Наредба № 12 от 29 август 1997 г. за лекарствените средства за домашно лечение

Държавен вестник брой: 41

Година: 1999

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 21.04.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се утвърждават списъците на заболяванията и на лекарствените средства, наричани по-нататък за краткост "лекарства", отпускани безплатно или срещу частично заплащане за домашно лечение, които се изплащат съответно от бюджетите на публичните здравни заведения към общините и от Министерството на здравеопазването (МЗ), и се уреждат редът и условията за тяхното предписване, получаване и изплащане.
(2) Лекарствените средства за заболяванията, които се изплащат от бюджета на публичните здравни заведения към общините, са посочени в приложение N: 1.
(3) Лекарствените средства за заболявания, изискващи постоянно животоспасяващо и животоподдържащо домашно лечение, които се изплащат от бюджета на МЗ, са посочени в приложение N: 2.

Чл. 2. За всяко заболяване, извън случаите по приложения N: 1 и 2, общинските бюджети осигуряват изплащане на лекарствени средства за домашно лечение на деца до 1-годишна възраст - 100 на сто, а за деца от 1- до 4-годишна възраст 75 на сто по списък съгласно приложение N: 3.

Чл. 3.
(1) На болните, които имат право да получават лекарства по реда на тази наредба, се издава карта - обр.N:132б ( приложение N: 4), от публичното здравно заведение, което им оказва медицинска помощ по местоживеене. Редът за издаване на картата и работата с нея става съгласно изискванията, посочени в приложение N: 5.
(2) Издадената карта по ал. 1 се извежда в журнал-учетна форма - бл. на МЗ N: 134 (приложение N: 6). В нея се нанася изходящият номер, под който е изведена.

Чл. 4.
(1) Районните центрове по здравеопазване (РЦЗ) водят регистри, които съдържат:
1. наименование и седалище на публичните здравни заведения, които издават карти по чл.3;
2. наименование и седалище на публичните здравни заведения, които заплащат лекарствата;
3. наименование и седалище на частните здравни заведения и кабинети, в които се предписват лекарствата;
4. трите имена и адресите на медицинските специалисти, имащи право да предписват лекарства;
5. наименование и седалище на аптеките на територията им.
(2) Районните центрове по здравеопазване уведомяват здравните заведения, лицата и аптеките по ал. 1 за техните регистрационни номера.

Раздел II Предписване на лекарствата

Чл. 5.
(1) Право да предписват лекарства по тази наредба имат лекарите, стоматолозите и фелдшерите, работещи в публични и частни здравни заведения, както и упражняващите частна медицинска практика в кабинети или по домовете на гражданите.
(2) Лекарствените средства по приложение N: 1, за които от съответния общински бюджет се заплаща 100 % от цената и за които курсът на лечение е над 100 000 лв., се предписват въз основа на решение на комисия, създадена със заповед на съответния директор на РЦЗ. Директорите на РЦЗ в София и Пловдив съгласуват заповедта с управление "Здравеопазване" към съответната община.
(3) Лекарствените средства от групата на имуномодулаторите и имуносупресорите по т. 59 и 60 от приложение N:1 се изписват само от националния консултант по гастроентерология.
(4) Предписването на лекарства се извършва по реда на Наредба N: 30 от 1995 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени средства (ДВ, бр. 76 от 1995 г.) и при спазване разпоредбите на тази наредба.
(5) Лицата по ал. 1, които нямат регистрационен номер и личен печат, нямат право да предписват лекарства по реда на тази наредба.

Чл. 6. Лекарствата се предписват срещу представяне на карта - обр. N: 132б, за предписване и получаване на лекарства, личната амбулаторна карта (ЛАК) и протокола.

Чл. 7.
(1) Лекарствата се предписват на рецепта бл. на МЗ N:132в (приложение N: 7) в два екземпляра.
(2) В рецептата се нанасят:
1. данните, посочени в Наредба N: 30 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени средства;
2. наименованието и регистрационният номер на здравното заведение, от което е издадена рецептата;
3. регистрационният номер на лицето, предписало рецептата;
4. изходящият номер на картата по чл.3, ал. 1;
5. номерът на заболяването по приложение N:1 или 2 или диагнозата на заболяването по чл.2;
6. номерът на протокола;
7. наименованието и регистрационният номер на заведението, което ще изплаща рецептата;
8. номерът на лекарствената група;
9. лимитът (процентът) от цената, която се заплаща от бюджета.

Чл. 8.
(1) Лицата, предписващи рецепти за лекарства по реда на тази наредба, отразяват вида, количеството и начина на употребата им в картата - обр. N:132б, и в личната амбулаторна карта на болния.
(2) Лицата, предписващи рецепти на болни, на които е оказана медицинска помощ по спешност, не отразяват данните по ал. 1 в ЛАК.
(3) Личните амбулаторни карти на лицата, имащи право да получават лекарства по тази наредба, се съхраняват в публичното здравно заведение, обслужващо лицето по местоживеене.
(4) Лицата по ал. 3 имат право да получават своята лична амбулаторна карта, за да се явят на преглед при частно практикуващ специалист или консултант, след което я връщат в здравното заведение.

Чл. 9.
(1) Лицата по чл.5, ал. 1 предписват лекарства от посочените лекарствени групи в приложение N:1. Те информират болния за цената, до която бюджетът заплаща предписаното лекарство.
(2) В една рецепта се предписват до три лекарства и само за едно заболяване.
(3) Количеството на изписаните лекарства при лечение на остри заболявания е за не повече от 10 дни, а при хронични - за не повече от 30 дни.
(4) Рецептата е валидна за срок четири дни за острите заболявания и петнадесет дни за хроничните заболявания от датата на издаването й.

Чл. 10. Наркотичните лекарства, които са под специален контрол съгласно Единната конвенция по упойващите вещества, ратифицирана с Указ N: 634 на Президиума на Народното събрание (ДВ, бр. 67 от 1968 г.) (табло 1), и Конвенцията за психотропните вещества (списък), ратифицирана с Указ N:690 на Държавния съвет на Народна република България (ДВ, бр. 30 от 1972 г.), се предписват с рецепта в два екземпляра. За първи екземпляр се използва рецептурна бланка с жълт цвят обр. бл. на МЗ N:5028-ДС-V-1980 г., а за втори - съответната бланка на МЗ (приложение N: 7), на която в десния горен ъгъл се означават серията и номерът на рецептата с жълт цвят.

Раздел III
Изпълнение на рецептите

Чл. 11.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1999 г.) Лекарствата, предписани по приложение 1, се получават от всяка аптека, намираща се на територията на съответната община, срещу представяне на рецепта в два екземпляра и карта - обр. N: 132б.
(2) Когато лекарствата липсват в аптеките по ал. 1 или в съответната община няма аптека, рецептата може да бъде изпълнена от всяка друга аптека в страната срещу заплащане, за което аптеката издава фактура на името на изплащащото здравно заведение, посочено в карта - обр. N:132б, и връща на лицето двата екземпляра от рецептата. Когато лекарството се води на количествен отчет съгласно Конвенцията за психотропните вещества и Единната конвенция за упойващите вещества, аптеката задържа един екземпляр от рецептата.

Чл. 12.
(1) Рецептите се изпълняват съгласно предписаните форма, концентрация, определено време за лечение и количество на лекарството.
(2) Лекарствата се отпускат в количества, посочени в чл.9, ал. 3.
(3) Когато липсват някои от предписаните лекарства, фармацевтът ги зачерква във всички екземпляри на рецептата, подписва се, издава препис на рецептурна бланка (приложение N: 6) в два екземпляра за липсващите лекарства, подпечатва с печата на аптеката и вписва в горния десен ъгъл думата "копие".
(4) За получените лекарства, както и за направените промени в рецептата съгласно ал. 3 получателят се подписва.

Чл. 13. Фармацевтите номерират всяка рецепта, постъпила в аптеката, вписват стойността на лекарствата в нея и в картата - обр. N: 132б, и ги регистрират в журнал по чл.13, ал. 1 от Наредба N:30 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени средства.

Чл. 14. Лицата, които получават лекарства по реда на този раздел, заплащат в аптеката 200 лв. независимо от стойността на рецептата, включително и в случаите когато лекарствата се отпускат срещу фактура.

Чл. 15.
(1) Аптеки, които нямат регистрационен номер, съгласно чл.4, ал. 1, т. 5 не могат да изпълняват рецепти по реда на тази наредба.
(2) Фармацевтите не изпълняват рецепти, които не отговарят на изискванията на тази наредба, както и когато гражданите не представят карта - обр. N:132б, в която са отразени предписаните лекарства.

Раздел IV
Отчитане и изплащане на лекарствата

Чл. 16. За отпуснатите лекарства по приложения N: 1 и 3 периодично аптеките издават фактури и описи. Описите се съставят съгласно учетна форма - бланка на МЗ N:135 (приложение N:8), в три екземпляра.

Чл. 17.
(1) Аптеката изпраща в здравното заведение, което изплаща лекарствата, фактурите, първите два екземпляра от описа по чл.16 и първия екземпляр от рецептата.
(2) Здравното заведение изпраща в РЦЗ първия екземпляр от описа по чл.16.

Чл. 18.
(1) Лекарствата се изплащат от здравното заведение, издало карта - обр. N: 132б, по чл.3, ал. 1.
(2) Лекарствата, предписани на болни с карти, издадени от селски здравни служби (СЗС), селски здравни участъци (СЗУ) или фелдшерски здравни пунктове (ФЗП), се изплащат от здравното заведение, в чиято структура са тези служби.
(3) Когато картите са издадени от самостоятелни СЗС, СЗУ и ФЗП, намиращи се на територията на кметства, лекарствата се изплащат от здравно заведение, което е на територията на общината, към която са кметствата.
(4) Когато картите са издадени от самостоятелни СЗС, СЗУ и ФЗП, намиращи се на територията на общината, където няма други здравни заведения, лекарствата се изплащат от една от тези здравни служби, определена от кмета на същата община.

Чл. 19. Здравното заведение по местоживеене на болния изплаща средствата за закупените от гражданите лекарства по реда на чл.11, ал. 2 след представяне на рецепта в два екземпляра и фактурата в срок 15 дни от представянето им.

Чл. 20. Сумите по чл.14 и чл.27, ал. 2 остават в аптеката, изпълнила рецептата.

Чл. 21.
(1) Средствата за изплащане на лекарствата по приложения N:1 и 3 на тази наредба се осигуряват от кредитите на здравните заведения по § 5 от бюджета им, които се отделят в самостоятелна сметка.
(2) Здравните заведения изплащат дължимите суми на аптеките не по-късно от 15 дни след получаване на описите и фактурите по чл.17.
(3) По решение на общинските съвети плащането по ал. 2 на аптеките се извършва и пряко от общините. В тези случаи редът за предоставяне на документите по чл.17 се определя от директора на РЦЗ съгласувано с кмета на съответната община.

Раздел V Условия и ред за предписване и получаване на животоспасяващи и животоподдържащи лекарствени средства

Чл. 22.
(1) Животоспасяващите и животоподдържащите лекарства за домашно безплатно лечение, заболяванията, за които се предписват, и публичните здравни заведения, които издават протоколи и рецепти за тях, както и аптеките, които ги отпускат, са посочени в приложение N: 2.
(2) Лекарствата по ал. 1 се предписват по реда на този раздел и при спазване изискванията на чл.6 и 7.

Чл. 23.
(1) За заболяванията по приложение N: 2 лекуващите лекари в здравните заведения, посочени в същото приложение, издават рецепта бл. на МЗ N: 132в (приложение N: 7) въз основа на протокол съгласно приложение N: 9.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1999 г.) На болните от захарен диабет рецептите за човешки инсулини за инжектиращи устройства, инжектиращите устройства (инсулинови писалки), иглите към тях и вносните перорални антидиабетни средства без манинил се издават по реда на ал. 1.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1999 г.) На болните от захарен диабет, лекувани с човешки инсулини без инжектиращи устройства (без инсулинови писалки), спринцовките за еднократна употреба, иглите към тях, българските перорални средства и манинилът се изписват само с рецепта бл. на МЗ N: 132в (приложение N:7) от лекуващия лекар или от лекар по профила на заболяването.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1999 г.) Показанията за изписване на различни видове инсулини с инжектиращи устройства и антидиабетни средства са посочени в приложение N: 10.
(5) Лекарствените средства на болните със злокачествени заболявания се изписват само с рецепта бл. на МЗ N:132в (приложение N: 7) от лекуващия лекар в здравното заведение, посочено в приложение N: 2, въз основа на медицинската документация и ЛАК.

Чл. 24.
(1) Протоколите по чл.23, ал. 1 се издават от комисия в състав не по-малко от трима лекари, определени със заповед на ръководителя на здравното заведение. Комисията издава протокола по предложение на лекуващия лекар и въз основа на медицинската документация на болния.
(2) В комисиите по ал. 1 се включват завеждащите клиники, отделения и други специалисти по профила на заболяванията от съответното здравно заведение.
(3) Протоколи за заболяванията се издават при откриване и регистриране на заболяването и в случаите, при които се сменя видът на съответното лекарство. Те се съставят в четири екземпляра, като първият екземпляр от протокола се предоставя на лекуващия лекар за издаване на рецепта, вторият на аптеката, която отпуска лекарството, третият се съхранява в здравното заведение, към което е комисията, издала протокола, а четвъртият се прилага към картата.
(4) Номерът на издадения протокол се вписва в ЛАК и в карта - обр. N: 132б, по чл.3, ал. 1.

Чл. 25.
(1) Здравните заведения по местоживеене на лицата със заболявания, посочени в приложение N:2, насочват болните към комисиите, които имат право да издават протоколи, с медицинско направление (бл. на МЗ N:119) и с личните им амбулаторни карти. След издаването на протокола в личната амбулаторна карта се вписват видът, количеството и начинът на употреба на предписаните лекарства по този раздел, след което картата се връща на съответното здравно заведение.
(2) Лекуващият лекар въз основа на получения екземпляр от протокола по чл.24, ал. 3 и 4 издава рецепта по образец съгласно приложение N: 6 в два екземпляра, като в графата "Плащащо здравно заведение" вписва МЗ. Протоколите се съхраняват при лекуващия лекар.
(3) Лекарствата за заболяванията по т. 1 - 7, 10, 11 и 12 от приложение N:2 се изписват в количества за не повече от 3 месеца, а тези по т. 8 и 9 за не повече от 30 дни.
(4) Болните получават лекарствата от аптеката, определена в приложение N:2 и посочена в протокола.

Чл. 26.
(1) Всяко здравно заведение, посочено в приложение N: 2, ежегодно до 15 юли съобщава броя на болните от посочените заболявания и необходимите видове и количества лекарствени средства за всяка следваща година в съответния РЦЗ. Районните центрове по здравеопазване не по-късно от 1 август изпращат в МЗ обобщена заявка за потребностите на всяко здравно заведение от района.
(2) Министерството на здравеопазването осигурява лекарствата и доставянето им в аптеките.

Чл. 27.
(1) Аптеката, изпълнила рецептите по този раздел, съставя описи по образец съгласно приложение N: 11 в два екземпляра. Първият екземпляр от описа остава в аптеката, а вторият заедно с рецептите се изпраща в съответния РЦЗ.
(2) Лицата, които получават лекарства по реда на този раздел, заплащат в аптеката 200 лв.

Чл. 28. Районните центрове по здравеопазване въз основа на описите по чл.27, ал. 1 изпращат ежемесечно до 15-о число на следващия месец обобщено сведение съгласно приложение N:12 в управление "Лекарствена политика" на МЗ.

Чл. 29. Рецептите, издадени по реда на чл.23, ал. 3 и чл.25, ал. 2, се изпълняват и отчитат по реда на този раздел.

Чл. 30. Лекарствата, предписвани и получавани по този раздел, не могат да се изписват и получават и по раздели II и III.

Раздел VI Контрол по предписването, отпускането и изплащането на лекарствата

Чл. 31. Контролът по предписването, отпускането и изплащането на лекарствата се осъществява от завеждащите отделения, ръководителите на здравните заведения, управителите на аптеките, специализираните органи по здравеопазване при общините, районните центрове по здравеопазване, Националния институт по лечебни средства, Главно управление "Икономика на здравеопазването", Главно управление "Лечебно-профилактична помощ" и управление "Лекарствена политика" при МЗ.

Чл. 32.
(1) Районните центрове по здравеопазване съставят и поддържат картотеки за лицата, здравните заведения и аптеките, посочени в чл.4, ал. 1, в които нанасят информацията от описите, получени по чл.17, ал. 2 и чл.27, ал. 1.
(2) Районните центрове по здравеопазване съставят и поддържат картотеките по ал. 1 под методическото ръководство на Националния център за здравна информация и осигуряват необходимите данни от тях за осъществяване на контрола от органите по чл.31.

Допълнителни разпоредби

§ 1. Служителите в здравните заведения, определени да получават, съхраняват и раздават болничните листове за временна нетрудоспособност, съхраняват и раздават бланките, рецептите и картите за предписване и получаване на лекарства по тази наредба.

§ 2. Изплащането от здравните заведения на лекарствата, предписани по реда на тази наредба, се извършва съгласно Наредба N:3 за плащанията (обн., ДВ, бр.63 от 1992 г.; изм., бр. 77 от 1992 г.; попр., бр. 80 от 1992 г.; изм., бр. 80 от 1993 год., бр. 8 и 84 от 1996 г. и бр. 14 от 1997 г.).

Преходни и заключителни разпоредби

§ 3. Медицински специалисти, които нарушават тази наредба, се наказват с глоба съгласно чл. 101 от Закона за народното здраве.

§ 4. Тази наредба се издава на основание чл.26, ал. 4 от Закона за народното здраве и отменя Наредба N:46 от 1996 г. за прилагане на чл.1, ал. 4 от Правилника за прилагане на Закона за народното здраве (обн., ДВ, бр. 3 от 1996 г.; изм. и попр., бр. 14 от 1996 г.; изм., бр. 32 и 56 от 1997 г.).

§ 5. Тази наредба влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен весник".

§ 6. Рецептите, издадени до влизането й в сила, се изпълняват по съществуващия към тази дата ред.

Приложение N: 1
към чл. 1, ал. 2

Списък на заболяванията и групите лекарствени средства, които се изплащат от бюджета на държавните здравни заведения към общините

I. Инфекциозни и паразитни болести 001-139

1. Трихинелоза, ентеробиоза, ламблиоза, токсоплазмоза, аскаридоза, тениози 124; 127; 130; 134 Антихелминтни лекарствени средства P02B; P02C; Р02D до 2000 лв. Антипротозойни лекарствени средства P01AB; J01XD до 1000 лв.

2. Туберкулоза - всички форми 010-018 Антибактериални лекарствени средства - противотуберкулозни средства и флуорхинолони J04A; J01G; J01M; J04AK01 100 % от цената

3. Остри инфекциозни заболявания: скарлатина 034 Антибактериални лекарствени средства - антибиотици J01FA; J01CE до 2000 лв.

4. Вирусен хепатит до 6 месеца след заболяването 070 Хепатопротектори A05B до 2000 лв.

5. Полово предавани болeсти (сифилис, гонококция) 090; 098 Антибактериални лекарствени средства - антибиотици J01AA; J01CE01; J01CE08 до 5000 лв.

6. HIV-позитивни и болни от СПИН 099 Противовирусни средства J05AB 100 % от цената Антимикотични средства J02A 50 % от цената Комбинирани сулфонамиди J01EE до 2000 лв.

7. Стафилококова болест при родилки, възникнала до 30-ия ден след изписването от родилното отделение 670; 674.1; 674.2; 675 Антибактериални лекарствени средства - антибиотици J01DA; J01FA; J01GB до 5000 лв.

8. Ехинококоза (неоперабилна и рицидивираща, резидуална и руптура на ехинококовата киста) 122 Антихелминтни лекарствени средства P02CA 100 % от цената

II. Злокачествени тумори

9. Злокачествени заболявания, вкл. и онкохематологични 140-208; 230-234 Хормони и антагонисти на хормони L02; G03CA; G03BA; G02СВ; Н03АА; G03DC 100 % от цената Кортикостероиди H02AB06; H02AB07 100 % от цената Имуномодулатори L03 100 % от цената Противовирусни средства J05A 50 % от цената Антимикотични средства J02A; J01XD 50 % от цената Антибиотици, други антибактериални средства, вкл. комбинации J01 до 2000 лв. Антиеметични лекарствени средства, вкл. комбинации A04AD 100 % от цената Наркотични аналгетици N02A 100 % от цената Нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства и ненаркотични аналгетици N02BB02; A03EA до 500 лв. Антианемични лекарствени средства и комбинации В03А; В03ХА; В03В 100 % от цената Хепатопротектори A05B до 1000 лв. Средства, повлияващи обмяната на пикочната киселина M04AA до 1000 лв. Препарати при аденом на простатната жлеза I - II стадий G04BX 50 % от цената

III. Болести на ендокринните жлези, на храненето и на обмяната 240-279.8

10. Хипотиреоидизъм 243-244 Тиреоидни хормони H03AA 100 % от цената

11. Тиреотоксикоза (базедова болест, токсична нодозна гуша, токсичен аденом) 242 Антитиреоидни препарати H03B до 5000 лв.

12. Ендемична и спорадична гуша 240; 241 Тиреоидни хормони H03AA до 5000 лв.

13. Гастрином - Цъолингер-Елисон синдром (в случаи, при които не може да се извърши операция) и инсулином 251.5 Н2-хистаминови блокери A02BA до 2000 лв.

14. Хипопаратиреоидизъм 252.1

Активни метаболити на витамин D A11CC 100 % от цената

15. Акромегалия 253.0 Антирастежен хормон H01CB 100 % от цената Допаминергични лекарствени средства - пролактинови инхибитори G02CB до 10 000 лева

16. Хиперпролактинемия 256 Допаминергични лекарствени средства - пролактинови инхибитори G02CB до 6000 лв.

17. Безвкусен диабет 253.5 Антиепилептични средства N03AF до 4000 лв.

18. Иценко-Къшинг 255.0 Допаминоергични лекарcтвени средства - пролактинови инхибитори G02CB до 10 000 лева Антиандрогени G03H до 8000 лв. Антиепилептични лекарствени средства N03A до 4000 лв. Антагонисти на хормони - инхибитори на ензими L02BG до 5000 лв.

19. Вродена надбъбречна хиперплазия 255.1; 255.2; 255.3 Кортикостероиди H02 до 3000 лв. Антиандрогени G03HA до 8000 лв.

20. Адисонова болест 255.4 Кортикостероиди H02 до 3000 лв.

21. Хипогонадизъм (синдром на Turner) 257.1-257.2 Гонадотропини G03 до 15 000 лева Естрогени G03C до 1600 лв. Прогестагени G03D до 500 лв.

22. Пубертас прекокс 259.1 Аналози на гонадотропин рилизинг хормон L02AЕ 100 % от цената Антиандрогени G03HA 100 % от цената Прогестагени L02AB; G03D 100% от цената

23. Синдром на белтъчно-eнергийна малнутриция (глутенови и глутеноподобни ентеропатии; алергии към кравето мляко) 261; 262; 263 Нисколактозни и безглутенови храни, соеви и хидролизатни млека 100 % от цената Панкреасни ензимни препарати A09AA до 1500 лв.

24. Муковисцидоза 277.0. Състояние след резекция на панкреаса 577 Муколитици R05CB до 2000 лв. Антибиотици, други антибактериални средства G04AB; G01A; S01EC до 5000 лв.

25. Хемохроматоза Железни хелатни агенти V03AC 100 % от цената

26. Лечение на остеопорозата при жени с преждевременно прекратяване на яйчниковата функция поради двустранна овариектомия, радио- и лъчелечение 256.3 Комбинация на естрогени и прогестагени G03FА до 4000 лв. Антипаратиреоидни хормони H05BA до 10 000 лв.

IV. Болести на кръвта и кръвотворните органи и нарушения на имунната система 280-289

27. Полицитемия вера, първична тромбоцитемия, миелофиброза 238.4 Цитостатици L01 100 % от цената

28. Анемии (вродени хемолитични, апластични и автоимунни) 284 Цитостатици 100 % от цената Имуносупресори L04АХ 100 % от цената Кортикостероиди H02AB до 500 лв.

29. Хеморагични заболявания: тромбоцитопении и тромбоцитопатии 287 Цитостатици L01 100 % от цената Имуносупресори L04АХ 100 % от цената Кортикостероиди H02AB до 500 лв.

30. Вроден имунен дефицит 279 Имуноглобулини J06BА до 6000 лв.

V. Психични разстройства 290-319

31. Шизофрения 295 Антипсихотични лекарствени средства N05A 100 % от цената Антипаркинсонови лекарствени средства - антихолинергични N04A 100 % от цената Антидепресанти N06A до 1000 лв. Антиепилептични лекарствени средства N03A до 3000 лв.

32. Афективни психози и протрахирано протичащи и често рецидивиращи психични разстройства. Психози в старческа възраст 296 Антидепресанти N06A 100% от цената Антипсихотични лекарствени средства N05A до 3000 лв. Антиепилептични лекарствени средства N03АF; N03АG до 300 лв. Антипаркинсонови лекарствени средства - антихолинергични N04 до 1000 лв.

VI. Болести на нервната система 320-389

33. Паркинсонизъм 332 Антипаркинсонови лекарствени средства N04АА; N04BB; N04BD 100 % от цената

34. Мозъчни инсулти и преходни нарушения на мозъчното кръвообращение с прекарана огнищна неврологична симптоматика 430; 435 Ноотропни лекарствени средства N06BX до 2000 лв. Тромбоцитни антиагреганти B01AC до 500 лв. Централни и периферни вазодилататори C04A до 5000 лв.

35. Множествена склероза и други демиелинизиращи заболявания на централната и периферната нервна система 340; 341 Хипофизни хормони H01AA 100 % от цената Кортикостероиди H02AB до 500 лв. Централни миорелаксанти M03B до 5000 лв.

36. Епилепсия и психични разстройства, свързани с епилепсията 345.0; 345.3 Антиепилептични лекарствени средства N03A 100 % от цената Анксиолитици N05 до 1000 лв.

37. Миастения 358.0 Антихолинестеразни лекарствени средства N07AA 100 % от цената Кортикостероиди H02AB до 1000 лв. Имуносупресори L04A 100% от цената

38. Хередодегенеративни невро-мускулни заболявания, вкл. болест на Уилсън-Коновалов 359.1; 335.1; 335.2; 335 Ноотропни лекарствени средства N06BX до 5000 лв. Специфични антиревматоидни лекарствени средства M01CС 100 % от цената Други синтетични антихолинергични и антихолинестеразни лекарствени средства А03АХ; А07АА до 8000 лв.

39. Детска церебрална парализа 343 Централни миорелаксанти M03B; N05BA 100 % от цената Ноотропни средства N06BX до 5000 лв.

VII. Болести на окото и на неговите придатъци 360-379

40. Съдови заболявания на окото (диабетна ретинопатия, артериални и венозни оклузии, исхемични оптикопатии, дегенерация на ретината) 362.0; 362.1; 362.3 Тромбоцитни антиагреганти B01AC до 500 лв. Периферни вазодилататори C04A до 5000 лв.

41. Глаукома и катаракта 365; 366 Парасимпатикомиметици S01EB до 2000 лв. Антибиотици и сулфонамиди S01A до 1000 лв. Мидриатици и циклоплегици S01F до 500 лв.

VIII.Болести на сърдечно-съдовата система 390-459

42. Артериална хипертония 401-405 Диуретици C03 до 500 лв. Блокери на калциевите канали C08 до 1000 лв. Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим C02E до 5000 лв. Антиадренергични средства - самостоятелни и в комбинации C02A до 500 лв. Бета-адренорецепторни блокери C07A до 1000 лв.

43. ИБС - стабилна ангина пекторис III и IV функционален клас по НИХА, която по различни причини не е обект на оперативно лечение (АК-байпас) - (АV блок) 413 Бета-адренорецепторни блокери C07A до 1000 лв. Блокери на калциевите канали C08 до 1000 лв. Тромбоцитни антиагреганти B01AC до 500 лв.

44. ИБС - състояние след коронарна хирургия 413 Бета-адренорецепторни блокери C07A до 1000 лв. Блокери на калциевите канали C08 до 1000 лв. Тромбоцитни антиагреганти B01AC до 500 лв.

45. ИБС - състояние след пристъпи на нестабилна ангина пекторис и ангина тип принцметал до 6 месеца след началото на нестабилитета 413 Бета-адренорецепторни блокери C07A до 1000 лв. Блокери на калциевите канали C08 до 1000 лв. Тромбоцитни антиагреганти B01AC до 500 лв.

46. ИБС с прекаран миокарден инфаркт 410-414 Бета-адренорецепторни блокери C07A до 1000 лв. Тромбоцитни антиагреганти B01AC до 500 лв.

47. Състояние след доказан белодробен тромбемболизъм 415 Антикоагуланти (антагонисти на витамин К) В01АА 100 % от цената Тромбоцитни антиагреганти до 500 лв.

48. Състояние след клапно протезиране 459 Сърдечни гликозиди C01AA до 5000 лв. Антикоагуланти (антагонисти на витамин К) В01АА 100 % от цената Диуретици C03 до 500 лв.

49. Проводни нарушения 426 Бета-рецепторни антагонисти R03CB до 1500 лв. Комбинация на беладона с фенобарбитал А03СВ до 300 лв.

50. Надкамерни тахиаритмии с чести и тежки пристъпи за противорецидивно лечение и контрол на камерна честота (предсърдно мъждене, предсърдно трептене, АV риентри тахикардии, автоматични надкамерни тахикардии, тахикардии при WPW синдром) 427.0 Сърдечни гликозиди C01AA до 5000 лв. Антиаритмични лекарствени средства C01B до 10 000 лева Бета-адренорецепторни блокери C07A до 1000 лв. Блокери на калциевите канали C08 до 1000 лв. Тромбоцитни антиагреганти B01AC до 500 лв.

51. Камерни тахиаритмии с неблагоприятна и лоша прогноза 427.1 Антиаритмични лекарствени средства C01B до 10 000 лева Бета-адренорецепторни блокери C07A до 1000 лв.

52. Хронично белодробно сърце с белодробно-сърдечна недостатъчност 416.9 Сърдечни гликозиди C01AA до 5000 лв. Диуретици и комбинации C03 до 500 лв.

53. Камерна дисфункция със или без сърдечна недостатъчност 428 Сърдечни гликозиди C01AA до 5000 лв. Диуретици C03 до 500 лв. Инхибитори на ангиотензин- конвертиращия ензим C02EA до 5000 лв.

54. Посттромбозен синдром при хронична артериална и венозна недостатъчност, заболявания на лимфните пътища 457; 443 Антикоагуланти B01A 100% от цената Нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици M01A до 500 лв. Периферни вазодилататори C04A до 2000 лв. Тромбоцитни антиагреганти B01AC до 500 лв. Вазопротекторни лекарствени средства C05 до 500 лв. Локални антисептици, унгвенти и помощни средства С05В; D03 до 500 лв. Антибактериални лекарствени средства J01 до 1000 лв.

IХ. Болести на дихателната система 460-519

55. Хронична обструктивна белодробна болест 490-496 Антибиотици, други антибактериални лекарствени средства и комбинации J01 до 5000 лв. Адреномиметици R03CС; R03AC до 5000 лв. Антихолинергични лекарствени средства R03ВB до 5000 лв. Метилксантини R03DA до 1500 лв. Кортикостероиди R03BA01 до 5000 лв.

56. Бронхиална астма 493 Кортикостероиди R03BA01 100% от цената Антиастматични лекарствени средства R03АС02; R03BB; R03BC до 5000 лв. Други адренергични лекарствени средства R03BC до 3000 лв. Антихистаминови лекарствени средства, препарати, потискащи освобождаването на медиаторите R06 до 5000 лв. Ваксини J07AX до 1000 лв. Алергени за специфична хипосенсибилизация до 1000 лв. Хистаглобини до 3000 лв.

57. Идиопатична белодробна хемосидероза 518 Имуносупресори L04АХ 100% от цената Антианемични лекарствени средства В03АА до 500 лв.

Х. Болести на храносмилателната система 520-579

58. Хроничен улцерозен колит и болест на Крон 555; 556 Имуносупресори L04AХ 100% от цената Антибактериални лекарствени средства J01CA; J01XD до 5000 лв. Чревни противовъзпалителни лекарствени средства A07EC до 8000 лв. Кортикостероиди H02AB до 500 лв.

59. Хроничен активен хепатит (хроничен автоимунен и хроничен вирусен хепатит В и С) 571.4 Хепатопротектори A05BA до 1000 лв. Имуномодулатори и имуносупресори L03AА04; L04AХ 100 % от цената Кортикостероиди H02AB до 500 лв.

60. Чернодробни цирози 571.5; 571.6 Имуномодулатори L03AА04 100 % от цената Хепатопротектори A05BA до 1000 лв. Кортикостероиди H02AB до 500 лв. Бета-адренорецепторни блокери C07A до 1000 лв. Диуретици C03 до 500 лв. Антиподагрозни лекарствени средства M04A до 2000 лв. Минерали A12BA до 500 лв. Препарати на жлъчната киселина А05АА до 2000 лв.

ХI. Болести на пикочно- половата система 580-629

61. Първични гломерулонефрити и сателитни нефропатии (при колагенози, интерстициални нефрити, амилоидоза, обменни и кръвни заболявания) 580 Цитостатици и имуносупресори L01АА01; L04АХ01 100 % от цената Кортикостероиди H02AB до 500 лв.

62. Хронична бъбречна недостатъчност II - III степен 585 Антианемични средства B03A; B03XА 100 % от цената Минерали A12AА03; A12AА04; А02АВ до 1500 лв. Активни метаболити на витамин D A11CC 100 % от цената

63. Терминална хронична бъбречна недостатъчност на диализно лечение 585 Антианемични средства и комбинации В03А; В03ХА 100 % от цената Минерали A12AА03; A12AА04; А02АВ до 1500 лв. Активни метаболити на витамин D А11СС 100 % от цената Антипаратиреоидни хормони Н05ВА 100 % от цената Блокери на калциевите канали С08 до 1000 лв. Инхибитори на ангиотензин- конвертиращия ензим С02ЕА до 5000 лв. Антиадренергични средства с централно действие С02А до 500 лв. Бета-адренорецепторни блокери С07А до 1000 лв. Тромбоцитни антиагреганти В01АС до 500 лв.

64. Ендометриоза 617 Прогестагени G03D до 4000 лв. Хормонални перорални контрацептивни средства G03A до 5000 лв. Аналози на гонадотропин рилизинг хормона L02AE 100 % от цената

ХII.Бременност, раждане и следродов период 630-676

65. Инфекции на пикочополовия тракт и асимптомна бактериурия, възникнали по време на бременността 646.5; 646.6 Антибактериални и антимикотични лекарствени средства G01А; J01C; J01D; J01F; J04AB до 5000 лв.

66. Профилактика и лечение на преждевременните раждания, прееклампсия, анемии по време на бременността 644.0; 648.2; 648.9; 655 Бета-адреномиметици G02CA до 5000 лв. Спазмолитици А03А; А03В до 1000 лв. Антианемични средства В03А до 2000 лв.

ХIII.Болести на кожата и на подкожните тъкани 680-709

67. Дерматитис херпетиформис 694.0 Кортикостероиди H02AB до 500 лв.

68. Псориазис (артропатичен, еритродермичен, пустулозен) 696.0 (713.3) Кортикостероиди H02AB до 500 лв. Имуносупресори и цитостатици L01ВА01; L04АХ01 100 % от цената Нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици M01A; N02B до 1000 лв.

69. Лупус еритематодес 695.4 Кортикостероиди H02AB до 500 лв. Имуносупресори и цитостатици L01АА01; L04АХ01 100 % от цената Нестероидни и специфични антиревматични лекарствени средства и аналгетици M01A; M01C; N02B до 1500 лв.

70. Пемфигус 694.4 Кортикостероиди H02AB до 500 лв. Цитостатици и имуносупресори L01АА01; L04АХ01 100 % от цената Антибактериални лекарствени средства J01 до 2000 лв.

ХIV.Болести на костно-артикуларната система, на мускулите и на съединителната тъкан 710-739

71. Артрити, свързани с инфекции (инфекциозни и реактивни, вкл. синдром на Райтер) 711 Нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици M01A; N02B до 1500 лв. Аминосалицилова киcелина и подобни лекарствени средства А07ЕС до 8000 лв.

72. Ревматоиден артрит и ювенилен хроничен артрит 714.0; 714.3 Кортикостероиди H02AB до 1500 лв. Цитостатици и имуносупресори L01АА01; L01ВА01; L04АХ01 100 % от цената Нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици M01A; N02B до 1500 лв. Специфични антиревматични лекарствени средства M01C до 10 000 лева

73. Подагра 712.0 (274.0) Антиподагрозни лекарствени средства M04A до 5000 лв. Нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици М01А; N02B до 2000 лв.

74. Панартериитис нодоза и други васкулити (първични и вторични) 446 Кортикостероиди H02AB до 1500 лв. Цитостатици и имуносупресори L01АА01; L01ВА01; L04АХ01 100 % от цената Нестероидни противовъзпалителни средства M01A до 1000 лв. Тромбоцитни антиагреганти и антикоагуланти B01AC; В01АА до 4000 лв.

75. Дерматомиозит (полимиозит) 710.3 Кортикостероиди H02AB до 1500 лв. Имуносупресори и цитостатици L01АА01; L04АХ01 100 % от цената Нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици M01A; N02B до 1000 лв.

76. Склеродермия прогресива 710.1 Имуносупресори и цитостатици L01АА01; L04АХ01 100 % от цената Нестероидни противовъзпалителни и специфични противоревматични лекарствени средства M01A; M01C до 1500 лв. Периферни вазодилататори С04А до 2000 лв.

77. Болест на Бехчет 711.2 Кортикостероиди H02AB до 1500 лв. Имуносупресори и цитостатици L01АА01; L04АХ01 100 % от цената Нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици M01A; N02B до 1000 лв.

78. Смесена съединителнотъканна болест 710.2; 710.9 Кортикостероиди H02AB до 1500 лв. Цитостатици и имуносупресори L01АА01; L01ВА01; L04АХ01 100 % от цената Нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици M01A; N02B до 1000 лв. Специфични антиревматични лекарствени средства M01C до 10 000 лева

79. Болест на Бехтерев 720.0 Кортикостероиди H02AB до 1500 лв. Аналгетици, нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства M01A до 2000 лв.

ХV. Вродени аномалии и хромозомни аномалии 740-758

80. Сърдечно-съдови заболявания и техните усложнения при деца над 3-годишна възраст
а) в продължение на 1 година след извършване на сърдечна операция;
б) при хронични заболявания на сърдечно-съдовата система (на миокарда, перикарда и ендокарда; неоперабилни вродени сърдечни малформации; деца с вродени и придобити сърдечни заболявания с тежки следоперативни хемодинамични нарушения, водещи до инвалидизация);
в) ритъмни и проводни нарушения при оперирани и неоперирани;
г) след операция за клапно протезиране 416; 417; 423-429; 745; 746; 747 Сърдечни гликозиди C01AA до 5000 лв. Диуретици C03 до 500 лв. Бета-адренорецепторни блокери C07A до 1000 лв. Блокери на калциевите канали C08 до 1000 лв. Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим C02EA до 5000 лв. Антиаритмични средства C01B до 10 000 лева

ЗАБЕЛЕЖКА. При всички останали сърдечни или съдови заболявания, при които се налага използването на медикаменти, различни от посочените в този списък, да се ползват посочените в раздел "Сърдечно-съдова патология за възрастни".

81. Тежки ихтиози 757.1 Лекарствени средства за лечение на ихтиоза D02AE; D05BB до 5000 лв.

82. Булозна епидермолиза 757.3 Кортикостероиди H02AB до 500 лв. Антибактериални лекарствени средства D06A; J01FA до 2000 лв.

83. Тежко болни с изтичане на чревно съдържимо, урина, гноевидни материи или труднозаздравяващи рани V55 Превързочни материали и уро-, коло- и илеоколектори 100 % от цената

XVI.Трансплантация на органи и тъкани V42

84. Състояние след трансплантация на органи и тъкани V42 Кортикостероиди H02AB до 500 лв. Диуретици C03 до 500 лв. Блокери на калциевите канали C08 до 1000 лв. Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим C02EA до 5000 лв. Антиадренергични лекарствени средства с централно действие C02A до 1000 лв. Бета-адренорецепторни блокери C07A до 500 лв. Антибактериални лекарствени средства - антибиотици J01; G04AG до 2000 лв. Антимикотични лекарствени средства J02A до 2000 лв. Противовирусни лекарствени средства J05А до 5000 лв. Антикоагуланти, антагонисти на витамин K B01AA до 2000 лв. Мидриатици и циклоплегици - антихолинергични лекарствени средства S01FA до 500 лв.

ХVII.Травми и отравяния

85. Хронични професионални отравяния с тежки метали, органични разтворители, пестициди, пластмаси и др. 983; 984; 985 Антидоти V03AB 100 % от цената

Приложение N: 2
към
чл.1, ал. 3

Списък на животоспасяващи и животоподдържащи лекарства, заболяванията, за които се предписват, здравните заведения, които издават протоколи и предписват рецепти за тях, и аптеките, които отпускат лекарствата, изплащани от бюджета на Министерството на здравеопазването

Заболяване и състояние Лекарства Здравни заведения, които имат право да издават протоколи Здравни заведения, в които лекарите имат право да предписват лекарства Аптеки, отпускащи лекарства
1. Хипофизарен нанизъм (вкл. и при синдрома на Търнер) Растежен хормон - Соматотропинум (рекомбинантен) Университетска болница по педиатрия към Медицинския университет (МУ) - София, Детска клиника по ендокринология Университетска болница по педиатрия към Медицинския университет (МУ) - София, Детска клиника по ендокринология Болничната аптека на Университетската болница по педиатрия към МУ - София
2. Състояние след трансплантация на органи и тъкани Циклоспоринум Азатиопринум Преднизолонум Метилпреднизолонум Университетски болници към МУ - София, в които има диспансер за наблюдение на случаите след трансплантация на тъкани и органи Университетски болници към МУ - София, в които има диспансер за наблюдение на случаите след трансплантация на тъкани и органи Болничните аптеки на болници към МУ - София, в кито има диспансер за наблюдение на случаите след трансплантация на тъкани и органи
3. Терминална бъбречна недостатъчност на хемoдиализно лечение Еритропоетинум Университетски и институтски болници към МУ и ВМИ, НИСМ "Пирогов" обединени районни и общински болници, в които има центрове за хемодиализа Университетски и институтски болници към МУ и ВМИ, НИСМ "Пирогов", обединени районни и общински болници, в които има центрове за хемодиализа Болничните аптеки на здравните заведения, посочени в колони N: 3 и 4
4. Таласемия майор Железни хелатни препарати: дефероксаминум мезилас Национален център по клинична и трансфузионна хематология, университетски болници към МУ - София, болници към останалите медицински университети и институти, в чиито клиники се лекуват болни по профила на заболяването, и обединени районни болници Здравните заведения, посочени в колона N: 3 Болничните аптеки на здравните заведения, посочени в колони N: 3 и 4
5. Вродени коагулопатии (доп.,ДВ,бр.112/98 г.)Антихемофилни лекарствени средства (кръвни коагулационни фактори - VII и VIII и IХ) Национален център по клинична трансфузионна тематология, университетски болници към МУ - София, болници към останалите медицински университети и институти, в чиито клиники се лекуват болни по профила на заболяването, и обединени районни болници Здравните заведения, посочени в колона N: 3 Болничните аптеки на здравните заведения, посочени в колони N: 3 и 4
6. Фенилкетонурия и други веществообменни заболявания Храни, използвани като медикаменти Университетска болница по педиатрия към МУ - София (клиниките, в които се лекуват болни по профила на заболяването) Здравните заведения, посочени в колона N: 3 Болничните аптеки на здравните заведения, посочени в колони N: 3 и 4
7. Муковисцидоза Панкреасни ензимни препарати Детските клиники на университетските болници при МУ - София, и болниците на останалите медицински университети и институти, в които се лекуват болни по профила на заболяването Здравните заведения, посочени в колона N: 3 Болничните аптеки на здравните заведения, посочени в колони N: 3 и 4
8. Захарен диабет Антидиабетични лекарствени средства, спринцовки и игли
а) инсулинум
б) спринцовки и игли за инсулин
в) перорални антидиабетни средства: сулфанилурейни препарати: глибенкламид, гликлазид, глипизид; бигванидови препарати: метформин; глюкозидазни инхибитори: акарбоза
г) антихипогликемични средства: глюкагон
Университетски болници към МУ - София, болници към останалите университети и институти, в които има клиника за диабетноболни, обединени районни и общински болници, центрове за диабетноболни, необединени градски поликлиники, в които има ендокринолог Здравните заведения, посочени в колона N: 3,
поликлиниките от IV и V функционален тип, СЗС и СЗУ
Аптеките, определени от РЦЗ, и болнични аптеки
9. Безвкусен диабет Дезмопресинум Университетски болници към МУ - София, болници към останалите университети и институти, в които има клиника за диабетноболни, обединени районни и общински болници, центрове за диабетноболни, необединени градски поликлиники, в които има ендокринолог Здравните заведения, посочени в колона N: 3, поликлиниките от IV и V функционален тип Аптеките, определени от РЦЗ, и болнични аптеки
10. Паркинсонизъм Допаминергични средства: Леводоум Републикански неврологичен диспансер към Университетската болница по неврология и психиатрия - IV км, университетски болници към МУ - София, болниците към останалите медицински университети и институти, в които има клиники за лечение на болни по профила на заболяването, обединени районни и общински болници и необединени градски поликлиники, в които има невролог Здравните заведения, посочени в колона N: 3 Аптеките, определени от РЦЗ, и болнични аптеки
11. (Доп. - ДВ, бр. 106/97 г., бр. 7 от 1999 г.)
Злокачествени заболявания

Аминоглутемидум - табл. Блеомицинум - фл. БЦЖ ваксина интравезикална - фл.
Букулфанум - табл.
Бекалутамидум - табл.
Кармустинум - фл.
Хлорамбуцилум - табл.
Цисплатинум - фл.
Циклофосфамидум - фл., табл.
Ципротерони ацетос - табл. и амп.
Декарбазинум - фл.
Дексаметазонум - амп.
Доксорубицини хлоридум - фл.
Епирубицини хидрохлоридум - фл.
Еритропоетинум - амп.
Етопозидум - фл.
Флуороурацилум - фл.
Флутамидум - табл.
Филграстинум - фл.
Молграмустинум - фл.
Интерферонум - алфа - фл.
Ломустинум - капс.
Калций фолинас - фл.
Медроксипрогестерони ацетас - табл.
Метотраксатум - фл.
Митомицинум - амп.
Митоксантрони - фл.
Мелфаланум - табл.
Меркаптопуринум - табл.
Прокарбазинум капс.
Тамоксифенум - табл.
Тенипозидум - амп.
Трописетронум - табл., амп.
Винбластинум - фл.
Винкристинум - бл.
Мезнум - амп.
Фосфестролум натрикум - табл.
Доцетаксел трихидрат - фл.
Цитарабинум - фл.
Госерелинум - фл.
Ондансетронум - амп., табл.
Гранисетронум амп.
Карбоплатин - фл.
Паклитаксел 30 мг - фл.
Винорелбинум - фл.
Кладрибине - фл.
Ифосфамид - фл
Дактиномицин - фл.
Ленограстим - фл.
Аспарагиназум - фл.
. Национален онкологичен център, Национален център по клинична и трансфузионна хематология, Клиника по детска онкохематология при Държавната университетска болница "Царица Йоанна" към МУ - София, онкологичните диспансери и специализираните клиники към останалите висши медицински училища и Обединена районна болница - Шумен и остналите обединени районни болници на територията на общините, в които няма онкологичен диспансер, но има разкрит онкологичен кабинет с лекар специалист-онколог, съгласувано със съответния онкологичен диспансер, обслужващ болните на дадения район Аптеките на здравните заведения, посочени в колона 4, без ВМИ - Стара Загора
12. СПИН (доп.,ДВ,бр.112/98 г.) AZT, Ламивудин, Индинавир, Ритонавир и Сангвинавир Инфекциозна болница - София Инфекциозна болница - София Болничната аптека на Инфекциозна болница - София

Приложение N: 3
към
чл.2

Списък на лекарствените средства, отпускани безплатно или срещу частично заплащане на деца от 0 до 3 години, 11 месеца и 29 дни

I. Antibiotica 1. Amopen-caps., sir. 2. Ampicillin-caps., sir. 3. Cephalexin-caps., tabl., sir. 4. Erythran-tabl., sir. 5. Gentamycin-amp.: 10, 20, 40 mg 6. Penicillin-flac., tabl. 7. Tubocin-caps., sir.

II. Chimioterapeutica 1. Trimezol-sir., tabl. 120 mg 2. Nelidix-tabl., sir. 3. 5-Nitrox-tabl.

III. Analgetica, antipyretica 1. Amidophen-tabl., sir., supp. 2. Amidophen cum Nd citricum-sir. 3. Paracetamol-tabl., sir. 4. Analgin-flac.

IV. Expectorantia 1. Tussiphen-bebe 2. Tussiphen 3. Expectorans 1 et 2 4. Siracol 5. Dimex 6. Broncholytin 7. Bromhexin

V. Капки за нос, очи и др. 1. Sol. Sulfacetamidi 2. Eurotalgin 3. Otalgeton 4. Xylopharm 0,05% 5. Sol. Collargoli

Приложение N: 4
към
чл.3, ал. 1

Министерство на здравеопазването : КАРТА
за предписване и получаване на лекарства
Изх. N: .......................
Издадена: .......................
Издава: .......................
Здр. завед.: .......................
Рег. N: .......................
Община: .......................
Изплаща: .......................
МЗ/Здр.завед:.......................
Рег. N: .......................
Община: .......................
Име................. ЕГН..............
Адрес:..................................
Заболявания Заб. N: Прил.N: Протокол N: Изпл. рег. N: Лекар (п)
1. ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ......................
2. ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ......................
3. ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ......................
4. ...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ......................
Лекар рег. N: Ръководител на здр. заведение:
.............................. ............................ .........................................
(име) (подпис) (подпис и печат)
Бл. МЗ N: 132б
Приложение N: ......................... Заболяване N: ............................

Предписани лекарства

Дата Лекарств. Гр. N: Наименование Количество Лекар, подпис, печат
...................... ...................... ...................... ...................... ......................
...................... ...................... ...................... ...................... ......................
...................... ...................... ...................... ...................... ......................
...................... ...................... ...................... ...................... ......................

Отпуснати лекарства

Дата Цена Лимит лек. Гр. N: Аптекар, подпис, печат
...................... ...................... ...................... ......................
...................... ...................... ...................... ......................
...................... ...................... ...................... ......................
...................... ...................... ...................... ......................

Приложение N: 5
към
чл.3, ал. 1

Указания за работа с картата за предписване и получаване
на лекарства и храни

1. Карта обр. N: 132б се издава от публичното здравно заведение, обслужващо лицето по местоживеене.
2. Фелдшерите издават картата обр. 132б след писмена консултация с лекаря, отговарящ за съответния фелдшерски здравен пункт.
3. Картата обр. N: 132б се издава на основание данните от личната амбулаторна карта на болните с уточнена диагноза на заболяването чрез съответните инструментални, клинико-лабораторни и други видове изследвания и консултации, ако това е било необходимо на лекуващия лекар.
4. В картата се попълват ясно и четливо:
а) наименованието на издаващото здравно заведение;
б) името на болния, единният му граждански номер и адресът на постоянно местоживеене, регистриран в паспорта, който се представя;
в) заболяването (заболяванията) с текст и съответният номер от списъка на заболяванията по приложения N: 1, 2 и 3 и номерът на протокола;
г) изплащащото заведение - здравно заведение, община или Министерството на здравеопазването (вписва се само регистрационният номер на определената изплащаща структура, т.е. здравното заведение или общината, а когато това е Министерството на здравеопазването, се нанася само "МЗ");
д) името на издаващия картата и регистрационният му номер.
5. Попълнените карти се извеждат в журнал учетна форма N: 134, след което върху картата се поставя печат на здравното заведение върху подписа на лицето, попълнило картата. Изходящият номер на картата се състои от регистрационния номер на здравното заведение, поредния номер от журнала и последните две цифри на годината, в която е издадена картата. Всяка страница от журнала се изписва в два екземпляра. Единият екземпляр от страницата се изпраща в РЦЗ, който служи за входен документ за автоматизираната система за контрол.
6. В личната амбулаторна карта на лицето се вписва датата на връчването на картата и получателят се подписва.
7. Поправки в паспортната част на картата не се допускат, а когато това се налага, направилият поправката се подписва и подпечатва с печата на здравното заведение.
8. Когато картата бъде изчерпана, се издава втора карта под същия номер, първата се съхранява в личната амбулаторна карта на лицето.
9. За загубена или унищожена карта се издава нова карта в 3-дневен срок след подаване на молба до ръководителя на съответното здравно заведение. Картата се издава с нов номер. При извеждане на картата в последната графа на журнала и върху нея се маркира буквата "Д". В този случай лицето заплаща сума в размер 100 лева, която се внася в извънбюджетната сметка на здравното заведение.
10. При отпадане на основанието за получаване на лекарства здравното заведение, издало картата, уведомява РЦЗ за това съгласно методическите указания към автоматизираната система за контрол.
11. Лекарят (фелдшерът), който предписва лекарства, попълва всички реквизити на картата. Всяко лекарство се вписва на отделен ред. За всяко заболяване се води отделен лист на картата.
12. Лекарят (фелдшерът) преди издаването на рецепта за безплатно или частично платено домашно лечение се информира от картата кога и какви лекарства са били предписани и отпуснати на болния, като се съобразява с датата на изпълнение на рецептата от предишния месец.
13. Преди изпълнението на рецептата аптекарят се информира от картата дали предписаните лекарства не са надхвърлили съответния лимит за месеца съгласно приложение N: 1 и дали съответстват по вид съгласно издадения протокол за заболяванията по приложение N: 2.
14. При изпълнението на рецептата аптекарят вписва в картата датата на отпускането, цената на лекарството и лимита на съответната лекарствена група.
15. Всяко заболяване съгласно приложения N: 1, 2 и 3 се регистрира на отделна страница в картата.

Приложение N: 6
към
чл.3, ал. 2


МЗ - Здравно заведение
Рег. N:.....................

Ж У Р Н А Л
на издадените карти за безплатни (частично платени) лекарства
през мес. ............... год. ....................

Поред.N:/год Името на лицето
получило картата
ЕГН Заболяване N: Рег. N: на лекаря Забележка
...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ......................
...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ......................
...................... ...................... ...................... ...................... ...................... ......................
Бл. МЗ N: 134

Приложение N: 7
към
чл.7, ал. 1

Образец на рецепта
Министерство на здравеопазването

Здравно заведение .......................... Рег. N:..............................
Лекар:.......................... Рег. N: ..........................
Дата:.......................... Карта N: ..........................
Заболяване N:...Прил.N: ... Протокол N:.
Плащ. здр. зав. .......................... Рег. N: ..........................
Община ..........................
Цена Сума за изплащане
Лек.Гр.N:
Лимит
%
Rp.
Лек.Гр.N:
Лимит
%
Rp.
Лек.Гр.N:
Лимит
%
Rp.
Лекар:..................
(подпис и печат)
За: Възраст
Адрес: ул. N:
гр./с.
Отпуснал: Получил:
Бл. МЗ N: 132в

Приложение N: 8
към
чл.16

Аптека рег. N: ОПИС N:........
на изпълнените рецепти (протокола) за лекарствени средства
за .............................. рег. N: ............................
(плащащо здравно заведение)
N: по ред Стойност
лева/ст.
Рег.N: на лекаря Карта N: Заболяване N:
Приложение N:
.......... ......................... ......................... ......................... .........................
.......... ......................... ......................... ......................... .........................
.......... ......................... ......................... ......................... .........................
.......... ......................... ......................... ......................... .........................
Бл. МЗ N: 135

Приложение N: 9
към
чл.23, ал. 1

Министерство на здравеопазването
(здравно заведение)
ПРОТОКОЛ N: ......./............
за предписване на лекарства
Днес, ................, комисия в състав
(имена, длъжност, специалност):
1. ................ .................. .................. ................... ...................
2. ................ .................. .................. ................... ...................
3. ................ .................. .................. ................... ...................
4. ................ .................. .................. ................... ...................
5. ................ .................. .................. ................... ...................
се събра и разгледа представената от лекуващия лекар медицинска документация, включваща и анамнеза и статус на лицето (име, презиме и фамилия на болния):
............ ............... ................ възраст ....... Адрес (гр./с., ул. N:)................. Въз основа на горното комисията установи, че болният страда от: Диагноза: ................................................................... Проведеното досега лечение е: ............................................... Комисията предлага по-нататъшното лечение на болния да продължи / да започне със следното регистрирано лекарствено средство: (наименование на лекарственото средство) поради следните съображения:.............................. # лекарствена форма (амп., табл., разтвор и др.) . за срок ........ от ............. месеца # фирма производител ...................

Рецептата за лекарството да се издаде по т. ....... от приложение N: 2

Предоставянето да се извърши от: ..

(наименование на здр. заведение, от чиято болнична аптека ще се получи, или аптеката, определена от РЦЗ)
......................... ........................... ............................ 1. . . . . . . . . . . . . .
(трите имена на ръководителя на здр. заведение,
назначил комисията)
2. . . . . . . . . . . . . .
3. . . . . . . . . . . . . .
4. . . . . . . . . . . . . .
5. . . . . . . . . . . . . .

Дата:...................... (печат)

Приложение N: 10
към
чл.23, ал. 4

Показания за предписване на различни видове инсулини, писалки и перорални антидиабетни лекарствени средства

I. (Отм. - ДВ, бр. 41 от 1999 г.).

II. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 1999 г.) Показания за лечение на болни от диабет с инжектиращи устройства: 1. Деца от 0 до 18-годишна възраст. 2. Бременни жени. 3. Лица с увредено зрение. 4. Лица до 30 години на интензифицирано лечение с инсулин.

III. Показания за лечение с перорални средства: В зависимост от протичането на заболяването се определя видът на пероралното средство за всеки пациент, като се има предвид индивидуалната му ефективност за постигане на пълен гликемичен контрол.

Приложение N: 11
към
чл.27, ал. 1

Аптека рег. N: Опис N:..................
на изпълнените рецепти за безплатни лекарствени средства за заболяванията по приложение N: 2
за ................ рег. N: ................
(здравно заведение)
N: по ред Код на заболяване Код на лекарството Вид на лекарството Количество Рег. N: на лекаря Карта N: Заболявяне N:
......... ............. ............. ............. ............. ............. ............. .............
......... ............. ............. ............. ............. ............. ............. .............
......... ............. ............. ............. ............. ............. ............. .............
......... ............. ............. ............. ............. ............. ............. .............

Приложение N: 12
към
чл.28

Районен център
по здравеопазване
гр. ..................................

Сведение
за заявените и доставени животоспасяващи лекарства
месец ................ година ...............

N: по ред Брой болни Наименование на лекарството Заявено количество Доставено количество Разходвано количество Налично количество
............. ............. ............. ............. ............. ............. .............
............. ............. ............. ............. ............. ............. .............
............. ............. ............. ............. ............. ............. .............
............. ............. ............. ............. ............. ............. .............
Дата .............
Съставил: . . . . . . . . . . . .
(трите имена и тел.)
Директор на РЦЗ: .....................
(подпис)
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив