Наредба № 14 от 12 април 1994 г. за санкциониране на търговските банки за загуби, причинени от реализация на държавни дългосрочни облигации под пазарната им цена

Държавен вестник брой: 36

Година: 1994

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 26.08.2005

Глава първа
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат начи нът за определяне от Българската народна банка на минималната цена на държавните дългосрочни облигации, емитирани съгласно Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г. (ДВ, бр.110 от 1993 г.), наричани за краткост "облигациите по чл. 1", и санкционирането на търговските банки за загуби, причи нени от продажбата на тези облигации под определената минимална цена.

Чл. 2. Тази наредба се отнася за търговските банки с над 50 на сто държавно участие.

Глава втора
Минимална продажна цена

Чл. 3. Продажната цена на облигациите по чл. 1 се определя от търговските банки, но тя не може да бъде по-ниска от ми нималната цена, определена от Българската народна банка съгласно тази наредба.

Чл. 4.
(1) Минималната цена на облига циите по чл. 1 се изчислява въз основа на тяхната основна сконтирана стойност плюс премия, отразяваща възможността за използването им в процеса на приватизация съгласно установения в действащото законодателство ред.
(2) Минималната цена на облигациите по чл. 1 се определя във валутата, в която те са деноминирани.

Чл. 5.
(1) Минималната цена на облигациите по чл. 1 се изчислява по методика съгласно приложението и се актуализира на всеки 3 месеца, като се вземат предвид състоянието на финансовия пазар, промените на основния лихвен процент и съгласуваният с Министерски съвет коефициент за конвертиране.
(2) Българската народна банка уведомява търговските банки за периодично определяната от нея минимална цена на облигациите по чл. 1 и за датата, от коя то тази цена се прилага.

Глава трета
Контрол и санкции

Чл. 6.
(1) За сключените сделки по чл. 11 от Наредбата за реда и условията за придобиване, обслужване и изплащане на държавни дългосрочни облигации, емитирани по Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г. (ДВ, бр. 17 от 1994 г.), търговската банка уведомява не по-късно от следващия работен ден чрез телекс или факс Българската народна банка, управление "Държавни кредити", за продажната цена на прехвърлителните облигации по всяка сделка, както и за съвкупната номинална стойност на прехвърлените обли гации.
(2) Контролът върху сключените от търговските банки сделки с облигации по чл. 1 се осъществява от управление "Банков надзор" при Българската народна банка.

Чл. 7.
(1) Когато установи, че търгов ска банка е продала облигации по чл. 1 под минималната им цена, Българската народна банка може да приложи спрямо нея следните мерки:
1. да не я допуска до участие в търго ве за междубанкови депозити в левове;
2. да намали за срок до 3 месеца с размера на загубата определения й лимит за ползване на депозити от Българската народна банка;
3. да изисква при предотвратяване на заеми срещу залог допълнително обезпечение в размер на загубата;
4. да не я рефинансира за срок до 3 месеца чрез предоставяне на заеми срещу залог и чрез ресконтиране на търговски ценни книжа.
(2) При установяване на продаж ба на облигации по чл. 1 под минималната им цена Българската народна банка уведомява компетентните органи за търсене на отговорност от виновните длъжностни лица.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Загуба" е всяка продажба на облигации по чл. 1 под определената им съгласно чл. 5 минимална цена.
2. "Размер на загубата" е разликата между минималната цена на облигациите по чл. 1, определена съгласно чл. 5, и продажната им цена, когато тя е по-ниска от минималната.

Заключителна разпоредба

§ 2. Тази наредба се издава на основание § 5 от заключителните разпоредби на Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г., и е приета с Решение N: 125 на Управител ния съвет на Българската народна банка от 12 април 1994 г.

Приложение
към
чл. 5

Методика за изчисляване на минималната цена на облигациите по чл. 1

1. Основната сконтирана стойност на облигациите по чл. 1, деноминирани в левове, се определя върху основата на очак вания паричен доход от лихвените плащания до настъпването на падежа за тяхното изплащане в съответствие с чл. 4, т. 5 и 6 от Закона за уреждане на необслужваните кредити, договорени до 31 декември 1990 г. (ЗУНК).
2. Очакваният паричен доход от лихвените плащания се определя върху основата на прогнозирания основен лихвен процент за периода с намалени лихвени плащания (първите шест години съгласно ЗУНК), като се приема, че в края на този период стойността на облигацията е равна на номиналната й стойност.
3. Формулата за изчисляване на основната сконтирана стойност е следната:

Мt-1=Сt/(1+i t) + Сt /(1+it)2+Mt /(1+it)2,

където:
t е индексът на годината, t= 1, 2, .. .. 6;
Мt - основната сконтирана стойност на облигацията, М6=1000;
Сt - лихвеното плащане за едно полугодие;
it - основният лихвен процент за едно полугодие в годината t.
4. Премията, отразяваща възможността облигациите по чл. 1, деноминирани в левове, да се използват в процеса на прива тизация, се определя чрез коефициент за конвертиране, с който се умножава тяхната основна сконтирана стойност.
5. Значенията на коефициента по т. 4 са диференцирани по години и се съгласуват с Министерския съвет.
6. Основната сконтирана стойност на облигациите по чл. 1, деноминирани в щат ски долари, се определя върху основата на очаквания паричен доход от лихвените плащания до настъпването на падежа за тяхното изплащане в съответствие с чл. 5, т. 5 и 6 ЗУНК.
7. Очакваният паричен доход от лихвените плащания се определя върху основата на прогнозата за 6-месечния либор за щат ски долари и лихвения процент по срочни валутни депозити у нас, като се приема, че в края на шестата година стойността на облигацията е равна на номиналната й стойност.
8. Формулата за изчисляване на основната сконтирана стойност на облигациите, деноминирани в щатски долари, е следната:

Мt-1=Сt /(1+it ) + Сt /(1+it)2 + Mt /(1+it )2,

където:
t е индексът на годината, t= 1, 2, .. .. 6;
Мt - основната сконтирана стойност на облигацията,
М6 = 100; Сt - лихвеното плащане за едно полугодие;
it - 6-месечният либор за щатския долар в годината t.
9. Премията, отразяваща възможността облигациите по чл. 1, деноминирани в щат ски долари, да се използват в процеса на приватизация, се определя чрез коефициент за конвертиране, с който се умножа ва тяхната основна сконтирана стойност.
10. Значенията за коефициента по т. 9 са диференцирани по години и се съгласуват с Министерския съвет.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив