Наредба № 1 от 30 октомври 2002 г. за вземане на проби и методи за анализ за установяване на състава на продуктите по Закона за виното и спиртните напитки (Отм. ДВ бр. 99/2005)

МИ

Държавен вестник брой: 99

Година: 2005

Орган на издаване: МИ

Дата на обнародване: 09.12.2005

Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат:
1. редът и начинът за вземане на проби и за извършване на физико-химичен анализ;
2. методите за физико-химичен анализ на:
а) вина и продукти от грозде и вино;
б) спирт, дестилати и спиртни напитки.
(2) Редът и начинът за вземане на проби се прилагат и при извършване на органолептичен анализ.

Чл. 2. Физико-химичен анализ се извършва за:
1. установяване на състава на вино, продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки;
2. контролиране спазването на разрешените енологични практики и обработки и производствени манипулации.

Глава втора
РЕД И НАЧИН ЗА ВЗЕМАНЕ НА ПРОБИ. МЕТОДИ ЗА АНАЛИЗ

Раздел I
Ред и начин за вземане на проби

Чл. 3. За извършване на физико-химичен анализ на вина, продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки се взема проба.

Чл. 4. Приборите, инструментите и съдовете, които се използват за вземането на проби от напитките и продуктите по чл. 3, отговарят на следните условия:
1. изработени са или вътрешно са покрити с инертни в химическо отношение материали, разрешени за контакт с хранитeлни продукти, с антикорозионни свойства, устойчиви на въздействието на киселини, основи, дезинфекционни средства и други химически вещества;
2. не отделят вещества, влияещи върху химическия състав, които действат антисептично или променят органолептиката на продукта;
3. не създават условия за допълнително размножаване на бактерии, микроскопични гъбички и други и за образуване на техни токсини;
4. изолират продукта в достатъчна степен от възможности за вторично биологично или химично замърсяване;
5. чисти са, сухи, без механични замърсявания, здрави и осигуряват запазване целостта на пробата.

Чл. 5.
(1) Проба от продукти или напитки, налети в съдове с вместимост до 5 литра, се оформя, като се вземат съдове от различни места на партидата. Броят на взетите съдове се определя от големината на производствената партида по приложение № 1.
(2) Проба от продукти или напитки, налети в съдове с вместимост над 5 литра, се оформя, като се вземат равни количества от горния, средния и долния слой на съдовете. Количествата се вземат с помощта на ливер, стъклена сонда с диаметър 15 - 25 mm или с бутилка, прикрепена на летва, чиято дължина е равна на дълбочината на съда. Ливерът, сондата или бутилката се изплакват със същия продукт или напитка непосредствено преди вземането на пробата.
(3) Количеството на пробата по ал. 2 не може да бъде по-малко от 7 литра.

Чл. 6.
(1) Количеството от продукта или напитката, взето по реда на чл. 5, се смесва в общ, чист и сух съд с изключение на шумящите вина.
(2) Получената проба по ал. 1 се налива в не по-малко от 9 бутилки с вместимост 0,70/0,75 литра, изплакнати с продукта или напитката, от които е взета пробата. Бутилките по ал. 2 се затварят с тапа или друго повторно неизползваемо затварящо устройство съгласно приложение № 2 към чл.9, ал. 2, т. 2 от Наредбата за придружителните документи при превоз на местни и вносни вина, продукти от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртни напитки (ДВ, бр. 82 от 2001 г.).
(3) Бутилките по ал. 2 се разпределят по равен брой (не по-малко от 3 броя) в полиетиленови пликове съобразно предназначението им. Горният край на плика се сгъва под формата на хармоника, като сгънатата част се перфорира или прегъва. През перфорирания отвор или върху прегънатия край на плика се поставя пломба с етикет, която се стяга и захваща едновременно плика с етикета.
(4) Проба от шумящи вина се взема по реда на чл. 5, ал. 1, като бутилките се разпределят по реда на ал. 3.
(5) Пробата се маркира с етикет, на който се вписват следните означения:
1. наименование на напитката или продукта;
2. наименование, седалище и адрес на управление на производителя;
3. количество и номер на партидата;
4. дата и място на вземане на пробата;
5. подписи на лицата, взели пробата;
6. номер и дата на протокола за вземане на пробата.

Чл. 7.
(1) Проба за извършване на физико-химичен анализ могат да вземат:
1. производителят;
2. упълномощени от министъра на икономиката длъжностни лица от дирекция "Регистрация, лицензиране и контрол";
3. упълномощени длъжностни лица от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното;
4. упълномощени длъжностни лица от изпълнителния директор на Комисията по търговия и защита на потребителите;
5. упълномощени длъжностни лица от министъра на здравеопазването;
6. упълномощени длъжностни лица от Агенция "Митници".
(2) Производителят взема проба от продуктите или напитките по чл. 3 преди пускането им на пазара за оформяне на партида с анализно свидетелство.
(3) Проба от продуктите или напитките по чл. 3 се взема в присъствието на лицето, което извършва производство и/или търговия, негов технолог или на упълномощено от него лице.

Чл. 8.
(1) За всяка взета проба се съставя протокол. В протокола за вземане на пробата се вписват:
1. наименованието на фирмата, седалището и адресът на управление;
2. наименованието на контролния орган, седалището и адресът;
3. собственото, фамилното име, ЕГН и длъжността на лицата, взели пробата;
4. адресът на обекта, от който е взета пробата;
5. наименованието на напитката/продукта;
6. партидният номер и количеството на напитката/продукта;
7. анализното свидетелство на напитката/продукта, № и датата;
8. документът за заприходяване в склада на напитката/продукта, № и датата;
9. начинът на вземане на пробата;
10. предназначението и маркировката на пробата;
11. вместимостта и броят на съдовете от пробата по предназначение;
12. името, фамилията, ЕГН и длъжността на лицето, присъствало на вземането на пробата;
13. мястото и датата на вземане на пробата;
14. подписите на лицата, взели пробата;
15. декларацията на лицето, от което е взета пробата, по образец.
(2) Протоколът се съставя в три екземпляра по образец съгласно приложение № 2. Първият екземпляр от протокола остава в лицата по чл. 7, ал. 1, вторият екземпляр от протокола се изпраща в акредитирана лаборатория, в която ще се извършат изследванията. Третият екземпляр от протокола се съхранява от производителя или търговеца.
(3) В случай че лицето, присъствало при вземането на пробата, откаже да подпише протокола по ал. 1, това обстоятелство се отбелязва в него и се удостоверява с подпис на свидетел.
(4) Протоколът е официален документ. Вписаните в него обстоятелства се считат за верни до доказване на противното.

Чл. 9. Един от полиетиленовите пликове се изпраща за анализ в акредитираната лаборатория, към който се прилага екземпляр от протокола по чл. 8. Останалите два плика се разпределят между производителя и контролния орган, които се запазват за контролни цели и се съхраняват, добре затворени, в хоризонално положение, в помещение при температура от 4 °С до 25 °С за срок 6 месеца.

Раздел II
Методи за анализ

Чл. 10.
(1) За извършване на физико-химичен анализ се използват методи за текущо определяне и сравнителни методи за анализ по приложение № 3 и/или приложение № 4.
(2) В случай че в приложение № 3 и приложение № 4 няма методи за анализ за откриване или определяне на съдържанието на вещество в даден продукт или напитка, се прилагат подходящи методи за анализ, признати от Генералната асамблея на Международната организация по лозата и виното.
(3) В случай че няма методи за анализ по ал. 2, се прилагат методи в съответствие с препоръките на Международната организация по стандартизация (ISO), а в случай на необходимост - и други подходящи методи.
(4) Автоматизирани методи за физико-химичен анализ се признават за еквивалентни на методите за анализ по приложение № 3 и приложение № 4, при условие че точността, повторяемостта и възпроизводимостта на резултатите са най-малко равни на резултатите, получени с методите за анализ по приложенията.
(5) Автоматизираните методи не се прилагат при оспорване на резултати от извършен физико-химичен анализ.
(6) Автоматизираните методи за измерване на плътност, които се основават на принципа на честотния осцилатор, се признават за еквивалентни на методите за анализ за измерване на плътност по приложение № 3.

Чл. 11. За вещества, при които е допустимо използване на сравнителни методи за анализ (арбитражни методи за анализ) и методи за текущо определяне (обикновени методи за анализ), определящи са резултатите, получени при използване на сравнителните методи за анализ.

Раздел III
Условия за извършване на физико-химичен анализ

Чл. 12. Подготвената за анализ проба се съхранява при условия, които осигуряват предпазване от всякакво увреждане или разваляне.

Чл. 13. Преди извършване на физико-химичния анализ пробата се хомогенизира.

Чл. 14. При физико-химичния анализ за разреждане, за миене или за разтвори се използва дестилирана или деминерализирана вода със същата чистота.

Чл. 15. При физико-химичен анализ се използва воден разтвор, когато се извършва разтваряне или разреждане, без допълнително указание за употреба на реактив.

Чл. 16. За физико-химичен анализ се използват реактиви (вещества, препарати) с квалификация "чист за анализ" (ч.з.а.), освен ако не е предвидено друго.

Чл. 17. Техническите устройства, чрез които се извършва физико-химичен анализ, се състоят от апарати, предназначени за специфична употреба, и апарати, които отговарят на конкретни технически изисквания.

Чл. 18. При физико-химичния анализ се използва аналитична везна с минимална чувствителност от 0,1 mg.

Чл. 19.
(1) Резултатите от физико-химичния анализ се изчисляват в грамове на хектолитър, освен ако не е предвидено друго.
(2) Всеки резултат се изразява с цифри, толкова на брой, колкото изисква точността на използвания метод за анализ.
(3) Крайният резултат от физико-химичния анализ представлява средна стойност от най-малко две определяния, които са били осъществени при посочената в приложение № 3 и/или приложение № 4 повторяемост на съответния метод.

Раздел IV
Анализно свидетелство

Чл. 20. Резултатите от физико-химичния анализ се отразяват в анализно свидетелство, издадено от акредитираната лаборатория, извършила анализа.

Чл. 21.
(1) Анализното свидетелство съдържа:
1. наименование на акредитираната лаборатория; седалище, адрес на управление;
2. номер и дата на издаване на анализното свидетелство;
3. наименование на напитката/продукта за изпитване;
4. наименование на производителя/вносителя, седалище и адрес на управление;
5. описание на местонахождението на обекта, от който е взета пробата;
6. наименование на нормативния акт и/или № на техническата спецификация или стандарта, съгласно които се извършва производството;
7. номер и количество на партидата;
8. брой на изпитваните проби;
9. вид и вместимост на съда;
10. заприходителен документ от производство/внос, месец и година;
11. лице, заявило изпитването, номер и дата на протокола за вземане на проба;
12. начин на вземане на проба;
13. дата на получаване на пробите за изпитване;
14. наименование на показателите, физико-химични и/или микробиологични;
15. мерна единица на величината;
16. норма на показателя по действащ нормативен/стандартизационен документ;
17. резултати от изпитванията;
18. използван или използвани методи за анализ;
19. име и подпис на лицата, извършили анализа;
20. име и подпис на ръководителя на акредитираната лаборатория;
21. печат на акредитираната лаборатория, извършила анализа.
(2) Физико-химичните и микробиологичните показатели се попълват в зависимост от вида на анализирания продукт или напитка, от целите на анализа и използваните методи.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Проба" е количеството вино, продукт от грозде и вино, спирт, дестилати и спиртна напитка, взета от оформена партида при условията на тази наредба.
2. "Повторяемост" е стойността, под която с определена вероятност може да се очаква, че попада абсолютната разлика между два единични резултата от изпитването на проби с един и същ метод, получени от идентични изследвани вещества, при еднакви условия (в същата лаборатория, от същото лице, при използване на същата апаратура, в рамките на кратки периоди от време).
3. "Възпроизводимост" е стойността, под която с определена вероятност може да се очаква, че попада абсолютната разлика между два единични резултата от изпитването на проби с един и същ метод, при различни условия (в различни лаборатории, от различни лица, при използване на различна апаратура, в различно време).
4. "Граница на повторяемост" е стойността, под която се намира с вероятност 95 % абсолютната стойност на разликата между два резултата от изпитване, получени при условията на повторяемост (в същата лаборатория, от същото лице, при използване на същата апаратура, в рамките на кратък интервал от време съгласно ISO 3534-1).
5. "Граница на възпроизводимост" е стойността, под която се намира с вероятност 95 % абсолютната стойност на разликата между два резултата от изпитване, получени при условията на възпроизводимост (в различни лаборатории, от различни лица, при използване на различна апаратура, в различно време съгласно ISO 3534-1).
6. "Единичен резултат от изследване на проби" е стойността, получена при пълното и еднократно прилагане на използвания метод за изследване върху единична проба.
7. "Определена вероятност" е вероятност, равна на 95%, освен когато е предвидено друго.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на икономиката и министъра на земеделието и горите.

§ 3. Наредбата се приема на основание чл.34, ал. 4 от Закона за виното и спиртните напитки и влиза в сила три месеца след обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение № 1
към
чл. 5, ал. 1

Таблица за количествата на взетите проби от тихи вина, продукти от грозде и вино и спиртни напитки

Големина на партидата (брой съдове) Количество на взетите съдове
(брой съдове)
за съдове с вместимост
от 0,7 до 5 литра
за съдове с вместимост
от 0,5 до 0,7 литра
за съдове с вместимост
от 0,05 до 0,3 литра
до 500 до 5 %, но не по-малко от 10 до 5 %, но не по-малко от 10 до 10 %, но не по-малко от 30
до 1000 до 2 %, но не по-малко от 15 до 2 %, но не по-малко от 15 до 5%, но не по-малко от 20
до 10 000 до 1 %, но не повече от 20 до 1 %, но не повече от 20 до 1 %, но не повече от 30
над 10 000 до 30 до 30 до 40

Таблица за количествата на взетите проби от шумящи вина

Големина на партидата
(брой бутилки)
Количество на взетите проби
(брой бутилки)
Брой на анализираните бутилки
до 500 6 3
до 1000 7 3
до 10 000 9 5
над 10 000 11 7

Забележка. Проба за анализ не се оформя. Окачествяването се извършва на всяка бутилка поотделно, като средният резултат от анализите е валиден за партидата.

Приложение № 2 към чл. 8, ал. 2 (pdf)

Приложение № 3 към чл. 10, ал. 1 (pdf)

Приложение № 4 към чл. 10, ал. 1 (pdf)

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив