Наредба № 10 от 17 февруари 2003 г. за фуражите със специално предназначение

МЗГ

Държавен вестник брой: 70

Година: 2008

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 20.08.2008

Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията за предлагане на пазара и използване на фуражите със специално предназначение.

Чл. 2.
(1) Фуражите със специално предназначение са пълноценни или допълващи фуражи, които имат особен състав и/или специален начин на производство.
(2) Фуражите със специално предназначение служат за задоволяване хранителните нужди на животни, при които процесите на храносмилане, усвояване или обмяната на веществата са временно или постоянно нарушени.
(3) (Изм., ДВ, бр. 70 от 2008 г.) Фуражи със специално предназначение не са ветеринарномедицинските препарати по смисъла на Закона за ветеринарномедицинската дейност и медикаментозните фуражи по смисъла на Наредба № 20 от 14.12.2005 г. за условията за производство, съхранение, отпускане, транспортиране, деконтаминация, детоксикация и унищожаване на медикаментозни фуражи (ДВ, бр. 5 от 2006 г.).

Чл. 3. Съставът и качеството на фуражите със специално предназначение трябва да съответстват на специалното им предназначение.

Глава втора
УСЛОВИЯ ЗА ПРЕДЛАГАНЕ НА ПАЗАРА И ИЗПОЛЗВАНЕ

Чл. 4. На пазара се предлагат и се използват фуражи със специално предназначение, които:
1. не са опасни за здравето на хората или животните;
2. не са опасни за околната среда;
3. са означени по начин, който указва тяхното специално предназначение.

Чл. 5.
(1) На пазара се предлагат и се използват фуражи, които имат специално предназначение, включени в приложението, и отговарят на изискванията, посочени в него.
(2) (Изм., ДВ, бр. 70 от 2008 г.) Когато в колона № 2 на приложението няколко групи хранителни характеристики са разделени с думите "и/или", за някои специфични предназначения производителят може да използва една или повече групи хранителни характеристики за постигане на определеното в колона № 1 предназначение на фуража. В колона № 4 срещу всеки вариант са посочени съответните изисквания относно данните, които следва да се впишат в етикета.
(3) Когато фуражът съдържа вещество, което представлява и добавка, и в колона № 4 на приложението е записано "общо", обявеното количество включва естествено присъстващото количество вещество и количеството в добавката.
(4) (Изм., ДВ, бр. 70 от 2008 г.) Когато в колона № 4 на приложението е записано "ако са добавени", съответната съставка или добавка се обявява, когато е включена във фуража или когато нейното количество е увеличено за постигане на специалното предназначение на фуража.
(5) (Изм., ДВ, бр. 70 от 2008 г.) Когато съгласно колона № 4 на приложението се изисква деклариране източника(ците) на съставките или аналитичните компоненти на фуража, се посочват данни, които позволяват да се прецени дали фуражът отговаря на съответните основни хранителни характеристики (например специфично наименование на съставката, вида животни или частта от тялото на животното).
(6) Данните за аналитичните съставки и добавките, посочени в колона № 4 на приложението, са количествени.
(7) Препоръчителната продължителност на употреба, посочена в колона № 5 на приложението, е периодът на употреба при нормални условия. Производителят може да конкретизира продължителността на употреба в рамките на определените в колона № 5 граници.
(8) Когато фуражът има няколко специални предназначения, трябва да отговаря на изискванията на приложението за всяко от предназначенията.
(9) (Нова, ДВ, бр. 70 от 2008 г.) Когато се изисква в колона № 4 на приложението деклариране на "общо" количество на вещество, което е разрешено и като фуражна добавка, съгласно Регламент (ЕО) № 1831/2003 на Европейския парламент и на Съвета от 22 септември 2003 г. относно добавки за използване при храненето на животни (ОВ L 268/2003), то включва количеството на естествено съдържание на веществото и количеството на добавката.
 
Чл. 6. (Изм., ДВ, бр. 70 от 2008 г.) Когато група добавки е посочена в колона № 2 или колона № 4 на приложението, добавената към диетичния фураж добавка, съответстваща на определената основна характеристика, трябва да е разрешена от Регламент (ЕО) № 1831/2003.

Глава трета
ОПАКОВАНЕ И ОЗНАЧАВАНЕ НА ФУРАЖИТЕ СЪС СПЕЦИАЛНО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Чл. 7. Фуражите със специално предназначение се предлагат на пазара в затворени опаковки, които се използват еднократно.

Чл. 8.
(1) Върху опаковката, съда или етикета на фуражите със специално предназначение се нанася ясно видимо, четливо и неизтриваемо означение, написано на български език. Означението включва данните по чл.5 и 7 от Наредба № 44 от 2001 г. за търговия с комбинирани фуражи (ДВ, бр. 106 от 2001 г.) и данните по ал. 2.
(2) Означението по ал. 1 съдържа следните данни:
1. (изм., ДВ, бр. 70 от 2008 г.) определението "диетичен", добавено към наименованието на фуража;
2. специалното предназначение;
3. основните хранителни характеристики на фуража;
4. данните от колона № 4 на приложението;
5. периода, за който се препоръчва употребата на фуража;
6. указанието "Преди употреба да се потърси съвет на специалист".
(3) Данните по ал. 2 трябва да съответстват на списъка на предназначенията в приложението.
(4) (Доп., ДВ, бр. 70 от 2008 г.) Когато фуражите със специално предназначение са допълващи фуражи, означението включва и указания за дневната дажба или прием.
(5) (Изм., ДВ, бр. 70 от 2008 г.) Забранява се използването на определението "диетичен" при означаване на фуражи, които не са със специално предназначение.

Чл. 9.
(1) Означенията на фуражите със специално предназначение освен данните по чл. 8, ал. 2 могат да включват и други данни, които не създават грешни представи на потребителите.
(2) Съставките на фуражите със специално предназначение могат да бъдат означени под формата на категории, включващи няколко съставки, дори когато някоя от съставките доказва специалната хранителна цел на фуража.
(3) В означенията на фуражите със специално предназначение може да се посочи наличието или малкото съдържание на една или повече аналитични съставки, характерни за съответния фураж. В тези случаи се посочва минималното или максималното съдържание на съставката или съставките, изразено в проценти или теглови единици.
(4) В означенията на фуражите със специално предназначение може да се посочат болестни състояния, свързани със специалната хранителна цел.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. (изм., ДВ, бр. 70 от 2008 г.) "Фуражи със специално предназначение" са диетични фуражи за задоволяване на специфични хранителни потребности на определени домашни любимци или продуктивни животни, при които има опасност да се нарушат или са нарушени, временно или трайно, процесите на храносмилане, усвояване или обмяна на веществата и следователно е възможно да се извлече полза от приемането на фуражи, подходящи за тяхното състояние.
2. "Допълващи фуражи" са: смеси от храни, съдържащи висок процент от някои вещества, които осигуряват дневната дажба само ако са прибавени към други храни за животни.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.11, ал. 3 от Закона за фуражите.

§ 3. (Изм., ДВ, бр. 70 от 2008 г.) Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на Националната служба по зърното и фуражите.

Приложение
към чл. 5, ал. 1
(Предишно Приложение към чл. 5, изм., ДВ, бр. 70 от 2008 г.)

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив