Наредба № 1 от 7 януари 1998 г. за обявяване възникването и ликвидирането на заразните болести по животните

Държавен вестник брой: 7

Година: 1998

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 13.04.2004

Раздел I
Общи разпоредби

Чл. 1. С тази наредба се определят редът и начинът за обявяване възникването и ликвидирането на заразните (инфекциозни и паразитни) болести по животните, посочени в приложения N: 1, 2, и 3.

Чл. 2.
(1) Обявяване възникването и ликвидирането на заразните болести се извършва според изискванията на международните ветеринарни организации - Ветеринарния комитет на Европейския съюз, Международното бюро по епизоотии и Световната организация за прехрана и земеделие към Световната здравна организация.
(2) Обявяване възникването и ликвидирането на заразните болести се извършва за:
1. предотвратяване икономическите загуби, свързани с ограниченията, налагани при търговия с животни, животински продукти, фуражи и фуражни компоненти от засегнатите райони;
2. опазване здравето на животните и хората от зоонози;
3. издаване на ветеринарни документи, гарантиращи здравословното състояние на животните и безвредността на продуктите от тях;
4. повишаване ефективността на мерките за предотвратяване, ограничаване и ликвидиране на заразните болести по животните.

Чл. 3. Заразните болести по животните, установени в страната, подлежат на задължителна регистрация от органите на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

Раздел II
Обявяване възникването и ликвидирането на заразните болести по животните

Чл. 4.
(1) Обявяването на първично възникване на заразните болести по животните, посочени в приложение N: 1 и потвърдени в Република България, и вдигането на ограничителните мерки след ликвидирането на последното възникване на тези заразни болести се извършват от НВМС незабавно във всичките й поделения и ветеринарните служби към Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта.
(2) Националната ветеринарномедицинска служба в срок 24 часа след обявяването изпраща информация на:
1. ветеринарните служби на съседните страни и страните, с които се осъществяват търговски връзки с възприемчиви към обявената заразна болест животни и продукти от тях;
2. комисията на Европейския съюз;
3. международното бюро по епизоотии;
4. организацията по прехрана и земеделие към Световната здравна организация.
(3) При обявяване възникването на заразни болести по животните по ал. 1 се подава информация по образец-приложение N: 4, т. 1, а при ликвидиране на последното епизоотично огнище - информация по образец - приложение N: 4, т. 3.

Чл. 5.
(1) Информацията за обявяване възникването на вторични епизоотични огнища на заразни болести по приложение N: 1 се подава по телекс или еквивалентен начин до получателите, посочени в чл. 4, ал. 2, всеки първи работен ден на седмицата, като всички епизоотични огнища, възникнали до неделя в полунощ, се обявяват в понеделник сутрин.
(2) Информацията по ал. 1 съдържа данни, посочени в приложение N: 4, т. 2.

Чл. 6.
(1) Обявяване възникването и ликвидирането на заразните болести по чл. 4, както и въвеждането и отмяната на мерките за ограничаването и ликвидирането им, се извършва със заповед на кмета на общината или кметството в зависимост от териториалния обхват и значимостта на заболяването.
(2) Заповедта по ал. 1 се издава въз основа на протокол на ветеринарния лекар, констатирал болестта (приложение N: 5), протокол за лабораторно потвърждаване на диагнозата и решение на съответната местна епизоотична комисия.
(3) При възникване на заразни болести по чл. 4 държавният или частнопрактикуващият ветеринарен лекар с лиценз съставя протокол за обявяване възникването на заразна болест по образец - приложение N: 5.
(4) При ликвидирането на последното епизоотично огнище на заразна болест по чл. 4 държавният или частнопрактикуващият ветеринарен лекар с лиценз съставя протокол за обявяване ликвидирането на заразна болест, посочен в приложение N: 6.
(5) Възникването и ликвидирането на заразните болести по чл. 4 се регистрират в официалните месечни и годишни отчети на НВМС.

Чл. 7.
(1) Обявяването на заразни болести по приложение N: 2 се извършва от НВМС във всичките й поделения в срок 24 часа от лабораторното потвърждаване на диагнозата.
(2) При възникване на заболяване по ал. 1 държавният или лицензираният частнопрактикуващ ветеринарен лекар съставя протокола по чл. 6, ал. 3, а при ликвидирането на тази заразна болест - протокола в чл. 6, ал. 4.
(3) Обявяването на възникването на заразни болести по ал. 1, както и въвеждането и отмяната на мерките за ограничаване и ликвидиране на епизоотичните огнища се извършват по начин, посочен в чл. 6, ал. 1 и 2.
(4) Възникването и ликвидирането на заразните болести по ал. 1, посочени в приложение N: 2, се регистрират в официалната месечна и годишна отчетност на НВМС.

Чл. 8.
(1) Обявяване възникването и ликвидирането на заразните болести по приложение N: 3 се извършва в месечните и годишните отчети на поделенията на НВМС.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Частнопрактикуващ ветеринарен лекар с лиценз" е ветеринарен лекар на частна практика съгласно Наредба N: 2 за условията и реда за упражняване на частна ветеринарномедицинска практика (обн., ДВ, бр. 31 от 1993 г.; изм., бр. 57 от 1994 г., бр. 106 от 1997 г.) с разрешение за извършване на определени държавни функции.
2. "Епизоотично огнище" - животновъден обект, намиращ се на територията на България, в който са установени един или повече случаи на заразна болест по животните.
3. "Случай на заразна болест" - лабораторно потвърждаване на заразна болест при животни или трупове от животни.
4. "Възникване на заразна болест" - потвърждаване на един или повече случаи на заразна болест при животни, намиращи се в животновъден обект или дадено място на територията на България.
5. "Първично възникване на заразна болест" - възникване на заразна болест, което няма епизоотична връзка с предишно избухване в същия регион на България или с първично възникване в друг регион на България.
6. "Вторично епизоотично огнище" - всички други епизоотични огнища на заразни болести по животните, възникнали от първичното епизоотично огнище.

Заключителна разпоредба

§ 2. Тази наредба се издава на основание на чл.35 от Закона за ветеринарното дело.

Приложение № 1
към чл. 1

Особено опасни заразни болести по животните с международно значение

Шап по двукопитните животни Везикулозен стоматит Везикулозна болест по свинете Чума по говедата Чума по дребните преживни Заразна плевропневмония по говедата Заразен нодуларен дерматит (Лъмпи скин дизийз) Треска на долината Рифт Син език Шарка по овцете и козите Африканска чума по конете Африканска чума по свинете Тешенска болест (заразна парализа по свинете) Класическа чума по свинете Класическа чума (инфлуенца) по птиците Псевдочума (Нюкясълска болест) по птиците Спонгиформна енцефалопатия по говедата Вирусна хеморагична септицемия по пъстървите

Приложение № 2
към чл. 1

Особено опасни заразни болести по животните с национално значение

Антракс Бяс Бруцелоза по овцете и козите Бруцелоза по говедата Бруцелоза по свинете Скрейпи по овцете Инфекциозна анемия по конете Сап по конете Туларемия

Приложение № 3
към чл. 1

Заразни болести по животните, подлежащи на задължително обявяване в месечните и годишните отчети на НВМС

Болестта на Ауески по свинете Ехинококоза (хидатидоза) Водно сърце Лептоспироза Ку-треска Паратуберкулоза Миази Анаплазмоза по говедата Бабезиоза по говедата Туберкулоза по говедата Цистецеркоза по говедата Генитална кампилобактериоза по говедата Дерматофилоза по говедата Ензоотична левкоза по говедата Хеморагична септицемия по говедата Заразен ринотрахеит-пустулозен вулвовагинит по говедата Тайлериоза по говедата Трихомоноза по говедата Трипанозомоза по говедата Актиномикоза по говедата Злокачествена катарална треска по говедата Заразен епидидимит по кочовете Артрит (енцефалит) по козите Заразна агалаксия по овцете и козите Заразна плевропневмония по козите Ензоотичен аборт по дзвизките Аденоматоза на белите дробове по овцете Болестта Найроби по овцете Ензоотичен аборт (салмонелоза) по овцете Меди-висна по овцете Заразен метрит по кобилите Дурин по конете Коитална екзантема по конете Улцерозен лимфангит по конете Епизоотичен лимфангит по конете Салмонелозен аборт по кобилите Заразен енцефаломиелит по конете Инфлуенца (грип) по конете Пироплазмоза (бабезиоза) по конете Заразен ринопневмонит по конете Шарка по конете Заразен артериит по конете Японски енцефалит по конете Краста по конете Сура по конете Мит по конете Венецуелски енцефаломиелит по конете Атрофичен ринит по свинете Цистецеркоза по свинете Трансмисивен гастроентерит по свинете Трихинелоза по свинете Червенка по свинете Ентеровирусен енцефаломиелит по свинете Репродуктивен и респираторен синдром по свинете Инфекциозен бронхит по птиците Инфекциозен ларинготрахеит по птиците Туберкулоза по птиците Инфекциозен хепатит по патиците Вирусен ентерит по патиците Холера по птиците Шаркодифтерит по птиците Тиф по птиците Инфекциозен бурзит (болестта Гумборо) по птиците Марекова болест по птиците Микоплазмоза по птиците Пситакоза и орнитоза по птиците Пулороза по птиците Заразен енцефаломиелит по птиците Спирохетоза по птиците Салмонелози по птиците, причинени от подвижни салмонели Лимфоидна левкоза по птиците Миксоматоза по зайците Вирусна хеморагична септицемия по зайците Пролетна виремия по шарана Инфекциозна хематопоетична некроза по пъстървата Епизоотична хематопоетична некроза по рибите Херпесвироза по пъстървата Акароза по пчелите Американски гнилец по пчелите Европейски гнилец по пчелите Нозематоза по пчелите Вароатоза по пчелите Лайшманиоза Листериоза по говедата и овцете Токсоплазмоза Мелиоидоза по говедата Синьо ухо по свинете Ботулизъм Клостридиални инфекции Пастьорелози Салмонелоза по говедата и свинете Кокцидиоза по птиците и зайците Фасциолоза по говедата и овцете Филариоза при говедата Мукозна болест-вирусна диария по говедата Вибрионна дизентерия по говедата и свинете Заразен постуларен дерматит Заразна ектима при овцете и козите Копитен гнилец по овцете Заразен кератоконюнктивит Ентеротоксемия по овцете Казеозен лимфаденит по овцете Краста по овцете Гана по кучетата

Приложение № 4
към чл. 4

Информация за обявяване възникването и ликвидирането на заразна болест

I. При първично възникване на заразна болест по животните се събира и изпраща следната информация: 1. дата на изпращане; 2. час на изпращане;
3. страна;
4. наименование на болестта; тип на инфекциозния агент (ако има данни);
5. дата на потвърждаване;
6. географско местоположение на животновъдния обект;
7. брой на възприемчивите животни в животновъдния обект:
а) говеда;
б) свине;
в) овце;
г) кози;
д) птици;
е) коне;
ж) риби;
з) диви животни;
8. брой на унищожените животни:
а) говеда;
б) свине;
в) овце;
г) кози;
д) птици;
е) коне;
ж) риби;
з) диви животни;
9. брой на унищожените трупове:
а) говеда;
б) свине;
в) овце;
г) кози;
д) птици;
е) коне;
ж) риби;
з) диви животни.

II. Информация за възникване на вторични епизоотични огнища за болести, посочени в приложение N: 1:
1. дата на изпращане;
2. час на изпращане;
3. страна;
4. за всяка обявена заразна болест:
а) наименование на болестта;
б) брой на епизоотичните огнища, възникнали до неделя в полунощ.

III. Информация във връзка с вдигане на ограниченията за страната след ликвидиране на последното епизоотично огнище на болестите, посочени в приложение N: 2:
1. дата на изпращане;
2. час на изпращане;
3. страна;
4. наименование на заразната болест;
5. дата на вдигане на ограниченията.

Приложение № 5
към чл. 6

Протокол за обявяване възникването на заразна болест по приложение № 1 и приложение № 2

Ветеринарен участък ..........................................., област ................................., регион (РВМС) ......................, община ............................. Ветеринарен лекар (техник) .............................................. Възникнала заразна болест .............................................. Днес ...................г. в гр. (с) ..................в ........... часа ................. обявих посочената заразна болест ................... Заразният причинител пренесен с .................... Диагноза на терена (алергично изследване, серологично изследване, клинични признаци, патологоанатомично изследване) (подчертава се необходимото). Лабораторна диагноза ...................., дата .............., лаборатория ...................................................., отговор писмо N: ............. от ..........................г. Брой на засегнатите животновъдни обекти (дворове,ферми, стада)...................... Брой на възприемчивите животни .................... Брой заразени животни ........................................ Брой унищожени животни .................................. Брой заклани животни .......................................... Брой ваксинирани или обезпаразитени животни ....................................... Извършена дезинфекция под мой контрол ....................................................... дезинфекционно средство ................................... концентрация ........................................................... дезинфекцирана повърхност ..............................

Ветеринарен лекар: ................................................ (подпис)

Приложение № 6
към чл. 6

Протокол за обявяване ликвидирането на заразна болест по приложение № 1 и приложение № 2

Ветеринарен участък .................................................., област .........., регион (РВМС) ........, община .........., Ветеринарен лекар (техник) ....................................... Ликвидирана заразна болест ..................................... Днес ..............г., в гр. (с) ................., в .............часа ............. обявих посочената заразна болест за ликвидирана ....................................................................................................... Заразата е пренесена с .................................................... Общ брой на засегнатите животновъдни обекти (дворове, ферми, стада) .......................... Брой на заразените животни ............................................ Брой на заболелите животни ........................................... Брой на унищожените животни ...................................... Брой на закланите животни .............................................. Брой на умрелите животни ............................................... Брой на лекуваните животни ............................................ Брой на оздравелите животни .......................................... Обезщетени ............бр. животни на стойност........................... лв. По време на ликвидиране на болестта са ваксинирани................................., изследвани алергично ........................., изследвани лабораторно ...............................бр. животни Извършена дезинфекция под мой контрол ................. ........................................................................................................... дезинфекционно средство .............................................. концентрация ...................................................................... дезинфекцирана повърхност (м 2) ...............................

Ветеринарен лекар (техник): ...................................... (подпис)

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив