Наредба № 1 от 20 януари 1995 г. за условията и реда за издаване на лицензи за извършване на дейности в областта на електро- и топлоенергетиката

Държавен вестник брой: 14

Година: 1995

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 06.04.2004

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за издаване на лиценз (разрешение) за извършване на дейности в областта на електро- и топлоенергетиката по уредби, съоръжения и инсталации с обществена значимост на територията на Република България. Чрез наредбата се осъществява държавен контрол върху сигурността, надеждността и безопасността на енергийните съоръжения.

Чл. 2. Разпоредбите по чл. 1 се прилагат за всички лица, които извършват:
1. проучвателни, проектни и консултантски работи;
2. електро- и топломонтаж и строителство (без архитектурно строителни, В и К, ОВ и благоустройствени работи);
3. пусково-наладъчни работи;
4. електро- и топлоенергийни ремонти.

Глава втора
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗ

Чл. 3.
(1) Лице, което иска да му бъде издаден лиценз за извършване на дейностите по чл. 2, подава до Комитета по енергетика писмено заявление, което съдържа:
1. наименование (име), седалище, адрес на управление на заявителя и адрес за кореспонденция;
2. изчерпателно посочване на дейностите, които лицето иска да извършва.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. съдебно решение за вписване на дружеството (търговеца) в търговския регистър;
2. трите имена, ЕГН, адресите и сведения за професионалната квалификация, познанията на действащите в системата на енергетиката правилници по техническа експлоатация, техническа безопасност, безопасност на труда и др. и опита в заявените дейности на ръководните лица, които по граждански или трудов договор работят за заявителя;
3. фотокопие на документите, изискващи се за заявените дейности и издадени по реда на Наредба N: 30 от 1994 г. за технически надзор на котли с високо налягане на Комитета по стандартизация и метрология (ДВ, бр. 50 от 1994 г.);
4. данни за материалната, инструменталната и технологичната осигуреност, даваща възможност за извършване на заявените дейности;
5. последният годишен счетоводен баланс или декларация за имуществено състояние на заявителя;
6. референции за дейността на заявителя.

Чл. 4. Документите и оценката на заявленията се проверяват от лицензионна комисия, назначена със заповед на председателя на Комитета по енергетика. Лицензионната комисия извършва необходимите проверки за достоверността на представените документи, установява доколко са спазени изискванията за издаване на искания лиценз и набира самостоятелно и друга необходима информация за заявителя.

Чл. 5. Критерии за оценка при издаване на лиценз са:
1. обявеният и регистриран предмет на дейност;
2. професионалните качества и опитът на персонала на заявителя;
3. познанията по действащите правилници в системата на енергетиката;
4. възможността на заявителя да извършва самостоятелно съществена част от заявените дейности;
5. представените референции.

Чл. 6.
(1) Комитетът по енергетика се произнася по искането за лиценз в срок до 45 дни след получаването на заявлението и приложените към него документи.
(2) Ако представените документи са непълни или не отговарят на изискванията на тази наредба или е нужна допълнителна информация, в срок до 20 дни след получаване на документите Комитетът по енергетика изпраща съобщение за констатираните непълноти, несъответствия или исканата допълнителна информация и документи.
(3) Заявителят отстранява посочените в съобщението непълноти, несъответствия и представя исканата информация в срок до 1 месец след получаването му, след което започва да тече срокът по ал. 1.

Чл. 7.
(1) Председателят на Комитета по енергетика издава или отказва издаването на лиценз по предложение на лицензионната комисия.
(2) За издадения лиценз, както и за отказа да бъде издаден лиценз Комитетът по енергетика уведомява писмено заявителя в 7-дневен срок след вземане на съответното решение.
(3) Лицензът се издава по образец, утвърден от председателя на Комитета по енергетика по предложение на лицензионната комисия и съдържа
: 1. данни за регистрацията на заявителя;
2. седалище на управлението;
3. разрешените дейности;
4. срок на валидност.

Глава трета
ВАЛИДНОСТ НА ЛИЦЕНЗА

Чл. 8.
(1) Лицензът се издава със срок на валидност от една до десет години.
(2) Лицензът не може да се прехвърля, преотстъпва или наследява.
(3) Лицензът губи своята валидност при промяна на юридическия статут на търговеца.
(4) Продължаването на срока на валидност на издаден лиценз или промяна на условията му се извършват по реда на тази наредба, като към документите по чл. 3, ал. 2 се прилага и фотокопие на предходния лиценз.

Глава четвърта
ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗА

Чл. 9.
(1) Председателят на Комитета по енергетика може да отнема временно за срок от 6 месеца до 3 години или окончателно издадения лиценз, когато в резултат на извършена проверка се констатират:
1. извършване на дейности, подлежащи на лицензиране по тази наредба, но невключени в дадения лиценз;
2. извършване на дейност в нарушение на Закона за защита на конкуренцията;
3. извършване на работи, нарушаващи правилниците за техническа безопасност и безопасност на труда или довели до сериозни аварии в енергийната система.
(2) Решенията за отнемане на лиценза подлежат на обжалване пред съда по реда на Закона за административното производство.

Глава пета
РЕГИСТРИРАНЕ НА ИЗДАДЕНИТЕ ЛИЦЕНЗИ

Чл. 10. Всички издадени и отнети лицензи по реда на тази наредба се вписват в специален регистър при Комитета по енергетика.

Глава шеста
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

Чл. 11. Нарушенията на условията на лиценза, както и извършването или допускането за извършване на дейности без издаден лиценз се констатират с актове на Държавната инспекция за енергиен контрол или от други упълномощени органи или лица при условията и по реда, предвидени в Закона за административните нарушения и наказания. Когато се установят данни, указващи за извършено престъпление, актовете се изпращат в прокуратурата.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба като обекти с обществена значимост се разбират всички уредби, съоръжения и инсталации, които работят или ще работят с национална, районна или площадкова електро- или топлоенергийна система или мрежа, с изключение на вътрешните електро- и топлоинсталации в сградите на потребителите.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. В срок до 2 месеца от влизането на тази наредба в сила всички лица, които упражняват дейностите по чл. 2 са длъжни да подадат заявление с необходимите документи за получаване на лиценз. След този срок възложителите са длъжни да изискват от лицата изпълнители (гл. изпълнител и подизпълнители) документ за придобит лиценз от Комитета по енергетика.

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл.5, ал. 2 и чл.8, ал. 1 от Закона за електростопанството (обн., ДВ, бр. 95 от 1975 г.; изм., бр. 56 от 1986 г. и бр. 12 от 1988 г.) и чл.3, т. 9 и 13 от основните функции на Комитета по енергетика, определени с Постановление N: 112 от 1993 г. на Министерския съвет (обн., ДВ, бр. 54 от 1993 г.; изм., бр. 99 от 1993 г., бр. 15 и 28 от 1994 г.).

§ 4. Указания по прилагането на тази наредба дава председателят на Комитета по енергетика.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив