Наредба № 1 от 11 февруари 1997 г. за условията и реда за предоставяне на специална социална помощ на домакинства с ниски доходи и на социални заведения на бюджетна издръжка по програмата за спешна социална помощ

Държавен вестник брой: 49

Година: 1997

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 05.04.2004

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат условията и редът за предоставяне на специална социална помощ на домакинства с ниски доходи и на социални заведения на бюджетна издръжка към общините, Министерството на труда и социалните грижи, Министерството на образованието, науката и технологиите и Министерството на здравеопазването, наричани за краткост "социални заведения", по Програмата В7-500 на Европейския съюз за спешна социална помощ на Република България и по Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и Комисията на Европейския съюз.
(2) Социалното подпомагане по реда на тази наредба се извършва чрез общинските центрове за социални грижи и чрез социалните заведения със средства на Европейския съюз, предоставени на Министерството на труда и социалните грижи.

Чл. 2.
(1) Специална социална помощ се отпуска на домакинства, които са обхванати в системата за целева социална защита по Наредбата за целево подпомагане на домакинства с ниски доходи, и на социални заведения на бюджетна издръжка при ползване на електрическа енергия, топлинна енергия, горива и вода за битови нужди (ДВ, бр. 72 от 1996 г.).
(2) При определяне на домакинствата по ал. 1 се използват нормативите на целево подпомагане, прилагани за отоплителния сезон.

Чл. 3.
(1) Размерът на специалната социална помощ за домакинства се определя на базата 2 екю, умножени по коефициентите, определени в чл.4, ал. 4 от Правилника за социално подпомагане, приет с ПМС № 119 от 1996 година (ДВ, бр. 51 от 1996 г.).
(2) Общият размер на помощта за едно домакинство не може да надвишава 10 екю месечно.
(3) Базовият размер 2 екю може да се променя от министъра на труда и социалните грижи по предложение на Съвета за контрол по разходването на средствата по програмата.
(4) Помощта се предоставя в левове, като валутният размер на определената помощ се преизчислява по курса на екюто за деня, в който се извършва преводът на средствата по набирателната сметка на общинския център за социални грижи.

Чл. 4.
(1) Домакинството кандидатства за предоставяне на помощ с молба в свободен текст, подадена от един от пълнолетните му членове.
(2) Ръководителят на общинския център за социални грижи взема решение за отпускане на помощта в срок 10 дни от датата на подаване на молбата.

Чл. 5. Право на специална социална помощ по тази наредба имат и:
1. заведенията за социални грижи към общините и към Министерството на труда и социалните грижи;
2. заведенията от интернатен тип към Министерството на образованието, науката и технологиите;
3. специализираните здравни заведения за психично и белодробно болни лица към Министерството на здравеопазването и домовете "Майка и дете" към общините.

Чл. 6.
(1) Размерът на помощта за заведенията е равен на левовата равностойност на 13 екю за всяко настанено лице.
(2) Помощта се предоставя в левове, като валутният размер се преизчислява по курса на екюто за деня, в който се превеждат средствата по набирателната сметка на заведението.
(3) (Отм., ДВ, бр. 42/97 г.).

Чл. 7.
(1) Средствата, отпуснати на заведенията по тази наредба, могат да се изразходват за:
1. хранителни продукти;
2. заплащане на електрическа, топлинна енергия, горива и вода за настанените лица;
3. (изм., ДВ, бр. 49 от 1997 г.) медикаменти;
4. (изм., ДВ, бр. 49 от 1997 г.) облекло и постелен инвентар;
5. (нова, ДВ, бр. 42 от 1997 г.; изм., бр. 49 от 1997 г.) хигиенни материали;
6. (нова, ДВ, бр. 49 от 1997 г.) пособия за учебно-възпитателния процес от първа необходимост.
(2) (Нова, ДВ, бр. 49 от 1997 г.) Разходите по ал. 1 се извършват съобразно потребностите на настанените лица в заведението.
(3) (Предишна ал. 2, ДВ, бр. 49 от 1997 г.) Средствата се изразходват за допълнителни потребности над тези по съответните параграфи за издръжка, предвидени в бюджетната сметка на заведението.

Чл. 8. Общинските центрове за социални грижи съхраняват задължително следната документация:
1. молба за предоставяне на помощ;
2. молба-декларация по Наредбата за целево подпомагане на домакинствата с ниски доходи и на социални заведения на бюджетна издръжка при ползване на електрическа енергия, топлинна енергия, горива и вода за битови нужди (ДВ, бр. 72 от 1996 г.);
3. социална анкета и решение за отпускане на помощта по наредбата по т. 2;
4. регистрационен дневник на подадените молба (приложение № 1);
5. индивидуален картон на подпомаганото домакинство по образец (приложение № 2);
6. месечен опис на решенията за отпускане на помощи по образец (приложение № 3);
7. отчет за отпуснатите помощи по образец (приложение № 4).

Чл. 9.
(1) Средствата по Програмата за спешна социална помощ на Европейския съюз се провеждат от извънбюджетната сметка на Министерството на труда и социалните грижи в левове по набирателните сметки на общинските центрове за социални грижи и на заведенията, разкрити по реда на чл.50 от Закона за устройството на държавния бюджет (ДВ, бр. 67 от 1996 година) в Пощенска банка.
(2) Министерството на труда и социалните грижи превежда средствата за специалната социална помощ по набирателните сметки на общинските центрове за социални грижи и на социалните заведения в срок от 24-то до 30-о число на месеца, следващ този, за който е предназначена, с изключение на помощта за последния месец от действието на програмата, която се отпуска не по-късно от 15 юни.

Чл. 10.
(1) За получаване на средствата общинските центрове за социални грижи представят в Националния център за социални грижи до 10-о число на месеца опис на решенията за отпускане на помощи през предходния месец.
(2) Помощите се изплащат на домакинствата по график, утвърден от ръководителя на центъра за социални грижи в срок до 5 дни след превеждането им по набирателната сметка на центъра.
(3) В срок до 3 дни след приключване на графика за плащанията общинските центрове за социални грижи представят в националния център за социални грижи отчет за отпуснатите помощи и неусвоените средства.
(4) Неусвоените средства остават в набирателните сметки и се използват по предназначение през следващия месец.
(5) Неусвоените средства в края на Програмата за спешна социална помощ се връщат в извънбюджетната сметка на Министерството на труда и социалните грижи до 15 юли.

Чл. 11.
(1) (Изм., ДВ, бр. 42 от 1997 г.) За отпускане на средствата до 5-о число на месеца заведенията представят в съответните министерства с копие до Националния център за социални грижи поименен списък на настанените лица.
(2) Да 10-о число на месеца съответните министерства представят в Националния център за социални грижи обобщен списък на лицата в заведенията по образец (приложение № 5).

Чл. 12.
(1) За изразходване на средствата по тази наредба заведенията водят отделна документация съгласно Закона за счетоводството.
(2) В срок до 10 дни след получаване на помощта по набирателната си сметка заведенията представят отчет за изразходваните и неусвоените средства по образец (приложение № 6) до Националния център за социални грижи с копие до съответните министерства.
(3) Неусвоените средства остават в набирателните сметки и се използват по предназначение през следващия месец.

Чл. 12а. (Нов, ДВ, бр. 49 от 1997 г.) Неусвоените средства по сметката на Министерството на труда и социалната политика в края на Програмата за спешна социална помощ се изразходват за допълване на размера на помощта в социалните заведения за месеците февруари и март до 13 екю за всяко настанено лице независимо от срока на пребиваването му за посочения период.

Чл. 13.
(1) Организационно-методическото ръководство и контролът по правомерното отпускане на специалната социална помощ и разходването на средствата по реда на наредбата се осъществяват от:
1. контролните органи на Министерството на труда и социалните грижи, на Министерството на образованието, науката и технологиите и на Министерството на здравеопазването;
2. упълномощени длъжностни лица от областните администрации;
3. органите за контрола на държавния бюджет;
4. експерти по Програмата за спешна социална помощ на Европейския съюз.
(2) При констатирани нарушения органите по ал. 1 дават задължителни предписания за отстраняването им.

Чл. 14.
(1) Неправомерно получена помощ вследствие декларирани неверни данни се връща от получателя независимо от отговорността, която лицето носи по Наказателния кодекс.
(2) При нарушаване на наредбата, ако деянието не съставлява престъпление, виновните длъжностни лица се наказват по чл.32, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания. Заключителни разпоредби

§ 1. Министърът на труда и социалните грижи дава указания по прилагането на наредбата.

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.2 от ПМС № 42 от 1997 г. за реализация на Програмата В7-500 на Европейския съюз за спешна социална помощ на Република България.

§ 3. Наредбата влиза в сила от датата на подписване на Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и Комисията на Европейския съюз.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив