Наредба № 1 от 16.09.2008 г. за създаването и поддържането на специализираните карти и регистри на обектите по чл. 6, ал. 4 и 5 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие

Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Държавен вестник брой: 84

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Дата на обнародване: 29.09.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С наредбата се определят съдържанието, условията и редът за създаването, поддържането и съхраняването на специализираните карти и регистри и информационна система на обектите по чл. 6, ал. 4 и 5 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).
(2) Картите и регистрите по ал. 1 са специализирани карти и регистри по смисъла на чл. 32, ал. 1, т. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР).
 
Чл. 2.
(1) Обектите по чл. 6, ал. 4 ЗУЧК са публична държавна собственост и включват:
1. морските плажове;
2. брегоукрепителните и брегозащитните системи и съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите, изградени в имотите - държавна собственост, извън границите на населените места;
3. прилежащите на морето крайбрежни езера, лагуни, лимани и влажни зони;
4. пясъчните дюни;
5. островите, включително и изградените от човешка дейност.
(2) Обектите по чл. 6, ал. 5 ЗУЧК са публична общинска собственост и включват брегоукрепителните и брегозащитните системи и съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите.

Чл. 3. Специализираните карти и регистри на обектите по чл. 6, ал. 4 и 5 ЗУЧК (наричани по-нататък за краткост "специализирани карти и регистри") и информационната система се създават и поддържат от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Чл. 4.
(1) Специализираните карти и регистри се изработват с цел документиране на пространственото положение и на технически характеристики за обектите по чл. 2.
(2) Специализираните карти и регистри осигуряват информация за:
1. изработване на устройствени схеми и на общи и подробни устройствени планове;
2. опазване на естествения ландшафт и на морския бряг от ерозия, абразия и свлачищни процеси;
3. защита на културно-историческото наследство;
4. изработване на инвестиционни проекти;
5. предоставяне на концесия на морските плажове;
6. решаване на други задачи.

Глава втора
СЪЗДАВАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ КАРТИ И РЕГИСТРИ

Раздел I
Съдържание на специализираните карти и регистри

Чл. 5.
(1) Специализираните карти и регистри се изработват на базата на кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър.
(2) Специализираните карти на обектите по чл. 2 съдържат елементите на кадастралната карта, допълнени с местоположението и очертанието на тези обекти.
(3) Специализираните регистри на обектите по чл. 2 съдържат описанието на поземлените имоти, в които те са разположени, извлечено от кадастралния регистър на недвижимите имоти, допълнено със специализираните данни - технически, количествени и качествени характеристики, и данни за ползвателите и правата им върху тях.

Чл. 6.
(1) Специализираните карти на обектите по чл. 2 съдържат и местоположението на:
1. пешеходни и велосипедни алеи, разделителни пътни ивици и др.;
2. линейни инженерни мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура;
3. естествени и изкуствени водни площи и течения, басейни, корекции на водни течения, сондажи, солници, зауствания на отпадъчни води и др.;
4. огради и други заграждения, които не са имотообразуващи;
5. трайни насаждения и зелени площи, декоративни елементи, монументи и други обекти на изкуството;
6. спортни площадки и съоръжения;
7. границите на охранителните зони "А" и "Б" по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.
(2) В зависимост от характера на територията с техническото задание за възлагане в съдържанието на специализираните карти може да бъде включено изобразяване и на релефа на земната повърхност.
 
Чл. 7.
(1) Специализираните регистри на обектите по чл. 2 съдържат :
1. основни кадастрални данни за поземлените имоти, в които са разположени: идентификатор, площ, трайно предназначение на територията, адрес;
2. вид на собствеността на поземления имот - публична държавна или общинска собственост;
3. пореден номер на обекта в границите на поземления имот;
4. вид на обекта;.
5. технически, количествени и качествени характеристики;
6. данни за актовете, удостоверяващи правата върху обектите, включително за предоставяне на концесия;
7. регистрационен номер на паспорта на съоръжението.
(2) Специализираните регистри се създават и поддържат във вид съгласно приложение № 1.

Раздел II
Създаване на специализираните карти и регистри

Чл. 8.
(1) Агенцията по геодезия, картография и кадастър възлага по реда и условията на Закона за обществените поръчки изработването на специализирани карти и регистри на обектите по чл. 2 на правоспособни лица по чл. 17 ЗКИР.
(2) Териториалният обхват на обектите по чл. 2, етапите за изработване и специфичните изисквания към специализираните карти и регистри се определят с техническо задание, съставено от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, съгласувано със съответното отговорно ведомство или общинска администрация.
(3) Органите по ал. 2 съдействат на изпълнителя, като:
1. уведомяват заинтересуваните ведомства и лица за изпълнителя и за началото и времетраенето за извършване на дейностите;
2. предоставят на изпълнителя изходни документи и данни, необходими за работата;
3. осигуряват достъп на изпълнителя до обектите.
(4) За извършване на дейности, свързани с изработването и поддържането на специализираните карти и регистри, собствениците и ползвателите на недвижимите имоти са длъжни да осигуряват свободен достъп в тях.

Чл. 9.
(1) За изработването на специализираните карти и регистри Агенцията по геодезия, картография и кадастър предоставя за съответната територия кадастрална карта и кадастрални регистри.
(2) За изработването на специализираните карти и регистри се извършват геодезически, фотограметрични и други дистанционни измервания и могат да бъдат ползвани данни от едромащабната топографска карта в мащаб (М) 1 : 5000 или от други специализирани карти и регистри, данни по чл. 97 от Закона за концесиите, както и данни от други източници.
(3) Материалите и данните по ал. 2 се предоставят безвъзмездно от ведомствата и общините в 14-дневен срок от поискването им.

Чл. 10.
(1) За извършване на геодезически, фотограметрични и други измервания се използва геодезическата основа на кадастралната карта. Нова работна геодезическа основа се създава при необходимост съгласно изискванията на наредбата по чл. 31 ЗКИР и съгласувано със Службата по геодезия, картография и кадастър.
(2) За изследване и наблюдение на деформации на брегоукрепителни, брегозащитни и геозащитни съоръжения и свлачищни райони могат да се изграждат допълнителни точки от геодезическата основа (визирни стълбове), изискванията към които се определят в техническото задание.

Чл. 11.
(1) Пясъчните дюни се заснемат и отразяват в специализираните карти като отделни обекти. В специализирания регистър в графа "Характеристики" се записва техният вид - зараждащи се подвижни дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) или облесени дюни.
(2) На брегоукрепителните и брегозащитните системи и съоръжения - дамби, буни, диги, подпорни стени и др., се заснемат външните очертания, както и насипаните камъни, скални отломки или бетонови блокове за защита на брега. Заснемат се и надземните проводи със стълбовете и съоръженията към тях, масивни парапети, стълби и др.
(3) На яхтени и рибарски пристанища и на водни бази за акостиране на плавателни съдове се заснемат бреговете, кейовете, укрепителните стени, вълноломите, рампите, фаровете, временни складове, резервоари и др.
(4) Крайбрежни езера, лагуни, лимани, влажни зони и острови се заснемат по бреговата им линия. На водните течения се показва посоката им. Водни площи и течения с непостоянно водно ниво или които пресъхват през по-голямата част от годината, се изобразяват с прекъсната линия.
(5) На естествените и изкуствените водни течения с широчина:
1. над 3.М мм (където М е мащабното число на картата) се заснемат двата бряга;
2. от 1.М мм до 3.М мм може да се заснеме само единият бряг, а другият се изобразява чрез измерената широчина на водното течение;
3. по-малка от 1.М мм се заснема и изобразява средната линия на водното течение.
(6) Териториите с естествена растителност или изкуствено озеленяване се заснемат с достатъчен за правилното им изобразяване брой точки. Заснемат се отделно стоящи дървета с диаметър на стеблото, по-голям от 0,4 м, алеи с широчина 1 м или по-голяма, паметници, скулптурни фигури, чешми и др.
(7) На пътищата и улиците се заснемат пътните платна, тротоарите, разделителните ивици, островите, подлезите и надлезите, водостоците, тревните площи, алеите, различните видове настилки и др. Заснемат се и изкопи, насипи, канавки, подпорни стени и други съоръжения. Тротоарите, алеите и разделителните ивици се заснемат, когато широчината им е 1 м или по-голяма.
(8) Надземни тръбопроводи и съоръжения на колони се заснемат чрез опорните им колони. Заснемат се канализационни колектори, съоръжения от пречиствателни станции за питейни и отпадни води и др.
(9) На подземните проводи и съоръжения се заснемат видимите надземни части. Ситуационно се заснемат всички шахти и камери по външните им очертания, кръглите - с една точка в центъра им, а тези над 1 м - по действителните им размери, като се изобразяват мащабно.
(10) На спортните съоръжения се заснемат алеите, игрищата, пистите, площадките, зелените площи, басейните, трибуните и др.
(11) Релефът на терена се изобразява чрез хоризонтали, щрихи и надписани надморски височини на характерни места. При изискване, указано в техническото задание, релефът може да се изобрази само с надморски височини. Нарушените теренни форми се изобразяват със съответните условни знаци.
 
Чл. 12.
(1) За териториите на морските плажове с техническо задание може да се възложи заснемане на преместваеми обекти и съоръжения за нуждите на здравното и санитарно-хигиенното обслужване, спортно-развлекателна дейност, водноспасителна дейност, търговско обслужване и за поддържане на морските плажове - спасителни постове, медицински пунктове, складове, коктейл-барове и заведения за обществено хранене, развлекателни и спортни обекти, детски кътове, павилиони, съблекални, душове и др.
(2) Техническите характеристики и размери за морските плажове и дюни се описват в таблици съгласно приложение № 2 и включват данни за обща площ, чиста активна пясъчна площ, дължини на всяка една от границите, ширини на плажната ивица (средна, максимална, минимална), максимална надморска височина и др.
(3) Размерите на обектите на техническата инфраструктура и на преместваемите обекти, разположени в морските плажове, се описват в табличен вид съгласно приложение № 3.
(4) Информацията по ал. 2 и 3 се съхранява в досие на всеки един от плажовете. Досиетата се създават и поддържат в писмен и цифров вид.

Чл. 13.
(1) Границите на охранителни зони "А" и "Б" се определят за територията на Черноморското крайбрежие - урбанизирана и неурбанизирана територия, включително и за островите във вътрешните морски води и териториалното море.
(2) При определяне на границата на охранителна зона "А" се спазват следните изисквания:
1. всяка точка от линията, определяща откъм сушата границата на зона "А", трябва да бъде на разстояние 100 м от най-близката точка от линията на морския бряг, а при наличие на морски плаж и/или пясъчни дюни - от сухоземната граница на плажа или дюните;
2. границата на зона "А" в акваторията се определя на 200 м от линията на морския бряг;
3. за териториите на острови и полуострови границата на зона "А" се отразява само в случаите, когато разстоянието между две срещуположни точки от морския бряг или от морския плаж е по-голямо от 200 м;
4. когато линията на морския бряг е силно начупена, се допуска тя да бъде генерализирана.
(3) При определяне на границата на охранителна зона "Б" се спазват следните изисквания:
1. всяка точка от линията, определяща границата на зона "Б", трябва да бъде на разстояние 2000 м от най-близката точка от линията, определяща сухоземната граница на охранителна зона "А";
2. от обхвата на зона "Б" се изключват урбанизираните територии.
(4) Информацията за границите на охранителни зони "А" и "Б" се съхранява в интегрираната информационна система на кадастъра и имотния регистър.
(5) Границите на охранителни зони "А" и "Б" се отразяват върху устройствените планове и схеми и се нанасят в други документи, издавани за нуждите на устройството на територията, инвестиционното проектиране и строителството.

Чл. 14.
(1) Специализираните карти се създават в цифров и графичен вид, а се поддържат в цифров вид чрез специализираната информационна система.
(2) Специализираните регистри се създават в цифров и писмен вид, а се поддържат в цифров вид.
(3) Информацията за обектите по чл. 2 от специализираната карта в цифров вид се съхранява на отделни слоеве, включващи техническа инфраструктура, водни обекти, благоустройство, релеф и др.
(4) Специализираните карти в цифров вид се изработват във формата на записа по чл. 12, т. 5 ЗКИР.

Чл. 15.
(1) Разграфката, номенклатурата и размерите и извънрамковото оформление на листовете на специализираната карта са еднакви с тези на кадастралната карта за съответната територия.
(2) Мащабът на специализираната карта е 1:1000. В зависимост от площта на обектите по чл. 2 с техническо задание може да бъде определен и мащаб 1:500 или 1:2000.
(3) Точността на специализираната карта съответства на точността на кадастралната карта.
 
Чл. 16.
(1) Обектите на специализираната карта се заснемат с оглед мащабното им изобразяване.
(2) Обект, който не може да се изобрази мащабно на картата, се заснема с точка в геометричния му център или с точки по оста му и се изобразява със съответния условен знак.
(3) Обектите се изобразяват и надписват съгласно Условни знаци за кадастрални планове на населени места и незастроени терени в мащаби 1:1000 и 1:500 (издание на МТРС, 1993 г.), Условни знаци за едромащабни топографски карти в мащаб 1:10 000, 1:5000 и 1:2000 (издание на МТРС, 1993 г.), Инструкция и условни знаци за изработване и поддържане на планове на подземни проводи и съоръжения (издание на ГУГК, 1984 г.), допълнени с тези от приложение № 4.

Чл. 17.
(1) Създаването, поддържането, съхраняването и предоставянето на данните за обектите по чл. 2 от специализираните карти и регистри се осигуряват чрез специализирана информационна система.
(2) Специализираната информационна система поддържа връзка с интегрираната информационна система на кадастъра и имотния регистър.

Раздел III
Приемане на специализираните карти и регистри
 
Чл. 18.
(1) Специализираните карти и регистри се приемат от комисия в състав: председател - представител на Службата по геодезия, картография и кадастър, и членове - представители на Службата по геодезия, картография и кадастър, на областната и общинската администрация, на ведомства и на други заинтересувани лица.
(2) Началникът на Службата по геодезия, картография и кадастър назначава комисията по ал. 1 в 7-дневен срок от предоставяне от страна на изпълнителя на материалите и данните съгласно приложение № 5.
(3) За приемане на специализирани карти с площ, по-голяма от 10 ха, Агенцията по геодезия, картография и кадастър може да възложи на правоспособни лица по чл. 17 ЗКИР извършване на контролни измервания и проверка на данните. Докладът за резултатите от извършения контрол се представя за работата на комисията по ал. 1.
(4) Комисията по ал. 1 в 30-дневен срок от назначаването й проверява съдържанието и точността на специализираните карти и регистри и взема решение за приемането или неприемането им. За направените констатации и взетото решение се съставя протокол.
(5) На заседанията на комисията задължително присъства без право на съвещателен глас правоспособно лице по чл. 17 ЗКИР, представител на изпълнителя.
(6) В случай на неприемане на специализираните карти и регистри се определя срок за отстраняване на допуснатите несъответствия, след което в 30-дневен срок от повторното им представяне се извършва ново разглеждане.

Чл. 19.
(1) Приетите специализирани карти и регистри в графичен, писмен и цифров вид се съхраняват от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.
(2) Копие от специализираните карти и регистри в цифров вид се предават на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а за обектите общинска собственост - и на съответната общинска администрация.

Глава трета
ПОДДЪРЖАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАНИТЕ КАРТИ И РЕГИСТРИ

Чл. 20. Специализираните карти и регистри се поддържат и предоставят чрез специализираната информационна система.

Чл. 21.
(1) Поддържането на специализираните карти и регистри в актуално състояние се състои в отразяване на нови обекти или елементи от картата или нови технически характеристики за тях въз основа на информация, предоставена на Агенцията по геодезия, картография и кадастър от възложителите.
(2) Новите обекти или елементи на специализираните карти са заснемат чрез геодезически измервания при спазване на съответните изисквания за изработването им.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Брегова линия" е линията на пресичане на повърхността на сушата с нивото на водата към момента на измерването.
2. "Лагуна" е плитък водоем, отделен от морето с пясъчна ивица, образуван около устията на реките.
3. "Лиман" е територия, в миналото устие на река, а сега покрито с морска вода. Отворените лимани са свободно свързани с морето. Затворените лимани са изолирани от морето от пясъчна преграда.
4. "Влажна зона" е район, включващ езера, блата, мочурища, торфища или други водни площи, независимо дали са естествени или изкуствени, постоянни или временни, с вода, която е статична или течаща, прясна, полусолена или солена, включително морска вода, чиято дълбочина или отлив не надхвърля 6 м.
5. "Пясъчна дюна" е образувание, формирано от насипване на пясъци под въздействието на вятъра, разположени в близост до морския бряг, непосредствено зад плажната ивица или попадащи върху морския плаж. "Пясъчна дюна" включва зараждащи се подвижни дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) или облесени дюни.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. До одобряване на формат на записа в цифров вид по чл. 12, т. 5 ЗКИР специализираните карти в цифров вид се създават съгласно Наредба № 5 от 1999 г. за структура на записа в цифров вид на кадастралните планове и карти, регулационните планове и плановете на почвените категории (ДВ, бр. 56 от 1999 г.) и указания на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

§ 3. Наредбата се издава на основание чл. 6, ал. 7 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

§ 4. Указания по прилагането на наредбата дава министърът на регионалното развитие и благоустройството по предложение на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

§ 5. Наредбата влиза в сила с обнародването й в "Държавен вестник".
 
Приложение № 1 - Приложение № 5
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив