Наредба № 14 от 02.07.2008 г. за реда за издаване на здравен сертификат за износ на продукти и стоки със значение за здравето на човека

Министерство на здравеопазването

Държавен вестник брой: 62

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на здравеопазването

Дата на обнародване: 16.07.2008

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определя редът за издаване на здравен сертификат за износ на продукти и стоки със значение за здравето на човека.
(2) Здравният сертификат по ал. 1 удостоверява спазването на нормативно установените здравни изисквания при производството на продуктите и стоките със значение за здравето на човека, предназначени за износ.
 
Чл. 2.
(1) Здравен сертификат за износ на продукти и стоки със значение за здравето на човека се издава от главния държавен здравен инспектор по искане на заинтересованите лица.
(2) Сертификат по ал. 1 се издава само за продукти и стоки със значение за здравето на човека, които са произведени в страната.

Чл. 3. Наредбата не се прилага за лекарствените продукти, химичните вещества и препарати, козметичните продукти и дрехите втора употреба.

Раздел II
Ред за издаване на здравен сертификат за износ на продукти и стоки със значение за здравето на човека
 
Чл. 4.
(1) За издаване на здравен сертификат за износ на продукти и стоки със значение за здравето на човека лицата по чл. 2 подават заявление до регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) по седалището на фирмата производител, в което се посочват:
1. наименованието, седалището и адресът на управление на заинтересованото лице;
2. наименованието на страната, за която се изнася продуктът или стоката;
3. обосновката на необходимостта за издаване на здравния сертификат.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. актуално удостоверение за вписване в търговския регистър, съответно документ за актуална съдебна регистрация;
2. списък на продуктите и стоките, предназначени за износ, на български език, с точното им наименование, търговска марка, вида на опаковката и номера на партидата/партидите, датата на производство и наименование и адрес на производителя;
3. документ, издаден от компетентен орган за контрол на продуктите или стоките със значение за здравето на човека или от митническата администрация на страната, за която се изнася стоката, доказващ необходимостта от издаване на здравен сертификат за износ от страна на българските компетентни власти; документът се представя в оригинал или заверено копие с гриф "вярно с оригинала" и официален превод на български език;
4. документ за платена такса съгласно Тарифа за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол по Закона за здравето (ДВ, бр. 83 от 2007 г.).

Чл. 5. При установяване на непълнота или нередовност на документите по чл. 4 заявителят се уведомява писмено и сроковете по тази наредба спират да текат.

Чл. 6.
(1) В срок до 7 работни дни от подаване на заявлението по чл. 4 РИОКОЗ:
1. извършва проверка в предприятието, където са произведени продуктите и стоките, с цел установяване, че при тяхното производство са спазени нормативно установените здравни изисквания;
2. взема проби и извършва лабораторни изследвания на продуктите и стоките, предназначени за износ, в случаите, когато заинтересованото лице иска лабораторни анализи и изпитвания за конкретно изнасяните партиди от продуктите и стоките.
(2) Вземането на проби от продуктите и стоките за лабораторни изследвания се извършва по реда на Наредба № 25 от 2007 г. за условията и реда за вземане на проби и провеждане на лабораторните изследвания, анализи и експертизи (ДВ, бр. 48 от 2007 г.) и Наредба № 22 от 2003 г. за условията и реда за вземане на проби от храни (ДВ, бр. 93 от 2003 г.).
(3) Разходите, направени от РИОКОЗ за провеждането на лабораторните изследвания по ал. 1, т. 2, се заплащат по реда на Наредба № 8 от 2006 г. за платените услуги, извършвани от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, поискани от физически и юридически лица (ДВ, бр. 41 от 2006 г.).
 
Чл. 7.
(1) Въз основа на резултатите от извършената проверка и резултатите от проведените лабораторни изследвания, когато са извършени такива, РИОКОЗ изготвя здравно заключение, с което удостоверява, че при производството на продуктите и стоките, предназначени за износ, са спазени/не са спазени нормативно установените здравни изисквания.
(2) Здравното заключение по ал. 1 се изготвя по образец съгласно приложение № 1.
 
Чл. 8. В срок до 3 работни дни след изготвяне на заключението по чл. 7 РИОКОЗ изпраща в Министерството на здравеопазването:
1. копие от документите по чл. 4;
2. здравно заключение за продуктите и стоките, посочени в документите по т. 1.
 
Чл. 9.
(1) Дирекция "Обществено здраве" в Министерството на здравеопазването изготвя здравния сертификат за износ на продукти и стоки със значение за здравето на човека в срок 3 работни дни от датата на постъпване на документите по чл. 8.
(2) Здравният сертификат за износ на продукти и стоки със значение за здравето на човека се издава по образец, съгласно приложение № 2.
(3) Подписаният от главния държавен здравен инспектор здравен сертификат за износ на продукти и стоки със значение за здравето на човека се изпраща по служебен път в съответната РИОКОЗ за връчване на заинтересованото лице.

Чл. 10. Главният държавен здравен инспектор може да откаже издаването на сертификат за износ на продукти и стоки в случаите, когато РИОКОЗ е издала отрицателно здравно заключение поради нарушения на нормативно установените здравни изисквания при производството на продуктите и стоките, предназначени за износ.

Чл. 11. Отказът за издаване на здравен сертификат може да бъде обжалван по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 12.
(1) В Министерството на здравеопазването се води служебен регистър на издадените здравни сертификати за износ.
(2) Регистърът по ал. 1 включва:
1. номер и дата на сертификата за износ;
2. наименование на фирмата износител;
3. наименование на фирмата производител;
4. страна, за която ще се изнася продуктът;
5. списък на продуктите и стоките, включени в сертификата за износ.

Допълнителни разпоредби

§ 1. "Заинтересовани лица" по смисъла на тази наредба са физически и юридически лица, които са производители или търговци на продукти и стоки със значение за здравето на човека.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание на чл. 37, ал. 2 от Закона за здравето.
 
Приложение № 1 - Приложение № 2
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив