Наредба № 115 от 8 януари 2004 г. за ЕО одобряване типа на нови моторни средства и техните ремаркета по отношение монтирането на системите против изпръскване и за ЕО одобряване на типа устройства против изпръскване

МТС

Държавен вестник брой: 77

Година: 2007

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 18.10.2007

Глава първа
ОБЩА РАЗПОРЕДБА

Чл. 1. С тази наредба се определят:
1. условията и редът за:
а) одобряване типа на превозни средства (ПС) по отношение монтиране на системите против изпръскване;
б) одобряване на устройства против изпръскване;
2. технически изисквания към ПС по отношение монтиране на системите против изпръскване;
3. технически изисквания към устройствата против изпръскване.

Глава втора
ЕО ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА ПО ОТНОШЕНИЕ МОНТИРАНЕТО НА СИСТЕМА ПРОТИВ ИЗПРЪСКВАНЕ (Загл. изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.)

Раздел I
Заявление за ЕО одобряване на типа
(Загл. изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.)

Чл. 2. Типът на ПС по отношение на монтирането на система против изпръскване се одобрява по реда на глава втора, раздел II или III от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 3.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Производителят или негов упълномощен представител подава заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИА "АА") за ЕО одобряване на типа система против изпръскване в съответствие с чл.3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Доп., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага в три екземпляра техническо описание на система против изпръскване и един или няколко чертежа в подходящ за идентифициране мащаб.
(3) Всички схеми и чертежи, приложени към заявлението, се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или папка с размер А4. Снимките, ако има такива, да показват съответните елементи с ясно различими подробности.
(4) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага документ за платена държавна такса.

Раздел II
ЕО одобряване на типа
(Загл. изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.)

Чл. 4. Производителят представя на техническата служба ПС, оборудвано със система против изпръскване, което е представително за типа, за който се иска одобряване.

Чл. 5.
(1) (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване на типа ПС по отношение монтирането на система против изпръскване, когато:
1. превозното средство отговаря на техническите изисквания по тази наредба;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел II или III и чл.41 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) ЕО сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 1.

Чл. 6.
(1) (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаване на ЕО сертификата по чл. 5, ал. 1 на основания, свързани с монтирането на системи против изпръскване, ако те отговарят на изискванията на тази наредба и приложенията към нея.
(2) (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Отказът да се издаде ЕО сертификат по чл. 5, ал. 1 или отнемането на издаден ЕО сертификат се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Раздел III
Технически изисквания към превозните средства по отношение монтирането на системи против изпръскване

Чл. 7.
(1) Всички ПС от категория N2 с максимална маса, надвишаваща 7,5 t, и всички ПС от категории N3, О3 и О4 да са конструирани и/или оборудвани с устройства против изпръскване по начин, който отговаря на изискванията, посочени в приложение № 2, и съгласно схемите по приложение № 3.
(2) Изискванията по ал. 1 не са задължителни за ПС с шаси/кабина, за ПС без каросерии и за ПС с висока проходимост, така както са определени в Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, или за ПС, при които наличието на устройства против изпръскване е несъвместимо с употребата им.
(3) Когато на ПС по ал. 2 са монтирани устройства против изпръскване, то тези устройства да отговарят на изискванията на настоящата наредба.

Глава трета
ЕО ОДОБРЯВАНЕ НА ТИПА УСТРОЙСТВО ПРОТИВ ИЗПРЪСКВАНЕ
(Загл. изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.)

Раздел I
Заявление за ЕО одобряване на типа
(Загл. изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.)

Чл. 8. Типът на устройството против изпръскване се одобрява по реда на глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.

Чл. 9.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Производителят или негов упълномощен представител подава заявление до изпълнителния директор на ИА "АА" за ЕО одобряване на типа устройство против изпръскване в съответствие с чл. 3, ал. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Доп., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага техническо описание на устройството против изпръскване, което показва физическия принцип на действие и съответното изпитване, на което да бъде подложено, използваните материали, както и един или няколко чертежа с достатъчно данни и в подходящ мащаб, който позволява да бъдат идентифицирани.
(3) Всички схеми и чертежи по ал. 2 се представят в подходящ мащаб, достатъчно подробни, в размер А4 или в папка с размер А4. Снимките, ако има такива, показват съответните елементи с ясно различими подробности.
(4) Към заявлението по ал. 1 производителят прилага и документ за платена държавна такса.

Раздел II
ЕО Одобряване на типа
(Загл. изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.)

Чл. 10.
(1) Производителят представя на техническата служба, провеждаща изпитванията, четири образеца на устройство против изпръскване, представителни за типа, който се одобрява. Три образеца са за изпитване, а четвъртият се пази за последваща проверка.
(2) Техническата служба може да поиска допълнителни образци.
(3) (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Върху образците по ал. 1 ясно и незаличимо се обозначават търговската марка или наименованието на производителя и обозначението за типа. Върху образците по ал. 1 трябва да има достатъчно място за вписване на ЕО маркировката за одобряване на типа съгласно изискванията по чл. 15.

Чл. 11.
(1) (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Изпълнителният директор на ИА "АА" издава ЕО сертификат за одобряване на типа устройство против изпръскване, когато:
1. устройството против изпръскване отговаря на техническите изисквания на наредбата;
2. е изпълнена процедурата по глава втора, раздел IV от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета;
3. образците по чл. 10, ал. 1 са преминали съответните изпитвания, описани в приложение № 4, части А и Б;
4. производителят има ефективна система за контрол на съответствието на продукцията.
(2) (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) ЕО сертификатът по ал. 1 се издава по образец съгласно приложение № 5.

Чл. 12. (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Изпълнителният директор на ИА "АА" не може да откаже издаването на ЕО сертификата по чл. 11, ал. 1 или употребата на устройство против изпръскване като отделен компонент, когато то отговаря на изискванията на тази наредба.

Чл. 13. (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Отказът да се издаде ЕО сертификат по чл. 11, ал. 1 или отнемането на издаден ЕО сертификат се мотивира писмено и подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 14.
(1) (Доп., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) За всеки одобрен тип устройство против изпръскване се издава номер на одобряването при спазване на изискванията за образуване на номера съгласно част 1 на приложение № 5 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) За различните одобрени типове устройства против изпръскване се издават различни номера.

Чл. 15.
(1) (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Върху всяко устройство против изпръскване от одобрен тип производителят поставя ЕО маркировка за одобряване на типа, посочена в приложение № 6.
(2) (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г. - в сила от 01.01.2007 г.) ЕО маркировката за одобряване на типа се състои от правоъгълник, който огражда буквата "е", последвана от числото 34. ЕО маркировката съдържа в близост до правоъгълника "базовия номер на одобряване", предвиден в секция 4 на част 1 на приложение № 5 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета. Цифрите на базовия номер на одобряване се поставят или под буквата "е", или от лявата им страна, или от дясната.
(3) (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Към ЕО маркировката се нанасят и следните обозначения в близост до правоъгълника:
1. буквата "А" - за устройство против изпръскване от енергийно-абсорбционен тип;
2. буквата "S" - за устройства от типа сепаратор въздух/вода.
(4) Употребата на римски цифри в номера на одобряване се избягва с цел предотвратяване на объркване с други знаци.
(5) (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) ЕО маркировката за одобряване се поставя така, че да е видима, четлива и неизтриваема, дори когато устройството е монтирано на ПС.
(6) (Нова, ДВ, бр. 13 от 2007 г.) При нанасяне на ЕО маркировката за одобрен тип не се използват знаци, които могат да създадат объркване между устройства, одобрени по реда на наредбата и други устройства.

Чл. 16.
(1) (Предишен текст на чл. 16, ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Мерките за осигуряване съответствието на продукцията се предприемат в съответствие с изискванията на глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) (Нова, ДВ, бр. 13 от 2007 г. - в сила от 01.01.2007 г.) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" може да извършва в сътрудничество с компетентните органи на държавите - членки на ЕС, проверки за съответствието на продукцията с издаден от изпълнителния директор на ИА "АА" ЕО сертификат за одобрен тип устройство против изпръскване.
(3) (Нова, ДВ, бр. 13 от 2007 г. - в сила от 01.01.2007 г.) Проверките за съответствието на продукцията включват изискванията по чл. 17 - 24 и чл. 27.

Чл. 17.
(1) (Предишен текст на чл. 17, изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Всяко устройство против изпръскване, носещо ЕО маркировка за одобряване като компонент, трябва да отговаря на одобрения тип.
(2) (Нова, ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" съхранява един образец от устройството против изпръскване, който заедно със ЕО сертификата за одобряване на типа може да бъде използван, за да се установи дали устройствата против изпръскване предлагани на пазара, които носят ЕО маркировка за одобряване на типа, отговарят на изискванията на наредбата.

Чл. 18.
(1) Типът на устройството против изпръскване се определя с образеца и техническото описание, приложени към заявлението по чл. 9, ал. 1.
(2) Устройствата са от един и същи тип, когато:
- имат компоненти и съответно характеристики, които са идентични с тези на образеца;
- имат различни компоненти, но характеристиките са идентични с тези на образеца.

Чл. 19.
(1) Производителят е необходимо:
1. да има достъп до изпитвателно или друго оборудване, необходимо за проверка на съответствието с всеки одобрен тип;
2. да проведе изпитванията за съответствие на продукта в акредитирана техническа служба.
(2) Резултатите от проверките за съответствието на продукта се представят за проверка на ИА "АА" за най-малко една година.

Чл. 20. (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Оценките и проверките се извършват от изпълнителния директор на ИА "АА" или упълномощени от него органи за контрол и/или органи по ЕО сертификация на системи по качеството.

Чл. 21. Съответствието на продукта с одобрен тип устройство против изпръскване се проверява в съответствие с изискванията, описани в приложение № 4.

Чл. 22. При поискване от страна на ИА "АА" производителят представя устройства от предварително одобрен тип за целите на изпитването или за проверка на съответствието на продукцията.

Чл. 23.
(1) Устройствата се считат за съответстващи, ако 9 от 10 произволно избрани образеца отговарят на изискванията на т. 4 от приложение № 4, част А и Б.
(2) В случай че условието по ал. 1 не е спазено, се проверяват допълнителни 10 произволно избрани образеца.

Чл. 24. Средните стойности на всички измервания да съответстват на изискванията на т. 4 на приложение № 4 , част А и Б и всяко отделно измерване да не е по-малко от 95 % от определената стойност.

Чл. 25. (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г. - в сила от 01.01.2007 г.)
(1) При установяване на несъответствие с одобрения тип на определен брой устройства против изпръскване, обозначени с една и съща ЕО маркировка за одобряване на типа, се предприемат мерки за осигуряване съответствието на продукцията съгласно разпоредбите по глава четвърта, раздел II от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
(2) Когато компетентен орган на държава - членка на ЕС, информира ИА "АА", че е налице несъответствие на устройство против изпръскване с одобрен от изпълнителния директор на ИА "АА" тип, изпълнителният директор предприема мерки за проверка на съответствието на продукцията с одобрения тип и информира Европейската комисия за проверката.

Чл. 26. (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Когато съответствието с одобрения тип не бъде възстановено, изпълнителният директор на ИА "АА" отнема ЕО сертификата по чл. 11, ал. 1.

Чл. 27. В случай на спиране на продукцията производителят на устройство от одобрен тип е длъжен незабавно да уведоми ИА "АА".

Раздел III
Технически изисквания към устройствата против изпръскване

Чл. 28. (Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Устройствата против изпръскване се проектират по начин, позволяващ правилната им употреба, особено при мокри пътища и не се монтират с конструктивни или производствени дефекти, водещи до неправилното им функциониране.

Чл. 29. В зависимост от физическия им принцип на действие устройствата против изпръскване се подлагат на изпитванията, описани в приложение № 4.

Глава четвърта
ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА И ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯ С КОМПЕТЕНТНИТЕ ОРГАНИ НА ДЪРЖАВИТЕ - ЧЛЕНКИ НА ЕС
(Нова, ДВ, бр. 13 от 2007 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

Чл. 30. (Нов, ДВ, бр. 13 от 2007 г. - в сила от 01.01.2007 г.)
(1) Пуснатите на пазара устройства против изпръскване от одобрени типове трябва да имат нанесени ЕО маркировки за одобряване на типа.
(2) Не се допуска пускането на пазара на устройства против изпръскване, обозначени с ЕО маркировка за одобряване на типа, които не съответстват на одобрения тип.
(3) В случаи на нарушения по ал. 1 ИА "АА" предприема мерки и незабавно информира държавите - членки на ЕС, и Европейската комисия за причините за предприетите мерки, като се отчитат изискванията по чл. 25 и 26.

Чл. 31. (Нов, ДВ, бр. 13 от 2007 г. - в сила от 01.01.2007 г.) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" изпраща на компетентните органи на държавите - членки на ЕС, в едномесечен срок копия на ЕО сертификатите за одобряване на типа за всеки тип устройство против изпръскване, които са одобрени или е отказано одобряването им.

Чл. 32. (Нов, ДВ, бр. 13 от 2007 г. - в сила от 01.01.2007 г.)
(1) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" незабавно информира компетентните органи на държавите - членки на ЕС, за предприетите мерки по чл. 25, ал. 1 и чл. 26, като посочва мотивите за решението си.
(2) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в едномесечен срок информира компетентните органи на държавите - членки на ЕС, за отнетите по реда на чл. 26 ЕО сертификати за одобряване на типа, като изпраща копия от тях, подписани и датирани, с изписано с главни букви означение "ОТНЕМАНЕ НА ЕО ОДОБРЯВАНЕТО НА ТИПА", като посочва и причините за всяка такава мярка.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. (изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) "Превозно средство" е всяко моторно превозно средство от категория N и всяко ремарке от категория О, както е определено в част А на приложение № 1 на Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
2. (изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Производител" е физическо или юридическо лице, което осъществява производството на ПС, система, компонент или отделен технически възел, отговаря за всички етапи в процеса на одобряване типа и осигурява съответствието на произведените ПС, система, компонент или отделен технически възел с одобрения тип. Производителят може да не е пряко свързан с всички етапи на производство на ПС, система, компонент или отделен технически възел, които са предмет на ЕО одобряване на типа. Производителят може да упълномощи писмено свой представител - лице, установено в ЕС, да действа от негово име за изпълнение на задълженията, свързани с изискванията по тази наредба.
3. "Система против изпръскване" е система, предназначена да намалява изпръскването с вода, изхвърляна нагоре от гумите на движещо се ПС. Системата против изпръскване се състои според случая от калници, калобрани и престилки, оборудвани с устройство против изпръскване.
4. "Устройство против изпръскване" е част от система против изпръскване. То може да се състои от сепаратор въздух/вода или от енергиен абсорбатор.
5. "Калник" е твърд или полутвърд компонент, предназначен да спира водата, изхвърляна от гумите при движение, и да я насочва към земята. Калниците могат частично или изцяло да съставляват единна част от каросерията или от други части на ПС, например долната част на товарната платформа и др.
6. "Калобран" e гъвкав компонент, вертикално монтиран зад колелото върху долната част на шасито или товарната повърхност или върху калника. Калобранът намалява опасността от малки предмети, в частност камъчета, които гумите изхвърлят от земята нагоре или встрани към другите участници в движението.
7. "Сепаратор въздух/вода" e компонент, който съставлява част от престилката и/или калобрана, през който може да преминава въздух по време на ограничаване отделянето на пръски вода.
8. "Енергиен абсорбатор" e компонент, който съставлява част от калника и/или престилката и/или калобрана, който поглъща енергията от пръските вода и по този начин намалява разпръскването им.
9. "Външна престилка" e компонент, приблизително разположен във вертикална равнина, успоредна на надлъжната равнина на ПС. Тя може да бъде част от калника или от каросерията на ПС.
10. "Управляеми колела" са колелата, които се задействат от кормилната система на ПС.
11. (изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) "Самонаправляваща се ос" е ос, въртяща се около централна точка по начин, по който може да образува хоризонтална дъга. За целите на наредбата самонаправляваща се ос от тип "шенкелно управление" се счита за ос, оборудвана с управляеми колела.
12. "Самоуправляеми колела" са колелата, които не се задействат от устройството за управление на ПС и които могат да се завъртят в границите на ъгъл не по-голям от 20° вследствие триенето със земята.
13. "Повдигаща се ос" е оста, която може да бъде повдигната от пътя по време на нормална експлоатация на ПС.
14. (доп., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) "Ненатоварено превозно средство" е ПС, оборудвано с каросерия (или с един или повече представителни за типа компоненти) и където е подходящо, с охлаждаща течност, смазочни материали, гориво, инструменти, резервно колело и водач с приблизително тегло 75 кg.
15. (изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) "Протектор" е частта на външната гума, която осъществява контакта и осигурява сцеплението с пътя.
16. "Тип устройство против изпръскване" са устройства, които не се различават по отношение на следните основни характеристики:
- възприетия физически принцип за намаляване на емисиите (абсорбиране на вода - енергия, сепаратор въздух/вода);
- материали;
- форма;
- размери (доколкото могат да повлияят върху материала).

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 77 от 2007 г.) Наредбата въвежда изисквания на Директива 2006/96/ЕО.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (Доп., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Наредбата се издава на основание чл.138, ал. 4 от Закона за движението по пътищата и въвежда разпоредбите на Директива 91/226/ЕИО.

§ 3. За категория М1 наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г., а за категории М2, М3, N1, N2, N3, О1, О2, О3 и О4 - от 31 декември 2005 г.

Приложение № 1
към чл. 5, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

Образец на ЕО сертификат за одобряване типа на превозно средство по отношение на монтирането на системи против изпръскване

за целите на ЕО одобряване на типа по Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (Директива 70/156/ЕИО)

е..

Печат на ИА "АА"

ЕО номер на одобряване на типа: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
Изменение №: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .

1. Търговска марка или наимено-
вание на превозното средство: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
2. Тип и търговско описание на
превозното средство: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
3. Начин за идентификация на
типа, ако се маркира на пре-
возното средство: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
3.1. Местоположение на марки-
ровката: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
4. Категория на превозното
средство: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
5. Наименование и адрес на
производителя: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
6. Наименование и адрес на
упълномощен представител
на производителя(ако има): .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
7. Характеристики на устройст-
вата против изпръскване
(тип, кратко описание, тър-
говска марка или наименова-
ние, номер(а) на одобряване): .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
8. Дата, на която превозното
средство е предоставено за
изпитване за ЕО одобряване: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
9. Техническа служба, отговорна
за провеждане на изпитването
за ЕО одобряване: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
10. Дата на протокола от изпит-
ване, издаден от техническа-
та служба: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
11. Номер на протокола от из-
питване, издаден от техни-
ческата служба: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
12. Основание(я) за изменение
на ЕО одобряването на типа
(където е приложимо): .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
13. ЕО одобряването на типа по
отношение на монтирането на
системи против изпръскване
е било издадено/отказано(1)
14. Място: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
15. Дата: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
16. Подпис: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
17. Прилага се списъкът на
документите, съставляващи
досието за ЕО одобряване на
типа, които се съхраняват от
ИА "АА" и които могат да
бъдат получени при поискване.
18. Забележки (ако има): .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .

________________________
(1) Излишното се задрасква.

Приложение № 2
към чл. 7, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.)

Изисквания относно одобрение на тип превозно средство по отношение монтирането на системи против изпръскване

Част I
Общи изисквания

1. Оси
1.1. (изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Повдигащи се оси
Когато дадено ПС е оборудвано с една или повече повдигащи се оси, системата против изпръскване да покрива всички колела, когато оста е снижена, а при повдигната ос - колелата, които са в контакт с пътя.
1.2. Самонаправляващи се оси
Когато ПС е оборудвано със самонаправляваща се ос, системата за ограничаване изпръскването да отговаря на условията, приложими за неуправляемите колела, ако са монтирани на въртящата се част. Когато не е монтирана върху тази част, тя да отговаря на условията, които са приложими за управляеми колела.
2. Местоположение на външната престилка
2.1. При неуправляеми колела разстоянието "с" между надлъжната равнина, допирателна на външната стена на гумата, встрани от всяка изпъкналост на гумата в близост до земята, и вътрешния ръб на престилката не превишава 75 mm, освен ако радиусът на вътрешния ръб на престилката, както е посочен в т. 5.2, 6.2 и 7.2, е по-малък от R. В случай че радиусът на вътрешния ръб е по-малък от R, разстоянието не надвишава 100 mm (фиг. 1 на приложение № 3).
2.2. При управляеми и самоуправляеми колела разстоянието "с" да не надвишава 100 mm.
3. Превозно средство
За проверка на съответствието с тази наредба ПС:
а) (изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) трябва да е ненатоварено и с колела в положение право напред;
б) (изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) в случай на полуремаркета товарните им повърхности да са хоризонтални;
в) гумите са напомпани до нормалното им налягане.
4. Системи за ограничаване изпръскването
4.1. Системата за ограничаване изпръскването да отговаря на спецификациите, посочени в т. 5 или 7.
4.2. Системата за ограничаване изпръскването при неуправлявляеми или самоуправляеми колела, покрити от долна част на каросерията или от долната част от товарната платформа, да отговарят на изискванията, определени в т. 5 или 7, или на тези, посочени в т. 6.

Част II
Специфични изисквания

5. Изисквания към енергийно-абсорбционните системи за ограничаване изпръскването при осите, оборудвани с управляеми или самоуправляеми или неуправляеми колела
5.1. Калници
5.1.1. Калниците да покриват зоните непосредствено отгоре, отпред и зад гумата или гумите по следния начин:
а) при единични и множествени оси, където разстоянието "d" (фиг. 4 на приложение № 3) между гумите, монтирани върху съседни оси, надвишава 300 mm, предният ръб (С) да бъде издаден напред, за да достигне линията O - Z, където F15u (тета) = не повече от 30° над хоризонталата за осите, оборудвани с управляеми или самоуправляеми колела, и не повече от 20° за осите, оборудвани с неуправляеми колела; най-задният ръб (фиг. 2 на приложение № 3) да бъде издаден надолу така, че да не бъде повече от 100 mm над хоризонталната права, минаваща през центъра на колелото;
б) (изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) при множествени оси, където разстоянието "d" между гумите, монтирани върху съседни оси, не надвишава 300 mm, калникът да бъде, както е показано на фиг. 4а на приложение № 3;
в) калникът да има обща широчина "q" (фиг. 1 на приложение № 3), която поне покрива цялата широчина на гумата "b" или цялата широчина на две гуми "t" в случай на сдвоени колела, като се взимат предвид крайните параметри за възела гума/колело, определени от производителя; размерите "b" и "t" се измерват при височината на главината, като се изключват всякакви маркировки, пръстени на страницата, предпазни ленти и др. по стените на гумата.
5.1.2. Предната страна на задната част на калника да е оборудвана с устройство против изпръскване, отговарящо на изискванията, посочени в приложение № 4, част А. Този материал да покрива вътрешността на калника до височината, определена с права от центъра на колелото и образуваща ъгъл най-малко 30° с хоризонталата (фиг. 3 на приложение № 3). 5.1.3. Ако калниците са изготвени от няколко компонента, при монтирането им те да не съдържат никакви отвори, които биха позволили преминаването на струи по време на движение на ПС.
5.2. Външни престилки
5.2.1. (изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) При единични и множествени оси, където разстоянието "d" между гумите на съседни оси надвишава 300 mm, долният ръб на външната престилка да не бъде разположен извън следните разстояния и радиуси, измерени от средата на колелото (фиг. 2 на приложение № 3):
а) оси, оборудвани с управлявляеми или самоуправляеми колела:

От предния ръб (към предната страна на превозното средство)
(накрайник С при 30°)
Rv} ≤ 1,5 R
Към задния ръб (към задната страна на превозното средство)
(накрайник А при 100 mm)

б) оси, оборудвани с неуправляеми колела:

От предния ръб (накрайник С при 20°) Rv} ≤ 1,25 R
Към задния ръб (накрайник А при 100 mm)

където R е радиусът на монтирана на ПС гума, а Rv - разстоянието, изразено като радиус, на което се намира долният ръб на престилката.
5.2.2. При множествени оси, където разстоянието "d" между гумите на съседни оси не надвишава 300 mm, външните престилки, намиращи се в пространството между осите, да бъдат разположени на разстоянията, посочени в т. 5.2.1, и да се простират надолу така, че да бъдат с не повече от 150 mm над хоризонтална права, минаваща през центъра на колелата, или по начин, при който хоризонталното разстояние между долните краища не надвишава 60 mm (фиг. 4а на приложение № 3).
5.2.3. Дълбочината на външната престилка да е не по-малко от 45 mm при всички точки зад вертикалната права, минаваща през центъра на колелото. Дълбочината на престилките може постепенно да бъде намалявана пред тази права. 5.2.4. При външните престилки или между външните престилки и останалите части на калниците не се допускат отвори, позволяващи на пръските да излязат на повърхността, когато ПС се движи.
5.3. Калобрани
5.3.1. Широчината на калобрана да отговаря на изискванията за "q" в т. 5.1.1.в, освен когато калобранът е в рамките на калника, в който случай широчината да бъде поне равна на широчината на протектора на гумата.
5.3.2. Ориентацията на калобрана да е предимно вертикална.
5.3.3. Максималната височина на долния ръб да не надвишава 200 mm. Това разстояние се увеличава до 300 mm при последната ос, където радиалното разстояние на долния ръб на външната престилка Rv не надвишава размерите на радиуса на гумите, монтирани върху колелата на тази ос.
5.3.4. Калобранът да не е на разстояние повече от 300 mm от най-задния ръб на гумата, измерен хоризонтално.
5.3.5. При множествени оси, където разстоянието "d" между гумите на съседни оси е по-малко от 250 mm, само задните колела да са оборудвани с калобрани. Калобран е нужно да има зад всяко колело, когато разстоянието "d" между гумите на съседни оси е най-малко 250 mm (фиг. 4б на приложение № 3).
5.3.6. Калобраните да не се отклоняват с повече от 100 mm назад при сила 3 N на 100 mm широчина на калобрана, приложена към точка, разположена на 50 mm над долния ръб на калобраните.
5.3.7. Предната част на калобрана с минимално необходими размери трябва да е оборудвана с устройство против изпръскване, което отговаря на изискванията на приложение № 4, част А.
5.3.8. Не се допускат отвори, които позволяват струи да излизат между долния заден ръб на калника и калобраните. 5.3.9. Когато устройството против изпръскване отговаря на изискванията за калобрани (т. 5.3), не се изискват допълнителни калобрани.
6. Изисквания относно системите против изпръскване, оборудвани с устройства против изпръскване от енергийно-абсорбционен тип за определени оси, на които са монтирани неуправляеми и/или самоуправляеми колела (виж т. 4.2).
6.1. Калници
6.1.1. Калниците да покриват зоната непосредствено над гумата или гумите. Техните предни и задни краища да се простират най-малко до хоризонталната равнина, допирателна на горния ръб на гумата или гумите (фиг. 5 на приложение № 3). Задният край може да бъде заменен с калобран, като е нужно да достига до горната част на калника (или друг еквивалентен компонент). 6.1.2. Всички вътрешни задни части на калника да са оборудвани с устройство против изпръскване, което отговаря на изискванията, определени в приложение № 4, част А.
6.2. Външни престилки
6.2.1. При единични и множествени оси, където разстоянието между съседните гуми е най-малко 250 mm, външната престилка трябва да покрива повърхнината, разположена от долната до горната част на калника. В горния си край повърхнината се ограничава от допирателната към горната част на гумата (или гумите). И е ограничена от вертикалната равнина, образувана от допирателната към предната част на гумата и калника (или калобрана), намиращи се зад колелото (или колелата). При множествени оси външна престилка се поставя на всяко колело.
6.2.2. Не се допускат отвори, които позволяват струи да излизат между външната престилка и вътрешната част на калника. 6.2.3. В случай че няма монтирани калобрани зад всяко колело (виж т. 5.3.5), външната престилка да е цяла между външния ръб на калобрана до вертикалната равнина, допирателна на най-отдалечената точка на предната част на гумата (фиг. 5а на приложение № 3) на първата ос.
6.2.4. Цялата вътрешна повърхност на външната престилка, чиято височина да е не по-малка от 100 mm, да е оборудвана с устройство против изпръскване от енергийно-абсорбционен тип, отговарящо на изискванията на приложение № 4.
6.3. Калобрани Калобраните да достигат до долната част на калника и да съответстват на изискванията по т. 5.3.1 до 5.3.9.
7. Изисквания по отношение на системите против изпръскване, оборудвани с устройства против изпръскване от тип сепаратор въздух/вода за оси с управляеми и неуправляеми колела
7.1. Калници
7.1.1. Калниците да отговарят на изискванията по т. 5.1.1. в.
7.1.2. (доп., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Калниците на единични или множествени оси, при които разстоянието между гумите на съседни оси е по-голямо от 300 mm, да отговарят и на изискванията по т. 5.1.1.а.
7.1.3. При множествени оси, където разстоянието между гумите на съседни оси не надвишава 300 mm, калниците да отговарят и на образеца, показан на фиг. 7 на приложение № 3.
7.2. Външни престилки
7.2.1. Долните ръбове на външните престилки да са оборудвани с устройства против изпръскване от тип сепаратори въздух/вода, които отговарят на изискванията на приложение № 4.
7.2.2. (доп., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) При единични или множествени оси, където разстоянието между гумите на съседни оси надвишава 300 mm, долният ръб на устройството против изпръскване, монтирано върху външната престилка, да притежава следните максимални размери и радиуси, измерени от центъра на колелото (фиг. 6 и 7 на приложение № 3):
а) оси, оборудвани с управлявляеми или самоуправляеми колела:

От предния ръб (към предната част на превозното средство)
(накрайник С при 30°)
Rv} ≤ 1,05 R
Към задния ръб (към задната част на превозното средство)
(накрайник А при 100 mm)

б) оси, оборудвани с неуправляеми колела:

От предния ръб (накрайник С при 20°) Rv} ≤ R
Към задния ръб (накрайник А при 100 mm)

където R е радиусът на монтираната на ПС гума; Rv - радиалното разстояние от най-долния ръб на външната престилка до центъра на колелото.
7.2.3. При множествени оси, където разстоянието между гумите на съседни оси не превишава 300 mm, външните престилки, разположени в пространството между осите, да изпълняват изискванията по т. 7.1.3 и да се простират надолу с не повече от 100 mm над хоризонталната права, минаваща през центъра на колелото (фиг. 7 на приложение № 3).
7.2.4. (изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.) Дълбочината на външната престилка да не е по-малка от 45 mm при всички точки зад вертикалната права, минаваща през центъра на колелото. Допуска се пред тази права дълбочината на престилките да намалява постепенно.
7.2.5. При външните престилки или между външните престилки и останалите части на калниците не се допускат отвори, позволяващи на пръските да излязат на повърхността, когато ПС се движи.
7.3. Калобрани
7.3.1. Калобраните : а) да отговарят на изискванията по т. 5.3 (фиг. 3 на приложение № 3); или б) да отговарят на изискванията по т. 5.3.1, 5.3.2, 5.3.5, 5.3.8 и 7.3.2 (фиг. 6 на приложение № 3).
7.3.2. Оборудването против изпръскване, което отговаря на изискванията на приложение № 4, част Б, да бъде монтирано на калобраните по т.
7.3.1.б, поне по дължината на целия ръб.
7.3.2.1. Долният ръб на устройството против изпръскване да не бъде на разстояние повече от 200 mm от земята.
7.3.2.2. Устройството против изпръскване да е дълбоко най-малко 100 mm.
7.3.2.3. Освен долната част, която съдържа устройството против изпръскване, калобранът по т. 7.3.1.б да не се огъва с повече от 100 mm назад под въздействието на сила 3 N за 100 mm от широчината на калобрана, измерена в точката на пресичане на калобрана с устройството против изпръскване в работно положение, приложена на разстояние 50 mm над долния ръб на калобрана.
7.3.3. Калобранът да е на разстояние не повече от 200 mm от най-задния ръб на гумата, измерено хоризонтално.

Приложение № 3
към
чл. 7, ал. 1

СХЕМИ


Фиг. 1. Широчина (q) на калника (a) и разположение на престилката (j)

Т: пространство на калника
Фиг. 2. Размери на калника и вътрешната престилка


Фиг. 3. Разположение на калника и калобрана


а) Размери на калници и престилки за множествени оси

б) Местоположение на устройства против изпръскване за множествени оси

Фиг. 4. Калници и външни престилки за управляеми или самоуправляеми или неуправляеми колела


а) Множествени оси, при които разстоянието между гумите е по-малко от 250 mm

б) Единични или множествени оси, при които разстоянието между гумите е не по-малко от 250 mm

Фиг. 5. Диаграма, показваща монтиране на система против изпръскване, включваща устройство против изпръскване, оборудвано с енергийни абсорбатори за оси с управляеми и самоуправляеми колела


Фиг. 6. Диаграма, показваща монтиране на система против изпръскване, включваща устройство против изпръскване, оборудвано със сепаратор въздух/вода за оси с управляеми, самоуправляеми и неуправляеми колела

d ≥ 250: изисква се калобран
Фиг. 7. Диаграма, показваща монтиране на система против изпръскване, включваща устройство против изпръскване (калник, калобран, външна престилка), за множествени оси с разстояние между гумите, непревишаващо 300 mm

Приложение № 4
към
чл. 11 ал. 1, т. 3

Част А
Изпитвания на устройства против изпръскване от енергийно-абсорбционен тип

1. Принцип Целта на това изпитване е да се даде количествена оценка на способността дадено устройство да спира водата, насочена към него от серия дюзи. Изпитвателният стенд е предназначен да възпроизвежда условията, при които устройството функционира, когато е монтирано върху ПС, по отношение на количеството и скоростта на водата, изхвърляна от протектора на гумата от земята нагоре.
2. Оборудване Виж фиг. 1 за описание на изпитвателния стенд. Изпитванията се провеждат в среда с неподвижен въздух.
3. Процедура
3.1. Към вертикалната рамка на изпитвателното оборудване на височина 750 mm се прикачва образец на изпитваното оборудване с широчина 500 (+0/-5) mm, като се осигурява то да приляга добре в рамките на колектора и да няма препятствие, което да отклонява водата, преди или след въздействието й.
3.2. Задава се дебит на водата 0,675 (± 0,01) l/s и се изпръскват най-малко 90 l по посока на образеца от хоризонтално разстояние 500 ± 2 mm (фиг. 1).
3.3. Оставя се водата да се стече от образеца в колектора и се изчислява съотношението, изразено в проценти, между събраното количество вода и количеството изпръскана вода.
3.4. Изпитването се повтаря 5 пъти и се изчислява средното съотношение на количеството събрана вода.
4. Резултати
4.1. Изчислената средна стойност на количеството събрана вода, изразено в проценти, по време на петте изпитвания не може да е по-малко от 70 % от количеството изпръскана вода.
4.2. Изпитването е невалидно и е нужно да се повтори, когато най-голямият и най-малкият процент на събраната вода се отклоняват от средния с повече от 5 %. Одобрението се отказва, дори ако и при повторното изпитване най-високият и най-ниският процент на събраната вода отново се отклоняват от средния с повече от 5 % и/или ако по-ниската стойност не отговаря на изискванията по т. 4.1.
4.3. Когато вертикалното положение на устройството влияе върху получените резултати, процедурата, предписана в т. 3.1 и 3.4, се повторя за положенията, които дават най-висок и най-нисък процент събрана вода, като изискванията по т. 4.2 остават в сила. Изискванията по т. 4.1 остават в сила, за да покажат резултатите от всяко отделно изпитване.

Част Б
Изпитване на устройства против изпръскване от типа сепаратор въздух/вода

1. Принцип Изпитването има за цел да определи ефективността на порест материал, предназначен да задържа водата, с която той е бил изпръскан, посредством пулверизатор (въздух под налягане/вода). При изпитването се използва оборудване, симулиращо условията, на които материалът ще бъде подложен по отношение на количеството и скоростта на водните струи, предизвикани от гумите, когато то е монтирано на ПС.
2. Оборудване
2.1. Изпитвателният стенд е показан на фиг. 2.
3. Процедура
3.1. Към изпитвателния стенд вертикално се прикачва образец с размери 305 ? 100 mm, проверява се да няма разстояние между образеца и горната извита пластинка и дали колекторът е правилно поставен. Контейнерът на пулверизатора се напълва с точно 1l вода и се поставя, както е описано на схемата.
3.2. Пулверизаторът се регулира, както следва: налягане (при пулверизатора) - 5 bar +10 %; дебит - 1 l/min ± 5 s; пулверизация: кръгова, приблизително 50 mm в диаметър 200 mm разстояние от образеца, дюза 5 mm в диаметър.
3.3. Пулверизира се до свършване на водната пара и се отбелязва необходимото време. Изчаква се водата да изтече от образеца върху колектора за 60 s и се измерва количеството събрана вода. Измерва се и количеството вода, останало в контейнера на пулверизатора. Изчислява се съотношението, изразено в обемни проценти, на количеството събрана вода спрямо количеството изпръскана вода.
3.4. Изпитването се провежда 5 пъти и се изчислява средната стойност в процент на събраното количество. Преди всяко изпитване се проверява дали колекторът, контейнерът на пулверизатора и измервателният съд са сухи.
3.5. Температурата на околната среда по време на изпитването да е 21 (± 3)° С.
4. Резултати
4.1. Изчислената средна стойност на количеството събрана вода, изразено в проценти, по време на петте изпитвания не може да е по-малко от 85 % от количеството изпръскана вода.
4.2. Изпитването е невалидно и се повтаря, когато най-голямият и най-малкият процент на събраната вода се отклоняват от средния с повече от 5 %. Одобрението се отказва, дори ако и при повторното изпитване най-високият и най-ниският процент на събраната вода отново се отклоняват от средния с повече от 5 % и/или ако по-ниската стойност не отговаря на изискванията по т. 4.1.
4.3. Когато вертикалното положение на устройството влияе върху получените резултати, процедурата предписана в т. 3.1 и 3.4 се повтаря за положенията, които дават най-висок и най-нисък процент събрана вода, като изискванията по т. 4.2 остават в сила. Изискванията по т. 4.1 остават в сила, за да покажат резултатите от всяко отделно изпитване.

Фиг. 1. Изпитвателен стенд за устройство против изпръскване от енергийно-абсорбционен тип

А - вода от помпата;
B - поток към колектора;
C - колектор с вътрешни размери: 500 (+5/-0) mm - дължина и 75 (+2/-0) mm - широчина;
D - тънкостенна тръба с диаметър 54 mm;
E - 12 отвора, пробити радиално, както е показано, диаметър 1,68 (+0,025/-0) mm;
F - 500 (+0/-5) mm широчина на образеца за изпитване.
Всички линейни размери са показани в милиметри.

Фиг. 2. Изпитвателен стенд за устройство против из- пръскване от тип сепаратор въздух/вода

Приложение № 5
към чл. 11, ал. 2
(Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

Образец

максимален формат: А4 (210 x 297 mm)

ЕО СЕРТИФИКАТ ЗА ОДОБРЯВАНЕ ТИПА НА КОМПОНЕНТ

е..

Печат на ИА "АА"

Информация относно издаване, отказ, отнемане или изменение на ЕО одобряване типа на компонент по отношение типа на устройство против изпръскване

ЕО номер на одобряване на типа: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
Изменение №: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .

1. Търговска марка на устрой-
ството: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
2. Тип и търговско описание на
устройството: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
3. Принцип на действие на
устройството: поглъщане на
енергия/въздух/воден
сепаратор(*): .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
4. Наименование и адрес на
производителя: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
5. Наименование и адрес на
упълномощен представител
(ако има): .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
6. Характеристики на устройства-
та против изпръскване (крат-
ко описание, търговска марка
или наименование, номер(а): .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
7. Дата, на която е предоставено
за ЕО одобряване типа на
компонент: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
8. Техническа служба, отговорна
за провеждане на изпитването
за одобряване типа на
компонент: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
9. Дата и номер на протокола от
изпитване, издаден от техни-
ческата служба: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
10. Дата, на която ЕО одобрява-
нето типа на компонент е
издадено/отказано/отнето/
изменено(*) .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
11. Основание(я) за изменение
на ЕО одобряването типа на
компонент (където е
приложимо): .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
12. Място: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
13. Дата: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
14. Подпис: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
15. Прилага се списъкът на доку-
ментите, съставляващи досие-
то за ЕО одобряване на типа,
които се съхраняват от ИА
"АА" и които могат да бъдат
получени при поискване: .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .
16. Забележки (ако има): .. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .

________________________
(*) Излишното се задрасква.

Приложение № 6
към чл. 15, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 13 от 2007 г.)

Образец на ЕО маркировка за одобряване на типа

Устройството против изпръскване, носещо горната ЕО маркировка за одобряване, е устройство от енергийно-абсорбционен тип (А), което е било одобрено в Република България (е34) под номер 148.

ЕО сертификати за одобряване на типа запазват действието си на територията на Република България, когато имат нанесен отличителен номер на някоя от посочените държави членки:

1 за Германия;
2 - Франция;
3 - Италия;
4 - Холандия;
5 - Швеция;
6 - Белгия;
7 - Унгария;
8 - Чехия;
9 - Испания;
11 - Великобритания;
12 - Австрия;
13 - Люксембург;
17 - Финландия;
18 - Дания;
19 - Румъния;
20 - Полша;
21 - Португалия;
23 - Гърция;
24 - Ирландия;
26 - Словения;
27 - Словакия;
29 - Естония;
32 - Латвия;
36 - Литва;
49 - Кипър;
50 - Малта.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив