Наредба № 107 от 8 януари 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за почистване и измиване на челни стъкла и одобряване типа на устройството за измиване на челни стъкла като отделен технически възел

МТС

Държавен вестник брой: 77

Година: 2007

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 18.10.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за:
а) (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) одобряване типа на превозни средства (ПС) по отношение на устройствата за почистване и измиване на предни стъкла;
б) (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) одобряване типа на устройството за измиване на предни стъкла като отделен технически възел и изискванията към маркировката за одобряване;
2. техническите изисквания към:
а) (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) устройствата за почистване и измиване на предни стъкла;
б) монтирането на устройствата за измиване на стъкла;
в) (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) методите за изпитване за съответствие на устройствата за почистване и измиване на предни стъкла с техническите изисквания.

Чл. 2.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Наредбата се прилага за 180 градуса от полето на видимост на водача в посока напред на ПС от категория М1 с оглед осигуряване на добра видимост при неблагоприятни атмосферни условия чрез определяне на изискванията към устройствата за почистване и измиване на предното стъкло.
(2) Разпоредбите на наредбата се отнасят за ПС от категория М1 с ляво управление. За ПС от категория М1 с дясно управление разпоредбите се прилагат чрез подходящо обръщане на критериите при необходимост.

Глава втора
ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ПО ОТНОШЕНИЕ НА УСТРОЙСТВА ЗА ПОЧИСТВАНЕ И ИЗМИВАНЕ НА ПРЕДНИ СТЪКЛА
(Загл. изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.)

Раздел I
Заявление за одобряване на типа

Чл. 3. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Типът на ПС по отношение на устройства за почистване и измиване на предни стъкла се одобрява по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 4.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Производителят подава заявление за одобряване типа на ПС по отношение на устройства за почистване и измиване на предни стъкла до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") в съответствие с чл.3, ал. 2 на Наредба № 60 за ЕО одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 1 с приложено към него съдържание.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, трябва да показват съответните части с достатъчни и ясно различими подробности.
(4) За системите, компонентите или отделните възли с електронно управление към списъка с данни по ал. 2 се прилага информация за неговото действие.
(5) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага документ за платена държавна такса.

Раздел II
Одобряване на типа

Чл. 5. Производителят предоставя на техническата служба, която извършва изпитванията, ПС, представително за типа, за който се иска одобряване.

Чл. 6.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване на типа ПС по отношение на устройства за почистване и измиване на предни стъкла, когато:
1. превозното средство отговаря на техническите изисквания по тази наредба;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) ЕО сертификатът за одобряване типа на ПС по отношение на устройствата за почистване и измиване на предни стъкла се издава по образец съгласно приложение № 2.
(3) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) За всеки одобрен тип ПС по отношение на устройствата за почистване и измиване на предни стъкла се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като в секции 2 и 3 се записва съответно "78/318" и "94/68".
(4) За различните одобрени типове ПС се издават различни номера.

Чл. 7.
(1) (Предишен текст на чл. 7, доп., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаването на ЕО сертификата по чл. 6, ал. 1 на ПС по отношение на устройства за почистване и измиване на предни стъкла, ако те имат маркировка за одобряване на типа и са изпълнени техническите изисквания към монтажа им на ПС.
(2) (Нова - ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Когато се установи, че превозното средство не отговаря на изискванията на наредбата, изпълнителният директор на ИА "АА" предлага на съответните компетентни органи да не регистрират тези превозни средства.

Чл. 8. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Отказът да се издаде сертификатът по чл. 6, ал. 1 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 9. Производителят информира писмено изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на одобрения по реда на тази наредба тип ПС.

Чл. 10.
(1) В случай на изменения на одобрения в съответствие с тази наредба тип се прилагат разпоредбите на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) В случаите по ал. 1 изпълнителният директор на ИА "АА" може да определи извършването на нови изпитвания на изменения тип. За новите изпитвания се съставя нов протокол.
(3) Когато с изпитванията по ал. 2 се установи, че изискванията на наредбата не са спазени, не се издава сертификат за одобряване на изменения тип.

Чл. 11. Мерките за осигуряване на съответствието на производството се предприемат в съответствие с разпоредбите на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Раздел III
Заявление за одобряване типа на устройство за измиване на предни стъкла като отделен технически възел
(Загл. изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.)

Чл. 12. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Типът на устройство за измиване на предни стъкла като отделен технически възел на ПС се одобрява по реда на глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 13.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Производителят подава заявление за ЕО одобряване типа на устройството за измиване на предни стъкла като отделен технически възел до изпълнителния директор на ИА "АА", в съответствие с чл. 3, ал. 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) За всеки тип устройство за измиване на предни стъкла се подава отделно заявление.
(3) Към заявлението по ал. 1 се прилага попълнен списък с данни в три екземпляра по образец съгласно приложение № 3 с приложено към него съдържание.
(4) Всички схеми и чертежи, приложени към списъка с данни, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Чертежите трябва да показват мястото, предвидено за маркировката за одобряване. Снимките, ако има такива, трябва да показват съответните части с достатъчни и ясно различими подробности.
(5) За системите, компонентите или отделните възли с електронно управление към списъка с данни по ал. 2 се прилага информация за неговото действие.
(6) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Раздел IV
Одобряване типа на устройство за измиване на предни стъкла като отделен технически възел и изисквания към маркировката за одобряване
(Загл. изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.)

Чл. 14.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Производителят предоставя на техническата служба един образец на устройство за измиване на предно стъкло за провеждане на изпитванията за одобряване на типа. Техническата служба може да изиска при необходимост допълнителен образец.
(2) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Върху образците по ал. 1 ясно и незаличимо се обозначава марката или търговското наименование на лицето, подало заявление за одобряване на типа, и информация за идентификация на типа.

Чл. 15.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване типа на устройство за измиване на предно стъкло като отделен технически възел, когато:
1. превозното средство отговаря на техническите изисквания по тази наредба;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) ЕО сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 4.

Чл. 16.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) За всеки одобрен тип устройство за измиване на предно стъкло се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, като за секции 2 и 3 на номера се попълва съответно "78/318" и "94/68".
(2) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) За различните одобрени типове устройства за измиване на предно стъкло се издават различни номера.

Чл. 17.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Върху всяко устройство за измиване на предно стъкло, принадлежащо към тип, одобрен по реда на наредбата, се нанася ЕО маркировка за одобряване по образец.
(2) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Маркировката за одобряване се състои от правоъгълник, ограждащ буквата "е", последвана от номер 34. Маркировката съдържа в близост до правоъгълника "базов номер на одобряването", предвиден в секция 4 на приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови превозни средства и техните ремаркета. Двете цифри пред базовия номер на одобряване съответстват на последното изменение на наредбата, свързано с последните значителни технически изменения на Директива 78/318/EИО. За настоящата наредба тези цифри са "00".
(3) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) ЕО маркировката за одобряване се нанася в съответствие с образеца, посочен в приложение № 5, включително и когато размерите са посочени в mm.
(4) (Отм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)
(5) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Маркировката за одобряване да се поставя на контейнера за течността на устройство за измиване на предно стъкло така, че да е четлива, неизтриваема и видима, когато устройство за измиване на стъкла за предното стъкло е монтирано на ПС.

Чл. 18. (Изм. и доп., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаването на ЕО сертификат за одобряване типа на устройство за измиване на предно стъкло, ако то отговаря на техническите изисквания в тази наредба.

Чл. 19. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Отказът да се издаде сертификата по чл. 15 се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 20. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Производителят писмено информира изпълнителния директор на ИА "АА" за всички изменения на одобрен по реда на тази наредба тип устройство за измиване на предно стъкло.

Чл. 21. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) В случай на изменение на одобрен в съответствие с тази наредба тип устройство за измиване на предно стъкло се прилагат разпоредбите на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 22. Мерките за осигуряване съответствието на производството се предприемат в съответствие с разпоредбите на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Глава трета
TЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ И ИЗПИТВАНИЯ

Чл. 23.
(1) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Всяко ПС трябва да бъде оборудвано с най-малко една автоматична система на устройство за почистване на предното стъкло.
(2) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Техническите изисквания към устройствата за почистване на предното стъкло и методите за изпитване за съответствие с техническите изисквания са посочени в приложение № 6.

Чл. 24.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Всяко ПС трябва да бъде оборудвано с устройство за измиване на предното стъкло, което може да издържи на натоварването, което се получава при запушени дюзи и устройството е в състояние, удовлетворяващо изискванията по т. 4.1.1 и 4.1.2 на приложение № 6.
(2) (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Техническите изисквания към устройство за измиване на предно стъкло и методите за изпитване за съответствие с техническите изисквания са посочени в приложение № 6.

Чл. 25. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Изискванията към определянето на пространствените съотношения между основните указателни знаци на ПС и триизмерната координатна система, към определянето на полетата на видимост на предни стъкла на ПС от категория М1 по отношение на точки V и към състава на сместа за изпитване на устройства за почистване и измиване на предно стъкло са посочени в приложения № 7, 8 и 9.

Чл. 26. (Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Определяне на точката "Н" и действителния ъгъл на облегалката на седалката, проверяване на относителните местоположения на точките "R" и "Н" и на зависимостта между проектния ъгъл на облегалката на седалката и действителния ъгъл на облегалката на седалката се извършва по реда на Наредба № 112 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на полето на видимост на водача (ДВ, бр. 54 от 2004 г.).

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Превозно средство" е всяко моторно ПС от категория М1, предназначено за движение по пътищата, комплектувано или некомплектувано, притежаващо най-малко четири колела и максимална конструктивна скорост не по-малка от 25 km/h.
2. "Превозни средства от категория M1" са определените в чл.149, ал. 1 ЗДвП.
3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - лице, установено в ЕС, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.
4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Тип превозно средство по отношение на устройство за почистване на предното стъкло и на устройство за измиване на предното стъкло" е ПС, което не се различава съществено по отношение на:
а) външните и вътрешните форми и разполагане, които могат да оказват влияние върху полето на видимост, определено в чл. 2;
б) (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) формата и размерите на предното стъкло и неговото закрепване, когато е възможно те да засегнат полетата на видимост, посочени в приложение № 8;
в) (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) характеристиките на устройство за почистване на предното стъкло и на устройство за измиване на предното стъкло.
5. "Триизмерна координатна система" означава координатна система, която се състои от вертикална надлъжна равнина X-Z, хоризонтална равнина X-Y и вертикална напречна равнина Y-Z (виж т. 1 от приложение № 7).
6. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Основни базови знаци" са отвори, повърхнини, маркировки и идентификационни знаци върху каросерията на ПС. Типът на използвания базов знак и разположението на всеки знак спрямо координатите X, Y и Z на триизмерната координатна система спрямо теоретическата равнина на пътната повърхност се определят от производителя на ПС. Тези знаци могат да бъдат контролните точки, използвани за целите на монтажа на каросерията.
7. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Действителен ъгъл на торса" е определеният в Наредба № 112 за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на полето на видимост на водача.
8. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Проектен ъгъл на торса" е определеният в Наредба № 112 за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на полето на видимост на водача.
9. "Точки V" са точки, чието разположение в отделението за пътници се определя от вертикални надлъжни равнини, минаващи през центровете на най-външните проектирани седящи положения на предната седалка, които заедно с точката R и проектния ъгъл на наклон на облегалката се използват за проверяване на спазването на изискванията за полето на видимост (виж приложение № 8).
10. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Точка R или основна точка на седене е определена в Наредба № 112 за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на полето на видимост на водача.
11. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Точка Н е определената в Наредба № 112 за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на полето на видимост на водача.
12. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Нулеви точки на предното стъкло" са точките, които са разположени в пресечната точка върху предното стъкло на линии, насочени от точките V към външната повърхност на предното стъкло.
13. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Прозрачна площ на предното стъкло" означава площта на предното стъкло на ПС или друга остъклена повърхност, чийто коефициент на пропускане на светлината, измерена перпендикулярно към повърхността, е не по-малък от 70 %.
14. "Обхват на хоризонтално регулиране на седалката" е обхватът на нормални позиции на управление, предназначени от производителя на ПС за регулиране на седалката на водача по посока на ос Х (виж т. 6).
15. "Допълнителен обхват на регулиране на седалката" е обхватът, предназначен от производителя на ПС за регулиране на седалката по посока на оста Х (виж т. 6) извън обхвата на нормалните позиции, посочени в т. 14 и използвани за превръщането на седалките в легла или улесняващи влизането в ПС.
16. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Устройство за почистване на предното стъкло" е система, която се състои от устройство за избърсване на външната повърхност на предното стъкло заедно със спомагателните и управляващите устройства, необходими за пускане и спиране на устройството.
17. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Поле на устройство за почистване на предното стъкло" е площта на външната повърхност на влажно предно стъкло, която се изтрива от устройство за почистване на предното стъкло.
18. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Устройство за измиване на предното стъкло" е устройство за съхраняване на течност и за нейното подаване върху външната повърхност на предното стъкло заедно с управляващите устройства, необходими за пускане и спиране на устройството.
19. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Управляващо устройство на устройство за измиване на предно стъкло" е средството или устройството за пускане и спиране на устройство за измиване на предното стъкло. Пускането и спирането може да се координира с работата на устройство за почистване на стъклата на предното стъкло или да бъде напълно независимо от него.
20. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Помпа на устройство за измиване на предно стъкло" е устройството за прехвърляне на течността за миене на предното стъкло от резервоара до външната повърхност на предното стъкло.
21. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Дюза" е устройството, което служи за насочване на течността на устройство за измиване на предното стъкло.
22. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Автоматична система на устройство за почистване" е системата, която е в състояние да функционира без каквото и да е действие на водача, освен необходимите за пускане или спиране на устройство за почистване на предното стъкло, когато двигателят на ПС работи.
23. (нова - ДВ, бр. 2 от 2007 г.) "Действие на устройство за измиване на предното стъкло" е възможността на устройството при използването му да разпръсква течността върху определена повърхност без утечки или разединяване на негови съединителни елементи.

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 77 от 2007 г.) Наредбата въвежда изисквания на Директива 2006/96/ЕО.

Заключителни разпоредби

§ 2. (Доп., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата и въвежда разпоредбите на Директива 78/318/ЕИО.

§ 3. Наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г.

Приложение № 1 към чл. 4, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

СПИСЪК С ДАННИ № .. .. .. .. ..

 

за целите на ЕО одобряване типа на превозно средство по отношение на устройствата за почистване и измиване на предни стъкла в съответствие с Наредба № 107 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за почистване и измиване на предни стъкла и одобряване типа на устройството за измиване на предни стъкла като отделен технически възел (Директива 78/318/ЕИО, последно изменена с Директива 94/68/ЕО), и съгласно приложение № 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (приложение I на Директива 70/156/ЕИО)

 

Тази информация се попълва в три екземпляра и включва приложенията към нея, когато се изисква. Приложените схеми и чертежи се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или папка с размер А4. Снимките, когато има такива, показват съответните части с достатъчно ясни и различими подробности.

За системите, компонентите или отделните технически възли с електронно управление към попълнения списък с данни се прилага информация и за неговото действие.

0.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

 

0.1.

Марка (търговско наимено-

 

 

вание на производителя):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.2.

Тип и общо(-и) търговско(-и)

 

 

описание(-я):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.3.

Начин на идентификация на

 

 

типа, когато се маркира на

 

 

превозното средство (b)

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.3.1.

Местоположение на тази

 

 

маркировка:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.4.

Категория на превозното

 

 

средство (с):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.5.

Наименование и адрес на

 

 

производителя:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.8.

Адрес(-и) на монтажния(-те)

 

 

завод(-и):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

 

 

 

1.

ОБЩИ КОНСТРУКТИВНИ

 

 

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА

 

 

ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

 

1.1.

Снимки и/или чертежи на

 

 

представително превозно

 

 

средство:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

2.

МАСИ И РАЗМЕРИ (е)

 

 

(в kg и mm)

 

2.6.

Маса на ПС с каросерия в

 

 

готовност за движение или

 

 

масата на шаси с кабина, ако

 

 

производителят не монтира

 

 

каросерия (включително

 

 

охладителна течност, масла,

 

 

гориво, инструменти,

 

 

резервно колело и водач) (о)

 

 

(максимум и минимум за

 

 

всеки вариант):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

3.

ДВИГАТЕЛ (q)

 

3.2.1.8.

Максимална ефективна

kW при

 

мощност (t):

.. .. .. .. .. min-1

3.2.5.

Електрическа уредба

 

3.2.5.1.

Номинално напрежение:

.. .. .. .. .. .. .. V,

 

 

положи-

 

 

телно/

 

 

отрица-

 

 

телно

 

 

заземя-

 

 

ване (1)

3.2.5.2.

Генератор

 

3.2.5.2.1.

Тип:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

3.2.5.2.2.

Номинална мощност:

.. .. .. .. .. .. . VА

4.

ТРАНСМИСИЯ (v)

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

4.7.

Максимална скорост на пре-

 

 

возното средство и механизъм,

 

 

с който се постига (w):

(km/h)

9.

КАРОСЕРИЯ

 

9.4.1.

Достатъчно подробни данни

 

 

за основните указателни

 

 

знаци, позволяващи бързото

 

 

им разпознаване и проверка

 

 

на разположението на всеки

 

 

знак спрямо другите и

 

 

спрямо R-точката:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.5.1.

Предно стъкло:

 

9.5.1.2.

Метод на монтаж:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.5.1.4.

Номер(-а) на одобряване на

 

 

типа:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.6.

Устройство (-а) за почистване

 

 

на предно стъкло:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.6.1.

Подробно техническо опи-

 

 

сание (включително снимки

 

 

или чертежи):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.7.

Устройство за измиване на

 

 

предно стъкло:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.7.1.

Подробно техническо описа-

 

 

ние (включително снимки или

 

 

чертежи) или когато е одоб-

 

 

рено като отделен техни-

 

 

чески възел, номерът на одоб-

 

 

ряването на типа:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.8.

Размразяване и премахване

 

 

на замъгляването:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.8.2.

Максимална мощност на

 

 

електрическите консуматори:

.. .. .. .. .. .. kW

9.10.

Вътрешно оборудване:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.10.3.

Седалки:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.10.3.5.

Координати или чертеж на

 

 

R-точката (*)

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.10.3.5.1.

Седалка на водача:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.10.3.6.

Ъгъл на наклона на облегал-

 

 

ката на седалката:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.10.3.6.1.

Седалка на водача:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.10.3.7.

Обхват на регулирането на

 

 

седалката:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.10.3.7.1.

Седалка на водача:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.10.5.

Отоплителна система за

 

 

отделението за пътници:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

9.10.5.3.

Максимална мощност на

 

 

електрическите консуматори

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

_________________________

(*) Номерацията и забележките, използвани в този списък с данни, съответстват на описаните в приложение № 2 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (Директива 70/156/ЕИО). Точките, които не се отнасят за целите на тази наредба, са премахнати.

 

Приложение № 2 към чл. 6, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

ОБРАЗЕЦ

(максимален формат: А4 (210 x 297 mm))

ЕО СЕРТИФИКАТ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА

 

Печат на
ИА "АА"

 

Информация, отнасяща се до:

- одобряване на типа (1)

- изменение на одобряването на типа (1)

- отказ за одобряване на типа (1)

- отнемане на одобряването на типа (1),

за тип превозно средство/компонент/отделен технически възел(1) съгласно Наредба № 107 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за почистване и измиване на предни стъкла и одобряване типа на устройството за измиване на предни стъкла като отделен технически възел (Директива 78/318/ЕИО, последно изменена с Директива 94/68/ЕО).

 

Номер на одобряването на типа: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

Основание за изменението: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

 

 

РАЗДЕЛ I

 

0.1.

Марка (търговско наименование

 

 

на производителя):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.2.

Тип и общо търговско (-и)

 

 

описание (-я):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.3.

Начини за идентификация на

 

 

типа, когато се маркира на

 

 

превозното средство/компо-

 

 

нента/отделния технически

 

 

възел(1) (2):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.3.1.

Местоположение на тази

 

 

маркировка:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.4.

Категория на превозното

 

 

средство (3):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.5.

Наименование и адрес на

 

 

производителя:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.7.

В случай на компоненти и

 

 

отделни технически възли,

 

 

местоположение и начин на

 

 

поставяне на ЕО маркировката

 

 

за одобряване на типа:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.8.

Наименование и адрес(-и) на

 

 

монтажния(-те) завод(-и):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

_________________________

(*1) Излишното се задрасква.

(*2) Когато начинът за идентификация на типа съдържа знаци, които не са подходящи за описване на превозното средство, компонента или отделния технически възел, за които се отнася сертификатът за одобряване на типа, такива знаци се представят в документацията чрез символа: "?" (например ABC??123???).

(*3) Съгласно определенията, посочени в Закона за движението по пътищата и част А на приложение № 1 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (Приложение II А от Директива 70/156/ЕИО).

 

 

 

 

 

Раздел II

 

1.

Допълнителна информация

 

 

(където е приложимо):

 

 

съгласно допълнението

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

2.

Техническа служба, която

 

 

отговаря за извършване

 

 

на изпитванията:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

3.

Дата на протокола от

 

 

изпитване:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

4.

Номер на протокола от

 

 

изпитване:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

5.

Забележки (когато има):

 

 

съгласно допълнението

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

6.

Място:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

7.

Дата:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

8.

Подпис:

 

9.

Прилага се номерът на техни-

 

 

ческото досие, представено на

 

 

ИА "АА", което може да се

 

 

получи при поискване.

 

 

 

 

ДОПЪЛНЕНИЕ

към ЕО сертификат за одобряване на типа № .. .. .. .

относно одобряването на тип превозно средство по отношение на устройствата за почистване и измиване на предни стъкла в съответствие с Наредба № 107 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за почистване и измиване на предни стъкла и одобряване типа на устройството за измиване на предни стъкла като отделен технически възел (Директива 78/318/ЕИО, последно изменена с Директива 94/68/ЕО)

 

1.

Допълнителна информация:

 

1.1.

Устройство за почистване на

 

 

стъкла

- брой четки:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

1.2.

Устройство за измиване на стъкла

 

 

- метод на работа:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

 

 

- маркировка за

 

 

 

 

одобряване на

 

 

 

тип (където е

 

 

 

приложимо):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

5.

Забележки: (напр. за превозни

 

 

средства с ляво и дясно управление):

.. .. .. .. .. .. .. .. ..

 

 

 

Приложение № 3 към чл. 13, ал. 3
(Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

СПИСЪК С ДАННИ № .. .. .. .. ..

 

за целите на ЕО одобряване типа на устройството за измиване на предни стъкла като отделен технически възел в съответствие с Наредба № 107 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за почистване и измиване на предни стъкла и одобряване типа на устройството за измиване на предни стъкла като отделен технически възел (Директива 78/318/ЕИО, последно изменена с Директива 94/68/ЕО)

 

 

Тази информация се попълва в три екземпляра и включва приложенията към нея, когато се изисква. Приложените схеми и чертежи се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или папка с размер А4. Снимките, когато има такива, показват съответните части с достатъчно ясни и различими подробности.

За системите, компонентите или отделните технически възли с електронно управление към попълнения списък с данни се прилага информация и за неговото действие.

 

0.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

 

0.1.

Марка (търговско наименование

 

 

на производителя):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.2.

Тип и общо(-и) търговско(-и)

 

 

описание(-я):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.5.

Наименование и адрес на

 

 

производителя:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.7.

В случай на компоненти и отделни

 

 

технически възли, местоположение

 

 

и начин на нанасяне на ЕО марки-

 

 

ровката за одобрение:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.8.

Адрес(-и) на монтажния(-те)

 

 

завод(-и):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

 

 

 

1.

ОПИСАНИЕ НА УСТРОЙ-

 

 

СТВОТО

 

1.1.

Подробно техническо описание

 

 

(включително снимки или

 

 

чертежи), идентифициращо тези

 

 

компоненти, които могат да се

 

 

монтират в рамките на отделе-

 

 

нието за двигателя:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

1.2.

Ограничения за използване и

 

 

условия за монтаж:

.. .. .. .. .. .. .. .. ..

 

 

 

Приложение № 4 към чл. 15, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

ОБРАЗЕЦ

(максимален формат: А4 (210 x 297 mm))

ЕО СЕРТИФИКАТ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА

 

 

Печат на

 

ИА "АА"

 

Информация, отнасяща се до:

- одобряване на типа (1)

- изменение на одобряването на типа (1)

- отказ за одобряване на типа (1)

- отнемане на одобряването на типа (1),

за тип превозно средство/компонент/отделен технически възел (1) съгласно Наредба № 107 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за почистване и измиване на предни стъкла и одобряване типа на устройството за измиване на предни стъкла като отделен технически възел (Директива 78/318/ЕИО, последно изменена с Директива 94/68/ЕО).

 

Номер на одобряването на типа: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

Основание за изменението: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

 

 

РАЗДЕЛ I

 

0.1.

Марка (търговско наименование

 

 

на производителя):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.2.

Тип и общо търговско (-и)

 

 

описание (-я):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.3.

Начини за идентификация на

 

 

типа, когато се маркира на

 

 

превозното средство/компо-

 

 

нента/отделния технически

 

 

възел(1) (2):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.3.1.

Местоположение на тази

 

 

маркировка:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.4.

Категория на превозното

 

 

средство (3):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.5.

Наименование и адрес на

 

 

производителя:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.7.

В случай на компоненти и

 

 

отделни технически възли,

 

 

местоположение и начин на

 

 

поставяне на ЕО маркировката

 

 

за одобряване на типа:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

0.8.

Наименование и адрес(-и) на

 

 

монтажния(-те) завод(-и):

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

_________________________

(*1) Излишното се задрасква.

(*2) Когато начинът за идентификация на типа съдържа знаци, които не са подходящи за описване на превозното средство, компонента или отделния технически възел, за които се отнася сертификатът за одобряване на типа, такива знаци се представят в документацията чрез символа: "?" (например ABC??123???).

(*3) Съгласно определенията, посочени в Закона за движението по пътищата и част А на приложение № 1 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (Приложение II А от Директива 70/156/ЕИО).

 

 

 

 

 

Раздел II

 

1.

Допълнителна информация

 

 

(където е приложимо):

 

 

съгласно допълнението

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

2.

Техническа служба, която

 

 

отговаря за извършване

 

 

на изпитванията:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

3.

Дата на протокола от

 

 

изпитване:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

4.

Номер на протокола от

 

 

изпитване:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

5.

Забележки (когато има):

 

 

съгласно допълнението

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

6.

Място:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

7.

Дата:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

8.

Подпис:

 

9.

Прилага се номерът на техни-

 

 

ческото досие, представено на

 

 

ИА "АА", което може да се

 

 

получи при поискване.

 

 

 

 

ДОПЪЛНЕНИЕ

към ЕО сертификат за одобряване на типа № .. .. .. .

относно одобряването на тип устройство за измиване на предни стъкла като отделен технически възел в съответствие с Наредба № 107 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за почистване и измиване на предни стъкла и одобряване типа на устройството за измиване на предни стъкла като отделен технически възел (Директива 78/318/ЕИО, последно изменена с Директива 94/68/ЕО)

 

 

1.

Допълнителна информация:

 

1.1.

Ограничения за използване и

 

 

условия за монтаж:

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. ..

5.

Забележки:

.. .. .. .. .. .. .. .. .

 

 

 

Приложение № 5 към чл. 17, ал. 3
(Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.)

Образец на ЕО маркировка за одобряване на типа

1. ЕО маркировката за одобряване, посочена по-горе, показва, че въпросното устройство за измиване на предно стъкло е получило сертификат за одобряване на типа в Република България (е 34) съгласно изискванията на настоящата наредба (00) под базов номер на одобряване 0148.
2. Височината на символите на номера е: a/3, където а ≥ 12 mm.
3. Размерите на правоъгълника, ограждащ номера, са за дължина, равна на а, и за височина, равна на 2a/3.
4. Базовият номер за одобряване, предшестван от две цифри, се поставя под правоъгълника с означение "е 34".
5. Сертификати за одобряване на типа запазват действието си на територията на Република България, когато имат нанесен отличителен номер на някоя от посочените държави членки:

1. за Германия;
2. за Франция;
3. за Италия;
4. за Холандия;
5. за Швеция;
6. за Белгия;
7. за Унгария;
8. за Чехия;
9. за Испания;
11. за Великобритания;
12. за Австрия;
13. за Люксембург;
17. за Финландия;
18. за Дания;
19. за Румъния;
20. за Полша;
21. за Португалия;
23. за Гърция;
24. за Ирландия;
26. за Словения;
27. за Словакия;
29. за Естония;
32. за Латвия;
36. за Литва;
49. за Кипър;
50. за Малта.

Приложение № 6 към чл. 23, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.)

Технически изисквания към устройства за почистване и измиване на предни стъкла и изпитвания за съответствие с изискванията

1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Изисквания към устройство за почистване на предното стъкло
1.1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Площта на устройство за почистване на предното стъкло да покрива не по-малко от 80 % от полето на видимост В (т. 2.3, приложение № 8).
1.1.1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Допълнително площта на устройство за почистване на предното стъкло да покрива не по-малко от 98 % от полето на видимост А (т. 2.2, приложение № 8).
1.2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Устройството за почистване на предното стъкло да има поне две честоти на почистване:
1.2.1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) една, равна на или по-голяма от 45 цикъла/минута (като един цикъл се състои от движението напред и назад на устройство за почистване на предно стъкло);
1.2.2. една, равна на не по-малко от 10 и не повече от 55 цикъла/минута;
1.2.3. разликата между най-високата и поне една от най-ниските честоти трябва да бъде поне 15 цикъла/минута.
1.3. Честотите, посочени в т. 1.2, се постигат, както е посочено в т. 3.1 до 3.6 и 3.8.
1.4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Прекъсващата се работа на устройствата за почистване на предното стъкло може да се използва за целите на спазване на изискванията по т. 1.2, при условие че една от честотите отговаря на изискванията по т. 1.2.1 и една от другите получени честоти, когато основната честота се прекъсне, е не по-малка от 10 цикъла/минута.
1.5. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Когато устройство за почистване на предното стъкло е спряно чрез използване на управлението на устройство за почистване на предното стъкло, чистачките трябва да се връщат автоматично в положението им на покой.
1.6. Устройството трябва да издържи спиране на двигателя под товар в продължение на 15 s. Разрешено е използването на автоматични устройства за защита на електрическата верига, при условие че за повторното пускане в действие на устройството за почистване на стъклата е необходимо само въздействие върху неговия лост за управление. Методът и условията на изпитване са описани в т. 3.7.
1.7. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Полето на устройство за почистване на предното стъкло трябва да отговаря на минималните изисквания, посочени в т. 1.1, когато устройствата за почистване на стъклата се изпитват при честота на почистване, отговаряща на разпоредбите по т. 1.2.2 при условията, посочени в т. 3.10.
1.8. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Аеродинамичните ефекти, свързани с размера и формата на устройство за почистване на предното стъкло, и ефективността на системата за почистване на предното стъкло се определят при следните условия:
1.8.1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) когато са подложени на относителна скорост на въздуха, равна на 80 % от максималната скорост на ПС, но непревишаваща 160 km/h, устройства за почистване на предното стъкло, работещи при максимална честота, трябва да продължат да почистват полето, както е посочено в т. 1.1.1, със същата ефективност и при същите условия като посочените в т. 3.10.2.
1.9. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Окачването на рамото на устройство за почистване на предното стъкло трябва да дава възможност това рамо да бъде преместено от своето положение върху предното стъкло така, че да позволи ръчно почистване на предното стъкло. Това изискване не се прилага за устройства, които, когато са спрени, са в поле на предното стъкло, скрито от погледа от части на ПС (като капак, арматурно табло и т.н.).
1.10. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Устройство за почистване на предното стъкло трябва да може да работи в продължение на две минути на сухо предно стъкло при външна температура - 18 ± 3 градуса по С при условията, посочени в т. 3.11.
2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Изисквания към устройство за измиване на предното стъкло
2.1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Действието на устройство за измиване на предното стъкло не трябва да се влияе неблагоприятно при въздействие на температурните цикли, посочени в т. 4.1.3 и 4.1.4.
2.2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Устройство за измиване на предното стъкло трябва да може да доставя достатъчно течност за почистване на 60 % от площта, определена в точка 2.2 на приложение № 8, при условията, описани в т. 4.1.5.
2.3. Обемът на резервоара за течността на устройство за измиване на стъкла трябва да бъде не по-малък от един литър.
3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Изпитвания на устройство за почистване на предното стъкло
3.1. Изпитването на устройството се извършва при следните условия, освен ако не е посочено друго:
3.2. температурата на околната среда е не по-ниска от 10 градуса по С или по-висока от 40 градуса по С;
3.3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) предното стъкло се поддържа непрекъснато влажно;
3.4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) при електрическа система на устройство за почистване на стъкла на предно стъкло да се изпълнят следните допълнителни условия:
3.4.1. акумулаторът е напълно зареден;
3.4.2. двигателят да работи при 30 % от честотата на въртене, при която развива максимална мощност;
3.4.3. фаровете за къса светлина са включени;
3.4.4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) отоплителната система и/или системата за вентилация, ако са монтирани, работят при максимална консумация на електрически ток;
3.4.5. системите за размразяване и срещу запотяване, ако са монтирани, работят при максимална консумация на електрически ток.
3.5. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Устройства за почистване на предно стъкло, които работят със сгъстен въздух или вакуум, да са в състояние да функционират непрекъснато при посочените честоти на почистване независимо от честотата на въртене или товара на двигателя.
3.6. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Честотите на почистване на устройства за почистване на предното стъкло да отговарят на изискванията по т. 1.2 след период на предварителна работа от 20 min на влажна повърхност.
3.7. Приема се, че са спазени изискванията по т. 1.6, когато рамената на устройства за почистване на стъкла се задържат във вертикалното си положение за 15 s, при управление на устройство за почистване на стъклата, настроено на максимална честота на почистване.
3.8. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Външната повърхност на предното стъкло да бъде напълно обезмаслена с помощта на денатуриран спирт или еквивалентен обезмасляващ препарат. След изсъхване се прилага разтвор на амоняк не по-малко от 3 % и не повече от 10 %. Повърхността се оставя да изсъхне отново и след това се избърсва със сух памучен парцал.
3.9. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Покривен слой от изпитвателната смес (виж приложение № 9) се нанася равномерно на външната повърхност на предното стъкло и се оставя да изсъхне.
3.10. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) За целите на измерване на полето на устройство за почистване на предното стъкло, посочено в точки 1.1 и 1.1.1, външната повърхност на предното стъкло се третира, както е посочено в т. 3.8 и 3.9 или по някакъв друг еквивалентен метод:
3.10.1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) очертава се полето на устройството за почистване на предното стъкло и се сравнява с очертаните полета на видимост, посочени в т. 1.1 и 1.1.1, за да се удостовери, че изискванията са изпълнени;
3.10.2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) когато външната повърхност на предното стъкло е подготвена, както е описано в т. 3.8 и 3.9, устройството за измиване на предното стъкло може да се използва при всички други изпитвания.
3.11. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Изискванията по т. 1.10 да бъдат удовлетворени, след като ПС е било при температура на околната среда - 18 ± 3 градуса по С в продължение на минимум четири часа. Устройство за почистване на предното стъкло да бъде настроено да работи при условията, посочени в т. 3.4, и на положение максимална честота. Няма изисквания по отношение на почистено поле.
4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Изпитвания на устройство за измиване на предното стъкло
4.1. Условия на изпитване
4.1.1. Изпитване № 1
4.1.1.1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Устройството за измиване на предното стъкло се зарежда с вода догоре и се поставя при температура на околната среда 20 ± 2 градуса по С в продължение на минимум 4 h. Всички дюзи се запушват и управлението на устройство за измиване на предното стъкло се включва шест пъти в продължение на една минута всеки път в продължение най-малкото на 3 s. Ако системата се задвижва от мускулната сила на водача, прилаганата сила да бъде като стойностите, показани в таблицата:

Тип помпа

Прилагана сила

Ръчна

от 11 до 13,5 daN

Крачна

от 40 до 44,5 daN

4.1.1.2. При електрически помпи напрежението на изпитване да бъде не по-ниско от номиналното напрежение, без да го превишава с повече от 2 V.
4.1.1.3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Действието на устройство за измиване на предното стъкло в края на изпитването да бъде, както е дефинирано в т. 16 от допълнителната разпоредба.
4.1.2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Изпитване № 2
Устройството за измиване на предното стъкло се зарежда с вода и напълва догоре и се поставя при температура на околната среда - 18 ± 3 градуса по С в продължение на минимум 4 h. Управлението на устройство за измиване на стъкла се включва шест пъти в продължение на една минута, всеки път в продължение най-малко за 3 s, като се използва силата, посочена в т. 4.1.1. След това системата се поставя при температура на околната среда 20 ± 2 градуса по С, докато ледът напълно се разтопи. След това се проверява действието на устройство за измиване на предното стъкло чрез неговото активиране, както е посочено в т. 4.1.1.
4.1.3. Изпитване № 3 (изпитване за въздействие на ниски температури)
4.1.3.1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Устройството за измиване на предното стъкло се зарежда с вода догоре и се поставя при температура на околната среда - 18 ± 3 градуса по С в продължение на минимум 4 h, така че цялото количество вода в системата на устройство за измиване на стъкла да е замръзнала. След това системата се поставя при температура на околната среда 20 ± 2 градуса по С, докато ледът се разтопи напълно, но в никакъв случай по-дълго от 4 h. Този цикъл замръзване/размразяване се повтаря шест пъти. След това се проверява действието на устройство за измиване на предното стъкло чрез неговото включване, както е посочено в т. 4.1.1.
4.1.3.2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Устройството за измиване на предното стъкло се пълни догоре с нискотемпературна течност за устройство за измиване на стъкла за предно стъкло, която се състои от 50% разтвор на метанол или изопропилов алкохол във вода с твърдост не по-голяма от 205 g/t.
4.1.3.2.1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Устройството за измиване на предното стъкло се поставя при температура на околната среда - 18 ± 3 градуса по С в продължение на минимум 4 h. След това се проверява действието на устройство за измиване на предното стъкло чрез неговото включване, както е посочено в т. 4.1.1.
4.1.4. Изпитване № 4 (изпитване за въздействие на висока температура)
4.1.4.1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Устройството за измиване на предното стъкло се зарежда с вода догоре и се поставя при температура на околната среда 80 ± 3 градуса по С в продължение на минимум 8 h и след това при температура на околната среда 20 ± 2 градуса по С. След като температурата се стабилизира, действието на устройство за измиване на предното стъкло се проверява чрез неговото включване, както е посочено в т. 4.1.1.
4.1.4.2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Ако част от устройство за измиване на предното стъкло е разположена в отделението на двигателя, системата се зарежда с вода догоре и се поставя при температура на околната среда 80 ± 3 градуса по С в продължение на минимум 8 h. След това се проверява действието на устройство за измиване на предното стъкло чрез неговото включване, както е посочено в т. 4.1.1.
4.1.4.3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Ако нито една част от устройство за измиване на предното стъкло не е разположена в отделението на двигателя, той се зарежда с вода догоре и се поставя при температура на околната среда 60 ± 3 градуса по С в продължение на минимум 8 h. След това се проверява действието на устройство за измиване на предното стъкло чрез неговото включване, както е посочено в т. 4.1.1.
4.1.5. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Изпитване № 5 (изпитване за действието на устройство за измиване на предното стъкло, посочена в т. 2.2)
4.1.5.1. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Устройството за измиване на предното стъкло се зарежда с вода догоре. При неподвижно ПС без забележимо въздействие на вятъра дюзата или дюзите на устройство за измиване на стъкла, ако са регулируеми, се насочват към целевата площ на външната повърхност на предното стъкло. Ако системата се задвижва с мускулната сила на водача, тя не трябва да превишава силата, посочена в т. 4.1.1.1. Ако системата се задвижва с електрическа помпа, се прилагат изискванията по т. 3.4.
4.1.5.2. Външната повърхност на предното стъкло се третира, както е посочено в т. 3.8 и 3.9.
4.1.5.3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Устройството за измиване на предното стъкло се включва, както е посочено от производителя, в продължение на 10 цикъла на автоматична работа с най-високата честота на устройството за почистване на стъклата и се измерва частта от полето на видимост, която е почистена, определено в т. 2.2 на приложение № 8.
5. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Всички изпитвания на устройството за почистване на предното стъкло, описани в т. 4.1.1 до 4.1.4, се извършват или с едно и също устройство, монтирано върху ПС, представено за одобряване на типа, или с едно и също устройство, немонтирано върху ПС, за което се иска одобряване на типа като отделен технически възел.

Приложение № 7 към чл. 25
(Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.)

Определяне на пространствените съотношения между основните указателни знаци на превозното средство и триизмерната координатна система

1. Триизмерна координатна система
Триизмерната координатна система се използва за определяне на разстоянията между проектното разположение на точките върху равнините и тяхното действително разположение върху ПС. Процедурата за разполагане на ПС по отношение на системата е посочена на фиг. 1. Всички координати спрямо равнината на пътната повърхност се отнасят за ПС в движение (както е определено в т. 2.6 на приложение № 1) плюс един пътник на предната седалка с маса 75 kg ± 1 %.
Превозни средства, снабдени с окачване, което дава възможност техният клиренс (разстоянието между най-ниската точка на ПС и пътната повърхност) да се регулира, се изпитват при нормалните условия на използване, посочени от производителя.

2. Съотношения между координатната система и основните указателни знаци на превозното средство
За проверка на специфични външни и вътрешни размери на ПС, предоставено за одобряване на типа по тази наредба, отношенията между координати на размери и точки на проекта на ПС в триизмерна координатна система (определена в т. 5 на § 1 от допълнителната разпоредба), да съответстват на разположението на основните указателни знаци (определени в т. 6 на § 1 от допълнителната разпоредба) и специфичните точки в чертежите на ПС от производителя, отговарят на същите точки за реално произведеното ПС.

3. Метод за определяне на съотношенията между координатната система и базовите точки
За определянето на тези съотношения се установява една базова равнина с измервателни скали по осите X и Y. На фиг. 2 от това приложение е показан методът, използван за тази цел. Базовата равнина представлява твърда, равна и хоризонтална повърхност със здраво закрепени две измервателни скали, градуирани в милиметри, с минимална дължина 8 m по оста X и 4 m по оста Y, върху която се поставя ПС. Скaлите са разположени перпендикулярно една на друга, както е показано на фиг. 1. Пресечната точка на тези скали е "нулевата точка".

4. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Изследване на базовата равнина
За да се предвидят малки вариации в нивото на базовата равнина или равнината на изпитване, се измерват отклоненията от нулевата точка по скалите Х и Y на интервали от 250 mm и се записват показанията, така че да могат да се правят корекции при проверката на ПС.

5. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Действително положение на изпитване
За да се предвидят малки промени във височината на окачване и т.н., необходимо е да има средства за довеждане на основните указателни знаци до правилните координатни позиции спрямо проектното положение, преди да се направят по-нататъшни измервания. Освен това трябва да е възможно да се правят малки напречни и/или надлъжни корекции на позицията на ПС с оглед правилното му разположение по отношение на координатната система.

6. Резултати
След като ПС се постави правилно спрямо триизмерната координатна система в своето проектно положение, може лесно да се определи разположението на точките, необходими за изследване на условията на видимостта напред. Методите на изпитване за определяне на тези условия могат да включват използването на теодолит, светлинни източници или засенчващи уреди, или всеки друг метод, който може да даде еквивалентни резултати.

Приложение № 8 към чл. 25
(Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.)

Определяне на полетата на видимост на предни стъкла на превозни средства от категория М1 по отношение на точки V

1. Местоположение на точките V
1.1. Местоположенията на точките V спрямо точката R, както е показано с координатите XYZ на триизмерната координатна система, са посочени в табл. 1 и 2.

Таблица 1

Точка V

X
(размери
в mm)

Y
(размери
в mm)

Z
(размери
в mm)

V1

68

- 5

665

V2

68

- 5

589

Таблица 2

Ъгъл
на на-
клона
на об-
легал-
ката
(в гра-
дуси)

Хори-
зон-
тални
коор-
дина-
ти
DX

Верти-
кални
коор-
дина-
ти
DZ

Ъгъл
на об-
легал-
ката
на се-
далка-
та(в
гра-
дуси)

Хори-
зон-
тални
коор-
дина-
ти
DX

Верти-
кални
коор-
дина-
ти
DZ

5

-186 mm

28 mm

23

-18 mm

5 mm

6

-177 mm

27 mm

24

-9 mm

3 mm

7

-167 mm

27 mm

25

0 mm

0 mm

8

-157 mm

27 mm

26

9 mm

-3 mm

9

-147 mm

26 mm

27

17 mm

-5 mm

10

-137 mm

25 mm

28

26 mm

-8 mm

11

-128 mm

24 mm

29

34 mm

-11 mm

12

-118 mm

23 mm

30

43 mm

-14 mm

13

-109 mm

22 mm

31

51 mm

-18 mm

14

-99 mm

21 mm

32

59 mm

-21 mm

15

-90 mm

20 mm

33

67 mm

-24 mm

16

-81 mm

18 mm

34

76 mm

-28 mm

17

-72 mm

17 mm

35

84 mm

-32 mm

18

-62 mm

15 mm

36

92 mm

-35 mm

19

-53 mm

13 mm

37

100 mm

-39 mm

20

-44 mm

11 mm

38

108 mm

-43 mm

21

-35 mm

9 mm

39

115 mm

-48 mm

22

-26 mm

7 mm

40

123 mm

-52 mm

1.2. В табл. 1 са посочени базовите координати за наклон на проектна облегалка, равен на 25 градуса.
1.3. Корекции за проектни ъгли наклона на облегалката, различни от 25 градуса.
Таблица 2 показва допълнителните корекции, които трябва да се направят на координатите Х и Z за всяка точка V, когато проектният ъгъл на наклона на облегалката не е 25 градуса.
2. Полета на видимост
2.1. Две полета на видимост се определят от точките V.
2.2. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Поле на видимост А е частта на външната повърхност на предното стъкло, ограничена от следните четири равнини, излизащи напред от точка V:
(1) Линия, очертаваща средната надлъжна равнина на превозното средство.
(2) Линия, очертаваща вертикалната равнина, минаваща през точката R.
(3) Линия, очертаваща вертикалната равнина, минаваща през точките V1 и V2.
2.3. (изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.) Полето на видимост В е площта на външната повърхност на предното стъкло, която е на повече от 25 mm от външния ръб на прозрачната част и е ограничена от пресичането на следните четири равнини с външната повърхност на предното стъкло:
(1) Линия, очертаваща средната надлъжна равнина на превозното средство.
(2) Линия, очертаваща надлъжната равнина, минаваща през точката R.
(3) Линия, очертаваща надлъжната равнина, минаваща през точките V1 и V2.

Приложение № 9 към чл. 25
(Изм., ДВ, бр. 2 от 2007 г.)

Състав на смес за изпитване на устройства за почистване на предно стъкло и за устройство за измиване на предно стъкло

Сместа за изпитване, посочена в т. 3.9 на приложение № 6, по обем включва:
• 92,5 % вода (с твърдост по-малка от 205 g/t след изпаряване);
• 5 % воден наситен солен (натриев хлорид) разтвор, и
• 2,5 % прах, със състав, посочен в табл. 1 и 2.

Таблица 1

Състав на праха за изпитване

Съставка

% маса

SiO2

от 67 до 69

Fe2O3

от 3 до 5

Al2O3

от 15 до 17

CaO

от 2 до 4

MgO

от 0,5 до 1,5

Алкали

от 3 до 5

Загуби при горене

от 2 до 3

Таблица 2

Разпределение на едрината на праха според размера на частиците

Размер на частиците
(mm)

Разпределение на частиците
по размер (%)

0 до 5

12 ± 2

5 до 10

12 ± 3

10 до 20

14 ± 3

20 до 40

23 ± 3

40 до 80

30 ± 3

80 до 200

9 ± 3

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 107 от 2004 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на устройствата за почистване и измиване на челни стъкла и одобряване типа на устройството за измиване на челни стъкла като отделен технически възел
(Обн., ДВ, бр. 2 от 2007 г.)

Преходни и заключителни разпоредби

§ 23. Разпоредбите на § 1, § 2, § 3, т. 1, § 5, § 7 - 9, § 13, т. 1, § 15 - 19 влизат в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

§ 24. Навсякъде в наредбата думата "челни" се заменя с "предни", думата "челното" се заменя с "предното", а думата "челно" се заменя с "предно".

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив