Наредба № 1 от 9 ноември 1995 г. за набиране, разходване и контрол на средствата по фонд "Малки предприятия" към Министерството на промишлеността

Държавен вестник брой: 110

Година: 1995

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 13.04.2004

Р а з д е л I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за набиране, разходване и контрола на средствата по фонд "Малки предприятия" към Министерството на промишлеността, наричан по-нататък "фонд", чрез който се стимулира развитието на малки предприятия за производство на стоки и (или) извършване на промишлени услуги.

Чл. 2. Средствата по фонда се набират и разходват съгласно приходно-разходна сметка, ежегодно утвърждавана от министъра на финансите по предложение на министъра на промишлеността.

Чл. 3. Средствата по фонда се предоставят на малките предприятия съгласно решения на изпълнителния комитет.

Р а з д е л II
Набиране и разходване на средствата по фонда

Чл. 4. Източниците на фонда са средства от:
1. държавата;
2. наличните средства и вземания по фонд "Малки и средни предприятия" на Бъларската стопанска камара (БИСА), образувани по реда на Наредбата за специфичните правила за икономическия механизъм в малките и средните предприятия, отменена с & 1 на т. 20 от ПМС N: 39 от 1991 г. за отменянен и изменение на нормативни актове (ДВ, бр. 21 от 1991 г.);
3. наличните държавни средства в оборотния валутен фонд, воден от "Минералбанк" - АД, за самофинансиране ускореното изграждане на малки и средни предприятия в народното стопанство, създаден с чл.5, ал. 3 от Наредбата за специфичните правила на икономическия механизъм за малките и средните предприятия, приета с ПМС N: 33 от 1984 г. за създаване на условия за ускорено изграждане на малки и средни предприятия (обн., ДВ, бр. 67 от 1984 г.; доп., бр. 80 от 1985 г.; отм., бр. 21 от 1991 г.);
4. погасителни вноски по отпуснатите кредити за изграждане на малки и средни предприятия по реда на ПМС N: 33 от 1984 година;
5. дарения и целеви вноски от местни и чуждестранни фондове, организации, юридически и физически лица;
6. кредитни линии по междудържавни финансови споразумения;
7. приходи от финансови операции със средствата на фонда;
8. вноски от малките предприятия по смисъла на ПМС N: 108 от 1991 г. за създаване на условия за развитието на малките предприятия (ДВ, бр. 49 от 1991 г.).

Чл. 5. Средствата на фонда се разходват съгласно условия, утвърдени от управителния съвет, за:
1. кредитиране при облекчени лихвени условия;
2. възстановяване в размер 50 на сто от лихвите по ползвани инвестиционни кредити;
3. еднократна финансова помощ в размер 50 на сто от записания капитал при регистраицията на новообразуванималки предприятия;
4. възстановяване в размер 50 на сто от разходите за присъединяване към електроснабдителната, водоснабдителната, съобщителната и пътната инфраструктура;
5. техническо и технологично развитие и подобряване качеството и дизайна на стоките и услугите;
6. заплащане на услуги от научен и технически характер съгласно проекти, свързани с държавната политика за стимулиране развитието на малките предприятия.

Р а з д е л III
Управление на фонда и контрол по изразходване на неговите средства

Чл. 6.
(1) Управлението на фонда се осъществява от управителен съвет, който се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на промишлеността. (2) Управителният съвет:
1. провежда държавната политика за стимулиране изграждането и развитието на малките предприятия;
2. разработва препоръки за изменение в стратегията и нормативните актове, които стимулират развитието и функционирането на малките предприятия;
3. ежегодно предлага за утвърждаване от министъра на финансите приходно-разходна сметка по чл. 2;
4. определя принципите и условията за предоставяне на средства от фонда;
5. извършва анализи и контролира ефективното използване на предоставяните средства от фонда; 6. определя банките, които обслужват фонда.
(3) Управителният съвет заседава минимум един път на шестмесечие.
(4) Управителният съвет провежда ежегодно отчетно събрание до два месеца след приключването на финансовата година, на което утвърждава отчет за приходите и разходите по фонда.
(5) Заседанията на управителния съвет се считат за редовни, ако на тях присъстват най-малко две трети от списъчния състав. Решенията се взимат с мнозинство от две трети от присъстващите.
(6) Управителният съвет избира изпълнителен комитет, състоящ се от пет членове, като определя неговия председател.
(7) Изпълнителният комитет оперативно ръководи фонда съгласно програмните схеми, разработени от управителния съвет.

Чл. 7. Оперативната работа по обслужването на фонда се осъществява от специализирано звено към Министерството на промишлеността.

Чл. 8. Министерството на финансите и Министерството на промишлеността упражняват контрол по набиране и разходване на средствата по фонда.

Чл. 9.
(1) Министерството на промишлеността упражнява задължителен ежемесечен мониторинг и контрол по изпълнението на подписаните с малките предприятия договори.
(2) Фирмите, подписали договорите, са задължени да представят на Министерството на промишлеността финансова и икономическа информация за дейността на малкото предприятие.

Р а з д е л IV
Ред за разходване на средствата от фонда

Чл. 10. Управителният съвет определя:
1. приоритетите за предоставяне на средства от фонда;
2. процедурата по предоставянето на средства и контрол на проектите, финансирани от фонда.

Чл. 11.
(1) Средства от фонда се предоставят въз основа на официална заявка за участие и други документи за изграждане и развитие на малкото предприятие.
(2) Проектът се оценява въз основа на:
1. пазарната перспективност, възвръщаемост на инвестициите и риска в случай на кредитиране;
2. анализ на финансовите съотношения и коефициенти;
3. разкриване на нови работни места, решаване на социално-икономически проблеми;
4. опазване на околната среда и други специфични показатели.

Чл. 12.
(1) Документите за участие и оценяването на постъпилите заявки се проучват и анализират от специализирано звено към Министерството на промишлеността.
(2) Служителите от специализираното звено към Министерството на промишлеността на основание изискваната документация подготвят предложение до изпълнителния комитет за кредитиране или отхвърляне на проекта.

Чл. 13.
(1) Изпълнителният комитет:
1. определя критерии за оценка на проектите за предоставяне на средства от фонда;
2. обявява решенията за предоставяне на средства от фонда най-късно в 60-дневен срок след официалното приемане на документите за оценка от служителите от специализираното звено;
3. уведомява кандидатите, на които е отказана финансова помощ, с мотивиран писмен отговор в 10-дневен срок след обявяване на решението;
4. заседава един път месечно, като заседанията се считат за редовни, ако присъстват най-малко трима членове, и взема решения за финансирането на проектите с обикновено мнозинство;
5. може да привлича при необходимост и външни експерти при анализа и оценката на представените от фирмите проекти за малки предприятия.
(2) За извършената работа от членовете на изпълнителния комитет и привличането на външни експерти със заповед на председателя на управителния съвет се изплащат възнаграждения от средствата по фонда.

Чл. 14.
(1) В срок от 30 дни от датата на утвърждаване от изпълнителния комитет на проектите, за които се предоставят средства от фонда, фирмите подписват договор с Министерството на промишлеността. Договорът се подготвя и предлага за подпис на министъра на промишлеността от председателя на изпълнителния комитет.
(2) Договорът задължително съдържа:
1. предмета на договора - същност, вид и обем на дейността, подлежащана финансово стимулиране, и конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати;
2. вид на финансовото стимулиране, размера на предоставените от фонда средства и реда за възстановяването им, в случаите когато това е предвидено;
3. срокове за изпълнение;
4. права и задължения на страните;
5. обезпечения, ако се касае за кредитиране;
6. условия за разваляне на договора;
7. последици от неизпълнение на договора;
8. специални условия.

Преходни и заключителни разпоредби

& 1. Тази наредба се издава на основание & 5 от ПМС № 186 от 1995 г. за изменение и допълнение на Постановление N: 108 на Министерския съвет от 1991 г. за създаване на малките предприятия (ДВ, бр. 88 от 1995 г.) и влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

& 2. Указания и тълкувания по прилагането на тази наредба дава министърът на промишлеността.

& 3. Тази наредба отменя Наредба N: 1 от 1993 г. за набиране, разходване и контрол на средствата по фонд "Малки предприятия" към Министерството на промишлеността (ДВ, бр. 91 от 1993 г.).

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив