Наредба № 1 от 20 ноември 1997 г. за набиране, разходване и отчитане на средствата по фонд "Затворно дело"

Държавен вестник брой: 55

Година: 1999

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 06.04.2004

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определя редът за планиране, утвърждаване, набиране, разходване и отчитане на средствата по фонд "Затворно дело".

Чл. 2.
(1) Главното управление на местата за лишаване от свобода при Министерството на правосъдието и правната евроинтеграция, затворите и поправителните домове откриват извънбюджетна сметка, по която се набират и разходват средствата по фонд "Затворно дело" .
(2) Ръководителят на съответния затвор и поправителен дом ежегодно внася в Главно управление на местата за лишаване от свобода проект за приходите и разходите по фонд "Затворно дело" по пълна бюджетна класификация.
(3) Главното управление на местата за лишаване от свобода изготвя обобщен проект на фонд "Затворно дело" по пълна бюджетна класификация.
(4) Министърът на правосъдието и правната евроинтеграция съгласувано с министъра на финансите по предложение на началника на Главното управление на местата за лишаване от свобода внасят за утвърждаване в Министерския съвет ежегодно проект на фонд "Затворно дело" по пълна бюджетна класификация.
(5) Началникът на Главно управление на местата за лишаване от свобода утвърждава извънбюджетна сметка на фонд "Затворно дело" по пълна бюджетна класификация на съответните затвори и поправителни домове в съответствие с утвърдените обобщени разчети на фонда по реда на ал. 4.

Глава втора
ИЗТОЧНИЦИ ЗА НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВАТА И НАПРАВЛЕНИЕ НА РАЗХОДИТЕ

Чл. 3.
(1) Средствата по фонд "Затворно дело" се набират от:
1. приходите от стопанската дейност и от други дейности, осъществявани от и във местата за лишаване от свобода;
2. приходите от отдадени под наем и аренда сгради и съоръжения;
3. неполагащата се част от трудовото възнаграждение на лишените от свобода;
4. иззетите предмети и пари на основание чл.87а от Закона за изтърпяване на наказанията (ЗИН);
5. даренията от местни и чуждестранни юридически и физически лица и организации.
(2) Приходите по фонд "Затворно дело" се освобождават от данъчно облагане.

Чл. 4. Средствата по фонд "Затворно дело" се разходват за:
1. осъществяване на стопанската дейност на затворите и поправителнте домове - оборотен капитал;
2. изграждане, разширяване, модернизация и реконструкция на производствената база и подобряване на производствените условия в местата за лишаване от свобода;
3. оборудване с охранителни и технически съоръжения;
4. подпомагане на медицинското обслужване в местата за лишаване от свобода;
5. финансиране на изследователска и издателска дейност в областта на затворното дело;
6. подготовка и професионална квалификация на лишените от свобода и служителите;
7. финансиране на културата и спортната дейност на лишените от свобода и служителите;
8. стимулиране на лишените от свобода и служители;
9. стимулиране на граждани, оказали съдействие на местата за лишаване от свобода;
10. финансиране на рискови мероприятия, свързани с производствената дейност (развойна дейност по усвояване на нови производства и други рискови мероприятия по производствотo, защита на авторското право);
11. други разходи в областта на затворното дело - подпомагане на материално затруднени лишени от свобода по време на изтърпяване на наказанието и при освобождаването им; подпомагане на социалното дело и други разходи.

Глава трета
РАЗХОДВАНЕ И ОТЧИТАНЕ НА СРЕДСТВАТА

Чл. 5. Превишението на приходите над разходите в края на годината е преходен остатък и се използва през следващата година по предназначение.

Чл. 6.
(1) Началникът на Главно управление на местата за лишаване от свобода при утвърждаването на извънбюджетната сметка на фонд "Затворно дело" на съответните затвори и поправителни домове по реда на чл. 2, ал. 5 може да планира до 5% от приходите от стопанската дейност с изключение на приходите по чл. 3, ал. 1, т. 5 да се централизират по извънбюджетна сметка на главното управление.
(2) Средствата по ал. 1 се разходват за целите, посочени в чл. 4.

Чл. 7.
(1) На местата за лишаване от свобода може да се оказва финансова помощ за стопаниска дейност от централизирания фонд.
(2) Помощта може да бъде безвъзмездна или със срок за възстановяване до 2 години.
(3) Затворите и поправителните домове с разрешението на главното управление могат да си оказват финансова помощ по договореност.
(4) От постъпленията по фонда по ал. 1 и 3 не се правят вноски в централизирания фонд.

Чл. 8. Средствата от дарения и помощи се разходват съобразно волята на дарителя. На дарителя се издават документи, ако те предвиждат това или ако дарителят пожелае, за да удовлетвори пред данъчните органи, че е направил дарение.

Чл. 9.
(1) Иззетите в полза на държавата предмети и пари по чл.87а ЗИН се предават за отговорно пазене при касиера и домакина на затвора.
(2) След влизане в сила на заповедта или решението на районния съд иззетите предмети и пари по чл.87а ЗИН се предават за продажба на управление "Държавна собственост" към областния управител по местонахождението на вещта по реда на чл.137 и 141 от Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Средствата по реализацията им се превеждат по сметките на фонда.

Чл. 10.
(1) Стимулирането на служителите и лишените от свобода със средства от фонд "Затворно дело" се урежда с инструкция на началника на Главното управление на местата за лишаване от свобода.
(2) За стимулирането на служителите от Главното управление на местата за лишаване от свобода и лишените от свобода се разходват до 15% от набираните средства по фонда в съответното поделение.
(3) Разходване на средствата от фонда за помощи и награди на служители не се допуска.

Чл. 11.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 1999 г.) Граждани, оказали съдействие на местата за лишаване от свобода, могат да бъдат стимулирани със суми от фонда в размер до 120 лева.
(2) В изключителни случаи началникът на Главното управление на местата за лишаване от свобода може да ги стимулира със сума в размер до три месечни минимални заплати по предложение на съответния началник на затвор или поправителен дом.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл.64г от Закона за изпълнение на наказанията.

§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на началника на Главното управление на местата за лишаване от свобода, а контролът по изпълнението й се осъществява от министъра на правосъдието и правната евроинтеграция и министъра на финансите.

Наредба
за изменение на Наредба N: 1 от 1997 г. за набиране, разходване и отчитане на средствата по фонд "Затворно дело"
(Обн. - ДВ, бр. 55 от 18.06.1999 г.)
.........................
.........................

Заключителна разпоредба

& 2. Наредбата влиза в сила от 5 юли 1999 година.

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив