Наредба № 105 от 22 август 2006 г. за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на Интегрираната система за администриране и контрол

МЗГ

Държавен вестник брой: 37

Година: 2008

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 16.04.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за създаване, поддържане, достъп и ползване на:
1. система за регистрация на кандидатите и на заявленията за подпомагане;
2. система за идентификация на земеделските парцели;
3. система за идентификация и регистрация на животните;
4. интегрирана система за контрол;
5. интегрирана информационна система.

Чл. 2.
(1) Системите по чл. 1 се създават и поддържат:
1. по т. 1, 4 и 5 - от Разплащателната агенция (РА);
2. по т. 2 - от Министерството на земеделието и горите;
3. по т. 3 - от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).
(2) Системите по чл. 1, т. 1, 2, 3 и 5 се изграждат и поддържат въз основа на регистри и графична информация като компютризирани бази данни.

Глава втора
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА СЪЗДАВАНЕ, ПОДДЪРЖАНЕ, ДОСТЪП И ПОЛЗВАНЕ НА СИСТЕМАТА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА КАНДИДАТИТЕ И НА ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА ПОДПОМАГАНЕ

Чл. 3.
(1) Системата за регистрация на кандидатите и на заявленията за подпомагане включва регистър на кандидатите за подпомагане и регистър на заявленията за подпомагане.
(2) Регистърът на кандидатите за подпомагане се създава въз основа на заявленията за подпомагане и съдържа следните данни за кандидата, неговото стопанство и дейност:
1. за кандидати физически лица:
а) собствено име, презиме и фамилия;
б) ЕГН или ЕНЧ;
в) дата на раждане;
г) пол;
д) информация от документа за самоличност - номер на документа за самоличност, орган, издал документа, и дата на издаване;
е) данни за контакт (адреси, телефони и т. н.);
ж) IBAN и BIC;
з) роля в системата (земеделски стопанин, преработвател, търговец, организация на производители и др.);
и) дата на регистрация;
к) уникален регистрационен номер в регистъра на кандидатите;
л) други данни, които го идентифицират;
2. за кандидати юридически лица и еднолични търговци:
а) наименование;
б) юридически статус;
в) единен идентификационен код по БУЛСТАТ;
г) (изм., ДВ, бр. 37 от 2008 г.) регистрация в търговския регистър или съдебно решение, дата и номер.
д) представител - физическо лице за връзка (управител, лице за контакти и др.);
е) данни за контакт (адреси, телефони и т. н.);
ж) IBAN и BIC;
з) роля в системата (земеделски стопанин, преработвател, търговец, организация на производители и др.);
и) дата на регистрация;
й) уникален регистрационен номер в регистъра на кандидатите;
к) други данни, които го идентифицират.
(3) Регистърът на заявленията за подпомагане съдържа следните данни за подадените от кандидата заявления за участие в схемите и мерките за подпомагане:
1. данните по ал. 2, т. 1 или т. 2;
2. схемите и мерките, включени в заявлението;
3. документите, които са представени от кандидата;
4. буквено-цифрови данни и картен материал за земеделските парцели, ползвани от кандидата.

Чл. 4.
(1) Разплащателната агенция създава и поддържа системата за регистрация на кандидатите и на заявленията за подпомагане въз основа на:
1. информационна стратегия, одобрена от изпълнителния директор на РА;
2. установени правила и процедури за информационни системи и бази данни във фонда;
3. международните стандарти за информационни системи.
(2) Разплащателната агенция извършва хардуерното и софтуерното осигуряване на системата за регистрация на кандидатите и на заявленията за подпомагане.

Чл. 5.
(1) Данните в системата за регистрация на кандидатите и на заявленията за подпомагане се попълват от служители на РА, които са оторизирани и са получили съответните права за достъп съгласно вътрешните правила за защита на данните в интегрираната информационна система по чл.36, ал. 4 от Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП).
(2) (Изм., ДВ, бр. 37 от 2008 г.) Служителите на общинските служби по земеделие и гори въвеждат информацията от заявленията за плащания на площ в модул "Предложения" на системата за регистрация на кандидатите и на заявленията за подпомагане. Служителите в областна дирекция на РА проверяват и одобряват въведените данни.

Чл. 6.
(1) Достъп до система за регистрация на кандидатите и заявленията за подпомагане имат:
1. длъжностни лица от РА;
2. длъжностни лица от общинските служби по земеделие и гори;
3. представители на Сметната палата на Република България, специализираното звено по чл.2в, ал. 1, т. 2 ЗПЗП, сертифициращият орган по чл.2а, ал. 2, т. 2 ЗПЗП и представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата;
4. други лица, определени със заповед на изпълнителния директор на РА.
(2) Достъпът по ал. 1 се осигурява съгласно вътрешните правила за защита на данните в интегрираната информационна система по чл.36, ал. 4 ЗПЗП.

Чл. 7. Данните в системата за регистрация на кандидатите и заявленията за подпомагане се ползват за:
1. проверка и взимане на решения по заявленията за подпомагане;
2. изплащане на финансова помощ;
3. контрол за използване на помощите;
4. изготвяне на справки и отчети.

Глава трета
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА СЪЗДАВАНЕ, ПОДДЪРЖАНЕ, ДОСТЪП И ПОЛЗВАНЕ НА СИСТЕМАТА ЗА ИДЕНТИФИКАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПАРЦЕЛИ

Чл. 8. Създаването, поддържането и обновяването на системата за идентификация на земеделските парцели включва: 1. създаване, поддържане и обновяване на цифрова ортофотокарта (ЦОФК) за територията на цялата страна; 2. дигитализиране на физическите блокове и на блоковете на земеделските стопанства; 3. създаване и поддържане на регистър на ползваните земеделски земи.

Чл. 9.
(1) За първоначално създаване на цифровата ортофотокарта се използват:
1. самолетни снимки с дати на заснемане 2005/2006 г. с разделителна способност не по-малка от 0,5 m;
2. архивни сателитни снимки на части от територията на страната с дати на заснемане не по-рано от 2003 г. и разделителна способност не по-малка от 1 m.
(2) Сателитни снимки се използват за първоначално изготвяне и/или последващо актуализиране на ЦОФК на страната при спазване на стандартите, издадени от Европейската комисия.
(3) Цифровата ортофотокарта се изготвя и поддържа по метод, утвърден със заповед на министъра на земеделието и горите или от упълномощено от него лице.

Чл. 10.
(1) Министърът на земеделието и горите сключва договор с изпълнител на техническите дейности за създаване на ЦОФК по реда на Закона за обществените поръчки.
(2) Изпълнителят по ал. 1 е длъжен да предаде 5 пълни копия от всички данни на цифровите изображения на електронен носител на Министерството на земеделието и горите, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Агенцията по кадастъра към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и РА.

Чл. 11.
(1) Министърът на земеделието и горите организира актуализирането на цифровата ортофотокарта за територията на цялата страна в период 5 години.
(2) Цифровата ортофотокарта се актуализира съгласно чл. 9.

Чл. 12.
(1) Копия от ЦОФК се предоставят на други държавни и общински органи въз основа на заповед на министъра на земеделието и горите или на упълномощеното от него лице след заплащане на Министерството на земеделието и горите на действителните материални разходи по копирането.
(2) Копия от ЦОФК се предоставят възмездно на частни физически и юридически лица с договор, сключен с Министерството на земеделието и горите въз основа на заповед на министъра на земеделието и горите или на упълномощеното от него лице.
(3) Забранява се органите и лицата по ал. 1 и 2 да предоставят получените копия от ЦОФК на трети лица, освен когато това е предвидено в заповедта на министъра на земеделието и горите.

Чл. 13.
(1) (Изм., ДВ, бр. 37 от 2008 г.) Министерството на земеделието и горите извършва дешифриране на физическите блокове в цифровата ортофотокарта. Министърът на земеделието и горите може да привлича и външни изпълнители за дешифриране на физическите блокове по реда на чл. 10.
(2) Изпълнителят на дейността по ал. 1 определя основните характеристики на физическите блокове и техните уникални идентификационни номера.
(3) (Изм., ДВ, бр. 37 от 2008 г.) Текущият контрол върху дешифрирането на физическите блокове се упражнява от Министерството на земеделието и продоволствието.

Чл. 14.
(1) Министърът на земеделието и горите организира и възлага очертаването на блоковете на земеделските стопанства на областните дирекции "Земеделие и гори" и на общинските служби по земеделие и гори.
(2) За всеки очертан блок на земеделското стопанство се:
1. определя идентификационен номер, който е производен на идентификационния номер на физическия блок, от който е част;
2. въвеждат данните по чл. 17.
(3) Директорите на областните дирекции "Земеделие и гори" и началниците на общинските служби по земеделие и гори упражняват непрекъснат контрол върху очертаването на блоковете на земеделските стопанства.

Чл. 15.
(1) Общинските служби по земеделие и гори подпомагат земеделските стопани при верифициране на блоковете на земеделските стопанства в съответното землище.
(2) Общинските служби по земеделие и гори изпращат на земеделските стопани съобщения и им определят дата за верифициране на блоковете.
(3) Въз основа на верифицирането общинските служби по земеделие и гори въвеждат окончателните данни за блокове на земеделските стопанства в системата.

Чл. 16. (Изм., ДВ, бр. 37 от 2008 г.) Министърът на земеделието и продоволствието или упълномощено от него лице утвърждава методически указания за:
1. реда за дешифриране на ЦОФК;
2. реда за очертаване на физическите блокове и на блоковете на земеделските стопанства;
3. основните характеристики на физическите блокове.
 
Чл. 17.
(1) Регистърът на ползваните земеделски земи е част от системата за идентификация на земеделските парцели и включва:
1. информация за земеделския стопанин:
а) (изм., ДВ, бр. 37 от 2008 г.) физическо лице - собствено име, презиме и фамилия; ЕГН или ЕНЧ; дата на раждане; пол; информация от документа за самоличност - номер на документа, орган, издал документа, и дата на издаване; данни за контакт (адрес, телефон и др.); данни за банкова сметка на лицето (IBAN и BIC);
б) (изм., ДВ, бр. 37 от 2008 г.) за юридическите лица и еднолични търговци - наименование; единен идентификационен код по БУЛСТАТ; адрес на управление; адрес за контакти; данни за банкова сметка на лицето/търговеца (IBAN и BIC); данни за управителя (управляващото лице) - собствено име, презиме и фамилия, информация от документа за самоличност - номер на документа, орган, издал документа, и дата на издаване, ЕГН или ЕНЧ, дата на раждане;
2. местонахождение и размер на блоковете на земеделските стопанства, които обработва земеделският стопанин, и начина на трайно ползване на всеки от тях;
3. информация за отглежданите видове култури за всеки блок на земеделското стопанство;
4. номерата на блоковете на земеделското стопанство съгласно чл. 14, ал. 2, т. 1;
5. други данни, които идентифицират ползваните земеделски земи;
6. (нова, ДВ, бр. 37 от 2008 г.) данните по т. 1 без данни за банкова сметка - за пълномощника, ако заявлението се подава от упълномощено с нотариално заверено пълномощно лице.
(2) При създаване на регистъра на ползваните земеделски земи се използват специализираните регистри и други данни, поддържани и актуализирани от Министерството на земеделието и горите и от неговите структури.

Чл. 18.
(1) През 2006 г. се извършва предварителна регистрация на земеделските стопани и на ползваните земеделски площи.
(2) Регистрацията се извършва в общинските служби по земеделие и гори по местонахождението на ползваните площи. Земеделските стопани подават заявления по образец, утвърден от министъра на земеделието и горите.
(3) Регистърът на земеделските стопани и данните за ползваните от тях земеделски площи ежегодно се поддържат и актуализират по реда на ал. 2.

Чл. 19.
(1) Системата за идентификация на земеделските парцели се изгражда, поддържа и актуализира в съответствие със стандарти и препоръки на CEN (Европейска комисия по стандартизация) за геоинформационни системи.
(2) Министерството на земеделието и горите извършва хардуерното, софтуерното и комуникационното осигуряване на системата за идентификация на земеделските парцели.

Чл. 20.
(1) (Изм., ДВ, бр. 37 от 2008 г.) Достъп до информационната система за въвеждане и редактиране на данни имат длъжностни лица от:
1. областните дирекции "Земеделие и гори";
2. общинските служби по земеделие и гори;
3. Министерството на земеделието и продоволствието.
(2) Достъп до информационната система за ползване на данни имат:
1. длъжностни лица от Министерството на земеделието и горите;
2. длъжностни лица от РА;
3. други лица, определени със заповед на министъра на земеделието и горите.
(3) Министърът на земеделието и горите със заповед определя реда за достъп и обхвата на ползваните данни.

Глава четвърта
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА СЪЗДАВАНЕ, ПОДДЪРЖАНЕ, ДОСТЪП И ПОЛЗВАНЕ НА СИСТЕМАТА ЗА ИДЕНТИФИКАЦИЯ И РЕГИСТРАЦИЯ НА ЖИВОТНИТЕ

Чл. 21. Системата за идентификация и регистрация на животните включва данни за:
1. идентификация на земеделския стопанин, който отглежда животните;
2. броя на животните от всеки вид, тяхната порода и възраст;
3. идентификационните номера на животните по видове;
4. местонахождението и придвижването на животните;
5. здравния статус на животните и приложените ветеринарномедицински мероприятия.

Чл. 22.
(1) Системата за идентификация и регистрация на животните се създава и поддържа при условията и по реда на Наредба № 61 за условията и реда за идентификация на животните, регистрация на животновъдните обекти и достъпа до базата данни за идентифицираните животни и регистрираните обекти (ДВ, бр. 47 от 2006 г.) въз основа на:
1. индивидуални средства за идентификация на животните;
2. индивидуални паспорти за идентифициране на едрите преживни животни;
3. актуален регистър за всеки животновъден обект;
4. компютъризирана информационна система (електронна база данни);
5. документи за придвижване на животните.
(2) Националната ветеринарномедицинска служба поддържа компютъризираната информационна система по ал. 1, т. 4, като въвежда данни за идентифицираните животни, техните собственици и регистрираните животновъдни обекти. Данните се съхраняват в централен сървър, намиращ се в централното управление на НВМС.
(3) Националната ветеринарномедицинска служба осигурява защита на данните в информационната система по ал. 1, т. 4 срещу неправомерно ползване и изменение.

Чл. 23.
(1) Националната ветеринарномедицинска служба осигурява непрекъснат достъп по електронен път до базата данни по чл. 22, ал. 1, т. 4 на РА и при поискване безвъзмездно и своевременно й предоставя копия на документите, свързани със системата.
(2) Разплащателната агенция осигурява трансфера на данните между системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти и интегрираната информационна система.
(3) Разплащателната агенция осигурява защита на данните по ал. 2 съгласно чл.36 ЗПЗП.

Глава пета
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА СЪЗДАВАНЕ, ПОДДЪРЖАНЕ, ДОСТЪП И ПОЛЗВАНЕ НА ИНТЕГРИРАНАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ

Чл. 24.
(1) Интегрираната система за контрол включва административни проверки на подадените заявления за подпомагане и проверки на място.
(2) Разплащателната агенция извършва административни проверки на подадените заявления, като съпоставя включените в тях данни с данните от системата за регистрация на кандидатите и на заявленията за подпомагане, системата за идентификация на земеделските парцели и системата за идентификация и регистрация на животните.
(3) Административните проверки на подадените заявления включват:
1. проверки за допустимост на кандидата;
2. проверки за допустимост на земеделските площи;
3. кръстосани проверки между данните в заявлението и отделните регистри;
4. кръстосани проверки между данните в отделните заявления.

Чл. 25.
(1) Проверките на място се извършват чрез:
1. инспекция на земеделското стопанство;
2. методи за дистанционно наблюдение.
(2) Проверките на място се извършват съгласно чл.37, ал. 3 и 4 ЗПЗП.
(3) Разплащателната агенция въвежда резултатите от проверките на място в интегрираната информационна система.

Чл. 26.
(1) Достъп до данните в интегрираната система за контрол имат:
1. служителите на РА;
2. служители на Министерството на земеделието и горите;
3. представители на Сметната палата на Република България, специализираното звено за контрол по чл.2в, ал. 1, т. 2 ЗПЗП, сертифициращият орган по чл.2а, ал. 2, т. 2 ЗПЗП и представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата;
4. други лица, определени със заповед на изпълнителния директор на РА.
(2) Достъпът по ал. 1 се осигурява съгласно вътрешните правила за защита на данните в интегрираната информационна система.

Чл. 27. Данните от интегрираната система за контрол се ползват:
1. при извършване на контрол на кандидатите и подадените заявления;
2. при изчисляване на финансовите помощи за кандидатите;
3. при осчетоводяване на плащанията;
4. за изготвяне на справки и отчети.

Глава шеста
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА СЪЗДАВАНЕ, ПОДДЪРЖАНЕ, ДОСТЪП И ПОЛЗВАНЕ НА ИНТЕГРИРАНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА

Чл. 28.
(1) Разплащателната агенция създава интегрирана информационна система, като обединява данните от системата за регистрация на кандидатите и на заявленията за подпомагане, системата за идентификация на земеделските парцели и системата за идентификация и регистрация на животните.
(2) Интегрираната информационна система се създава и поддържа съгласно:
1. информационна стратегия, одобрена от изпълнителния директор на РА;
2. установени правила и процедури за информационни системи и бази данни в РА;
3. международните стандарти за информационни системи;
4. изискванията на законодателството на Европейския съюз.

Чл. 29.
(1) Достъп до интегрираната информационна система имат:
1. служителите на РА;
2. служители на Министерството на земеделието и горите;
3. представители на Сметната палата на Република България, специализираното звено по чл.2в, ал. 1, т. 2 ЗПЗП, сертифициращият орган и представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата; 4
. лицата по чл.36, ал. 3 ЗПЗП и други лица, определени със заповед на изпълнителния директор на РА.
(2) Достъпът по ал. 1 се осигурява съгласно вътрешните правила за защита на данните в интегрираната информационна система.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1.(изм., ДВ, бр. 37 от 2008 г.) "Заявления за плащания на площ" са вид заявления за подпомагане по смисъла на чл. 41 и 46 ЗПЗП.
2. "Верифициране" е процедура по очертаване върху цифровата ортофотокарта на блоковете на земеделските стопанства от техните ползватели.

§ 2. Министърът на земеделието и горите определя звено в Министерството на земеделието и горите, което контролира и приема извършената работа по дешифриране на физическите блокове и контролира очертаването на блоковете на земеделските стопанства.

§ 3. Държавен фонд "Земеделие" изпълнява функциите на Разплащателната агенция съгласно чл.11, ал. 2, т. 4 ЗПЗП.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 4. Наредбата се издава на основание чл.30, ал. 6 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив