2) Експорт-лицензът се издава за количеството на конкретна доставка след издаване на удостоверението за внасяне/изнасяне на стоки по чл. 14, т. 2.
(3) Експорт-лицензът се издава под сериен номер, за една категория текстилно изделие.

Раздел IV
Отчитане и контрол при осъществяване на износа

Чл. 17.
(1) Заявител с възложен дял от квота по чл. 2 е длъжен да уведоми министерството за:
1. последващи изменения на условията по чл. 12, ал. 1;
2. освобождаване на възложения му дял в случаите на невъзможност за усвояване - в 7-дневен срок от настъпване на невъзможността.
(2) Заявител с издаден документ по чл. 14 е длъжен:
1. да осъществи износа при условията по чл. 12, ал. 1 и чл. 15, ал. 1, т. 3;
2. да уведоми министерството за:
а) (изм., ДВ, бр. 14 от 2001 г.) последваща невъзможност за частично или цялостно усвояване на издадения експорт-лиценз и/или удостоверение за внасяне/изнасяне на стоки;
б) осъществения износ в 10-дневен срок от датата на митническото оформяне на износа чрез представяне на копия от митнически декларации за износ и удостоверения за износ.

Чл. 18. Експорт-лицензите и удостоверенията за износ се прекратяват:
1. с изтичане на срока на тяхната валидност;
2. по взаимно съгласие (едностранен отказ на заявителя), при което тази част от дела му се освобождава.

Чл. 19. При констатирани нарушения по чл. 17 експертната група може да:
1. отмени решението си за възлагане на дял, декласира участник от разпределение и да определи дела му за преразпределение по реда на раздел II;
2. (изм., ДВ, бр. 14 от 2001 г.) откаже издаването на експорт-лиценз и/или удостоверение за внасяне/ изнасяне на стоки;
3. (изм., ДВ, бр. 14 от 2001 г.) отмени изцяло или отчасти издаден експорт-лиценз и/или удостоверение за внасяне/изнасяне на стоки; 4. не допусне заявител до участие в последващи разпределения.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на тази наредба "текстилни изделия и облекла" са текстилните изделия и облекла с произход от Република България, включени в приложения № 1 и 2.

§ 2.
(1) Количествата по приложения № 1 и 2 са определени в съответствие с чл. 3 от Споразумението по текстила и облеклото по приложение 1А към Маракешкото споразумение за създаване на Световната търговска организация.
(2) Количествата на квотите, посочени в приложения № 1 и 2, могат да бъдат увеличени служебно чрез:
1. прехвърляне на неизползван остатък от квота за предходната година към квотата за същата категория за настоящата година (carryover);
2. авансово използване на съответна част от квота за следващата година през настоящата година (carry forward);
3. прехвърляне на количества от квота по една категория в квота по друга категория за настоящата година (swing).

§ 3. Класификацията на текстилните изделия и облекла при издаването на експорт-лицензи и/или удостоверения за износ по реда на тази наредба се извършва съгласно Хармонизираната тарифа на САЩ и Митническата тарифа на Канада.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 4. (Изм., ДВ, бр. 14 от 2001 г.) Тази наредба се издава на основание чл.4 от ПМС № 233 от 2000 г. за външнотърговския режим на Република България (ДВ, бр. 93 от 2000 г.) и отменя Наредба № 2 от 1999 г. за условията и реда за провеждане на конкурси за разпределение през 1999 г. на квотите за износ и реекспорт на текстилни изделия и облекла с български произход за Канада и САЩ, издадена от министъра на търговията и туризма (обн., ДВ, бр. 36 от 1999 г.; доп., бр. 89 от 1999 г.).

§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

§ 6. Първото за 2000 г. разпределение на квотите ще се извърши 3 работни дни след обнародването на наредбата.

Приложение № 1
към
чл. 2, т. 1
(Изм., ДВ, бр. 1 от 2003 г., бр. 4 от 2004 г.)

Ограничителни нива за износ на текстилни изделия и облекла за Канада през 2004 г.
(Изм. на загл., ДВ, бр. 4 от 2004 г.)

Кратко описание Категория по класификацията на Канада Код по Митническата тарифа на Канада Описание на категорията Мярка Ограничителни нива
1 2 3 4 5 6
Палта, якета 1a 6101100011
6101100019
6101100091
6101100099
6101200011
6101200019
6101200091
6101200099
6101300011
6101300019
6101300091
6101300099
6101901011
6101901019
6101901091
6101901099
6101902011
6101902019
6101902091
6101902099
6101909011
6101909019
6101909091
6101909099
6102100011
6102100019
6102100091
6102100099
6102200011
6102200019
6102200091
6102200099
6102300011
6102300019
6102300091
6102300099
6102901011
6102901019
6102901091
6102901099
6102902011
6102902019
6102902091
6102902099
6102909011
6102909019
6102909091
6102909099

6201110011
6201110019
6201120011
6201120019
6201130011
6201130019
6201191011
6201191019
6201192011
6201192019
6201193011
6201193019
6201199011
6201199019
6201910021
6201910029
6201910041
6201910049

6201929021
6201929029
6201929041
6201929049
6201930021
6201930029
6201930041
6201930049
6201991021
6201991029
6201991041
6201991049
6201992021
6201992029
6201992041
6201992049
6201993021
6201993029
6201993041
6201993049
6201999021
6201999029
6201999041
6201999049
6202110011
6202110019
6202120011
6202120019
6202130011
6202130019
6202191011
6202191019
6202192011
6202192019
6202193011
6202193019
6202199011
6202199019
6202910021
6202910029
6202910041
6202910049
6202920021
6202920029
6202920041
6202920049
6202930021
6202930029
6202930041
6202930049
6202991021
6202991029
6202991041
6202991049
6202992021
6202992029
6202992041
6202992049
6202993021
6202993029
6202993041
6202993049
6202999021
6202999029
6202999041
6202999049
. Балтони, наметала с качулки, къси наметки, пелерини, различни от облеклото за дъжд - МЮЖДд, тъкани и трикотажни;

. Анораци (включително якета за ски), якета за голф и блузони - МЮЖДд, трикотажни;

. Анораци (включително якета за ски), якета за голф и блузони, различни от подплатените и предназначените да предпазват от студа - МЮЖДд, тъкани.

бр. 636 028
Зимно горно облекло 2 6201910011
6201910019
6201910031
6201910039
6201921000
6201929011
6201929019
6201929031
6201929039
6201930011
6201930019
6201930031
6201930039
6201991011
6201991019
6201991031
6201991039
6201992011
6201992031
6201992039
6201993011
6201993019
6201993031
6201993039
6201999011
6201999019
6201999031
6201999039
6202910011
6202910031
6202920011
6202920031
6202930031
6202991031
6202991039
6202992031
6202992039
6202910019
6202910039
6202920019
6202920039
6202930011
6202930019
6202930039
6202991011
6202991019
6202992011
6202992019
6202993011
6202993019
6202999011
6202999019
6202993031
6202993039
6202999031
6202999039
6203410031
6203410039
6203420031
6203420039
6203430031
6203430039
6203492111
6203492119
6203492211
6203492219
6203492311
6203492319
6203492411
6203492419
6203492911
6203492919
6204610031
6204610039
6204620031
6204620039
6204630031
6204630039
6204692111
6204692211
6204692311
6204692411
6204692911
6204692119
6204692219
6204692319
6204692419
6204692919
6211200011
6211200021
6211200031
6211200041
6211200051
6211200061
6211200012
6211200019
6211200022
6211200029
6211200032
6211200039
6211200042
6211200049
6211200052
6211200059
6211200062
6211200069
6211200091
6211200092
6211200099
6211310051
6211310059
6211320051
6211320059
6211330051
6211330059
6211391051
6211391059
6211392051
6211392059
6211393051
6211393059
6211399051
6211399059
6211410051
6211410059
6211420051
6211420059
6211430051
6211430059
6211491051
6211491059
6211492051
6211492059
6211493051
6211493059
6211499051
6211499059
. Анораци включително якета за ски), якета за голф, блузони и подобни артикули, подплатени и предназначени да предпазят носещия ги от студ - МЮЖДд, тъкани;

. Панталони с презрамки и гръдни платки (напр. комбинезони за ски), подплатени и предназначени да предпазят носещия ги от студ - МЮЖДд, тъкани;

. Костюми за ски - МЮЖДд, тъкани;

. Костюми за сняг и подобни артикули - МЮЖДд, тъкани.

бр. 93 286
Мъжко всекидневно и официално облекло 6103110010
6103120010
6103190011
6103190021
6103190031
6103190041
6103190091
6103310010
6103320010
6103330010
6103390011
6103390021
6103390031
6103390091

6203110010

6203120010
6203190011
6203190021
6203190031
6203190041
6203190051
6203190091
6203310010
6203320010
6203330010
6203390011
6203390021
6203390031
6203390041
6203390091
. Костюми - МЮ, тъкани и трикотажни;
. Жакети и блейзери - МЮ, тъкани и трикотажни.
бр. 128 844
Дамско всекидневно и официално облекло 4 6104310010
6104310090
6104320010
6104320090
6104330010
6104330090
6104390011
6104390019
6104390021
6104390029
6104390031
6104390039
6104390091
6104390099
6104410010
6104410090
6104420010
6104420090
6104430010
6104430090
6104440010
6104440090
6104490011
6104490019
6104490021
6104490029
6104490091
6104490099
6104510010
6104510090
6104520010
6104520090
6104530010
6104530090
6104590011
6104590019
6104590021
6104590029
6104590031
6104590039
6104590091
6104590099

6204310010
6204310090
6204320010
6204320090
6204330010
6204330090
6204390011
6204390019
6204390021
6204390029
6204390031
6204390039
6204390041
6204390049
6204390091
6204390099
6204410010
6204410090
6204420010
6204420090
6204430010
6204430090
6204440010
6204440090
6204490011
6204490019
6204490021
6204490029
6204490031
6204490039
6204490091
6204490099
6204510010
6204510090
6204520010
6204520090
6204530010
6204530090
6204590011
6204590019
6204590021
6204590029
6204590031
6204590039
6204590041
6204590049
6204590091
6204590099
. Жакети и блейзери - ЖДд, тъкани и трикотажни;

. Рокли - ЖДд, тъкани и трикотажни;

. Поли и поли-панталони - ЖДд, тъкани и трикотажни.

бр. 916 697
Пуловери 11 6110110010
6110120010
6110190010
6110110020
6110120020
6110190020
6110110090
6110120090
6110190090
6110900021
6110900022
6110900029
6110900041
6110900042
6110900049
6110900091
6110900092
6110900099
. Фланели, пуловери, жилетки, елечета и подобни артикули - МЮЖДд, трикотажни. бр. 284 623
Камгарни вълнени тъкани 31a 5112111010
5112111020
5112119010
5112301000
5112302000
5112309100
5112309200
5112901000
5112909100
5112909200
5112119020
5112191000
5112199110
5112199120
5112199210
5112199220
5112201000
5112209100
5112209200

5212112090
5212122090
5212132090
5212142090
5212152090
5212212090
5212222090
5212232090
5212242090
5212252090

5309210021
5309210029
5309290020
5310109020
5310909020
5311000012
5311000022

5407910012
5407910022
5407910032
5407910042
5407910052
5407910062
5407920012
5407920022
5407920032
5407930012
5407930022
5407930032
5407940012
5407940022
5407940032
5408310019
5408310039
5408320019
5408330019
5408340019

5515130020
5515220020
5515920020
5516310020
5516320020
5516330020
5516340020

5803901110
5803901910

5903100021
5903200021
5903900021

. Тъкани от камгарна вълна или фини животински косми; други тъкани, смесени предимно или само с камгарна вълна или фини животински косми; тъкани със сплитка "гаце" от камгарна вълна; подобни тъкани, импрегнирани, промазани, покрити или ламинирани. кг 368 049

Приложение № 2
към
чл. 2, т. 2
(Изм., ДВ, бр. 1 от 2003 г., бр. 4 от 2004 г.)

Специфични лимити за износ на текстилни изделия и облекла за САЩ през 2004 г.
(Изм. на загл., ДВ, бр. 4 от 2004 г.)

Категория по
класификацията на САЩ
Тарифен номер по
Митническата тарифа
на САЩ
Кратко
описание
Мярка Специфичен
лимит
за 2004 г.
1 2 3 4 5
410/624 5407911000
5407921010
5407921020
5407931000
5407941000
5408311000
5408321000
5408331000
5408341000
5515131010
5515131020
5515221000
5515921010
5515921020
5516311000
5516321000
5516331000
5516341000
Тъкани с тегловно
съдържание на
вълна над 15 %
m2 4 627 283
в това число
410
5007106030
5007906030
5111113000
5111117030
5111117060
5111192000
5111196020
5111196040
5111196060
5111196080
5111209000
5111309000
5111903000
5111909000
5112113030
5112113060
5112116030
5112116060
5112196010
5112196020
5112196030
5112196040
5112196050
5112196060
5112199510
5112199520
5112199530
5112199540
5112199550
5112199560
5112203000
5112303000
5112903000
5112909010
5112909090
5212111010
5212111020
5212121010
5212121020
5212131010
5212131020
5212141010
5212141020
5212151010
5212151020
5212211010
5212211020
5212221010
5212221020
5212231010
5212231020
5212241010
5212241020
5212251010
5212251020
5309212000
5309292000
5311002000
5407910510
5407910520
5407920510
5407920520
5407930510
5407930520
5407940510
5407940520
5408310510
5408310520
5408320510
5408320520
5408330510
5408330520
5408340510
5408340520
5515130510
5515130520
5515220510
5515220520
5515920510
5515920520
5516310510
5516310520
5516320510
5516320520
5516330510
5516330520
5516340510
5516340520
6301200020
Вълнени тъкани,
съдържащи тегловно 36 %
или повече вълна
m2 931 399
433 6103210020
6103230007
6103310000
6103331000
6103398020
6203213015
6203219015
6203230015
6203315020
6203319020
6203331040
6203331060
6203391020
6203399020
Вълнени сака за мъже
и момчета
бр. 188 328
435 6102100000
6102301000
6102909010
6104210010
6104230010
6104292012
6104310000
6104331000
6104392020
6117909045
6202110010
6202110020
6202133010
6202133020
6202199020
6202912011
6202912021
6202934011
6202934021
6202999021
6204210010
6204230005
6204294012
6204311010
6204311020
6204312010
6204312020
6204334010
6204334020
6204392010
6204392020
6204398020
6211205400
6211410020
6211410055
6217909030
Вълнени палта и сака
за жени и момичета
бр. 339 048
442 6104210030
6104230014
6104292024
6104598020
6204210030
6204230010
6204294024
6204510010
6204510020
6104510000
6104531000
6104591005
6204532010
6204532020
6204592010
6204592020
6204594020
Вълнени дамски поли бр. 219 708
444 6104110000
6104131000
6104191000
6104198050
6204110000
6204131000
6204191000
6204198050
Вълнени дамски костюми
със съдържание на вълна
над 23 %
бр. 85 691
448 6104210040
6104230016
6104292036
6104610010
6104610020
6104631510
6104631520
6104692005
6104698024
6117909065
6204210040
6204230015
6204294036
6204611010
6204611020
6204619010
6204619020
6204619030
6204632510
6204632520
6204692010
6204692020
6204692030
6204696020
6204699020
6211206400
6211410010
6217909055
Вълнени панталони, три
четвърти панталони и шорти
за жени и момичета
бр. 388 044

Приложение № 3
към
чл. 3, ал. 3, т. 1

Входящ №. . . .

Приложение № 4
към
чл. 14, т. 1

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив