Наредба № 13 от 8 ноември 1993 г. за образуване и разходване на фонд "Професионална квалификация и безработица"

МТСП

Държавен вестник брой: 99

Година: 1993

Орган на издаване: МТСП

Дата на обнародване: 26.08.2005

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят редът и начинът за образуване и разходване на фонд "Професионална квалификация и безработица" към Министерството на труда и социалните грижи.

Чл. 2.
(1) Средствата на фонд "Професионална квалификация и безработица", наричан по-нататък "фонда", се набират и разходват като извънбюджетни средства съгласно Закона за съставяне и изпълнение на държавния бюджет (обн., Изв., бр. 91 от 1960 г.; изм., ДВ, бр. 99 от 1963 г., бр. 36 от 1979 г., бр. 27 от 1992 г.).
(2) Със средствата на фонда се осигуряват:
1. социалната защита на безработните, тяхната квалификация и преквалификация, както и мерките за насърчаване на заетостта, включително и изследвания и разработване на програми в областта на заетостта и безработицата;
2. разходите за осигуряване защитата на вътрешния трудов пазар и за изпълнение на поетите задължения от Република България по междуправителствени спогодби за наемане на работна сила;
3. задачите по заетостта, произтичащи от други нормативни актове.

Раздел II
Набиране и разходване на средства по фонд "Професионална квалификация и безработица"

Чл. 3.
(1) Източници за набиране на средства във фонда са:
1. задължителни месечни вноски по работодателите освен тези на бюджетна издръжка, чийто размер се определя със закон;
2. целеви суми от държавния бюджет за изплатените:
а) парични обезщетения при безработица на лица, освободени от бюджетните организации;
б) социални помощи на млади специалисти и млади квалифицирани работници;
в) месечни помощи за деца към паричните обезщетения и социални помощи на безработните лица;
г) други разходи, предвидени с акт на Министерския съвет;
3. лихви от депозити на свободни парични средства и от просрочени дължими вноски във фонда;
4. събрани суми от допуснати нарушения на трудовото законодателство, на Кодекса на труда и на Наредбата за реда и условията за издаване на работни визи на чужденци в Република България, приета с ПМС № 267 от 1992 г. (ДВ, бр. 4 от 1993 година);
5. такси за издадени работни визи и разрешения на фирми за осъществяване на посредническа дейност при информиране и наемане на работа и за квалификация и преквалификация на безработни лица;
6. дарения от местни и чуждестранни физически и юридически лица;
7. постъпления от рекламно-информационна и издателска дейност;
8. други източници.
(2) Неизползваните средства по фонда в края на отчетната година се включват в план-сметката за следващата.

Чл. 4.
(1) Вноските във фонда се правят върху фактически начислените средства за работна заплата, върху които се изчисляват осигурителните вноски за данък общ доход (ДОО) на персонала, работещ по трудови правоотношения.
(2) Вноските по чл. 3, ал. 1, т. 1 се включват в разходите за дейността и се отчитат като "други извънредни разходи" на работодателя.

Чл. 5.
(1) Задължителните вноски във фонда се правят от работодателите по банкова сметка № 421-110-341-001-6 при Търговска банка - АД, София, на името на Националната служба по заетостта ежемесечно в сроковете за внасянето на осигурителните вноски в ДОО, като в платежното нареждане се вписва месецът, за който се отнасят.
(2) Вноските, неиздължени в сроковете по ал. 1, се събират с лихвата, определена за държавните вземания в Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания (обн., Изв., бр. 91 от 1957 г.; изм. и доп., ДВ, бр. 52 от 1965 г., бр. 38 от 1989 г. и бр. 21 от 1991 г.).
(3) Средствата от държавния бюджет по чл. 7, ал. 4 на ПМС № 57 от 1989 г. за пренасочване и ефективно използване на освободената работа сила (ДВ, бр. 96 от 1989 г.) се провеждат от Министерството на финансите във фонда тримесечно само в случаите и до размерите, когато постъпилите средства по фонда са недостатъчни да покрият извършените от него разходи.

Чл. 6. Средствата по фонда се изразходват в размери, утвърдени с годишната план-сметка, както следва:
1. за изплащане на парични обезщетения и социални помощи на безработни лица;
2. за изплащане на месечни помощи за деца към паричните обезщетения и социалните помощи, когато това е предвидено в нормативен акт;
3. за квалификация и преквалификация на безработните лица, регистрирани в бюрата по труда;
4. за насърчаване на заетостта, когато това е предвидено в нормативен акт;
5. за осигуряване защита на вътрешния трудов пазар и за изпълнение на междуправителствените спогодби по вноса и износа на работна сила;
6. за разработване на национални и регионални програми за заетостта, квалификацията и преквалификацията, както и за набирането, обработката и разпространяването на информация за пазара на труда;
7. за изплащане на лихви по ползвани банкови кредити;
8. за издръжка на Националната служба по заетостта;
9. по изключение за закупуване и изграждане на сграден фонд за регионалните служби по заетостта и бюрата по труда;
10. за рекламно-информационна и издателска дейност, свързани със заетостта и безработицата;
11. за усъвършенстване на системата за контрол по спазване на трудовото законодателство, осъществяван чрез Главната инспекция по труда, но не повече от 60 на сто от сумите по чл. 3, ал. 1, т. 4;
12. за предоставяне на краткосрочни безлихвени заеми за други социални нужди;
13. други разходи, ако това е предвидено в акт на Министерския съвет.

Чл. 7.
(1) Предвидените средства по чл. 6, т. 1 и 2 могат да бъдат превишени до размера на неизразходваните средства по останалите разходни направления.
(2) При временен недостиг на средства по фонда се използва банков кредит.

Раздел III
Управление и контрол

Чл. 8. Разпоредител на средствата по фонда е министърът на труда и социалните грижи или упълномощено от него лице, а за предоставените средства на бюрата по труда - техните началници.

Чл. 9.
(1) Министърът на труда и социалните грижи и Министърът на финансите ежегодно в срок до един месец от приемането на Закона за държавния бюджет на Република България утвърждават план-сметка за общия размер на приходите и разходите на фонда по източници на набиране и направления на разходи. Когато съществено се изменят условията за образуването и разходването на фонда, се утвърждават изменения в план-сметката.
(2) В случай, че план-сметката не бъде утвърдена в срока по ал. 1, приходите по фонда се събират по установения нормативен ред, а разходите се извършват в размери, позволяващи осъществяването на дейностите по чл. 2, ал. 2.

Чл. 10.
(1) Съставянето на план-сметката на фонда се осъществява от Министерството на труда и социалните грижи и централното управление на Националната служба по заетостта.
(2) Текущото изпълнение на план-сметката за общите приходи и разходи на фонда се осъществява от Националната служба по заетостта.

Чл. 11. Ръководителят на Националната служба по заетостта ежегодно в 15-дневен срок след утвърждаване на план-сметката на фонда утвърждава план-сметки за приходите и разходите на регионалните служби по заетостта и бюрата по труда. В случай, че до този срок план-сметките не са утвърдени, разходите се извършват в размери, определени от ръководителя на Националната служба по заетостта.

Чл. 12. Отчитането на приходите и раз ходите се извършва на базата на утвърдената план-сметка. В сроковете за съответните приключвания Националната служба по заетостта представя в Министерството на финансите обобщения отчет за дейността на цялата система.

Чл. 13.
(1) Министерството на труда и социалните грижи и Министерството на финансите осъществяват контрол по законосъобразното набиране и разходване на средствата по фонда.
(2) Шестмечените и годишният отчет на план-сметката на фонда се приемат от надзорен съвет, включващ по един представител на признатите за представителни на национално равнище организации на работодателите и синдикати и правителството съгласно установената система за национално партньорство.

Чл. 14.
(1) Националната служба по заетостта чрез бюрата по труда дава задължителни предписания на работодателите за отстраняване на констатираните нарушения по прилагането на тази наредба.
(2) Бюрата по труда имат право да извършват проверки и да изискват от работодателите всички необходими документи, сведения и обяснения във връзка с упражняването на правата по ал. 1.
(3) Нарушенията се установяват с актове, съставени от контролните органи на Националната служба по заетост та.
(4) Наказателните постановления се издават от началника на Националната служба по заетостта или от упълномощени от него лица.
(5) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления става по реда, определен от Закона за административните нарушения и наказания (обн., ДВ, бр. 92 от 1969 г.; изм., бр. 54 от 1978 г., бр. 28 от 1982 г., бр. 28 и 101 от 1983 г., бр. 89 от 1986 година, бр. 24 от 1987 г., бр. 94 от 1990 г., бр. 105 от 1991 г. и бр. 59 от 1992 г.).

Чл. 15. Ръководителят на Националната служба по заетостта и началниците на бюрата по труда осъществяват контрол върху правомерността на получаваните обезщетения и социални помощи на безработните и финансираните мерки за насърчаване на заетостта.

Чл. 16. Осъществяването на вътрешноведомствената ревизионна дейност по разходването на средствата по фонда се извършва при условията и по реда на Закона за финансовия контрол (обн., Изв., бр. 91 от 1960 г.; изм., ДВ, бр. 32 от 1977 г., бр. 57 от 1978 г., бр. 27 от 1986 г. и бр. 100 от 1992 г.). В тази дейност контролните органи на Националната служба по заетостта ползват правата и имат задължения на органи на финансовия контрол.

Чл. 17. Последващ контрол по законосъобразното внасяне и разходване на средствата по фонда се извършва от органите на финансовия и данъчния контрол при условията и по реда на Закона за финансовия контрол и Закона за данъчното производство (ДВ, бр. 61 от 1993 г.).

Допълнителни и заключителни разпоредби

§ 1. Организациите и звената на смесено финансиране с дейности, изведени на специални извънбюджетни приходно-разходни сметки, правят отчисления във фонда от датата на преминаването им на смесено финансиране в утвърдения размер съгласно чл. 3, ал. 1, т. 1 върху частта от начислените средства за заплати, установена чрез съотношението на реализираните собствени приходи по извънбюджетната сметка, към общите приходи по отчета за съответния период.

§ 2. "Работодател" по смисъла на тази наредба е всяко физическо лице, юридическо лице или негово поделение, както и всяко друго организационно и икономически обособено образувание, като самостоятелно наема работници и служители по трудово правоотношение.

§ 3. Указания по прилагането на тази наредба дава министърът на труда и социалните грижи.

§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 7, ал. 6 от ПМС № 57 от 1989 г. за пренасочване и ефективно използване на освободената работна сила (ДВ, бр. 96 от 1989 г.) и отменя Наредба № 9 за набиране и разходване на средства по фонд "ПКП" на МИП от 1989 г. (необнародвана).

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив