Наредба № 1 от 5 юни 1998 г. за определяне на индивидуалните месечни работни заплати на персонала, зает в средното образование

Държавен вестник брой: 115

Година: 1998

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 13.04.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С наредбата се уреждат условията и редът за определяне на индивидуалните месечни работни заплати в системата на средното образование.
(2) Прилага се при определяне на работните заплати в детските градини, училищата и обслужващите звена, включени в системата на народната просвета.
(3) (Доп., ДВ, бр. 115 от 1998 г.) Към длъжността "учител" се приравняват длъжностите: помощник-директор - с преподавателска заетост, възпитател, ръководител на филиал в Междуучилищен център за трудово политехническо обучение (МУЦТПО), логопед, педагог, корепетитор, психолог, хореограф, ръководител на учебно-изчислителен кабинет, педагогически съветник рехабилитатор, инструктор по трудово обучение.
(4) (Нова, ДВ, бр. 115 от 1998 г.) Наредбата се прилага и от всички училища, детски градини и обслужващи звена към други министерства и ведомства.

Раздел II
Работна заплата

Чл. 2. Началните основни месечни работни заплати на персонала, зает в системата на средното образование, се определят по длъжности с коефициент към минималната работна заплата за страната съгласно приложение N: 1.

Чл. 3.
(1) Основната работна заплата за длъжността "директор" се определя в зависимост от категорията на училището (приложение N: 2), времето, признато за стаж по специалността, и коефициента към минималната работна заплата (приложение N: 3).
(2) Основната работна заплата за длъжността "учител" се определя в зависимост от нормата преподавателска работа, по-високата лична квалификация, времето, признато за стаж по специалността, и коефициента към минималната работна заплата (приложение N: 4).
(3) Основната работна заплата за длъжностите "помощник-директор по учебната дейност", "помощник-директор по учебно-производствената дейност" и "ръководител на филиал в МУЦТПО" се определят в зависимост от пълната норма преподавателска работа, времето, признато за стаж по специалността, и коефициента към минималната работна заплата от скалата за "учител с II професионално-квалификационна степен" на приложение N: 4.
(4) При недостигане на задължителната норма преподавателска работа за "учител" основната работна заплата на лицето се намалява, но за не повече от пет часа седмично или сто и осемдесет часа годишно.
(5) За стаж по специалността се признава времето, през което лицето е работило по трудово правоотношение:
1. (доп., ДВ, бр. 115 от 1998 г.) на длъжност "директор" и "учител" и длъжностите по чл. 1, ал. 3 в училища, детски градини и обслужващи звена;
2. в други отрасли и дейности по специалността от висшето и полувисшето образование, която ползва като учител;
3. на учителска длъжност в училищата и детските градини преди получаване на по-висок образователен ценз;
4. с учителска квалификация на щат като дружинен ръководител, ученически организатор в национални, регионални и общински извънучилищни учреждения;
5. като организационно-педагогически работник в национални, регионални и общински извънучилищни учреждения;
6. като училищен инспектор, методист и други, които се занимават с учебно-възпитателна и организационно-методическа дейност в централните и местните органи;
7. на платена изборна работа в държавни органи и учителски синдикални организации.
(6) (Изм., ДВ, бр. 115 от 1998 г.) Основните работни заплати за всички длъжности в системата на средното образование могат да бъдат определени и по-високи от тези в приложение N: 1, 3 и 4 в рамките на определените средни брутни работни заплати.

Чл. 4.
(1) (Изм., ДВ, бр. 115 от 1998 г.) При нормативно основание за допълнително материално стимулиране в края на календарната година право на допълнително материално стимулиране имат всички лица, били в трудови правоотношения през календарната година.
(2) (Изм., ДВ, бр. 115 от 1998 г.) Конкретният размер на допълнително материално стимулиране се определя пропорционално на отработеното време, трудовото възнаграждение и при спазване на всички ограничения, определени с акт на Министерския съвет и съгласно вътрешните правила за работна заплата.

Чл. 5.
(1) При определяне на индивидуалната работна заплата в училищата не се допускат договорености, които са по-неблагоприятни от тези в наредбата.
(2) Когато по силата на акт на Министерския съвет от определена дата са увеличени работните заплати, но персоналът, зает в системата на средното образование, е бил в платен годишен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен годишен отпуск по реда на чл.177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена в процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудово правоотношение.
(3) Обезщетенията, изплатени при прекратяване на договора, се преизчисляват на база полагащата се нова начална основна заплата за длъжността.

Чл. 6. В брутното трудово възнаграждение за определяне възнаграждението за платен годишен отпуск по чл.177 или размера на обезщетенията по чл.228 от Кодекса на труда се включват следните трудови възнаграждения:
1. основно трудово възнаграждение за отработеното време;
2. допълнителните трудови възнаграждения съгласно приложение N: 5, които имат постоянен характер:
а) за продължителна работа - т. 1;
б) за по-висока лична квалификация на лице с образователно-квалификационна степен "доктор" - т. 5.1, която е свързана с изпълняваната работа;
в) за по-висока лична квалификация на лице с професионално-квалификационна степен - т. 5.2;
3. допълнителното трудово възнаграждение по вътрешно заместване по чл.259 от Кодекса на труда; 4. възнаграждението, заплатено при престой или при производствена необходимост по чл.267, ал. 1 и 3 от Кодекса на труда; 5. месечната част от изплатените суми, свързани с инфлацията.

Раздел III
Допълнителни и други трудови възнаграждения

Чл. 7. Видовете и размерите на допълнителните и други трудови възнаграждения, задължителни при работа по трудови правоотношения, както и специфичните за системата на средното образование се определят съгласно приложения N: 5 и 6.

Чл. 8.
(1) Право на допълнително трудово възнаграждение за ползване в работата на професионално-квалификационна степен (т. 5.2 от приложение N: 5) имат лицата, заемащи длъжности "ръководител на филиал в МУЦТПО" и от категория "Педагогически специалисти с ръководни функции".
(2) При наличие на повече от едно основание за доплащане за по-висока лична квалификация лицето получава по-благоприятното допълнително месечно възнаграждение.

Чл. 9.
(1) Право на допълнително трудово възнаграждение за работа при тежки или утежнени условия на труд (т. 6 от приложение N: 5) има персоналът, работещ в специалните училища, специалните детски градини за деца с увредено зрение, с увреден слух и деца с умствена недостатъчност.
(2) Допълнителното възнаграждение се изплаща само за действително отработеното време, през което лицето е работило при тежки или утежнени условия на труд.

Чл. 10. На педагогическите специалисти, извършващи допълнителна работа извън преките служебни задължения, се изплаща допълнително възнаграждение съгласно приложение N: 6.

Чл. 11.
(1) Учебните часове над задължителната норма преподавателска работа на педагогическия персонал се заплащат в процент от минималната работна заплата за страната, както следва:
1. за учител с висше образование (образователно-квалификационна степен "магистър", "бакалавър") - 3,3 на сто;
2. за учител с полувисше образование (образователна степен "специалист") - 2,8 на сто;
3. за учител със средно образование - 2,1 на сто.
(2) Когато часът е по учебен предмет, за който придобитите от учителя (възпитателя) образование, професионална квалификация и правоспособност не отговарят на изискванията за заемане на длъжност "учител" по този предмет, възнаграждението за часа е в размер 2,1 на сто от минималната работна заплата, определена за страната.

Допълнителни и заключителни разпоредби

& 1. (Изм. и доп., ДВ, бр. 115 от 1998 г.) Всички елементи на брутното трудово възнаграждение, определени спрямо минималната работна заплата, се актуализират с процента на нейното изменение за съответния период в рамките на средните месечни брутни работни заплати.

& 2. Професионално-квалификационна степен (клас квалификация) се признава само на учители, притежаващи съответно свидетелство, издадено от специализираните институти за повишаване квалификацията на учителите съгласно чл. 15, ал. 1 от Наредба N: 5 от 1996 г. за условията за повишаване квалификацията на педагогическите кадри в системата на народната просвета и реда за придобиване на професионално-квалификационни степени (обн., ДВ, бр. 6 от 1997 г.; попр., бр. 8 от 1997 г.; доп., бр. 73 от 1997 г.).

& 3. (Доп., ДВ, бр. 115 от 1998 г.) Лицата, притежаващи диплома за висше образование с образователна степен "специалист по...", съгласно чл.42, ал. 2 от Закона за висшето образование (ДВ, бр. 112 от 1995 г.) получават заплата за полувисше образование.

& 4. (Доп., ДВ, бр. 115 от 1998 г.) Директорите на училищата при корекции на работните заплати в двумесечен срок подписват допълнителни споразумения към основния трудов договор със служителите и работниците.

& 5. Тази наредба не се прилага за определяне на работните заплати на работещите в обслужващите звена по чл. 33а, т. 1, 3 и 4 от Закона за народната просвета - научно-информационни, за управление на международни програми и за организиран отдих и спорт.

& 6. Наредбата се прилага в рамките на утвърдените средни месечни брутни работни заплати за съответния период.

& 7. (Доп., ДВ, бр. 115 от 1998 г.) Тази наредба се издава на основание чл.8, т. 2 от ПМС N: 14 от 1998 г. за работната заплата в бюджетните организации и дейности през 1998 г. (ДВ, бр. 11 от 1998 г.) и чл.13 КТД за отрасъл "Средно образование".

& 8. Наредбата влиза в сила от 1 януари 1998 г. и отменя Наредба № 2 на Министерството на образованието, науката и технологиите за работната заплата в средното образование от 1996 г. (ДВ, бр. 38 от 1997 г.).

Приложение N: 1
към чл. 2 и чл. 3, ал. 6

Класификатор на длъжностите и коефициентите за определяне на началните основни работни заплати

Група Длъжностни наименования Коефициент спрямо мин. РЗ
1 2 3
I. Педагогически специалисти с ръководни функции директор на училище I кат.
директор на училище II кат.
директор на училище III кат.
директор на училище IV кат.
помощник-директор в. о.
3,2
3,1
2,9
2,8
2,6
II. Педагогически специалисти учител (педагогически спец.) с в. о. и II професионално-квалификационна степен (I клас квалификация) 2,6
учител (педагогически спец.) с в. о. и III професионално-квалификационна степен (II клас квалификация) 2,4
учител (педагогически спец.) с в. о. без професионално квалификационна степен (без клас квалификация) 2,3
ръководител филиал на МУЦТПО 2,6
III. Специалисти специалист с ръководни функции с висше образование - главен счетоводител и др. 2,2
специалист с висше образование 2
IV. Работници средно специално образование: майстор-готвач, готвач, майстор-сладкар, лаборант, техник, механик 1,45
средно образование, средно професионално и средно с квалификация: помощник-готвач, дърводелец, машинист, тракторист, шофьор, шивач, монтьор, огняр, работник по ремонт и поддържане на. . ., снабдител, спасител 1,35
основно образование: прислужник, чистач, работник в кухня, перач, общ работник 1,15
V. Помощно обслужващ персонал средно специално образование: авеждащ административна служба, касиер, касиер-домакин 1,45
средно образование: завеждащ административна служба, касиер, касиер- домакин, секретар, домакин, технически изпълнител, помощник-възпитател 1,35
VI. Охрана пазач невъоръжена охрана 1,03

Забележки:
1. За лицата, притежаващи образователна степен "специалист", полувисше или средно педагогическо образование и заемащи длъжности от категорията "Педагогически специалисти с ръководни функции" и "Педагогически специалисти", началната основна работна заплата е 86 на сто от началната основна работна заплата за висше образование.
2. Началната основна работна заплата на лица, които не отговарят на изискванията за заемане на редовно учителско място, се определя в процент към началната основна работна заплата за учител с висше образование, както следва: висше образование - 80 на сто; образователна степен "специалист" (полувисше образование) - 70 на сто; средно специално и средно общо - 65 на сто.
3. На учителите по практика със средно специално образование и учителска правоспособност и на учителите по управление на моторни превозни средства със средно образование началната основна работна заплата се определя като на учител със средно педагогическо образование.
4. За длъжности от категорията "Специалисти с ръководни функции" началната основна работна заплата се определя в зависимост от определеното с длъжностната характеристика образование и коефициент към минималната работна заплата за: образователна степен "специалист" (полувисше образование) - 86 на сто от началната основна работна заплата за висше образование; средно специално образование - 80 на сто от началната основна работна заплата за висше образование.
5. За длъжности от категорията "Специалисти" началната основна работна заплата се определя в зависимост от определеното с длъжностната характеристика образование и коефициент към минималната работна заплата за: образователна степен "специалист" (полувисше образование) - 86 на сто от началната основна работна заплата за висше образование; средно специално образование или средно с квалификация - 1,45; средно образование - 1,35.
6. За длъжности "зав. административна служба", "касиер-домакин" и "касиер" определената с класификатора начална основна работна заплата за средно специално образование получават лицата, притежаващи средно специално икономическо образование.
7. За длъжностите от категория "Работници" началната основна работна заплата за лица, които не притежават необходимото по класификатора образование за длъжността, получават 95 на сто от началната заплата за същата длъжност.

Приложение N: 2
към чл. 3, ал. 1

Таблица за категоризация на детските градини, училищата и обслужващите звена

Вид Мярка IV кат. III кат. II кат. I кат.
ЦДГ, ОДЗ, ПДГ, СДГ група до 3 от 4 до10 над 10
Техникум, СПТУ, училища по изкуства, гимназии, специални средни спортни училища паралелка и полуинтернат на група до 9 от 10 до 18 от 19 до 35 над 35
Специални училища паралелка и полуинтернат на група до 9 от 10 до 18 над 18
Начално училище, основно училище, прогимназия, ПТУ паралелка и полуинтернат на група до 11 от 12 до 22 над 22
Средно общо-образователно училище паралелка и полуинтернат на група до 11 от 12 до 24 от 25 до 35 над 35
МУЦТПО група до 200 от 201 до 350 над 350
ДДЮ, дом-училище група до 4 от 5 до 10 над 10
ДДПВ група до 3 от 4 до 10 над 10
ОДК, ЦРД, УСШ, ЦУНТТ (СМА, СМТ), планетариум, обсерватории група до 40 от 40 до 120 над 120
Общежитие група до 4 от 5 до 10 от 11 до 19 над 19

Забележка. При определяне категорията на учебните заведения се включват и: 1. Групите от несамостоятелните ПДГ, ръководени от съответното училище. 2. Групите от несамостоятелните ПДГ към ЦДГ, като 2 полудневни групи се зачитат за 1 група. 3. Групите от несамостоятелните общежития към учебните заведения. 4. Групите от яслите към обединените детски заведения. 5. Паралелките от дом-училище.

Приложение N: 3
към чл. 3, ал. 1

Таблица за определяне основната работна заплата на директор

Директор на училище IV кат. Директор на училище III кат. Директор на училище II кат. Директор на училище I кат.
години коеф. към мин. РЗ коеф. към мин. РЗ коеф. към мин. РЗ коеф. към мин. РЗ
до 1 2,8 2,9 3,1 3,2
до 2 2,80 2,90 3,10 3,20
до 3 2,80 2,90 3,10 3,20
до 4 2,80 2,90 3,10 3,20
до 5 2,81 2,91 3,12 3,22
до 6 2,85 2,95 3,15 3,25
до 7 2,86 2,96 3,17 3,27
до 8 2,88 2,98 3,18 3,29
до 9 2,89 2,99 3,20 3,30
до 10 2,91 3,01 3,22 3,32
до 11 2,94 3,05 3,26 3,36
до 12 2,95 3,06 3,27 3,38
до 13 2,97 3,08 3,29 3,39
до 14 2,98 3,09 3,30 3,41
до 15 3,00 3,11 3,32 3,43
до 16 3,01 3,12 3,34 3,44
до 17 3,05 3,16 3,38 3,49
до 18 3,07 3,18 3,39 3,50
до 19 3,08 3,19 3,41 3,52
до 20 3,10 3,21 3,43 3,54
до 21 3,11 3,22 3,45 3,56

Забележка. Промяната на коефициента за определяне на по-висока основна работна заплата се извършва след навършване на съответните години, признати за стаж по специалността.

Приложение N: 4
към чл. 3, ал. 2 и 3

Таблица за определяне основната работна заплата на учител

Учител без клас и квалификация Учител с V проф. квалиф. степен Учител с IV проф. квалиф. степен Учител с III проф. квалиф. степен (II клас квалиф.) Учител с II проф. квалиф. степен (I клас квалиф.) Учител с I проф. квалиф. степен
години коеф. към мин. РЗ коеф. към мин. РЗ коеф. към мин. РЗ коеф. към мин. РЗ коеф. към мин. РЗ коеф. към мин. РЗ
1 2 3 4 5 6 7
до 1 2,30 2,30 2,30 2,40 2,60 2,60
до 2 2,38 2,38 2,38 2,40 2,60 2,60
до 3 2,39 2,39 2,39 2,40 2,60 2,60
до 4 2,40 2,40 2,40 2,40 2,60 2,60
до 5 2,42 2,45 2,45 2,52 2,60 2,60
до 6 2,46 2,49 2,53 2,55 2,60 2,60
до 7 2,47 2,50 2,54 2,57 2,77 2,77
до 8 2,48 2,51 2,55 2,58 2,78 2,78
до 9 2,50 2,53 2,57 2,60 2,80 2,90
до 10 2,51 2,54 2,58 2,61 2,81 2,91
до 11 2,53 2,56 2,60 2,63 2,83 2,93
до 12 2,57 2,60 2,64 2,66 2,86 2,97
до 13 2,58 2,61 2,65 2,68 2,88 2,98
до 14 2,59 2,62 2,66 2,69 2,89 2,99
до 15 2,61 2,64 2,68 2,71 2,91 3,01
до 16 2,62 2,65 2,69 2,72 2,92 3,02
до 17 2,64 2,67 2,71 2,74 2,94 3,04
до 18 2,67 2,70 2,74 2,77 2,97 3,07
до 19 2,69 2,72 2,76 2,79 2,99 3,09
до 20 2,71 2,74 2,78 2,80 3,00 3,11
до 21 2,72 2,75 2,79 2,82 3,02 3,12

Забележка. Промяната на коефициента за определяне на по-висока основна работна заплата се извършва след навършване на съответните години, признати за стаж по специалността.

Приложение N: 5
към чл. 6, т. 2, чл. 8, ал. 1, чл. 9, ал. 1

Таблица за допълнителните и други трудови възнаграждения в системата на образованието

N: Възнаграждение Размери
1 2 3
1. За продължителна работа 0,6 на сто от основното трудово възнаграждение
2. За отработен нощен час не по-малко от 20 на сто от минималната часова РЗ
3. За работа през:
3.1. дните на официалните празници не по-малко от 100 на сто от часовата РЗ, определена по трудов договор
3.2. дните на седмичната почивка, които не са в графика на работното време не по-малко от 75 на сто от часовата РЗ,определена по трудов договор
4. На учители, преподаващи учебна дисциплина на чужд език, но не съответния чужд език 12 на сто от минималната РЗ за страната
5. За ползване в работата на по-висока лична квалификация:
5.1. образователно-квалифика ционна степен "доктор", която е свързана с изпълняваната работа не по-малко от 15 на сто от минималната РЗ за страната
5.2. професионално-квалификационна степен
първа професионално-квалификационна степен 40 на сто от минималната РЗ
втора професионално-квалификационна степен (I клас квалификация) 30 на сто от минималната РЗ
трета професионално-квалификационна степен (II клас квалификация) 10 на сто от минималната РЗ
четвърта професионално квалификационна степен 7 на сто от минималната РЗ
пета професионално-квалификационна степен 3 на сто от минималната РЗ
5.3. на директори, учители и възпитатели за работа в специални училища (дефектология) и специалните детски градини по чл. 9 от наредбата 10 на сто от минималната РЗ за страната
6. За работа при тежки или утежнени специфични условия на труд допълнителното възнаграждение се изплаща на персонала от:
възпитателни училища интернати, училища към местата за лишаване от свобода 16 на сто от началната основна РЗ
училища за ученици със зрителни нарушения, училища за ученици с увреден слух, дом-помощно училище 12 на сто от началната основна РЗ
социално-педагогически интернати 11 на сто от начал ната основна РЗ
ДДЮ, ДУДЮ, ДДПВ, логопедични интернати 10 на сто от началната основна РЗ
оздравителни училища, помощно училище интернат, помощно училище 4 на сто от началната основна РЗ
болнични и санаториални училища 4 на сто от началната основна РЗ
7. Безплатна храна 1 на сто от минималната месечна работна заплата за страната

Забележки:
1. Безплатна храна получават:
а) персоналът в столовете и кухните в детските градини и училищата;
б) прислужниците, помощник-възпитателите, завеждащите административна служба, домакините, касиер-домакините в целодневните, седмичните и сезонните детски градини, обединените детски заведения, домовете за деца и юноши и пансионите в специалните училища. За дните, в които лицата получават безплатна храна, не се предоставя и поевтиняване на храната от средствата за социални разходи съгласно писмо № 91-00-20 от 1994 г. на МТСГ, МФ и МЗ.
2. Часът на класно (курсово) ръководство, когато е над нормата за преподавателска работа, се заплаща по размерите, определени с чл. 11, ал. 1, т. 1. 3. Професионално-квалификационните степени (клас квалификация) се изплащат като допълнително възнаграждение на лицата, заемащи длъжности "Ръководител на филиал в МУЦТПО" и от категорията "Педагогически специалисти с ръководни функции", независимо от предмета, който преподават.

Приложение N: 6
към чл. 7 и 10

Таблица за извършване на допълнителна работа от учители и лектори в учебните и учебновъзпитателни заведения

Вид на извършваната работа Часове, приравнени към преподавателска работа
Проверка на една писмена работа на ученик от конкурсен изпит, олимпиада и други подобни 0,5 часа
Изготвяне на проектно задание за една дипломна работа на ученик 0,5 часа
Провеждане от ръководител-консултант на една консултация на ученик, разработващ дипломно задание (до 4 консултации) 1 час
Изготвяне на една дипломна консултация на дипломант-задочник 1 час
Изготвяне на рецензия на една дипломна работа 1 час
Изпитване на един ученик във формите на задочно, кореспондентско и самостоятелно обучение:
председател на комисия 0,3 часа
член на комисия 0,2 часа
Провеждане на консултации със задочници - за два часа с не по-малко от 10 ученици 1 час
Провеждане на изпит по практика за една специалност на:
председател на комисия 8 часа
член на комисия 5 часа
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив