Наредба № 1 от 15 януари 1999 г. за данъчна регистрация

МФ

Държавен вестник брой: 69

Година: 1999

Орган на издаване: МФ

Дата на обнародване: 05.04.2004

Чл.1.
(1) Тази наредба урежда редът за извършване на данъчната регистрация.
(2) (доп.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) Данните, свързани с данъчната регистрация, се съхраняват в Национален данъчен регистър (НДР) при Главно управление на данъчната администрация, като информацията в него се поддържа на териториално, регионално и национално ниво.
(3) (нова,ДВ,бр.69 от 1999 г.) В националния данъчен регистър се вписва Единният идентификационен код (ЕИК) по БУЛСТАТ.

Чл.2. На данъчна регистрация подлежат:
1. местните физически лица;
2. нотариусите; лицата, упражняващи частна медицинска практика по ред, определен от министъра на здравеопазването; физическите лица, извършващи дейност, без да имат задължение за регистрация по Търговския закон;
3. едноличните търговци;
4. местните юридически лица, включително тези с идеална цел;
5. неперсонифицираните дружества;
6. чуждестранните юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в страната, включително чрез място на стопанска дейност, или получават доходи и придобиват имущества в страната, чрез търговски представителства и клонове, чуждестранни неперсонифицирани дружества, с изключение на чуждестранните юридически лица, получаващи доходи от дивиденти, лихви, авторски и лицензионни възнаграждения по лизингови и наемни договори с предмет движимо имущество и доходи от продажба на дялове, акции и ценни книжа;
7. чуждестранните физически лица, когато осъществяват стопанска дейност, получават доходи или притежават имущества в страната, с изключение на чуждестранните физически лица, получаващи доходи от дивиденти, лихви, авторски и лицензионни възнаграждения по лизингови и наемни договори с предмет движимо имущество и доходи от продажба на дялове, акции и ценни книжа.

Чл.3.
(1) Местните физически лица по чл.2, т.1 се регистрират служебно.
(2) Регистрацията се извършва чрез данъчната служба по постоянен адрес, посочен в подадената данъчна декларация.

Чл.4.
(1) Нотариусите са длъжни в 14-дневен срок от вписването им в регистъра на Нотариалната камара да подадат декларация за данъчна регистрация по образец (приложение No 1) чрез данъчната служба по постоянен адрес.
(2) Лицата, упражняващи частна медицинска практика, са длъжни в 14-дневен срок от получаване на удостоверението за регистрация от общините да подадат декларацията за данъчна регистрация по образец (приложение No 1) чрез данъчната служба по постоянен адрес.
(3) Физически лица, извършващи дейност като еднолични търговци, без да имат задължение за регистрация по Търговския закон, са длъжни в 14-дневен срок от получаване на удостоверението за регистрация от общините да подадат декларация за данъчна регистрация по образец (приложение No 1) чрез данъчната служба по постоянен адрес.

Чл.5. Лицата по чл.2, т.3 са длъжни да подадат декларация за данъчна регистрация по образец (приложение No 2) чрез данъчната служба по седалището им в 14-дневен срок от датата на влизане в сила на съдебното решение за регистрация.

Чл.6. Лицата по чл.2, т.4 са длъжни да подадат декларация за данъчна регистрация по образец (приложение No 2) чрез данъчната служба по седалището им в 14-дневен срок от датата на влизане в сила на съдебното решение за регистрация или от датата на акта за създаването им.

Чл.7. Лицата по чл.2, т.5 са длъжни да подадат декларация за данъчна регистрация по образец (приложение No 3) чрез данъчната служба по седалището им в 14-дневен срок от датата на сключване на договора за учредяване на лицето. Седалището на дружеството се доказва пред данъчната служба с нотариално заверен препис на учредителния акт.

Чл.8. Лицата по чл.2, т.6 подават декларация за данъчна регистрация по образец (приложение No 2) чрез данъчната служба на територията, на която се извършва дейността или е получен доходът, съответно чрез данъчната служба на територията, на която се намира имуществото.

Чл.9. Лицата по чл.2, т.7 подават декларация за данъчна регистрация по образец (приложение No 1) чрез данъчната служба на територията, на която се извършва дейността или е получен доходът, съответно чрез данъчната служба на територията, на която се намира имуществото.

Чл.10. Лицата по чл.2, т.6 и 7 са длъжни да подадат декларацията за данъчна регистрация в 14-дневен срок от започване на дейността, получаване на дохода, придобиване на имущество, регистриране на клона или търговското представителство.

Чл.11. Лицата по чл.2, т.2 - 7 са длъжни да декларират по образец (приложение No 4) в съответната данъчна служба броя и номерата на всичките си банкови сметки в страната и в чужбина с подаването на декларацията за данъчна регистрация. Същите са длъжни да декларират в 7-дневен срок и всяка новооткрита или закрита банкова сметка в страната и в чужбина.

Чл.12. Лицата, представляващи юридическите лица (без бюджетните организации), неперсонифицираните дружества, едноличните търговци, чуждестранните юридически лица, които осъществяват стопанска дейност в страната, включително чрез място на стопанска дейност, или получават доходи и придобиват имущества в страната, чрез търговски представителства и клонове, чуждестранни неперсонифицирани дружества, както и главните счетоводители по смисъла на чл.48, 49 и 50 от Закона за счетоводството, освен тези на бюджетните организации, са длъжни да заверят в съответната данъчна служба образец от подписа си (приложения No 5 и 6) едновременно с подаване на декларацията за данъчна регистрация или в 14-дневен срок от промяната на лицето.

Чл.13.
(1) Лицата по чл.2, т.3 - 6 се регистрират чрез данъчна служба "Големи данъкоплатци", в чийто район се намира седалището им, ако към 31.XII.1997 г. отговарят едновременно на два от следните критерии:
1. (изм.,ДВ,бр.55 от 1999 г.) годишни приходи - над 2,5 млн. лв.;
2. (изм.,ДВ,бр.55 от 1999 г.) дължими или подлежащи на възстановяване данъци, такси и вноски в бюджета - над 100 хил. лв.;
3. (изм.,ДВ,бр.55 от 1999 г.) стойност на МДА след ревалоризацията към 1.I.1998 г. - над 1 млн. лв.
(2) Задължението за пререгистрация или прекратяване на регистрацията в ДС "Големи данъкоплатци" възниква след изтичане на всеки две години, считано от 1.I.1999 г. при наличието или отсъствието на условието по ал.1.
(3) Пререгистрацията чрез ДС "Големи данъкоплатци" се извършва чрез подаване на декларация за данъчна регистрация в срок до 15 януари на годината, следваща изтичането на периода по ал.2.

Чл.14. Декларацията за данъчна регистрация по образец следва да се подаде лично или от представител с нотариално заверено пълномощно.

Чл.15.
(1) (изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) На данъчнорегистрираните лица се издава десетразряден идентификационен номер от НДР.
(2) (изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) Идентификационният номер от НДР на лицата, посочени в чл.2, т.1 и 2, съвпада с единния граждански номер.
(3) (изм. и доп.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) Идентификационният номер от НДР на лицата, посочени в чл.2, т.3, 4, 5, 6, 7, се вписва в удостоверение по образец (приложение No 7), защитено в пластмасово фолио, както и върху заверения от съда препис на съдебното решение на лицата по чл.2, т.3 и 4. В удостоверението се вписва и ЕИК по БУЛСТАТ.
(4) (изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) Идентификационният номер от НДР на лицата, посочени в чл.2, т.7, съвпада с личния или осигурителния номер на чуждестранното физическо лице.
(5) Удостоверението по ал.3 се връчва на лицето чрез съответната данъчна служба в 7-дневен срок от подаване на декларацията за регистрация.
(6) (изм. и доп.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) До издаване на удостоверението лицето получава заверен от данъчната служба екземпляр на декларацията за данъчна регистрация с вписан идентификационен номер от НДР и ЕИК по БУЛСТАТ.

Чл.16. (изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) Лицето е длъжно да посочва идентификационния си номер от НДР във всички издавани от него документи.

Чл.17.
(1) При промяна на седалището или постоянния си адрес регистрираното лице е длъжно да подаде в 14-дневен срок декларация за регистрация в данъчната служба, на чиято територия е новото седалище на управление или новият постоянен адрес.
(2) В 14-дневен срок лицата уведомяват данъчната служба, където е извършена регистрацията, за всяка промяна в данните, посочени в декларацията за данъчна регистрация.
(3) В случаите по ал.1 данъчната служба регистрира лицето, като запазва неговия идентификационен номер от НДР. След регистрацията същата в 14-дневен срок уведомява и изисква от данъчната служба, от която лицето се премества, всички документи, свързани с данъчното му облагане.

Чл.18. (изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) На лицата, неизпълнили или нарушили тази наредба, се налага санкция по чл.31 от Закона за административните нарушения и наказания.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Лицата по чл.2, т.2 - 7, които не са данъчно регистрирани, са длъжни в 14-дневен срок от влизането на тази наредба в сила да подадат чрез съответната данъчна служба декларация за данъчна регистрация.

§ 2. Данъчнорегистрираните до влизането в сила на тази наредба лица са длъжни да подадат декларация за данъчна регистрация в случай, че има ново обстоятелство, произтичащо от разпоредбите на тази наредба, което изисква промяна в данъчната регистрация или нова регистрация.

§ 3. Районите на данъчните служби се определят от министъра на финансите по реда чл.7, ал. 2 от Закона за данъчната администрация.

§ 4. Тази наредба отменя Наредба No 4 за данъчната регистрация (ДВ, бр. 75 от 1993 г.).

§ 5. Съдилищата и общините, посочени в чл.11 от Закона за данъчното производство, Министерството на териториалното развитие и строителството - управление "Гражданска регистрация и административно обслужване", и Министерството на вътрешните работи предоставят на данъчната администрация безплатно информация във връзка с поддържане на данъчния регистър.

§ 6. Тази наредба се издава на основание чл.6 от Закона за данъчното производство.
Министър: М. Радев

Приложение No 1
към чл. 4 и 9

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ ТУДА .....................
ДАНЪЧНА СЛУЖБА ...........
НАЧАЛНИК .................

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДАНЪЧНА РЕГИСТРАЦИЯ

Информацията, представена на данъчната администрация, в този формуляр не може да бъде предавана на никого освен на лица и институции, изрично предвидени в законите за данъчно облагане.
Дата .......
1. ЕГН: /_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/ ..... (личен номер за чужденец)
2. л.карта/паспорт No ..... (др. документ за самоличност)
3. Име, презиме и фамилия ...................................
4. Постоянен адрес .......................................... (ж.к., ул. No, бл. No, вх., ет. , ап.)
5. Община ....................
6. Населено място ..........
7. Пощенски код ..............
8. Телефон .... Телефакс ....
9. Дата на получаване в данъчна служба .......................
към ТУДА .....................................................
10. Дата на данъчно регистриране .............................
11. Идва от Данъчна служба ...................................
към ТУДА .....................................................
12. Премества се в Данъчна служба ............................
към ТУДА .....................................................
13. Дата на преместване ......................................
Долуподписаният, ................................, декларирам,

че посочената в тази декларация информация е вярна и пълна.

Дата: ........... Подпис: ............

Забележка. В т.1 за чуждестранни физически лица се попълва личен номер за чужденец съгласно чл.16, ал.1, т.3 от Закона за българските документи за самоличност, а ако лицето няма такъв, се попълва осигурителен номер.

Приложение No 2
към чл. 5, 6 и 8

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

ТУДА .....................
ДАНЪЧНА СЛУЖБА ...........
НАЧАЛНИК .................

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДАНЪЧНА РЕГИСТРАЦИЯ

Информацията, представена на данъчната администрация, в този формуляр не може да бъде предавана на никого освен на лица и институции, изрично предвидени в законите за данъчно облагане.
Дата ...........
1. (изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН НОМЕР ОТ НДР /_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
2. Пълно юридическо наименование .........................
.......................................................... (име на чуждестранното лице)
3. Търговско наименование ................................
4. Вид търговец ..........................................
5. Съдебна регистрация - окръжен съд .....................
6. Дело No ...........
7. Година ....................
8. Седалище по съд.р/я ...................................
Община ..............
Населено място ...............
9. Пощенски код
10.БУЛСТАТ /_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
11. Телефон ......... Телекс ......... Телефакс ..........
12. Лице за контакт ...................................... (име и фамилия, длъжност, телефон)
13. Основни дейности:
1 ...............................
2 ...............................
3 ...............................
14. Юридическото лице се представлява от .................
Адрес: ...................................................
ЕГН: /_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/ (личен или осигурителен номер за чужденец)
15. Банкова сметка No: .......... Банка/код: ..............
16. Има ли юридическото лице клонове, търговски обекти, офиси, производствени цехове и пр. в страната и в чужбина? ДА НЕ (Избраното се огражда). Напишете адресите и телефоните им на отделен лист.
17. Дата на получаване в данъчна служба .............................. към ТУДА ...............
18. Дата на данъчно регистриране .........................
19. Идва от Данъчна служба .......................................... към ТУДА ...............
20. Дата на преместване ..................................
Долуподписаният, ........................................, декларирам, че посочената в тази декларация информация е вярна и пълна.
Дата: ....... Длъжност: ......... Подпис и печат: ........

УКАЗАНИЕ
за попълване на декларацията за данъчна регистрация Приложение No 2 от Наредбата за данъчна регистрация
(Формулярът се попълва на машина.)

Т. 1 - Попълва се от данъчния служител.
Т. 2 - Попълва се пълното наименование на фирмата или името на чуждестранното лице, осъществило стопанската дейност или получило доход в страната.
Т. 3 - Попълва се търговското наименование, ако има такова, което може да е различно от това в т. 2.
Т. 4 - Попълва се видът на фирмата по съдебна регистрация или чуждестранното лице.
Т. 5, Т. 6, Т. 7 - Попълват се данни от съдебната регистрация на фирмата - съдът, в който е направена регистрацията, номерът на делото и годината на регистрация.
Т. 8 - Попълва се адресът на седалището на фирмата или адресът на чуждестранното лице.
Т. 9, Т. 10 - Попълват се пощенският код и БУЛСТАТ.
Т. 11 - Попълват се известни телефони, телефакси и телексни номера за връзка с фирмата или чуждестранното лице.
Т. 12 - Попълват се името, длъжността и телефонният номер на служителя, който ще отговаря за уреждането на данъчните задължения на фирмата, с когото данъчната администрация трябва да установи контакт. Това лице може да е собственикът, главен счетоводител, заместник главен счетоводител, счетоводител или друго лице, на което е възложена тази задача. Служителят следва да е упълномощен изрично, че ще се занимава с делата, свързани с данъчното облагане на фирмата.
Т. 13 - Посочват се основните дейности, които се извършват. При повече от една се посочват три основни дейности, като се степенуват в низходяща градация.
Т. 14 - Посочват се трите имена и единният граждански номер на физическото лице, личен или осигурителен номер на представляващия.
Т. 15 - Попълва номерът на банковата сметка на лицето и банката, в която е сметката. Ако има повече от една сметка, на допълнителен лист се описват всички налични до момента сметки и банки, в които са открити. Пред т.15 се изписва " ДЛ" (допълнителен лист), а самият допълнителен лист се озаглавява "Банкови сметки по точка 15".
Т. 16 - На регистрационния формуляр се отбелязва с "0" верният отговор. Когато той е " ДА", на допълнителен лист се описват всички търговски обекти, офиси, производствени цехове с техните адреси и телефони.
Т. 17 - Попълва се датата на представяне в данъчната служба.
Т. 18 - Попълва се от данъчния служител.
Т.19 и Т.20 (изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) - Използват се при преместване на лицето от една данъчна служба в друга данъчна служба, като полученият идентификационен номер от НДР се запазва.
Декларацията се подписва от собственика или от изрично упълномощено от него лице.
Приложения към регистрационния формуляр:
1. (изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) Копие от решение за съдебна регистрация. Оставя се в досието на фирмата, като в него се отбелязват присвоеният идентификационен номер от НДР и датата.
2. Допълнителен лист към Т. 15.
3. Допълнителен лист към Т. 16.

Приложение No 3
към чл. 7

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ ТУДА .....................
ДАНЪЧНА СЛУЖБА ...........
НАЧАЛНИК .................

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ДАНЪЧНА РЕГИСТРАЦИЯ

Информацията, представена на данъчната администрация, в този формуляр не може да бъде предавана на никого освен на лица и институции, изрично предвидени в законите за данъчно облагане.
Дата ...........
1. (изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН НОМЕР ОТ НДР /_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
2. Учредителен акт No ..../....
3. Срок на действие .......
4. Седалище ..............................................
5. БУЛСТАТ /_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
6. Телефон ........ Телекс .......... Телефакс ...........
7. Учредители:
1. ........................................
................................................ (трите имена по документ за самоличност, ЕГН и постоянен адрес или пълно юридическо наименование, No и адрес на управление)
2. ........................................
3. ........................................
8. Лице за контакт ........................... (име и фамилия, длъжност, телефон)
9. Основна дейност: ......................................
10. Банкова сметка No: ........... Банка: .................
11. Дата на получаване в данъчна служба............................... към ТУДА ....................
12. Дата на данъчно регистриране .........................
13. Идва от Данъчна служба .......................................... към ТУДА ....................
14. Дата на преместване ..................................
Долуподписаният, ........................................, декларирам, че посочената в тази декларация информация е вярна и пълна.
Дата: ....... Длъжност: ......... Подпис и печат: ........

Приложение No 4
към чл. 11

вх. № ...... от ......

ДО НАЧАЛНИКА НА ДАНЪЧНА СЛУЖБА
.............. гр. .............

ДЕКЛАРАЦИЯ
ЗА БРОЯ И НОМЕРАТА НА ВСИЧКИ БАНКОВИ СМЕТКИ

Долуподписаният(та) ................................. (име, презиме, фамилия) с л.п.(л.к.) серия ... № ...., издаден от ....... дата..... ЕГН .................. ЛНЧ .................... на длъжност ............................................... в ...................... (пълно юридическо наименование на фирмата - юридическо лице (без бюджетна организация), неперсонифицирано дружество, едноличен търговец, клон на чуждестранно лице и търговско представителство)
Забележка. Ненужното се зачертава.
(изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) Със седалище (постоянен адрес) ......................... (по съдебна регистрация) с идентификационен номер от НДР ....... телефон ...... телефакс ..........
На основание Наредба за данъчна регистрация

ДЕКЛАРИРАМ,

че фирмата, която представлявам има/имам следните банкови сметки в левове и във валута в страната и в чужбина, както следва:
В СТРАНАТА

No по
ред
Данни за банката (банковия код)
Банков код Банкова сметка Валута Наименование на банката Град
1.
2.
3.

В ЧУЖБИНА

Код
Държава
Сметка Банка
Валута
1.
2.

Известно ми е, че на основание Наредбата за данъчна регистрация съм задължен(а) в седемдневен срок след откриване на нова банкова сметка или закриване на съществуващата да уведомя ДС по месторегистрация (постоянен адрес).
Дата ............. Декларатор ................... (подпис и печат)
гр. ..............

Приложение No 5
към чл. 12

вх. № ...... от ......

ДО НАЧАЛНИКА НА ДАНЪЧНА СЛУЖБА
.............. гр. .............

ОБРАЗЕЦ
от подписа на представляващия

(изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) Долуподписаният (та) ............................... (име, презиме, фамилия) с л.п. (л.к.) серия .... No ..., издаден от ..... дата.... ЕГН ................. ЛНЧ .................. в качеството си на .................................. (представляващ) в ................... (пълно юридическо наименование на фирмата) със седалище (постоянен адрес) .......................... (по съдебна регистрация) с идентификационен номер от НДР ....... телефон ........ телефакс .......

ЗАЯВЯВАМ, ЧЕ СЕ ПОДПИСВАМ ПО СЛЕДНИЯ НАЧИН:

.........................................................
Дата .......... Декларатор .................... (подпис и печат)
гр. ...........
Настоящият подпис е положен пред мен .................... данъчен инспектор при Данъчна служба ..................... гр. ................
Дата .......... .................... (подпис на дан. инспектор и печат)

Забележка. Декларацията се приема от данъчен инспектор след проверка на данните по личния паспорт (карта) и копие от решението за съдебна регистрация.

Приложение No 6
към чл. 12

вх. № ...... от ......

ДО НАЧАЛНИКА НА ДАНЪЧНА СЛУЖБА
.............. гр. .............

ОБРАЗЕЦ
от подписа на главния счетоводител

(изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) Долуподписаният (та) .................................... (име, презиме, фамилия) с л.п. (л.к.) серия .... No ..., издаден от ..... дата.... ЕГН .................. в качеството си на ..................... (главен счетоводител) в .............................................. (пълно юридическо наименование на фирмата) със седалище (постоянен адрес) ..................... (по съдебна регистрация) с идентификационен номер от НДР ....... телефон ....... телефакс ........

ЗАЯВЯВАМ, ЧЕ СЕ ПОДПИСВАМ ПО СЛЕДНИЯ НАЧИН:

.........................................................
Дата ............ Декларатор .............. (подпис и печат)
гр. .............
Настоящият подпис е положен пред мен .................... данъчен инспектор при Данъчна служба .......................... гр. ...........
Дата ......... .................... (подпис на дан. инспектор и печат)
Забележка. Декларацията се приема от данъчен инспектор след проверка на данните по личния паспорт (карта) и копие от решението за съдебна регистрация.

Приложение No 7
към чл. 15, ал.3

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

ГЛАВНО УПРАВЛЕНИЕ НА ДАНЪЧНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

УДОСТОВЕРЕНИЕ

................................................... със седалище (постоянен адрес): ................................................... към данъчна служба .............................
(изм.,ДВ,бр.69 от 1999 г.) има идентификационен номер от НДР /_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/
ТУДА град .............................
Дата на обща данъчна регистрация по ЗДП .................
Дата на регистрация по ЗДДС .................
Дата на регистрация по ЗА .................
Дата ............ Началник: .....................

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив